Hur man skapar ett livsmiljö för en leopard gecko

Om du letar efter ett unikt husdjur som är relativt lätt att behålla, kan en Leopard Gecko vara ett bra val för dig. Eftersom din Leopard Gecko kommer att spendera det mesta av sin tid i ett terrarium, det finns några saker du kan göra för att göra dem mest bekväma. Leopard Geckos är infödda till torra och varma Mellanöstern-regioner, så det är bäst att simulera deras naturliga livsmiljö inuti sin tank. Vi går igenom hur man hanterar och underhåller ditt Gecko`s terrarium så det blir lyckligt och friskt!

Steg

Del 1 av 3:
Välja ett terrarium
  1. Bilden med titeln Skapa ett livsmiljö för ett leopardgecko Steg 1
1. Använd ett långt och brett akvarium, terrarium eller vivarium. Leopard Geckos är markdjur, så använd en glasbehållare så att leoparden inte kan klättra upp i tankens väggar. Du kan också använda ett vivarium, som är en trätank med ett glasfront, för att hjälpa till att hålla dina elräkningar ner.
  • Undvik att använda en tråd eller mesh bur för din gecko eftersom de inte håller värme och kan få din gecko att fly eller bli skadad.
  • Bild med titeln Skapa ett livsmiljö för ett leopardgecko Steg 2
    2. Ge din gecko med gott om utrymme. Leopard Geckos är inte särskilt aktiva ödlor, men ger din en bra mängd utrymme att flytta runt. Syfte för en tank som är minst 20 liter (75.7 liter) för en vuxen leopard gecko och har gott om ställen att dölja. Men stora tankar gör det svårt för unga geckos att hitta värmekällan eller gömställe, så hålla sig till en tank som är 10 liter (37.9 liter) för en baby leopard gecko.
  • En enda vuxen Leopard Gecko behöver minst en 10 US Gal (38 L), 2 Geckos behöver en 15-20 gallon (56.8-75.7 l) Tank och 3 Geckos behöver en 20-30 gallon (75.7-114 l) tank. Du kan hålla upp till 3 Leopard Geckos i samma bur, även om de borde vara av samma storlek och män bör hållas ensamma. Endast kvinnor som är liknande i storlek kan vara inrymda, och även då kan de slåss. Håll en extra tank i närheten bara om de kämpar.
  • 3. Täck din tank med ett lock av tråd eller nät. Även om din gecko inte kommer att kunna klättra på tankens glasväggar, täck alltid din tank med en tråd eller ett lock för att hålla ut insekter, andra husdjur eller barn. Du kan också få en tank som har en skjutdörr på framsidan istället, vilket kommer att fungera bättre för att tama din gecko.
  • Undvik plast, glas eller andra fasta material för ditt lock. Fasta lock kan orsaka tankens temperatur att stiga till osäkra nivåer för din gecko.
  • Del 2 av 3:
    Ställa in värme och belysning
    1. Bild med titeln Skapa ett livsmiljö för ett leopardgecko Steg 4
    1. Håll en uppvärmningsplatta på botten av tanken mellan 74-80 ° F (23-27 ° C). Leta efter en underbehållare som har en termostat så att du enkelt kan programmera och ändra temperaturerna. Lägg mattan under tanken och ställ in den inom temperaturområdet för att säkerställa att tanken är varm nog för din gecko.
    • Du kan köpa värmepads online eller från din lokala djuraffär.
    • Om du inte har en uppvärmningsplatta, kan du också värma tanken med en keramisk glödlampa som ger av värme men inte ljus.
    • Ibland kan värmekudden under ena sidan av tanken vara tillräckligt för att värma hela saken. Använd en digital termometer för att testa temperaturen inuti din geckoens hölje.
  • Bild med titeln Skapa ett livsmiljö för en Leopard Gecko Steg 5
    2. Gör ett korgområde som är ca 90 ° F (32 ° C) med en fullspektrumlampa. En fullspektrumlampa hjälper till att lägga till värme till din tank såväl som av UVA och UVB-ljus, vilket kan hjälpa din gecko att få vitamin D. Placera ditt ljus direkt ovanför din tank så det är närmare ena änden så det blir varmare än den andra sidan. På det sättet kan din gecko enkelt flytta till en svalare del av deras hölje när de blir för varma.
  • Undvik att använda värmekorrar eller direkt uppvärmning eftersom du kan bränna din geckos hud.
  • Låt inte din tank bli varmare än 93 ° F (34 ° C) eftersom det blir för varmt för din gecko.
  • Vissa värmekuddar har separata regioner så att du kan programmera en sida för att vara varmare än den andra. Om du kan göra det behöver du inte en fullspektrumlampa. Leopard Geckos behöver inte UV-ljus för att överleva eftersom de normalt är aktiva runt gryningen och skymningen, men du måste komplettera sitt vitamin D3 intag ett annat sätt.
  • Bilden med titeln Skapa ett livsmiljö för ett leopardgecko Steg 6
    3. Sänk temperaturen till 70-75 ° F (21-24 ° C) på natten. Eftersom en Leopard Geckos naturliga livsmiljö är kallare på natten, måste du göra samma justeringar. Justera temperaturen på din värmekanna eller programmera en termostat för att automatiskt släppa temperaturen inom intervallet varje natt.
  • 4. Upprätthålla en vanlig dag och nattcykel. Om du har en fullspektrumlampa för ditt korgområde, kan du använda det för att simulera dagslys. Annars kan du använda någon typ av glödlampa. Under dagen, håll din tank upplyst i 14 timmar under sommaren och 12 timmar under vintern. I slutet av dagen, stäng av lamporna och låt det vara mörkt i 10 timmar på sommaren eller 12 timmar på vintern.
  • Du behöver inga lampor på natten för din geck, men du kan använda ett rött eller blått ljus om du vill observera din gecko på natten.
  • Undvik att använda solen som kommer genom ett fönster till ljuset för din gecko tank eftersom det kan leda till att tanken överhettas.
  • Använd en automatisk timer för att styra dina lampor så att du inte behöver oroa dig för att göra justeringen själv varje dag.
  • Del 3 av 3:
    Lägga till substrat och inredning
    1. Använd torr ekologisk jord eller texturerad kakel som ett substrat i tanken. Substratet är sängkläder eller golv i din gecko tank. Kakel och plana stenar är billiga, utför värmebrunn, är trevligt att titta på, lätt att rengöra och inte utgöra en hälsorisk för din gecko. Fyll mellan kakel eller stenar med ekologisk, så det finns inga luckor.
    • Du kan köpa kakel och plana stenar från din lokala djuraffär. Detta substrat är också permanent.
    • Använd aldrig sand alls som ett substrat eftersom det kan leda till impraction och skada din gecko.
    • Du kan också använda tidningen, slaktpapper eller hyllfoder som substrat istället. Ett pappersbaserat substrat är lätt att underhålla och ersätta så det gör rengöringen mycket snabbt. Emellertid kan insekter få under pappersubstrat.
    • Vissa ägare och veterinärer rekommenderar att du använder Reptilmatta, som är speciellt utformad för reptiltankar, från din lokala djuraffär. Det ser bra ut i tanken och utgör inte en hälsorisk för din gecko, men dess klor och tänder kan fångas. Insekter kan också komma under reptilmattan också.
  • 2. Skapa en varm dölja och en cool hide för din gecko. Din gecko huder är en viktig del av sin levnadsmiljö. Det kommer att använda döljet som skydd mot ljus, värme och allt som skrämmer det, som andra husdjur eller personer nära tanken. Välj ett dölj som är tillräckligt länge för att din gecko ska passa in bekvämt. Du kan göra dina egna hudar med hjälp av tupperware-behållare, eller köpa huder som liknar naturliga bergkällor från din lokala djuraffär. Försök att hålla en gömd i den varma och en coola delen av din tank för maximal komfort.
  • Undvik att använda gömmer som går upp mot tankens sida eftersom de besegrar syftet och göm inte din gecko.
  • Din gecko kommer att använda varmare gömma för att smälta mat och värma upp när det känns kallt, och det kommer att använda det svala döljet för att reglera kroppstemperaturen när det känns för varmt.
  • Bild med titeln Skapa ett livsmiljö för ett leopardgecko steg 10
    3. Gör en varm, fuktig gömma för din gecko. En fuktig dölja hjälper din Leopard Gecko att upprätthålla en balanserad kroppstemperatur och njut av en högre fuktighet i sin tank. Din gecko kommer också att använda det fuktiga döljet för att kasta sin hud. Lina döljet med fuktig pappershandduk, ekologisk jord eller sphagnummos.
  • Gör din egen fuktig gömma ut ur en liten plastbehållare som är storleken på en smörgås.
  • Dimma döljet eller mossen dagligen med en sprayflaska vatten så det är fuktigt, men inte droppande våt.
  • Du kan också köpa pre-made fuktiga reträtt från din lokala djuraffär.
  • 4. Placera en mat och vattenskål i tanken. Leta efter en kombinerad mat och vattenskål gjord för Leopard Geckos på din lokala djuraffär. Du behöver bara en matskål om du matar din gecko en diet av måltidsmaskar. Påfyll vattenskålen när vattnet blir lågt eller smutsigt. Använd vatten på flaska, kranvatten utelämnad i 24 timmar, vattenbehandlat med Reptisafe (finns i husdjursbutiker) eller något filtrerat vatten.
  • Får inte en vattenskål som är för djup eftersom den kan utgöra en drunkande fara. Se till att vattenskålen är tillräckligt stor för att din gecko ska bada in.
  • Bild med titeln Skapa ett livsmiljö för ett leopardgecko steg 12
    5. Lägg till växter och / eller stenar eller loggar. Du kan använda levande eller konstgjorda växter i tanken för att ge din gecko extra säkerhet och fläckar att dölja. Dessa dekorationer hjälper också att hålla din gecko från att bli uttråkad. Men om du använder levande växter, se till att de är giftfria och säkra för Leopard Geckos. Levande växter kan se mer tilltalande men kräver mer underhåll och kan öka tankens luftfuktighetsnivåer.
  • Du kan också lägga till stenar, små pinnar och loggar i tanken för att ge dina gecko-fläckar till abborre eller klättra på. Rengör alltid några stenar eller pinnar för att ta bort smuts och bakterier innan de sätter dem i tanken. Också, släta ut några skarpa hörn eller sidor på berget så att din gecko inte skadar sig.
  • Se till att du säkrar inredningen i din tank så att ingenting kommer att falla av och skada din gecko.
  • Ta bort några pinnar av deras bark för att bli av med några bakterier eller parasiter. Placera pinnarna eller träet i ugnen på låg värme i 20-30 minuter för att döda eventuella parasiter på dem innan de sätter dem i din gecko tank. Du kanske vill lägga pappershandduk i tvättrummet och om du gör det, ändra det när den används.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Saker du behöver

    • 15-20 gallon (56.8-75.7 l) tank
    • Tråd eller mesh terrarium lock
    • Temperaturpistol eller digital termometer med sond
    • Överflödig värmare
    • Torr eko jord eller texturerad kakel
    • Två till tre hudar
    • Plastbehållare för moss gömma
    • Sprayflaska med vatten
    • Levande eller konstgjorda växter
    • Dekorativa stenar
    • Dekorativa pinnar och stockar
    • Mat och vattenskål
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande