Hur man rengör en cykelkassett

Din cykelkassett är sekvensen av kuggar på bakhjulet som gör att din cykel kan byta växlar. Om du vill hålla din tur smidig och undvika funktionsfel är det bäst att rengöra kassetten var 2-5 år. Du måste ta bort cykelens bakhjul för att komma åt kassetten, men oroa dig inte - processen är snabb och enkel. Var noga med att ta några rörrengöringsmedel så att du kan skrubba de tättaste fläckarna med lätthet!

Steg

Del 1 av 3:
Ta bort bakhjulet
  1. Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 1
1. Skift till det lägsta växeln och koppla ur den bakre bromsen. Ställ din cykel på en cykelställ eller använd kickstand för att stabilisera den på marken. Använd växellådan på rätt handtag för att flytta till det lägsta utrustningen som är tillgängligt, vilket lossnar kedjan. Lås upp din bakre broms genom att dra ner på metallfästet som håller bromskabeln på plats.
  • På vissa cyklar kan du koppla ur den bakre bromsen genom att vrida en spak på bromsens sida.
  • Du kan också skruva av bromsbelägget själv genom att lossa muttern ovanpå dynan med en allennyckel också.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 2
    2. Vrid frigöringsspetsen moturs för att ta bort bakhjulet. Release scewer är metallspaken i mitten av navet. Ta reda på frisättningen och vrid den moturs 5-10 gånger tills du inte känner något motstånd när du vänder det. Håll sedan cykelns ram med en hand och hjulet med din andra hand. Lyft upp rammen när du glider ditt bakhjul för att ta bort det.
  • När du lyfter cykeln upp kan du behöva skjuta kedjan och den bakre konsolen till sidan för att rensa kassetten.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 3
    3. Ta en trasa och sitta ner med hjulet mellan benen. Du kan använda någon typ av tyg eller trasa för detta. Ställ in en ord och sätter dig ner med benen. Med kassetten vänd ut och bort från dig, skjut hjulet mellan benen. Vik knäna och shins runt gummidäcket för att hålla hjulet på plats.
  • Kassetten är en särskilt stark del av din cykel. Det upplever mycket friktion och rörelse från kedjan varje gång du rider, så du behöver inte använda en mikrofiberduk eller något liknande.
  • Kassetten är typ av svår att ta bort och montera igen. Det är mycket lättare att rengöra det utan att ta bort det från hjulet.
  • Dricks: Du kan njuta av tyget i en avfettningsmedel om kassetten inte har städats i årtionden, men det är vanligtvis onödigt. En liten olja eller fett är en hälsosam för dessa delar, eftersom du inte vill att kuggarna ska gnugga mot varandra utan att smörjas.

  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 4
    4. Ställ en stor handduk ner under hjulet om du är inne. Ta en handduk som du inte har något emot att bli smutsig. Sprid det framför dig och sätt på hjulet ovanpå det. Det kan finnas mycket otäckt gunk byggt upp i kassetten, och handduken kommer att hålla oljan, smuts, damm och uppbyggnad från att få över hela ditt golv.
  • Del 2 av 3:
    Skrubbning mellan kuggarna
    1. Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 5
    1. Dra en sida av tyget spänn och skjut den under den första kuggen. Greppa en lång längd av tyget med båda händerna och dra den tätt så att du har en 6-8 i (15-20 cm) tyglängd dras spänd. Börja med den minsta kugghjulet på framsidan av kassetten, skjut längden av tyg under kassetten och arbeta den mellan den första och andra kugghjulet på aggregatet.
    • Om duken inte kommer att glida in mellan de enskilda kuggarna, få en tunnare tyg. Det borde inte vara för svårt att glida tyget på plats, men.
    • Rengöring mellan kuggarna med en trasa tar bort eventuella skräp som sitter mellan de enskilda komponenterna i kassetten. Städaren dessa bitar är, desto mindre motstånd kommer det att finnas när du pedalar din cykel.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 6
    2. Dra tyget upp och till höger tills din vänstra hand är bredvid kugghjulet. Använd din högra hand för att dra tyget upp och bort från kugghjulet med en vinkel på 35 till 45 grader. Låt din vänstra hand styra tyget genom kuggen ungefär 3-6 tum (7.6-15.2 cm). Sluta flytta duken när din vänstra hand är 1-2 tum (2.5-5.1 cm) från kanten av kassetten.
  • Kassetten kommer att rotera medan du gör det här. Kassetten roterar medurs mot framsidan av cykeln när trycket appliceras i den här riktningen. Så här genererar din kedja vridmoment när du pedalar din cykel.
  • Dricks: Om du är vänsterhänt måste du fortfarande använda din högra hand för att dra upp tyget. Eftersom kuggarna inte roterar moturs kan du bara rotera dem i en riktning.

  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 7
    3. Skjut tyget tillbaka till sin ursprungliga plats under kassetten. Efter att ha dragit tyget upp och roterar kuggen drar du tyget till vänster. Dra tyget tillbaka till sin ursprungliga position med tygstödet under kugghjulet. Detta är den rörelse som faktiskt torkar damm och återstod av kuggarna, så håll tyget så tätt som möjligt för att ta bort eventuella skräp som vilar mellan dem.
  • När det görs snabbt är det i princip samma rörelse som du använder för att flossa dina tänder.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 8
    4. Fortsätt flytta duken fram och tillbaka ytterligare 5-10 gånger. Fortsätt glida tyget fram och tillbaka mellan de 2 kuggarna. Dra tyget åt höger och dra tillbaka till vänster. Varje gång du flyttar duken till höger, kommer kassetten att rotera. Detta gör det möjligt för dig att städa alla delar av kuggarna. Gör det 5-10 gånger för att rotera kassetten totalt 3-4 gånger och rengör varje del av kuggarna.
  • Du kan göra det så snabbt eller långsamt som du är bekväm med. Om du har ett ganska bra grepp på rörelsen och du kan komma in i en solid rytm, var god att flytta tyget snabbt. Du får fortfarande kuggarna rena om du tar din tid, men.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 9
    5. Upprepa denna process på varje COG för att ta bort alla skräp. När du har städat mellan de första 2 kuggarna på kassetten, dra ut din tyg och skjut den mellan den andra och tredje kuggarna i enheten. Rengör dessa kuggar på samma sätt som du städade den första uppsättningen kuggar. Gör detta för varje uppsättning kuggar för att städa ut gunken mellan de enskilda komponenterna i kassetten.
  • På den sista och största kuggen, dra urken bort från hjulet när du glider den fram och tillbaka. Det finns inte en yta bakom den sista kuggen för att du ska glida tyget mot, så du måste lita på utåtriktad kraft för att vända kassetten.
  • Del 3 av 3:
    Djuprengöring med en rörrengörare
    1. Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 10
    1. Byt ut din tyg för en rörrengörare för att bli djupt in i kassetten. Ställ tyget åt sidan och ta tag i ett pack av rörrengöringsmedel. De vanliga rörrengöringarna som du använder för konst och hantverk är perfekta för detta. Medan duken arbetar för att torka ner de enskilda kuggarnas smickrande sektioner, gör det inte ett bra jobb som rengör de svåråtta områdena där axeln möter varje enskild bit. En rörrengörare är dock perfekt för dessa områden.
    • Du kan använda en shoelace istället om du inte har rörrengöringsmedel.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 11
    2. Skrubba mellan kuggarna på samma sätt som du använde tyget. Håll rörrengöraren av båda ändarna och skjut in den mellan de första och andra kuggarna från under. Dra rörrengöraren fram och tillbaka som om du är flossar. Gör det 5-10 gånger innan du går vidare till den andra uppsättningen kuggar. Fortsätt rengöra mellan kuggarna medan du drar rörrengöraren upp lite för att rengöra området runt axeln ut.
  • Rörrengöraren blir mycket djupare än tyget, så bli inte förvånad om mycket mer gunk faller ut ur kassetten. Oroa dig inte - det här är inte ett tecken på att du gjorde den första delen felaktigt!
  • Byt din rörrengörare ut för en frisk en när den blir extremt snuskig.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 12
    3. Skjut din rörrengörare mellan ett spår på utsidan av den första kuggen. Den yttre kanten av varje cirkulär kugg är fylld med små spår. Ta en ny rörrengörare och håll den av båda ändarna. Börja på din första kugg, böja antingen rörrengöraren utåt lite för att vila den ovanpå en lund, eller skjut den färska rörrengöraren ovanpå spåret och dra den till sidan för att hålla den på plats.
  • Dessa spår spärrar på kedjan och genererar dragkraft när du pedal.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 13
    4. Dra rörrengöraren fram och tillbaka för att skrubba spåret. Flytta bara rörrengöraren fram och tillbaka 1-2 tum (2.5-5.1 cm) i taget för att försiktigt rengöra spåret. Det är bra att ha en liten olja på dessa spår, så du behöver inte skrubba särskilt svårt att rengöra dem. Dra rörrengöringen över spåret 4-5 gånger för att försiktigt ta bort någon gunk eller uppbyggnad.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 14
    5. Upprepa denna process på alla andra spår på dina kuggar. Använd samma process för att städa ut alla spår på den främre kuggen. Repetera sedan processen på din andra kugg. Fortsätt att göra detta tills du har rengjort alla spår på kassetten.
  • Beroende på antalet spår som du har, kan den här delen av rengöringsprocessen enkelt ta 20-30 minuter. Detta är inte särskilt svårt att göra, men varje kugg kan ha 5-15 spår.
  • Rengöringsspårar kommer att greppa kedjan mer effektivt än smutsiga spår. Detta kommer att minska sannolikheten för att du släpper en kedja i framtiden.
  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 15
    6
    Rengör din kedja För att hålla kassetten att bli smutsig i framtiden. Spruta din kedja med en avfettare och torka ner den noggrant med en mikrofiberduk. Använd en insexnyckel för att dra åt de enskilda länkarna i cykelkedjan. Sedan smörj din cykel med en cykelkedjelolja. Häll några droppar av din olja i en trasa och gnugga tyget i din kedja.

    Dricks: Rengöring av din kedja en gång vart 1-2 månader kommer dramatiskt att öka din kassetts livslängd. Om du behåller din kedja, kanske du inte behöver skrubba kassett i 4-5 år.

  • Bild med titeln Rengör en cykelkassett Steg 16
    7. Sätt tillbaka ditt bakhjul till cykeln och skjut tillbaka kedjan. Skjut tillbaka ditt bakhjul i ramen och vila i slutet av sätesstängerna på axeln. Vik din kedja tillbaka över det lägsta redskapet på din cykel och sätt tillbaka bromsenheten. Dra åt frisättningsspetsen genom att vrida den medurs tills du inte kan vända det längre.
  • Tips

    Om utsidan av din kassett är lerig eller dammig, kan du helt enkelt spruta kassetten med en slang och låt den lufttorka.
  • Om kuggarna på ditt bakhjul är anslutna i ett stycke, har du ett frihjul, inte en kassett. Rengöringsprocessen är identisk, men det är viktigt att känna skillnaden om du någonsin vill Byt ut kassetten Eftersom freedels och kassetter inte är utbytbara.
  • Det finns ingen verklig fördel att ta bort kassetten och städa kuggarna individuellt - det är bara mer problem än det är värt.
  • Saker du behöver

    • Allennyckel
    • Trasa
    • Handduk
    • Piprensare
    • Mikrofiberduk
    • Avfettningsmedel
    • Cykelolja
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande