Hur man skapar fuktighet för inomhusplantor

Många husplantationer älskar fukt, men det är svårt för dem att få nog på de relativt torra förhållandena i de flesta hem. Vintrar och somrar kan vara särskilt grovt på inomhusväxter, särskilt om du har uppvärmning eller luftkonditionering. Lyckligtvis finns det flera enkla sätt att hålla dina växter hydratiserade och glada. En av de enklaste är att dämpa dina växter regelbundet med vatten. Du kan också hålla dem fuktiga med en pebble-bricka eller en fuktfångande glasbehållare. Ett annat alternativ är att hålla dina växter i en fuktig del av hemmet, som i ditt badrum, kök eller ett rum med luftfuktare.

Steg

Metod 1 av 4:
Misting dina växter
  1. Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 1
1. Fyll en växtmister eller sprayflaska med ljummet vatten. Häll lite vatten i en ren sprayflaska eller växtmister. Vattnet ska vara ljummet, eller bara lite varmt. Om vattnet är kallt, låt mistern sitta i ett varmt område (till exempel nära en värmare eller i ett soligt fönster) så det har en chans att värma upp lite innan du använder den.
  • I allmänhet är det okej att använda kranvatten för dina växter. Om du har ett vattenmjukmedel är det bäst att använda filtrerat vatten eller samla regnvatten så att salterna inte skadar dina växter.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 2
    2. Flytta plantorna till en handfat innan de mistar dem för att förhindra en röra. Om du inte vill få vatten över dina möbler, väggar eller fönsterbåtar, är det en bra idé att flytta dina växter till ett mer vatten-säkert område innan de mistar dem. Sätt dem i din handfat, dusch eller badkar, sedan returnera dem till sin vanliga plats när du är klar.
  • Om du inte vill störa med att flytta dina växter varje gång du mist dem, försök drapera en handduk eller droppe tyg över någonting i det område du vill skydda mot dimma.
  • Vissa klättringsanläggningar kan fästa sig på gipsväggar i ditt hem om du får vatten på väggarna under mistingprocessen!
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 3
    3. Dimma toppar och bottnar av dina växter "löv. Ta mister eller spraya flaskan och spraya växterna ner tills deras löv dricker eller dyker upp. Var noga med att få undersidan av löven och topparna.
  • Undvik mistingväxter med fuzzy löv, som afrikanska violetter, eftersom fukt på bladen kan orsaka spotting.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 4
    4. Applicera dimma minst en gång varannan dag. Misting är ett snabbt och enkelt sätt att focka dina växter, men effekterna håller inte länge. För att hålla dina växter glada, dimma dem minst varannan dag eller så ofta som en gång om dagen.
  • För växter som behöver mindre vatten, som succulenter, kan du bara behöva dimma en eller två gånger i veckan. Växter som bor i badrum eller andra fuktiga delar av ditt hem kan också göra okej med mindre frekvent misting.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 5
    5. Gör din misting första på morgonen för att förhindra sjukdom. Dimma dina växter på morgonen så att bladen kan torka ut under dagens gång. Om du mist dem på natten är vattnet mer benägna att sitta på löven i timmar utan att avdunstas, vilket kan leda till svampinfektioner eller andra sjukdomar.

    Visste du? Misting dina växter under dagen hjälper inte bara till extra fuktighet, men det kan också avskräcka skadedjur som insekter och spindelmider. Det är ett bra sätt att hålla damm och smuts från att bygga upp på bladen också.

  • Metod 2 av 4:
    Med ett pebble bricka
    1. Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 6
    1. Fyll en bricka eller grunt skål med småsten eller ärtgrus. Köp några akvariet grus eller ärt grus och häll det i en bricka, tallrik eller grunt skål ca 1 tum (2.5 cm) djupt. Välj ett bricka som är bredare än växten som du planerar att ställa in på toppen av den.
    • Gruset kommer att lyfta botten av potten ovanför vattnet så att vattnet inte hamnar direkt i jorden.
    • Du kan få Aquarium Grus på ett husdjursföretag. Ärtgrus är tillgängligt hemma eller trädgårdsförsörjningsbutiker.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 7
    2. Häll i tillräckligt med vatten för att fukta gruset. Tillsätt vatten tills stenarna är fuktiga, men inte helt nedsänkt. Pebblesna måste vara över vattnets yta så att växtpotten inte är i direkt kontakt med vattnet.

    Dricks: Alternativt kan du ställa in din växtkruka på en maträtt eller inuti en annan kruka fylld med fuktig sphagnummossa. När vattnet avdunstar från mossen kommer det att skapa fuktighet runt växten.

  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 8
    3. Ställ in växtkruka ovanpå grusbrickan. Placera växtkruka mitt i brickan, vilar på toppen av gruset. Tryck inte ner det i det våta gruset, eller vattnet kommer att suga upp genom dräneringshålen i botten av potten.
  • Om brickan är tillräckligt stor kan du lägga flera små plantkrukor tillsammans på gruset.
  • Placera brickan med plantorna på den vart du än gillar (t.ex. på en fönsterbräda eller sidobord i en solig del av ditt hem).
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 9
    4. Lägg till mer vatten när gruset blir torrt. Kolla gruset dagligen, eller när du vattnar din växt, för att det är fortfarande vått. Om du märker att det är uttorkat, lägg till lite mer vatten.
  • Om du inte kan säga genom att titta om gruset är torrt, försök att hålla fingret i det för att se om du kan känna något stående vatten under ytan.
  • Vattnet kan indunstas snabbare om ditt hem är exceptionellt torrt, är växten på en mycket solig plats, eller rummet har en värmare eller luftkonditionering.
  • Metod 3 av 4:
    Gör en fuktig plats i ditt hem
    1. Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 10
    1. Sätt dina växter i badrummet eller köket för extra fukt. Ett enkelt sätt att få mer fuktighet till dina växter är att placera dem i en naturligt fuktig del av ditt hem. Sätt dina växter i badrummet där de kommer att få ånga från din dusch eller bad, eller hålla dem ovanför diskbänken så att de kan njuta av fuktigheten när du tvättar disken eller lägger vattenkokaren.
    • Badrummet är ett idealiskt läge för känsliga, fuktälskande växter som ormbunkar och orkidéer, särskilt på vintern.
    • Bara se till att dina växter fortfarande kan få tillräckligt med ljus var du än väljer att placera dem. Till exempel, om ditt badrum inte har ett fönster, kan du ge ett konstgjort växtljus.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 11
    2. Placera en luftfuktare i rummet med dina växter. Om du hellre inte håller dina växter i badrummet eller köket, kan du öka fukten i vilket rum som helst genom att lägga till en luftfuktare. Försök att konfigurera en enkel cool-dimma förångare nära dina växter, eller få en större luftfuktare om du vill fukta hela rummet eller hemmet.
  • En luftfuktare har den extra bonusen att vara bra för dig och till och med dina trämöbler och golv!
  • Dricks: Du kan göra en DIY luftfuktare för ditt rum och växter på vintern genom att ställa in en värmebeständig maträtt eller panel av vatten ovanpå en golvventil eller radiator. Värmen kommer att få vattnet att avdunsta.

  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 12
    3. Håll grupper av växter tillsammans så att de kan skapa fukt för varandra. Växter skapar sin egen fukt, så att lägga en massa av dem tillsammans kan hjälpa dem att hålla varandra fuktade. Gruppera dina växter tillsammans, men lämna tillräckligt med utrymme mellan dem så att deras löv inte rör. De behöver gott om "andningsrum" för att förhindra sjukdom.
  • Håll växter med liknande fuktighetsbehov tillsammans. Du kan till exempel lägga en fuktig kärleksplanter, orkidé och orkidé i ditt badrum, men behåll en kaktus, höns-och-kycklingar och aloe i en torrare del av ditt hus.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 13
    4. Undvik att placera dina växter i devapiga områden eller nära värmekällor. Utkast och värmekällor kan torka ut luften och dehydrera dina växter. Lägg inte dina växter nära värmeventiler, radiatorer eller luftkonditioneringsapparater. Håll dem borta från döda fläckar, som nära dörröppningar eller korridorer.
  • Om du har uppvärmning under dina våningar, håll dina växter från golvet genom att ställa dem på ett bord eller en växtställning.
  • Metod 4 av 4:
    Skapa ett glas terrarium
    1. Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 14
    1. Sätt dina växter i en öppen glasskål för att hålla fukt runt dem. Även utan lock, kommer en glasbehållare med höga sidor att hjälpa fuktfuktighet runt din växt. Använd en behållare som en stor glasburk, skål eller fiskbehållare. Du kan antingen ställa in växtkruven inuti behållaren eller lägga till jord och lägg växterna direkt i behållaren själv. Bevakarens sidor behöver inte nödvändigtvis vara så lång som växten, men brantare sidor kommer att hålla i mer fuktighet.
    • Om du bestämmer dig för att plantera direkt i glasbehållaren, tillsätt lite grus i botten under jorden för att förbättra dränering.
    • Att använda en glasbehållare för plantering gör det också lättare att berätta för att titta när dina växter måste vattnas.
    • Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt växterna så att deras löv inte rör behållarens sidor, eftersom det här kan orsaka förfall.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 15
    2. Täck din växt med en glasklocka eller klocka burk för att göra ett mini växthus. Om du har en känslig, fuktälskande växt, kan du skapa ett underbart, fuktfångande växthus för det genom att placera ett glasskydd över växten. Använd ett stort glas cloche eller uppge en stor burk med en bred mun och ställer det över växten och potten. Ta avslaget en eller två gånger i veckan för att släppa in frisk luft och förhindra mögel från att växa.
  • Du kan köpa glasburkar eller klibbar online, från heminredningsbutiker eller hemifrån och trädgårdscentra.
  • Bild med titeln Skapa fuktighet för inomhusplantor Steg 16
    3. Göra en trädgård i en flaska Om du vill ha ett slutet ekosystem. En trädgård i en glasflaska är ett vackert och lågt underhållsalternativ för att odla små, fuktälskande växter. Fyll en stor flaska eller burk med ett lager av trädgårdsgrit och ett lager av lite fuktig pottjord tills det är ungefär 1/3 fullt, sätt försiktigt in dina växter med tang (eller händerna, om öppningen är tillräckligt bred). Häll i något vatten så det går ner i flaskans sidor och fuktar jorden och täcker sedan behållarens öppning med korkpropp eller glaslock.
  • Om du håller din flaska trädgård täckt, bör du bara behöva vattna det en gång var 4-6 månader!
  • Kontrollera växterna regelbundet för tecken på mögel eller sjukdom. Om du ser några problem måste du omedelbart ta bort det sjuka lövverket och lämna behållaren öppen i 3-4 veckor för att släppa in frisk luft.
  • Saker du behöver

    Misting dina växter

    • Växtmister eller sprayflaska
    • Ljummet kranvatten eller filtrerat vatten

    Med ett pebble bricka

    • Grunt skål, bricka eller tallrik
    • Akvariumstenar eller ärtgrus
    • Vatten

    Gör en fuktig plats i ditt hem

    • Luftfuktare eller cool dimma förångare
    • Växa ljus (valfritt)

    Skapa ett glas terrarium

    • Glasskål eller fiskbehållare (för att göra ett öppet terrarium)
    • Glas Cloche eller Bellburk (för att göra ett mini-täckt växthus)
    • Stor glasflaska eller burk (för att göra en flaska trädgård)
    • Grus eller trädgårdsgrit
    • Planteringsjord
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande