Hur man rengör med citronsaft

Det finns inget mer uppfriskande och ren luktande än en nypressad citron. I stället för att förlita sig på citrusdoften som finns i hårda kemiska rengöringsprodukter, är det glad att finna att färska citroner kan användas för att städa köket, badrummet och andra ytor runt huset. Oavsett om i kombination med salt eller bakpulver, eller helt enkelt blandas med varmt vatten, kommer en citron sura juice att eliminera en mängd olika fläckar och lämna ditt hem mousserande. Plocka upp en extra citron i mataffären och det kan bara bli din go-to rengöringsprodukt.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöring av köksytor med citron
  1. Bild med titeln ren med citronsaft Steg 1
1. Ta bort matfläckar från laminatköksbänkskivor med hjälp av en citron. Först, torka bort alla smulor och skräp från bänkskivan med en pappershandduk. Skär en citron i halva tvärs. Sedan pressa färsk citronsaft direkt från en halv av citronen på laminatytan. Gnugga i juicerna med antingen den återstående citronhalvan (med nedskärningssidan) eller en rengöringsduk. När fläckarna är borta, torka ner hela området med en fuktig tvättduk.
  • Lämna citronsaften att suga på envis matfläck i 5 till 10 minuter om det behövs.
  • För en djup ren, ta bort alla objekt från bänkskivan innan du rengör. På så sätt kan du nå alla nooks och crannies.
  • Undvik att använda den här metoden för att rengöra porösa stenbänkskivor.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 2
    2. Skrubba ett trä skärbräda med salt och en citron halv. Stänk grovt salt över ytan av ett trä skärbräda eller huggblock. Skär sedan en citron i hälften och placera klippsidan ner på brädet. Skrubba över saltet och eventuella matfläckar, med citron som en svamp. Lämna denna citron-saltlösning att suga in i 5 minuter eller så, skrubba den med en borstborste. Slutligen skölj av brädet under varmt vatten, skrubbar det med borsten för att ta bort eventuella rester.
  • Krama ut några citronsaft som du skrubbar och lägg till mer salt när det börjar lösa upp. Suriteten av saften och slipande konsistens av saltet kommer att fungera för att avlägsna hårda fläckar.
  • Detta tillvägagångssätt kan också fungera på plastskivor. Emellertid kan citronsaft och bakpulverprocessen som rekommenderas för användning på plastmatbehållare producera bättre resultat.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 3
    3. Blötlägg matfärgade plastbehållare med citronsaft och bakpulver. Krama juice av 1 citron direkt i en färgad plastmatbehållare eller lock. Stänk 1-2 msk (14-28 g) bakpulver på saften och skrubba den resulterande pastan på alla färgade sidor av behållaren. Låt det sitta i några timmar, eller över natten, innan du rengör behållaren med varmt vatten och diskmedel.
  • Denna metod fungerar särskilt bra på tomatbaserad Återstod och kryddfläckar.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 4
    4. Använd ångande-varm citronvatten för att lossa matrester från en mikrovågsugn. Hälla /2C (120 ml) vatten i en mikrovågbar skål. Tillsätt juice av 1 citron i vattnet och släpp sedan de återstående citronbitarna i skålen. Sätt skålen i mikrovågsugnen och värm den på den höga inställningen i 3 minuter för att få vattnet att koka. Håll mikrovågsugnen stängd och lämna det ångande citronvattnet inuti i ytterligare 5 minuter.
  • När matresteren har lossnat, ta bort skålen och Torka ner alla mikrovågsugns inre ytor, inklusive dörren och skivspelaren, med en rengöringsduk eller svamp.
  • För att lossna några faststycken, doppa ett hörn av rengöringsduken eller svamp i citronvattnet och använd det fuktiga hörnet för att skrubba bort matrester.
  • Var försiktig när du tar bort skålen och skivspelaren som de kommer att vara heta! Använd Ugnsmitts, en Potholder eller en handduk för att skydda dina händer.
  • Du kan använda en liknande teknik för att rengöra ugnen. Fyll en bakfat med vatten och citronsaft, låt den sedan i ugnen på 250 ° F (121 ° C) i 30 minuter så att ångan kan lossa grimyuppbyggnaden. Torka av ugnen med en fuktig svamp efter det svalna.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 5
    5. Polska tarnished koppar krukor med en citronpasta. Krama saften av en frisk citron i en liten skål. Strö antingen grovt salt eller bakpulver i skålen tills en pastaformer. Använd en rengöringsduk för att buff pasta på tarnished koppar yta. När de tarnerade områdena är rena, skölj av koppar med varmt vatten för att ta bort all citronpasta. Slutligen torka koppar noggrant med en mikrofiberduk eller pappershandduk.
  • Detta fungerar bra för kopparkrukor samt dekorativa kopparobjekt. Det kan också rengöra rostfria krukor och kokkärl. Men du bör avstå från att använda citron för att polera andra typer av finmetall.
  • Alternativt kan du stänk saltet eller bakpulveret direkt på den skivade citronen. Skrubba citronen över kopparen för att ta bort tarnen, vilket ger mer salt eller bakpulver till citronen när den löser upp.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 6
    6. Freshen upp ett skräpavfall med citronbitar. Skiva 1 eller 2 citroner i åttonde. Krama lite citronsaft i skräpavfallet och låt det sitta i några minuter. Kör sedan en ström av kallt vatten ner i avloppet, sätt på sopor, och släpp i 1 citronstycke åt gången. De grova rindarna kommer att städa av bladen och sura juicer kommer att bryta ner matrester medan du lämnar en trevlig, ren lukt.
  • Du kan kasta i grova salt och isbitar med citronbitarna också. Alternativ tillsats i citron, salt och isbitar kontinuerligt när du driver skräpavfallet. Salt kommer att fungera med citronjuicerna för att eliminera matrester, medan isen kommer att hjälpa till att rengöra knivarna.
  • Du kan också försöka frysa små citronbitar direkt i några isbitar i ett isbricka. Lägg till citronisbitarna till ditt skräpavfall tillsammans med lite grovt salt.
  • Detta är ett utmärkt sätt att använda upp och avyttra kvarstående citroner från matlagning.
  • Metod 2 av 3:
    Använda citron för att rengöra badrumsytor
    1. Bild med titeln ren med citronsaft Steg 7
    1. Skrubbbadkar med saltade citronhalvor för att ta bort tvålskum. Både porslin och Akrylbadkar kan rengöras med färska citroner. Skiva en citron i hälften och strö grovt salt på den skurna sidan. Skrubba ytorna på badkaret med den saltade citronen. Låt saften sitta på badkaret i 5 minuter innan du sköljer ut badkaret med varmt vatten.
    • Försök skrubba över rengöringslösningen med en borstborste för att ta bort envis tvålskum och hårdvattenavsättningar.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 8
    2. Blek smutsig kakelång med citronsaft och bakpulver. Blanda en pasta med 1 del citronsaft och 2 delar bakpulver. Använd en gammal tandborste för att skrubba pastaen på mögliga, färgade kakelgångslinjer. Var försiktig så att du inte får blandningen på den faktiska plattan. Låt pastan sitta på kakelkakan i 10 minuter eller så och torka sedan bort med en fuktig trasa. Slutligen skölj av kakel och injektering med varmt vatten.
  • Porös kakel och sten kommer att skadas genom exponering för syra, så undvik direkt rengöring av dem med citronsaft. Håll en pappershandduk till hands för att snabbt torka av någon citronpasta av kakelen när du går.
  • Om du använder den här metoden för att rengöra all grout i dina golv eller dusch, kan du behöva juice uppåt 6 eller 7 citroner för att skapa tillräckligt med blekspasta. För små fläckar kommer juice av 1 citron att vara tillräcklig.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 9
    3. Ta bort limescaleuppbyggnad från kranar med en citronhalv. Skär en citron i halva tvärs. Tryck det direkt på slutet av kranen så att citronköttet "kramar" kranen och helt täcker det förkalkade området. Placera en plastkåp över citronen och tryck, dra den uppåt för att hålla citronen på plats. Dra den öppna änden av påsen stängd runt kranen och fäst den på plats med ett gummiband. Lämna citronen på plats över natten.
  • Följande dag, ta bort citronen och torka bort Lösad limescaleuppbyggnad med en rengöringsduk. Slutligen skölj tappen med varmt vatten.
  • Detta kan göras på duschkabiner, badkarkranar och badrum eller köksfarm.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 10
    4. Eliminera hårda vattenringar från en toalettskål med en saltad citron. Hårt vatten kan lämna en envis ring runt vattenlinjen på en toalettskål. För att ta bort dessa fläckar, skiva en citron i halva tvärs och strö grovt salt på skärsidan. Skrubba över det hårda vattnet fläck med den saltade citronen och klocka som syra och nötning radera fläcken. Slutligen, använd en toalettborste eller fuktig svamp för att tvätta bort citronmassan.
  • Stäng av vattnet på toaletten Innan du börjar rengöra kan vara användbar, speciellt om fläcken sitter vid eller strax under vattenlinjen.
  • Metod 3 av 3:
    Tvätta med citron runt huset
    1. Bild med titeln ren med citronsaft Steg 11
    1. Sprayglas och speglar med en citronvattenlösning. Blanda /2 US Gal (1.9 liter) av varmt vatten med saften av 1 medelstor citron, vilket är ca 4 US-msk (59 ml). Häll den här lösningen i en ren sprayflaska. Försegla det och skaka det för att blanda vätskorna. Spritz citron-vattenlösningen på en smutsig glasyta. Torka bort smuts med en mikrofiberrengöringsduk eller pappershandduk.
    • Denna lösning fungerar bra för en mängd olika glasytor, inklusive fönsterrutor, duschdörrar, glasspeglar och till och med vaser och stemware.
    • Multiplicera detta recept och blötglas i en skål fylld med lösningen.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 12
    2. Mopp och polska trägolv med varmt vatten, citron och olivolja. Första svep eller vakuum golven för att ta bort smulor, damm och andra skräp. I en hink, blanda en lösning av 1 US Gal (3.8 liter) varmvatten, /4c (180 ml) olivolja och /2c (120 ml) citronsaft. Dondera en mopp i den här lösningen och vrida den ut tills det bara är fuktigt. Sedan mopp golvet med den här lösningen och låt lövträet torrt.
  • Vattnet och citronsaften kommer att rengöra golven, medan olivoljan kommer att tjäna träet och lämna dina golv.
  • För konstruerade trägolv, kontakta tillverkarens underhållsanvisning och slutföra ett spot-test innan du använder den här metoden. Undvik rengöring av porösa kakelgolv på detta sätt, eftersom det kan bli skadat.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 13
    3. Blekmedel vita sängkläder och kläder med varmt vatten och citronsaft. Fyll ett handfat eller bassäng med 1 US Gal (3.8 l) varmt vatten och lägg till /2C (120 ml) färsk citronsaft. (Detta kommer att kräva cirka 2 citroner.) Blötlägger sängkläder eller kläder i citronvattnet. Beroende på hur missfärgade objekten är kan du lämna dem att suga i bara 1 timme eller över natten. Efter att de har blöt i citronbleken, tvätta plaggen som vanligt.
  • Du kan skiva 2 hela citroner och lägga till dem i vattnet istället för att extrahera saften.
  • Du kan också hälla citronvattnet i tvättmaskinen för att fortsätta blekningsprocessen.
  • Undvik att använda den här metoden för rengöring av silke. Det fungerar bäst på bomull och polyester.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 14
    4. Skrubba rost fläckar ur kläder med citronsaft och grädde av tartar. Krama ungefär 1 US-msk (15 ml) färsk citronsaft direkt på rostfläcken. (En citronhalva bör ge mer än tillräckligt med juice.) Sprinkle ca 1 US TBSP (15 ml) grädde av tartar över fläcken och skrubba in med fingrarna. Låt den fläckavlägsna pastaen suga in i plagget i 15 minuter och skrubba fläcken igen tills den försvinner. Slutligen skölj av pasta och tvätta varan som vanligt.
  • Minska eller öka mängden citronsaft och grädde av tartar beroende på fläckens storlek.
  • Du kan behöva upprepa processen 2 eller flera gånger för envisa fläckar.
  • Denna metod är lämplig för bomull och polyester, men bör inte användas på siden.
  • Bild med titeln ren med citronsaft Steg 15
    5. Använd en saltad citron halv till ren grill och grillgaller. Förbered genom att skiva en citron i halva tvärs och doppa den snittiga änden i grovt salt. Vrid sedan grillen till en hög värmeinställning och låt gallret värma upp. När de är heta, stäng av värmen (eller till en låg inställning) och sätt på värmeskyddande handskar. Ta citronen och skrubba grovt den saltade sidan över gallret. Syra och nötning kommer att avlägsna bakad matrester.
  • Tips

    Om du gillar att städa med vit ättika kan du använda citronsaft för att hjälpa till att neutralisera doften. Blanda bara i lite citronsaft med ättika och justera mängden om du vill ha lite extra lemoni friskhet.
  • Testa alltid citronsaft (ensam eller blandad med andra rengöringsmedel) på ett litet inkonsekvent område före rengöring.
  • Välj färska citroner istället för butiksköpt citronsaft för bästa resultat. Äldre citroner eller redan använda citroner kan också användas så länge de fortfarande behåller lite kött och juice.
  • Använd en citrus juicer eller citrus reamer för att extrahera den färska citronsaften. Eller helt enkelt pressa saften genom en sil i en liten skål.
  • Placera en cut-up citron eller en skål citronsaft i ditt kylskåp för att maska ​​obehagliga lukt och hålla det luktande färskt.
  • Lägg till 1 tesked (4.9 ml) citronsaft till din diskmedel när du tvättar disken. Detta kommer att förbättra doften av tvålen och öka sin fettbekämpningskraft.
  • Varningar

    Blanda aldrig citronsaft och blekmedel, eftersom det kan producera giftig klorgas.
  • Medan citronsaft är underbart att avlägsna matfläckar, om ytan du städar (som en matlagringsbehållare, ett skärbräda eller en bänkskiva) har kommit i kontakt med rå kött, bör du rengöra det med ett kraftfullt desinfektionsmedel före nästa användning.
  • Citronsaft kommer att gå av efter några veckor. Använd upp dina hemlagade rengöringslösningar snabbt och förbereda färska satser nästa gång du behöver dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande