Hur man bryr sig om en croton-anläggning

Crotons (även känd som Rushfoil och Josephs kappa) är tropiska växter med ljusa, livfulla och mångfärgade löv. De kan odlas utomhus i varma och fuktiga klimat, men annars är det bäst att odla dem som husplanter eller säsongsbetonade tillägg till ditt landskap. Crotons kan vara svåra att växa eftersom de har mycket specifika krav när det gäller ljus, vatten, temperatur och fuktighet, och eftersom de inte gillar att flyttas. Tricket med att odla dessa växter är att hitta ett idealiskt läge där växten kommer att trivas, och för att undvika att flytta den.

Steg

Del 1 av 3:
Välja rätt plats
  1. Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 01
1. Välj en kruka med bra dränering. Crotons som massor av vatten, men de gör inte bra i fuktig eller våt jord. För att säkerställa att potten ger rätt dränering, leta efter en behållare som har dräneringshål i botten. När du väljer en behållarstorlek, leta efter en behållare som är ungefär ⅓ större än växtens rotboll.
  • Om du bor i Hardiness Zones 10 och 11, som södra Florida, kan du hoppa över behållaren om du vill plantera croton direkt i trädgården.
  • För att hitta din hårdhetszon kan du leta upp en hårdhetszonfinnare online.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 02
    2. Välj ett område som får 6 till 8 timmars starkt solljus. Crotons behöver massor av ljus sol för att behålla sina färgglada löv, men de kan brinna i alltför varmt, hårda ljus om de utsätts hela dagen. Det idealiska läget är ett öst- eller västläge som får 6 till 8 timmars direkt sol varje dag.
  • Crotons som får för mycket direkt solljus kan sluta med brända löv.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 03
    3. Håll fabriken borta från utkast. Crotons tolererar inte utkastad luft, speciellt om det är kallt luft. Välj en plats som är långt ifrån utdragna dörrar och fönster, ventilationer och luftavkastning, takfläktar och någon annanstans som det kan bli föremål för luftströmmar.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 04
    4. Flytta växten så lite som möjligt. När du har hittat en plats där Croton är glad, undvik att flytta det till varje pris. Crotons svarar inte bra på chock, vilket inkluderar att flyttas. Bli inte förvånad om din croton sjunker ett antal blad efter att du flyttat det.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 05
    5. Transplantera Croton till en utomhusplats på våren. Crotons kan planteras utomhus i hårdhetszoner 10 och 11, som inkluderar platser som södra Florida. För att plantera ute, välj en plats med massor av indirekt sol, som under ett träd som ger partiell nyans. Syfte att flytta växten ute i mitten till sen vår för att minimera chocken mot anläggningen.
  • En croton kommer sannolikt inte att överleva i svalare klimat där temperaturen blir lägre än 40 ° F (4 ° C). Om vintertemperaturerna i ditt område faller under detta kan du transplantera Croton tillbaka till en behållare och ta den inuti för vintern eller behandla Croton som en årlig och låt den dö över vintern.
  • Om du flyttar din Croton inuti och utanför beroende på säsongen, var beredd på att bladen ska släppa.
  • Den idealiska jorden för Crotons är en rik och väldränering av jord som är full av näringsämnen. För att berika din jord och förbättra dränering, ändra den med åldrig kompost före plantering.
  • Del 2 av 3:
    Växer en hälsosam croton
    1. Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 06
    1. Vatten regelbundet med ljummet vatten för att hålla jorden fuktig. Använd ljummet vatten för att undvika chock på rötterna och vatten när toppen ½ tum (13 mm) torkar ut. Stick fingret i jorden, och om toppen känns torr är det dags att vatten. Fortsätt vattna tills överskottet flyter ut hålen i botten av potten.
    • Dessa tropiska växter älskar mycket vatten, men det är viktigt att ha fuktig, fuktig jord snarare än fuktig eller våt jord.
    • Under viloläge i slutet av hösten och vintern, skära tillbaka på vattnet och låt jorden torka ut till ett djup av 1 tum (2.5 cm).
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 07
    2. Håll växten runt 75 ° F (24 ° C). Crotons är infödda till tropiska områden, och de kommer inte att trivas i temperaturer under 60 ° F (16 ° C). Den ideala temperaturen för dessa växter är mellan 70 och 80 ° F (21 och 27 ° C) under dagtid och 65 ° F (18 ° C) på natten.
  • Det är möjligt att odla krotoner utomhus, men endast i varma klimat med hög luftfuktighetsnivåer. Om du bor i ett kylare eller torrare klimat, växer din croton inuti där du kan styra miljön.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 08
    3. Upprätthålla en högre fuktighet runt växten. Det ideala fuktighetsintervallet för Crotons är mellan 40 och 80 procent, med den optimala nivån som är cirka 70 procent.Du kan uppnå detta genom att misting bladen var 1 till 2 dagar, eller genom att odla växten i ett badrum som används ofta för duschar och bad.
  • Ett annat sätt att generera fuktighet för växten är att placera potten på ett bricka fyllt med stenar som är täckta i vatten. Byt ut vattnet efter behov för att hålla pebblarna våta.
  • För att mäta fuktigheten runt Croton kan du använda en enhet som heter en hygrometer. Dessa finns tillgängliga hemma, trädgård och varuhus.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 09
    4. Gödsla växten varje månad under aktiva växande perioder. Crotons behöver massor av näringsämnen för att odla sina färgglada blad. Under aktiva växande perioder på våren, sommar och tidigt fall, mata växten varje månad genom att lägga till ett flytande eller pulvergödsel till vattnet före vattning.
  • Det bästa gödningsmedlet för Crotons är en som är hög i kväve och kalium, såsom en 8-2-10 mix, eftersom dessa kemikalier hjälper växter att odla starka stammar och löv. Numren hänvisar till mängden kväve, fosfor och kalium i gödningsmedlet.
  • Foder inte växten under viloperioder under sena hösten och vintermånaderna.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 10
    5. Repotera växten på våren när den växer ut sin nuvarande kruka. Välj en kruka som är 1 till 2 tum (2.5 till 5.1 cm) större än den aktuella potten. Leta efter en kruka med gott om dräneringshål. Fyll potten halvvägs med en rik pottarjord. Ta försiktigt bort Croton från den ursprungliga potten och placera den försiktigt in i den nya. Täcka rötterna med ytterligare pottarjord och vatten för att ställa in jorden på plats.
  • Repotting a croton kan resultera i bladfall, men du kan minimera chocken mot växten genom att bara repottar i mitten eller sen vår.
  • I stället för att pottmark kan du också använda en halv och halv blandning av torvmos och åldrig kompost.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 11
    6. Stoppa tillväxten genom att repottar med samma pottstorlek. Vissa arter av crotons kan nå upp till 6 fot (1.8 m), och du kan begränsa deras tillväxt genom att bibehålla samma behållarstorlek. När du vill att växten ska sluta växa, repotera den på våren i en kruka som är samma storlek.
  • I stället för att repottar växten kan du också klä den för att hålla det friskt. Ta bort topp 3 tum (7.6 cm) jord varje fjäder och byt ut den med färsk pottjord.
  • Del 3 av 3:
    Felsökning av vanliga problem
    1. Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 12
    1. Vatten växten mer om bladtipsna blir bruna. Undervattnet är ett vanligt problem med Crotons, och de börjar släppa sina löv om de inte får tillräckligt. Inspektera de tappade löven för att bränna på spetsarna och den allmänna torrheten. Ge växten med mer vatten och börja misting bladen oftare för att rätta till problemet.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 13
    2. Vatten mindre om bladen vill. Även om Crotons älskar fuktig jord är det möjligt att vattna dem för mycket. Vilande löv är ett tecken på övervattnet, och du kan korrigera problemet genom att skära tillbaka. Endast vatten när jordens topp ½ tum (13 mm) blir torr och lämnar aldrig croton sitter i fuktig mark.
  • Välj alltid en kruka med bra dräneringshål för att förhindra övervattning.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 14
    3. Flytta växten om bladkanterna bruna. Om anläggningen börjar släppa sina löv och det är inte på grund av undervattnet, inspektera bladkanterna för Browning. Detta är en indikation på att anläggningen utsätts för kalla temperaturer eller ett coolt utkast. Flytta växten till en varmare plats, eller borta från fans, ventiler och andra förslag till källor.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 15
    4. Ge mer ljus om färgerna börjar blekna. Det mest distinkta med Crotons är deras livliga lövverk, och växten kräver massor av solljus för att producera dessa ljusa färger. Om bladen börjar förlora sin färg, eller om ny bladtillväxt är en tråkig grön, flytta växten till en sunnier plats.
  • Crotons behöver ca 6 till 8 timmars ljus, indirekt solljus varje dag för att behålla sin hälsa och färger.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 16
    5. Ge mer nyans om bladen utvecklar grå fläckar. Gråa fläckar på bladen indikerar att växten blir för mycket varm, direkt sol. Du kan flytta växten till ett fönster som får mindre direkt sol, eller installera en skuggduk för att skydda den från de hårdaste UV-strålarna.
  • Bild med titeln Vård för en Croton Plant Steg 17
    6. Tvätta bladen med tvålvatten för att döda spindelmider. Tecken på en spindelmite infestation inkluderar gula eller bruna fläckar på löv, bleka eller tråkiga färger och vitaktig bandet. Fyll en liten skål med varmt vatten och rör om i en tesked (5 ml) flytande skål eller handtvål. Använd en ren trasa för att försiktigt tvätta vänderna och bottnen på bladen med lösningen. Lämna växten i ca 10 minuter, och torka sedan bladen med en fuktig trasa.
  • Upprepa varje par dagar efter behov tills kvalsterarna är borta.
  • Alternativt, spränga växterna med en skarp ström av vatten en gång i veckan för att kontrollera angrepp.
  • Tips

    Medan vårdinstruktioner för olika sorter av Croton är likartade, kan det vara till hjälp att kontrollera efter specifika produkter baserade på den specifika sorten. Om du till exempel har den mycket populära Croton Petra-sorten, kan du kontrollera specifika Skötselanvisningar för Croton Petra växter.

    Varningar

    Crotons behöver inte ofta beskärning, förutom att ta bort döda löv och grenar. Använd handskar när du beskärar för att skydda dina händer från irritation som orsakas av SAP.
  • Om din växt blir leggy eller spindel, beskära av en tredjedel av grenarna ett år. När ny tillväxt startar det följande året, ta bort en tredjedel av filialerna tills du har nått önskad tillväxtvanor.
  • Vissa arter av crotons kan vara giftiga för människor och husdjur, särskilt SAP. Håll barn och djur borta från dessa växter.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande