Så här laddar du ett bilbatteri

Bilbatterier är laddade genom att utnyttja bilens motorens extra kraft, och de flesta kan gå i minst fem år utan att behöva bytas ut eller laddas. Men även de bästa bilbatterierna kommer att gå ur makt så småningom - eller förlora sin avgift för tidigt när du lämnar lampor på för länge.Det kan vara ett allvarligt besvär att hitta dig själv med ett dött batteri, men laddning man kan kräva mycket lite när det gäller verktyg eller mekanisk erfarenhet.

Steg

Metod 1 av 4:
Förberedelser för att ladda batteriet
  1. Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 1
1. Sätt på lämpligt säkerhetsutrustning.Säkerhet är avgörande när du arbetar på ditt fordon.Börja med att sätta på skyddsglasögon för att skydda dig från något fallande material under kåpan på bilen, gnistor eller batterivätska i händelse av att batteriet kompromerat.Du kanske också vill ha handskar.Se till att det område du arbetar med är väl ventilerat och tänt tillräckligt för att du kan se var du går och vad du jobbar med.
  • Handskar är inte nödvändiga men kan skydda dina händer från små nypa och skär medan du arbetar på ditt fordon.
  • Se till att det inte finns några barn i området medan du arbetar med batteriet på ett fordon som gnistor kan flyga om positiva och negativa kablar kommer i kontakt med varandra.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 1
    2. Bestäm vilken typ av batteri du har. För att korrekt ladda batteriet måste du först identifiera vilken typ av batteri du har. Du kan vanligtvis hitta det här skrivet någonstans på batteriet, men du kan behöva kolla tillverkarens hemsida om etiketten är för bärd för att läsa eller saknas.Du bör också ta reda på spänningen på batteriet genom att titta på batteriets etikett eller genom att markera din fordonshandbok. Typer av batterier inkluderar:
  • Våtcellsbatterier kan vara användbara, vilket innebär att det finns saker du kan göra för att förbättra laddningen och livet för ditt batteri.
  • VRLA-batterier (ventilreglerat blybatteri) är helt förseglade och kräver inget underhåll.Dessa batterier kommer som gelcell eller absorberade glasmattabatterier och är mindre vanliga i bilar om inte köpts som eftermarknadsmodifiering.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 2
    3. Få en bilbatteri laddare. Välj en laddare som är lämplig för ditt batteri och ändamål.De flesta laddare kommer att fungera för alla typer av batterier utom gelcellsbatterier. Det finns snabba laddare som kan ladda batteriet snabbt eller till och med ge dig en hoppstart, såväl som "sippra" Laddare som ger en långsam men längre varaktig avgift.Många nyare laddare kommer med en mikroprocessor för att övervaka hur mycket batteriet har laddat.Dessa digitala laddare stoppar sedan processen automatiskt när batteriet är fulladdat. Äldre, enklare laddare måste stoppas manuellt för att förhindra farlig överladdning och bör inte lämnas ensam under längre perioder medan den är anslutna.
  • Läs laddarens bruksanvisning för att se till att du använder din specifika enhet korrekt.
  • Även nya digitala laddare ska övervakas noggrant under laddning för att säkerställa att den fungerar ordentligt och stannar före överladdning av batteriet.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 3
    4. Koppla bort och ta bort batteriet från ditt fordon om det behövs.Det är viktigt att koppla ur batteriet innan du utför eventuella reparationer eller underhåll på ditt fordon.För det mesta kan du ladda batteriet utan att ta det ut ur bilen, men om du når batteriet eller passar laddningskablarna i motorfacket eller bagaget där batteriet är beläget, ta bort batteriet från bilen helt medan du laddar den.
  • Om du är osäker på var ditt batteri är beläget, kolla bruksanvisningen för ditt fordon.Vissa fordon har batteriet i bagaget, medan de flesta har det under huven.
  • Koppla ur den negativa terminalen först, då den positiva när du tar bort ett batteri.
  • 5. Rengör batteriets terminaler.Eventuell smuts eller smuts på batterikontakterna kan förhindra att laddningskablarna etablerar en stark anslutning till batteriet, så det är viktigt att rengöra terminalerna noggrant. Använd bakpulver och en våt trasa eller en sandpapper för att torka bort någon smuts eller rost. Se till att terminalerna är nakna metall innan du går vidare till nästa steg för att säkerställa en stark laddning.
  • Ibland kan du hitta att batteriet har en solid laddning, men smutsiga terminaler hindrade elen från att flyta.
  • Rör inte terminalerna med din nakna hud, speciellt om det finns ett vitt pulver på dem. Detta pulver är vanligtvis torkat svavelsyra, och det kan bränna din hud om du kommer i kontakt med den.
  • Metod 2 av 4:
    Med hjälp av en hastighet eller trickle laddare
    1. Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 6
    1. Placera laddaren på en stabil yta.Placera aldrig batteriladdaren direkt på batteriet eftersom det kan ansluta de negativa och positiva terminalerna, vilket orsakar skador på batteriet och laddaren och eventuellt även starta en eld.Placera i stället laddaren på en stabil yta så långt från batteriet när kablarna tillåter.Innan du ansluter laddaren till väggen, se till att området är väl ventilerat genom att öppna din garageport eller fönster om du är inomhus.
    • Se till att ytan du placerar laddaren på är robust och stationär för att förhindra att den faller eller kopplar ur batteriet.
    • Använd kablarna i hela längden för att skilja batteriet från laddaren så mycket som möjligt.
  • 2. Anslut laddaren till batteriet.Fäst den svarta kabeln från laddaren med det negativa (-) tecknet på den negativa terminalen på batteriet märkt med samma symbol.Fäst sedan den röda kabeln med det positiva (+) -tecknet till den positiva terminalen på batteriet med motsvarande symbol.Var noga med att kontrollera anslutningarna innan du ansluter eller slår på laddaren, eftersom blandning av de positiva och negativa terminalerna kan leda till skador på batteriet eller till och med en brand.
  • Vissa bilar kan märka den positiva terminalen med bokstäverna i stället för en positiv (+) symbol och neg istället för en negativ (-) en.
  • Se till att kablarna är ordentligt fastsatta för att tillåta el att strömma från laddaren till batteriet.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 8
    3. Sätta laddaren. Digitala laddare kan ange den befintliga spänningen i batteriet och låta dig ställa in slutspänningsnivån, medan äldre modeller helt enkelt kan tillåta på och av inställningar.Speed ​​Chargers kommer också att tillåta dig att välja den hastighet där du vill ladda batteriet (ofta avbildas av en bild av en sköldpadda för långsamma avgifter och en kanin för snabba).En snabb laddning är bra för ett bilbatteri som nyligen dog som ett resultat av att du lämnar dina lampor på eller något, medan ett batteri som har varit dött under en tid kan kräva den långsammare laddningsmetoden innan batteriet är användbart igen.
  • Om du kan ställa in spänningen stoppar laddaren på, ställ in den på den angivna spänningen på batteriet eller som du hittat i fordonets bruksanvisning.
  • Ställ aldrig laddaren till snabb laddning om du lämnar fordonet obevakat.
  • Du kanske vill lämna batteriet långsamt laddning över natten för att helt ladda det om det har varit dött under en tid.
  • 4. Kontrollera batteriet.Efter att batteriet kan ladda, kontrollera det för att se till att det fungerar.Vissa digitala laddare kommer att ge dig en avläsning som kommer att berätta om batteriet är ordentligt med laddningen eller om batteriet måste bytas ut.Detta indikeras ofta med en procentandel som "100%" som i batteriet är 100% laddat.Du kanske också vill använda en voltmätare för att mäta spänningen på batteriet som en gång frånkopplats från laddaren genom att röra de positiva och negativa kablarna från voltmätaren till sina respektive terminaler på batteriet.Om batteriet fortfarande finns i bilen, det enklaste sättet att kontrollera det kan vara att helt enkelt koppla upp det igen och försöka starta bilen.
  • Om voltmätaren läser antalet volt som är lämpliga för batteriet, indikerar laddaren att det är bra, eller fordonet startar batteriet är tillräckligt laddat.
  • Om voltmätaren eller laddaren indikerar att batteriet är dåligt eller fordonet inte börjar, kan det finnas andra problem att lösa eller batteriet kan behöva bytas ut.
  • Metod 3 av 4:
    Hoppa startar ditt batteri
    1. Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 10
    1. Parkera en fungerande bil så att den vetter mot bilen du hoppar.Hoppa Starta ett fordon innebär att du använder det elektriska systemet för ett annat körfordon för att ladda batteriet i din tillräckligt för att det ska kunna starta och ladda sig själv.Innan du parkerar den fungerande bilen, se till att du hittar batteriet i båda fordonen, eftersom vissa fordonets batterier finns i stammen.När du har placerat batterierna i båda fordonen, dra det löpande fordonet upp till dina nära nog så låt dina hoppkablar anslutas båda batterierna.
    • Om batteriet är i stammen av ett av fordonen, bak den upp till det andra så kan kablarna nå.
    • Ställ in parkeringsbromsen på båda fordonen för att säkerställa att de inte flyttar under laddningsprocessen.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 15
    2. Använd jumperkablar för att ansluta de två batterierna.Kom ihåg att när du ansluter jumperkablarna till ett batteri, kommer att röra de positiva och negativa ändarna på den andra sidan av kablarna att producera gnistor som kan vara farliga.Med båda bilarna stängs av, anslut jumperkabeln till det döda batteriets positiva terminal och sedan till det goda batteriets positiva.Var noga med att inte tillåta de negativa kablarna att dänga in i motorbåten där de kan röra metall som kan fungera som en mark för att slutföra kretsen.Anslut sedan den negativa kabeln till det negativa terminalen på det döda batteriet, följt av den negativa kabeln på den lämpliga terminalen på den goda.
  • Du kan behöva rengöra terminalerna på båda batterierna för att säkerställa en stark anslutning.
  • Var noga med att du ansluter de positiva ändarna till de positiva terminalerna och de negativa kablarna till de negativa terminalerna.Att blanda dessa upp kan leda till skador eller brand.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 12
    3. Starta den funktionella bilen.Med kablarna ordentligt anslutna, starta det fungerande fordonet så att dess elektriska system kan börja ladda det döda batteriet.Ta inte det fungerande fordonet ur parken eller neutral under laddningsprocessen.Låt fordonet springa i några minuter innan du försöker starta det andra fordonet.
  • Efter en minut eller två, försök att starta den döda bilen.Om batteriet bara dog nyligen, ska det börja strax upp.
  • Om det inte startar efter en minut eller två, låt det ladda lite längre tid.Om batteriet har varit dött under en tid kan det ta längre tid att ladda det tillräckligt för att börja.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 13
    4. Koppla bort kablarna och låt fordonet springa.När fordonet startar kan du koppla bort jumperkablarna från varje fordon.Tillåt fordonet som hade ett dött batteri att fortsätta att springa för lite.Du kan ha laddat batteriet tillräckligt för att starta fordonet, men om du stänger av det direkt kan det inte vara tillräckligt med el för att starta det igen.Genom att låta det springa, ger du fordonets generator en möjlighet att ladda batteriet resten av vägen.
  • Om fordonet dör återigen efter att den är kopplad från den andra bilen, kontrollera att batteriet är ordentligt anslutet.
  • Om fordonet går bra, ta det ut för en kort bilresa för att ladda batteriet ordentligt innan du stänger av det igen.
  • Metod 4 av 4:
    Felsökning av batteriproblem
    1. Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 14
    1. Har batteriet kontrollerat av en Auto-Parts Store.Om du har laddat batteriet med en laddare eller ett annat fordon, men ditt fordon fortfarande inte startar, ta bort batteriet (om du inte redan har) och ta det till en lokal Auto Parts Store.Där kan de ladda batteriet och kontrollera om det fungerar bra, kan servas eller behöver bytas ut.Om ditt fordonets batteri är ett VRLA-batteri eller ett icke-underhålls våtcellsbatteri måste du byta ut det om det inte har laddning.
    • Om batteriet är dåligt måste du köpa en ersättare för det.
    • Om batteriet är fulladdat och fungerar bra, men din bil kommer inte att starta, kontrollera batterikablarna för att se till att de inte är trasiga och ansluts ordentligt till batteriet.
  • 2. Testa generatorn.En felaktig generator kan förhindra att ditt fordon tillräckligt laddar batteriet tillräckligt för att starta bilen igen och kan till och med misslyckas med att producera tillräckligt med el för att hålla fordonet.Du kan kontrollera om du har ett problem med generatorn genom att starta fordonet och sedan koppla bort batteriets positiva kontakt.En korrekt fungerande generator kommer att producera tillräckligt med el för att hålla fordonet att springa utan batteriet, men om fordonet stängs av, behöver alternativet sannolikt bytas ut.
  • Du kan ibland berätta om det är ett problem med din generator genom att titta på dina inredningsljus.Om lamporna blir ljusare när du trycker på gaspedalen, dämpar du igen när du tar bort foten, kan generatorn vara dålig.
  • Om du tar bort alternatorn från ditt fordon, kan många Auto Parts-butiker testa det för att säkerställa att det är problemet innan du beställer en ersättning.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 16
    3. Lyssna på att klicka på.Om bilen inte startar, men producerar hörbar klickning när du försöker, det är inte tillräckligt med el i batteriet för att starta fordonet.Detta kan bero på att det misslyckades att ladda ordentligt när du laddade den eller det kan vara ett resultat av att batteriet helt enkelt är för sliten för att hålla en laddning.Försök hoppa starta bilen igen, eller ta bort batteriet och har det testats.
  • Se till att du har en bra anslutning till batteriet när du laddar det, annars kommer batteriet inte att kunna starta bilen.
  • Klickan indikerar att det finns lite el i batteriet, men inte tillräckligt för att starta motorn.
  • Bild med titeln Ladda ett bilbatteri Steg 17
    4. Notera om fordonet stannar.Om fordonet startar efter att du ladda batteriet, men stallar strax efter det att det börjar springa, kan det vara på grund av generatorn.Om det kommer att starta igen eller det fortsätter att vrida men misslyckas med att börja springa, är problemet inte elektriskt.Du kan ha ett problem med bränsle eller luftleverans.
  • Ditt fordon behöver luft, bränsle och el att köra ordentligt.
  • Du kommer sannolikt att behöva ta bilen till en mekaniker för att identifiera problemet om det här inträffar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande