Hur man bryter en kedja

Oavsett om du äger en cykel eller bara arbetar med kedjor mycket, kommer det förmodligen att komma en tid vid någon tidpunkt där du måste bryta en kedja för att ta bort och reparera den. Om du försöker bryta en cykelkedja kan du behöva använda tänger om det finns en masterlänk på kedjan, eller bara använda ett kedjeverktyg som kommer att bryta en av nitarna. Lyckligtvis, oavsett om du använder ett kedjeverktyg, tänger eller bultskärare, finns det några enkla och enkla metoder som du kan följa för att bryta en kedja.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda ett kedjeverktyg
  1. Bild med titeln Break A Chain Steg 1
1. Se till att kedjan är spänd. Du vill undvika att ha någon slack i din kedja när du försöker bryta den. Om du arbetar på en cykelkedja, skift kedjan till de största främre och bakre kedjorna. Sedan, skift den till de minsta kuggarna för att göra kedjan wrap runt derailleurskivorna och göra det så tut som möjligt.
  • Om kedjan är inslaget runt avspärrhjulen, se till att remskivan inte drar så långt tillbaka att kedjan gör kontakt med sig själv.
  • Bild med titeln bryta ett kedjesteg 2
    2. Leta reda på den speciella anslutningsniten och undvik att bryta kedjan där. Anslutande nitar kommer att se annorlunda ut än andra nitar i kedjan - de kan ha speciell flaring eller färg som andra nitar inte. När du förbereder dig för att bryta kedjan med ett kedjeverktyg, se till att du bryter en nitar som är flera nitar bort från alla anslutande nitar i kedjan.
  • Om du har problem med att identifiera anslutningsnitar i din kedja, sök på varumärket på din kedja tillsammans med orden "Anslut nitar."Om din kedja har anslutit nitar, kommer tillverkaren troligen att ha en bild av dem tillgängliga på deras hemsida.
  • Bild med titeln Break A Chain Steg 3
    3. Placera kedjeverktyget på niten där du planerar att bryta kedjan. Linje körstiftet av kedjeverktyget upp med niten i en rak linje och se till att de två är i kontakt. Om ditt kedjeverktyg har en behållare för stiftet när den har tagits bort, se till att niten är uppradad med denna behållare också.
  • Du kan behöva skruva loss en del av kedjeverktyget för att dra tillbaka drivstiftet innan du kan placera verktyget på niten.
  • Se till att drivstiftet är i mitten av nitarhuvudet - annars kan du inte tvinga ut det.
  • Bild med titeln Break A Chain Steg 4
    4. Tvinga niten ut för att bryta kedjan. När du har lagt upp drivstiftet med nithuvudet, vrid handtaget med kraft och kör långsamt niten ut ur frontplattan och delvis genom den bakre plattan. Innan du helt tar bort niten, dra tillbaka stiftet och bryta kedjan med tummen och lämna niten något utskjutande från bakplattan.
  • Denna metod gör att du enkelt kan hitta hålet om du bestämmer dig för att återansluta länken.
  • Om du inte planerar att installera om eller reparera kedjan, var god och tryck niten hela vägen ut med kedjeverktyget.
  • Metod 2 av 3:
    Med hjälp av tänger
    1. Bild med titeln Break A Chain Steg 5
    1. Skift cykelkedjorna så att de är stram. För att undvika att ha någon slack i kedjan, skift den till de största främre och bakre kedjehjulen och skift sedan till de minsta kuggarna så att den sveper runt derailleurskivorna. Detta kommer att göra kedjan så tapp som möjligt.
    • Om kedjan är inslaget runt avspärrhjulen, se till att remskivan inte drar så långt tillbaka att kedjan gör kontakt med sig själv.
  • Bild med titeln Break A Chain Steg 6
    2. Leta reda på masterlänken på kedjan. På en länkad kedja kommer masterlänken att ha ett par unika sidoplattor som kan vara en annan färg än de andra länkarna. Detta är länken du kommer att koppla ur för att bryta kedjan när du använder tänger.
  • Masterlänken kommer också förmodligen att ha en präglad pil på den som pekar mot insidan av kedjan.
  • Bild med titeln Break A Chain Steg 7
    3. Använd tången för att koppla ur masterlänken. Placera tången över huvudlänken så att ett huvud placeras på den utåtgående sidan av masterlänkstiftet och kommer att pressas i pilens riktning på sidoplattan. Det andra huvudet ska placeras på den motsatta stiftets utåtgående sida. Därefter pressa tången för att trycka på stiften ihop och tryck på båda sidoplattorna inåt tills länken är trasig.
  • Om du har speciella tänger som är utformade speciellt för användning på masterlänkar, trycker de automatiskt på sidoplattorna inåt för dig.
  • Metod 3 av 3:
    Bryta en kedja med bultskärare
    1. Bild med titeln Break A Chain Steg 8
    1. Justera skärarna för att matcha kedjans styrka. De flesta bultskärare levereras med en justeringsbult som låter dig justera spänningen på knivarna. Använd den här bulten för att ställa in rätt spänning för hårdheten i kedjan du bryter såväl som din egen operativa komfort.
    • För små kedjor som cykelkedjor, kommer du sannolikt inte att behöva justera dina bultskärare - den svagaste inställningen kommer troligen att räcka.
  • Bild med titeln bryta ett kedjesteg 9
    2. Markera där du vill göra pausen på kedjan. För att du ska göra en ren klippning på rätt plats, använd en markeringslinje eller till och med en liten punkt för att markera var du vill att klippet ska göras. Använd en markör, färg eller skarpt blad för att göra märket.
  • Du bör också klämma fast kedjan innan du skär det, om möjligt, för att göra kedjan lättare att bryta. Detta är emellertid inte strängt nödvändigt för att bryta en kedja med bultskärare.
  • Bild med titeln Break A Chain Steg 10
    3. Öppna bladen och placera skärarna över märket. Dra handtagen på bultskärare för att öppna knivarna, se till att öppna dem så långt ifrån varandra innan de fortsätter. Därefter, flytta skärhuvudet så att den markerade delen av kedjan är belägen mellan knivarna.
  • Bild med titeln bryta ett kedjesteg 11
    4. Stäng bladen och applicera kraft. Flytta handtagen tillbaka mot varandra för att stänga bladen över kedjan, gå långsamt först. När bladen har gjort fysisk kontakt med kedjan, fortsätt att stänga knivarna och applicera kraft tills kedjan har brutits.
  • Se till att du använder ett fast grepp när du stänger bladen. Om ditt grepp är för lös kan bladen glida bort från materialet och skada dig eller andra runt dig.
  • Vissa kedjor kan kräva att du bryts av från din första snitt, omplacera bladen över klippet och applicera kraft en andra gång innan de äntligen bryts.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande