Så här kontrollerar du och lägger till servostyrningsvätska

De flesta bilar utom några elektriska och hybridfordon har ett hydrauliskt kraftstyrsystem som gör det möjligt för föraren att vända ratten utan mycket ansträngning. Strömstyrningssystemet består av flera föremål: ett ställ och kugghjul som är anslutet till framhjulen - en kolv inuti stativet och kugghjulet, som förflyttas av trycksatt fluid från den strömstyrpump som hjälper till att vrida hjulen och en cylinder innehållande vätska monterad på pumpen eller fjärrmonterad för enklare åtkomst. (Om det inte finns tillräckligt med vätska blir styrningen svårare och antingen pumpen eller racket och kugghjulet kan skadas utan vätska för att dämpa dem.) Det är därför viktigt att kontrollera strömstyrningsvätskenivåerna regelbundet och tillsätt vätska vid behov.

Steg

  1. Bild med titeln Kontrollera och lägg till servostyrningsvätska steg 1
1. Leta efter reservoircylindern. Om du har svårt att vrida ratten eller ett högkvalitativt ljudproblem från ratten när du vrider det, är chansen att din kraftstyrande vätska är låg. Strömvätskan kan hittas i en cylindrisk reservoar nära servostyrningspumpen eller på distans beläget med slangar från pumpen och bör vara tydligt märkt. Cylindern kan vara tillverkad av antingen plast eller metall.
  • Om du inte hittar cylindern, kontakta din bruksanvisning för platsen. Medan servostyrningsreservoaren vanligtvis är belägen i samma utrymme i de flesta bilar, kan nyare fordon placera dem någon annanstans för ekonomi eller utrymme.
  • Bild med titeln Kontrollera och lägg till servostyrningsvätska Steg 2
    2. Kontrollera nivån på strömstyrningsvätskan. Om reservoarcylindern är gjord av genomskinlig plast kan du kanske se vätskenivån inuti cylindern. Om reservoarcylindern är tillverkad av metall, eller om plasten inte är tillräckligt transparent, kontrollerar du vätskenivån med en oljestick, som vanligtvis är fäst vid locket.
  • På vissa bilar kan strömstyrningsvätskenivån endast kontrolleras exakt efter att motorn har körts under en kort period, och ibland måste du också vrida ratten i båda riktningarna flera gånger medan bilen går tomgångar.
  • På andra bilar finns det graderingar på oljestickan eller cylindern för båda "varm" nivå, efter att motorn har kört och a "kall" nivå, efter att motorn har varit avstängd under en tidsperiod. På andra bilar kan det finnas "Min" och "Max" linjer för acceptabla vätskenivåer. Var noga med att jämföra strömstyrningsvätskenivån mot rätt märke.
  • Bild med titeln Kontrollera och lägg till servostyrningsvätska Steg 3
    3. Undersök hur mycket av mätstickan är täckt av kraftstyrningsvätska. Om du använder en mätstick för att testa strömstyrningsvätskenivån, torka först av eventuellt överskottsvätska från oljestickan när du först tar den ut ur cylindern, sätt sedan in det så långt som det kommer att gå och dra ut det igen.
  • Bild med titeln Kontrollera och lägg till servostyrningsvätska steg 4
    4. Undersök färgen på strömstyrningsvätskan. Bra kraftstyrande vätska bör vara tydlig, gult eller rosa i färg.
  • Om strömstyrningsvätskan är brun eller svart har den blivit förorenad med bitar av gummi från anslutande slangar, tätningar eller O-ringar. I det här fallet bör bilen tas till en mekaniker för att se om någon av styrsystemets delar måste bytas ut tillsammans med vätskan.
  • Strömvätskan kan se mörkare ut än det faktiskt är. Om du har några tvivel, titta på färgen på strömstyrningsvätskan fläck på trasa eller pappershandduk du torkade din mätstick av med. Om fläcken är den färg som vätskan ska vara, din vätska är inte förorenad.
  • Bild med titeln Kontrollera och lägg till servostyrningsvätska Steg 5
    5. Lägg till strömstyrningsvätska som behövs för rätt fyllnadsnivå. Om din bil har graderingar på cylindern kan du lägga till vätskan stadigt tills du når rätt "varm" eller "kall" Fyllningsnivå - Om du markerade nivån med en mätstick, lägg till vätskan stegvis för att undvika överfyllning av behållaren.
  • Var noga med att bara använda den kraftstyrande vätskan som rekommenderas för din bil, eftersom det blir rätt viskositet (tjocklek) för din bils kraftstyrsystem.
  • Tillverkningen rekommenderar inte att man använder sändningsvätska i stället för servostyrningsvätska. Det finns för många olika typer av vätska, och om den felaktiga vätskan används, kan det orsaka felstyrning och dess tätningar.
  • Var försiktig så att du inte överfyllnad Din strömstyrningsenhet med vätska. Det är nog bättre att fylla din enhet än överfyll det. Det beror på att kraftstyrningsvätska expanderar när det värms upp och arbetar sin magi. Om du fyller din enhet hela vägen till toppen och sedan försök att köra din bil, kan det expanderade trycket börja orsaka problem och kan kräva dyra reparationer.
  • Bild med titeln Kontrollera och lägg till servostyrningsvätska Steg 6
    6. Byt ut cylinderlocket. Beroende på bilens märkning kan du behöva trycka eller skruva på locket på plats. Var noga med att det är fast fastsatt innan du stänger huven.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Power-styrvätska bör kontrolleras med jämna mellanrum eller om det blir förorenat. Om du märker en signifikant droppe i cylindernivån, eller måste lägga till vätska ofta, kan du ha en läcka någonstans i strömstyrsystemet. Om du hör ett ljud när du vrider ratten, betyder det att strömstyrningspumpen svälter för vätska.

    Varningar

    Styrningsvätska bör också bytas ut med de intervall som krävs i bilens bruksanvisning. Värme från motorn och omgivande miljö kommer över tiden att minska vätskans förmåga att göra sitt jobb och orsaka slitage på strömstyrningssystemets komponenter. Byte av vätskan är billigare än att behöva ersätta antingen strömstyrningspumpen eller hyllan och kugghjulet.
  • Inte alla bilar tar "generisk" servostyrningsvätska-Sök på nätet eller din bruksanvisning för specifikationerna på rätt vätska för din bil.
  • Saker du behöver

    • Rag eller pappershandduk
    • Tratt
    • Styrservoolja
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande