Hur man bryr sig om luftplantor

Luftväxter, kända som Tillandsia (Tillandsia spp.), kan inte leva i luften ensam. De är epifytor som växer naturligt i sprickor i stenar och på träd och de behöver inte mark. De växer bäst i USDA Hardiness Zones 8 till 11, så de kan överleva temperaturer som dyker till 10 grader F (-9.4 grader c). De behöver ett ljust, soligt läge men det kravet är lätt att träffas, även i ett hus som inte har ett soligt fönster. Det här är roliga, lätt att odla husplanter, men du måste veta hur man vattnar och matar dem.

Steg

Metod 1 av 3:
Ge dina växter vatten och ljus
  1. Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 1
1. Hitta dina anläggningsskivor. Luftväxter har små silverskivor eller skalor över sina löv. Om du tittar noga på en luftfabrik i starkt ljus, kommer du att se skivorna skimrande. Dessa skivor absorberar fukt och näringsämnen för växten.
  • Bild med titeln Vård för luftväxter Steg 2
    2
    Vattenluftsväxter varannan till tre dagar under våren, sommar och höst. Spraya en fin dimma tills vattnet droppar från bladen. Använd rumstemperaturvatten för att undvika stress som skulle orsakas av kallt kranvatten. Kall stress kan orsaka att bladen blir bruna och spröda.
  • Dimma dem på morgonen så att de kommer att vara torra eller nästan torra i slutet av dagen.
  • Vatten dem mindre ofta på vintern under sin vilande säsong.
  • Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 3
    3. Ge din växt en tung blöt en gång i veckan, istället för att vattna det lätt varannan 2 till 3 dagar. De kan också vattnas genom att blötlägga hela luftfabriken i ett handfat eller en skål med vatten i 30 minuter en gång i veckan. Med denna metod bör luftplantorna skakas försiktigt efter blötläggning för att avlägsna vatten.
  • Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 4
    4. Hjälp din plantering ut om det inte får tillräckligt med vatten. Om luftfabriken lämnar locket eller rullar upp, blir det inte tillräckligt ofta och har blivit för torrt. Blöt det i en skål med rumstemperaturvatten över natten. Ta det ur vattnet nästa morgon, skaka av det och sätt tillbaka det på sin plats.
  • Dimma det eller suga det oftare för att förhindra att det torkar ut igen.
  • Bild med titeln Vård för luftväxter Steg 5
    5. Ställ luftfabriken nära ett öst-, västra eller söderläge fönster om möjligt men inte i direkt solljus. Du kan ta hand om en luftfabrik inomhus Genom att ställa in den direkt framför fönstret om en ren gardin hänger mellan växten och fönstret.
  • Den optimala mängden ljus kommer att resultera i en kraftig luftväxt med friska gröna eller grågröna blad. Otillräckligt ljus kommer att orsaka långsam tillväxt och bleka löv. Överdriven ljus kommer att vända bladen, torka och spröda.
  • För mycket direkt solljus kan bränna bladen på din luftfabrik.
  • Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 6
    6. Använd en fluorescerande lampa för att ge ytterligare ljus. Detta är särskilt användbart om det inte finns ett ljust, soligt fönster i huset. Använd en speciell fluorescerande glödlampa avsedd för växter som ger fullt spektrumljus. Ställ in ljuset så att lampan är 6 till 8 tum (15.2 till 20.3 cm) ovanför luftfabriken och lämna den på 12 till 18 timmar varje dag, beroende på hur mycket naturligt ljus det tar emot.
  • Ljuset ska sättas på på morgonen runt soluppgången och stängt av 12 till 18 timmar senare.
  • Metod 2 av 3:
    Matar din anläggning och främjande av luftcirkulationen
    1. Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 7
    1. Foderluftsplantor En dos av gödselmedel varannan vecka. Vätska, vattenlösligt gödningsmedel med ett 10-5-5 förhållande är bra.
    • Späd gödselmedlet till en fjärdedel den rekommenderade styrkan och dimma luftanläggningen med lösningen på morgonen.
  • Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 8
    2. Vet när din växt behöver mer gödselmedel. En luftfabrik som mottar adekvat gödningsmedel kommer att växa kraftigt och ha en hälsosam färg, vanligtvis ljusgrå, men det varierar.
  • Otillräckligt gödsel kommer att resultera i långsam tillväxt, men överdriven gödselmedel kommer att vända bladen bruna och spröda.
  • Bild med titeln Vård för luftväxter Steg 9
    3. Se till att din växt får gott om luft. Luftväxter kräver frisk luftcirkulation. Även om de behöver få sina löv våta, om de inte torkar snabbt kan luftanläggningen utveckla kronrot. Placera dem inte för nära andra växter, väggar eller möbler.
  • Om luftcirkulationen är ett problem i huset, sätt upp en fläkt så att den blåser bort från växten och gör det på en timme eller så en eller två gånger om dagen. Se till att fläkten inte blåser direkt på växten. Det skulle leda till att det torkar snabbt innan det har en chans att absorbera någon fuktighet.
  • Bild med titeln Vård för luftväxter Steg 10
    4. Känna igen rot. Om kronan eller rötterna utvecklas, blir de bruna eller gråa och slimiga. Om roten bara är på rötterna, trimma av de ruttna rötterna. Crown Rot är vanligtvis dödlig. Anläggningen ska kastas bort och ersättas med en ny luftfabrik.
  • Metod 3 av 3:
    Visar luftplantor
    1. Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 11
    1. Slå luftanläggningen till ett annat objekt. Luftväxter kan visas genom att binda dem till en bit av drivved, kork eller sten med nylonfiske.
    • De kan också limas till träet eller rocken med varmt lim eller konstruktion lim.
  • Bild med titeln Vård för luftväxter Steg 12
    2. Överväg att placera din luftfabrik i en skål. En dekorativ skål fylld med intressanta stenar kan vara ett passande hem för en luftfabrik. Helt enkelt nestle luftanläggningen på klipporna eller lim det till en sten och ställ det i mitten. De kan besluta in i en dekorativ snäckskal för en intressant display.
  • Bild med titeln Vård för luftplantor Steg 13
    3. Täcka inte fabriken med jord eller mos, oavsett hur du bestämmer dig för att visa din luftfabrik. Täcker basen av växten kommer att hålla den för våt och kan göra det ruttna.
  • Tips

    Trots populär tro, drar dessa växter inte näringsämnen från träd eller stenar. De får faktiskt fukt och näringsämnen som de behöver från regn som faller på sina löv och skräp som ackumuleras runt rötterna och basen av växten.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande