Så här kontrollerar du batteriets vattennivåer

Att lära sig hur man säkert kontrollerar elektrolytnivåerna i ditt bilbatteri är en viktig aspekt av bilunderhåll som ska utföras några gånger varje år. Kontroll är viktigt av två skäl: För det första, eftersom elektrolyten naturligt avdunstar och andra, eftersom en liten mängd elektrolyser i väte och syre varje gång batteriladdningen.

Steg

Del 1 av 4:
Rengöra batteriet och öppna portarna
1. Leta reda på batteriet. I de flesta bilar behöver du helt enkelt öppna huven på din bil för att komma åt batteriet.
  • Vissa batterier är belägna i motorfacket, bakom framkanten och framför framhjulen. Dessa är ibland åtkomna från botten och måste tas bort för service.
  • De flesta BMW och Mercedes Benz-batterier och några andra är belägna i bagaget, dolt i ett isolerat fack.
  • Batterier kan också vara placerade under baksätet, såsom i vissa Cadillacs.
  • 2. Rena. Innan du kontrollerar vattennivån, rengör du smuts eller skräp från toppen av batteriet och runt batteriets terminaler. Detta är viktigt, eftersom du inte vill ha ett främmande material som kommer in i battericellerna när du öppnar dem. Detta är också viktigt eftersom en ren batteri yta hjälper till att sakta eller stoppa korrosion på närliggande metall.
  • För generell rengöring av vägspole och mindre korrosion, använd en ammoniakbaserad fönsterrengörare. Spraya rengöraren på din trasa - inte på själva batteriet - och torka bort någon smuts.Pappershanddukar kan användas så länge du ersätter dem innan de sönderfaller till bitar.
  • Tung korrosion kan rengöras med en pasta av natron och vatten. Återigen, blöta trasa och torka, blöt inte batteriet med bakpulver. Ibland tar det många repetitioner av att väta trasa och torka. Uppföljning av rengöring med en trasa dämpad med fönsterrenare för att ta bort bakpuljen. Att lämna en rester av bakpulver på utsidan av thebatteriet kommer att påskynda framtida korrosion av terminalerna och närliggande metall.
  • Finns inte för dig själv - var noga med att omslaget är på batterisportarna i detta stadium av rengöring. Låt inte rengöra vätskor droppa eller strömma in i batteriet genom portarna.
  • Notera: Om du föredrar kan du ta bort batteriet från bilen innan du rengör och utför detta underhåll och installerar det efteråt.Detta kan vara säkrare, speciellt om batteriet är i ett besvärligt läge.Detta kommer att återställa någon eller hela elektroniken i bilen (klocka, förinställningar för radiostation, etc.).Om batteriet kan betjänas utan att ta bort det från bilen sparar det vanligtvis avsevärt tid.
  • Du kan också ta bort batteriets terminaler från batteriet och doppa dem i en kopp mycket varmt vatten. Varmvattnet smälter bort korrosionen och lämnar en ren yta. Se till att terminalerna är helt och hållet torr innan du byter ut dem på batteriet.(Detta kommer också att återställa bilens elektronik.)
  • 3. Öppna portarna. På toppen av batteriet är typiskt två halvrektangulära plastöverdrag som används för att försegla varje battericellport. Dessa kan avlägsnas genom att försiktigt prying med plastkantskniv eller en skruvmejsel. Försök med att pryka från ett antal punkter runt omkretsens periferi om omslaget inte omedelbart kommer lös.
  • Vissa batterier har sex individuella runda omslag istället. Dessa kan avlägsnas genom att vrida moturs, och sedan lyfta dem ut.
  • Om batteriet är märkt som "underhållsfri," Det är inte utformat att öppnas. Tillverkare råder att vatten inte kan läggas till dessa batterier, de behöver helt enkelt bytas ut om de slutar fungera bra.
  • 4. Fortsätt rengöring om det behövs.Ta bort portkåpan kan avslöja mer smuts på toppen av batteriet. Fortsätt städa genom att torka bort från hamnarna med en trasa dämpad med fönsterrengöringsmedel.
  • Använd inte bakpulver för denna rengöring. Använd en liten mängd fönsterrengörare och var försiktig med att förhindra något (renare, smuts, bitar av pappershandduk, etc.) från att komma in i portarna.
  • Var inte frestad att hoppa över det här steget - hålla toppen av batteriet rent kommer att minska framtida korrosion. Detta är en viktig aspekt av batteriets underhåll för att bevara anslutningens integritet.
  • Del 2 av 4:
    Bedömning av befintliga vätskenivåer
    1. Jämför vätskenivåerna i varje cell. Genom att titta ner i varje port kan du se elektrolytnivån för varje enskild cell. Varje cell är tänkt att täckas med en lika mängd vätska.
    • Om så inte är fallet kunde det ha orsakats helt enkelt genom oavsiktlig överfyllning tidigare, i vilket fall problemet lätt korrigeras med korrekt fyllning senare, efter det att den överfyllda nivån har gått ner i normal service till det normala intervallet.
    • Om vätskenivåerna är uppenbarligen ojämlik, är det också möjligt att batteriet kan ha en liten vätskeläckage eller ett krackat väska.Om så måste batteriet bytas ut.Om det inte finns någon uppenbar läckage, fyll i batteriet till den maximala säkra nivån med destillerat vatten endast, och kolla igen om några veckor för att se om nivåerna har varit enhetliga.
  • Bild med titeln Kontrollera bilbatteri Vattennivåer Steg 6
    2. Känna igen när elektrolytnivåerna är låga. Elektrolyten är för låg om någon del av plattorna utsätts för luft.Om plattorna inte är helt täckta med elektrolyt, kan batteriet inte fungera med full kapacitet.
  • Exponering av plattorna till luftruiner Det område som utsätts för luft i en fråga om dagar.
  • Om elektrolyten endast är ca 1/2 tum (1 cm) under plattans övre del, vilket ger tillräckligt med vatten till batteriet för att bara täcka plattorna kan returnera det till användbart tillstånd med en något reducerad kapacitet. (Anvisningar för att lägga till vatten följ i del 3 i den här Wiki-artikeln.) Annars måste du överväga att byta batteri.
  • En låg elektrolytnivå kan orsakas av överladdning, så om så är fallet bör du överväga att ha kontrollerat din generator.
  • Bild med titeln Kontrollera bilbatteri Vattennivåer Steg 7
    3. Känna igen när elektrolytnivåerna är normala. Den normala vätskenivån är ca 1/2 tum (1 cm) ovanför plattorna eller ca 1/8 tum (3 mm) under botten av fyllnadsrören som sträcker sig ner från portöppningarna.
  • Om så är fallet kan det inte vara värt ansträngningen att fylla batteriet vid denna tidpunkt. Byt bara hamnen och inspektera igen om tre månader.
  • Bild med titeln Kontrollera bilbatteri Vattennivåer Steg 8
    4. Känna igen när elektrolyten är på sin maximala nivå. Den maximala säkra vätskenivån berör bara botten av fyllnadsrören.
  • De flesta fyllnadsrör har ett par slitsar i sidan någonstans nära botten av röret. Detta medför menisken (den lilla vätska som böjer sig nära kanten av röret) för att ha en särskiljande ögonform om vätskan berör fyllnadsröret, medan det inte finns någon menisk om vätskan ligger under botten av fyllnadsrör.
  • Den ögonformade menisken är utformad som en signal för att sluta fylla.Du kan behöva använda en ficklampa för att se vätskenivån och närvaron eller frånvaron av menisken tydligt.
  • Bild med titeln Kontrollera bilbatteri Vattennivåer Steg 9
    5. Tänk på att dessa nivåer endast är för bly-syra-automotive-batterier. Du bör alltid följa råd från batteriförsäljaren eller batteriproducenten om den strider mot informationen i den här artikeln.
  • Också vara medveten om att batterier för golfbilar, golvrengöringsmaskiner och nickelkadmiumbatterier speciellt kan kräva andra elektrolytnivåer.
  • Del 3 av 4:
    Justera vätskenivåerna
    1. Använd endast destillerat vatten för att fylla cellerna. Destillerat vatten kan köpas på de flesta livsmedelsbutiker. Om elektrolythalterna i cellerna är låga (plattor exponeras) fyller du varje cell för att bara täcka plattorna.Använd sedan en batteriladdare för att ladda batteriet, eller bara köra bilen i några dagar i normal service.Fyll bara på den maximala säkra nivån - bara vid beröring av fyllnadsrören - om batteriet är fulladdat.
    • Använd en ren tratt, sportflaska, kalkonbaster, etc. För att säkerställa kontrollen av flödet och noggrannheten på den slutliga nivån vid fyllning av varje port. Vara mycket försiktig med att förhindra att smuts eller rengöringsmedel kommer in i cellerna.
    • Med hjälp av kranvatten, välvatten, filtrerat vatten eller annat än destillerat vatten, kommer att introducera mineraler och kemikalier (e.g. klor om det är stadsvatten) och andra föroreningar som kommer att resultera i minskat batteriets livslängd.
  • Bild med titeln Kontrollera bilbatteri Vattennivåer Steg 11
    2. Om batteriet är svagt eller dött, undvik att fylla cellerna helt. Om du lägger till vatten eftersom batteriet är svagt eller dött, är det bättre att fylla det bara nog för att täcka plattorna (eller lämna det ensamt om det är på normal nivå).
  • När ett svagt eller dött batteri laddas kommer elektrolytnivån att stiga, därför bör du tillåta utrymme för nivån att stiga när du laddar batteriet.(Detta händer inte med ett fulladdat batteri.)
  • Elektrolytnivåer kan också stiga om batteriet blir varmt.
  • 3. Torka upp spill och stäng hamnarna. Se till att alla områden är rena och fria från smuts eller skräp, sedan placera rengöringsporten tillbaka till batteriet.
  • Om du av misstag fyllde batteriet men det finns inget överflöde på batteriets övre yta, är det bästa att göra bara för att sluta fylla och låta det vara. Om det var ett överflöde på toppen av batteriet, kom ihåg att överflödet är surt - låt det inte röra din hud eller kläder.
  • Rengör det med en trasa eller med pappershanddukar genom att torka bort från hamnarna. Låt inte raget eller pappershanddukarna bli våta nog att droppa på andra delar av bilen eller något.Skölj trasa eller pappershandduk i en hink av vatten.Använd handskar - få inte vattnet på dina händer.
  • Efter jobbet är klart, kassera den sköljda trasa eller pappershandduk i det vanliga papperskorgen. Häll vattnet ner ett avlopp, var försiktig så att du inte stänker vattnet runt.Du vill inte ta chansen att resten av syra kommer att få på något annat.Slutligen, rengör allt som överflödet kontaktat med en trasa dämpad med fönsterrengöringsmedel.
  • Visuellt inspektera eventuellt överfyllt batteri vecka i en månad för att se om det finns ytterligare överflöde och rengör eventuellt överflöde som beskrivits ovan om det behövs.
  • Den svavelsyra som förloras från batteriet med ett oavsiktligt överflöde är förmodligen en tillräckligt liten mängd som att vara oumbärlig för batteriets funktion.Det är bäst att inte försöka lägga till syra för att ersätta förlusten.(För mycket syra förkortar batteriets liv mer än för lite.)
  • Del 4 av 4:
    Vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder
    1. Skydda dina ögon genom att ha säkerhetsglasögon. Elektrolyten i batteriet är svavelsyra, så det är oerhört viktigt att ingen av denna vätska kommer in i dina ögon, eftersom det kan orsaka betydande skador eller jämn blindhet.
    • Kontaktlinser ger dig inget skydd och kan komplicera en olycka.Vanliga glasögon skyddar inte på grund av bristen på sidosköldar.
    • Därför är det viktigt att bära skyddsglasögon, som kan köpas på de flesta hårdvaruaffärer.
  • 2. Skydda dina händer genom att ha engångshandskar. Välj en handsktyp som kan stå upp till svavelsyra i minst några minuter. Dessa finns på hårdvaruaffärer.
  • Latex och vinylhandskar kommer inte att stå upp till syra. Om du använder latex eller vinylhandskar, ändra handsken omedelbart när du märker ett stänk på den. Givet tid, kommer ett stänk av elektrolyt att suga genom handsken och bränna din hud.
  • Neoprenhandskar erbjuder skydd i en timme eller mer, men är svårare att hitta vid vanliga hårdvaruaffärer. Nitril är inte detsamma som neopren. Nitrilhandskar erbjuder mindre skydd mot svavelsyra än latex, och bör inte användas.
  • 3. Skydda din hud. Använd gamla kläder med långa ärmar, långa byxor och stängda tåskor för att täcka så mycket hud som möjligt. Om några elektrolytstänk på din klädsel kommer tyget att ruttna i ungefär en vecka eller två, lämna ett hål, så ha på sig gamla kläder som du kan offra.
  • 4. Vet vad du ska göra om elektrolyten berör din hud. Om några elektrolytstänk på huden, tvätta den omedelbart med rinnande vatten och tvål.
  • Om du känner en brännande eller stickande känsla på din hud var som helst, kan du ha stänkat en droppe elektrolyt på dig själv. Det tar bara en droppe att orsaka en brännskada.
  • Du kanske inte kan se någon rodnad eller skada tills den är för sent, så om du misstänker att du kanske har stänkt dig, ta en paus från ditt arbete och tvätta omedelbart istället för att ta en chans.
  • Kassera alla använda handskar och trasor när jobbet är klart.Att lämna dessa i kontakt med andra material kan orsaka skador.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd skyddsglasögon vid kontroll och fyllning av battericells.
  • Var noga med att dina ögon är skyddade. Batterisyra kan blinda dig och är väldigt frätande.
  • Håll alla områden gratis och rensa av skräp medan du tjänar batteri.
  • Om du inte vet vad du gör, ta din bil till en mekaniker. De flesta Auto-Parts-butiker kommer att utföra denna tjänst kostnadsfritt.
  • Ta inte bort eventuella batteridekallar medan bilen körs.
  • Rengör batteriet. Smuts håller fukt och blir något ledande, speciellt smuts utsatt för sura rök från batteriet.Nuvarande strömmar över batteriets yttre ytor genom smuts främjar korrosion av närliggande metall.
  • Använd en en-tums bred plastkantkniv för att pry av portöverdrag.Plastkantsknivar kan köpas på de flesta hårdvaruaffärer eller där husfärg säljs.Alternativt kan en skruvmejsel med ett isolerat handtag användas, men vid prying, var försiktig så att skruvmejseln av skruvmejseln inte slår på någon annan metall.Som kan orsaka en gnista som kunde antända vätgas inuti batteriet.
  • Saker du behöver

    • Säkerhetsglasögon
    • Handskar.Neopren är bäst.Latex eller vinyl är ok.Nitril kan inte stå upp till batterisyra.
    • Trasor eller pappershandduk
    • Destillerat vatten
    • Sportflaska, Turkiet Baster, eller en tratt.
    • Ammoniakbaserad fönsterrenare
    • Bakpulver (valfritt - om tung korrosion är närvarande på batteriets terminaler)
    • En tum bred plastkantskniv (tillval) för att prying av portöverdrag, eller använd försiktigt en skruvmejsel med ett isolerat handtag.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande