Hur man skapar en karaktärsdriven bok

En karaktärsdriven bok är en bok där historien fokuserar mer på en karaktärs interna resa än på externa handlingar eller händelser. En karaktär i en karaktärsdriven bok måste komma till en realisering eller en epiphany av något slag. En känslomässig seger, snarare än en bokstavlig, markerar vanligtvis klimaxen i historien. Du måste spendera mycket tid på att utveckla dina karaktärer och ditt tema innan du ens börjar skriva. Kom ihåg att placera mycket fokus som du skriver på vad dina karaktärer tänker och känner när de navigerar det dagliga livet.

Steg

Metod 1 av 4:
Etablering av grunderna
  1. Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 1
1. Fokus på karaktärs önskemål och behov. I en karaktärsdriven bok ska din karaktärs önskemål och behov vara av yttersta vikt. Den primära verkan av en karaktärsdriven bok innebär hur en karaktärs önskemål, behov och åsikter förändras över tiden. Tillbringa några med tanke på vad dina karaktärer vill ha som du börjar skära ut grunderna i din bok.
  • Alla tecken ska längtas efter något. Detta kan hjälpa till att driva sina handlingar i hela en historia. Till exempel, kanske är din huvudperson desperat att vara en professionell ballettdansare. Hans passion för dans kan vara körpunkten för sina handlingar i hela historien.
  • Dina karaktärer ska, på en djupare nivå, behöva också något. Kanske är din huvudpersons önskan att dansa av ett djupare behov av kontroll. Ballett kräver en viss mängd perfektion. Om din karaktär har haft ett rörigt liv, kan han till exempel använda dans som ett sätt att skapa perfektion från kaos.
Expertips
Julia Martins

Julia Martins

BA på engelska, Stanford UniversityJulia Martins är en aspirerande författare som för närvarande bor i San Francisco, Kalifornien. Hon tog examen från Stanford University med en BA på engelska och har publicerats i Cornell Universitys regniga dagmagasin, Stanford Universitys Leland Quarterly och Bards och Sages kvartalsvis.
Julia Martins
Julia Martins
BA på engelska, Stanford University

Julia Martins, kreativ författare, tillägger: "En karaktärsdriven bok saknar inte nödvändigtvis plot. Snarare, karaktärerna i en karaktärsdriven bok kör tomten framåt - deras val, oavsett vardag eller livsförändring, är grunden för din berättelse."

  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 2
    2. Besluta om ett tema, eller den centrala idén eller meddelandet som historien kommer att utforska. Ta reda på ditt tema, eller kom med en uppfattning om vilka ämnen du vill utforska, för att hjälpa dig att utveckla dina karaktärer. Temat ditt arbete griper med borde vara av central betydelse för tecknen.
  • Tänk på din favoritbok. Om du måste summera den boken med några ord, vad skulle dessa ord vara? Till exempel, säg att din favoritbok är Fru. Dallett. Vad är det första ordet du tänker på när du överväger den här boken? Ord som kommer i åtanke kan vara tid, död, trauma och förlust. Det här är verkligen alla teman som utforskas i Fru. Dallett, främst genom bokens karaktärer.
  • Tänk på ett tema som du vill utforska i din bok. Vill du skriva om kärlek, förlust, hjärtat? Vill du skriva en historia om inlösen eller mod? Försök att jot ner en mängd olika teman som du skulle vilja utforska i din bok. Tänk på hur dina karaktärer kan exemplifiera dessa teman.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 3
    3. Upprätta en tomt fokuserad på personlig resa. Varje historia behöver en tomt, även när en historia är karaktärsdriven. Det behöver inte vara handling och äventyrsbaserat, men du måste ha lite plot i åtanke innan du börjar din historia.
  • Att ha en bokstavlig resa, som en vägresa, kan hjälpa till att köra en symbolisk.
  • Du kan också fokusera på hur vissa relationer förändras. Om du berättar historien om en vänskap, en romantik eller ett familjeförhållande, hur kommer detta förhållande framsteg? Vilka evenemang kommer att uppstå för att driva detta förhållande framåt?
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 4
    4. Besluta om en inställning, eller var din historia kommer att äga rum. Tillbringa lite tid att tänka på förhållandet som dina karaktärer har med den platsen. Förhållande tecknen har till sitt hem eller en annan plats är ofta en stor aspekt av deras identitet.
  • Fråga dig själv hur dina karaktärer känner om din bok. Älskar de inställningen eller hatar de det? Är de längtan efter flykt, eller letar efter ett sätt att bosätta sig i sin nuvarande plats?
  • Metod 2 av 4:
    Utveckla karaktärerna
    1. Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 5
    1. Skapa teckenprofil Arbetsblad för att krossa dina karaktärer. Ett teckenprofilkyle har all information om varje tecken, inklusive deras grundläggande bakgrund, fysisk beskrivning, personlighetsattribut och känslomässiga egenskaper. Det beskriver också hur de passar in i berättelsen och vad deras relationer med andra tecken är.
    • Du kan skapa egna teckenprofilkylblad, eller hitta en ram för att följa online.
    • Börja med grunderna. Skriv ner din karaktärs fullständiga namn och fysiska detaljer som höjd, vikt, ögonfärg, hårfärg, och så vidare. Se också till att kartlägga grundläggande relation. Listar föräldrar, syskon, vänner, romantiska partners, och så vidare.
    • Härifrån, prata om djupare problem. Listar din karaktärs önskemål, rädsla och behov. Prata om vad din karaktär gillar och ogillar. Vad vill din karaktär vara ute av livet? Vad med honom eller hon själv vill din karaktär förändras? Inkludera också saker som religiösa och politiska åsikter, eftersom det är viktiga insikter mot en karaktärs personlighet.
    • Du kan hitta, som du börjar skriva, inkluderar du inte varje detalj i din faktiska bok. Men att veta din karaktär är intimt kan vara till hjälp för dig som en författare. Du kan hitta att du innehåller mycket av informationen från dina karaktärsprofiler i undertexten på ditt arbete.
    Expertips
    Julia Martins

    Julia Martins

    BA på engelska, Stanford UniversityJulia Martins är en aspirerande författare som för närvarande bor i San Francisco, Kalifornien. Hon tog examen från Stanford University med en BA på engelska och har publicerats i Cornell Universitys regniga dagmagasin, Stanford Universitys Leland Quarterly och Bards och Sages kvartalsvis.
    Julia Martins
    Julia Martins
    BA på engelska, Stanford University

    Julia Martins, kreativ författare, tillägger: "En av de bästa aspekterna av att skriva en karaktärsbaserad bok lär känna dina karaktärer. Spendera några gånger att tänka på sina gillar och ogillar, deras ambitioner och rädslor. Även små detaljer som deras skostorlek kan hjälpa dig att få en mer exakt känsla av vad de är som. Det är okej om du inte hamnar med alla detaljer du tänker - bara att veta dessa saker om din karaktär hjälper dem att känna sig mer verkliga!"

  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 6
    2. Välj en teckenbåg som representerar din karaktärs känslomässiga resa. En karaktärsbåge är drivkraften i din historia i en karaktärsdriven bok. Din karaktärs interna båge kommer att vara hur du räknar ut den stigande åtgärden, klimaxen och faller av din historia.
  • I huvudsak är din karaktärs båge hur vi kommer från punkt A till punkt B i din berättelse. Låt oss återvända till ballettdansen Exempel. Din huvudperson ska gå från att besatta över perfektion och kontroll för att acceptera livets tvetydigheter. Hur får du din karaktär till denna punkt?
  • Tänk på händelser som kommer att forma din karaktär. I vårt exempel, ballettdansarens östrade far resurfaces. När din dansare bryr sig om sin skrämmande far, kan du inkludera flashbacks till sin barndom. Detta kan avslöja en mängd kaos som var skrämmande. Du kan också använda progressionen av sin fars sjukdom för att driva historien framåt, varje skede av sin fars sjukdom tvingar ballettdansaren att känna igen hur mycket av livet är bortom hans kontroll.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 7
    3. Upprätta backstories för dina huvudpersoner. En backstory är historiken som bifogas ett tecken. Skriv en kort biografi för varje tecken du skapar.
  • Fråga dig själv saker som var var karaktären född? Vad var hans eller hennes barndom som? Var gick han eller hon till skolan? Vilka viktiga händelser inträffade i hans eller hennes liv? Denna information är allt viktig för en karaktärs nuvarande personlighet.
  • Mycket som informationen i dina karaktärsprofiler är det osannolikt att du kommer att inkludera varje detalj av en karaktärs backstory i din bok. Men denna information kan vara användbar för dig som författare. Du kan lägga till detaljer subtilt eller begrava dem i sammanhanget.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven bok steg 8
    4. Craft relationer mellan tecken. Karaktärsrelationer är mycket viktiga för en karaktärsdriven historia. Ett förhållande är ofta av central betydelse för realiseringen som en karaktär har den som kör hans eller hennes historia båge. Fokusera på karaktärernas relationer med varandra när du utvecklar sina historiabågar.
  • Du kanske vill kartlägga relationer mellan tecken. Använd ett stort ark med byggpapper för att skriva ut alla dina karaktärer. Rita färgkodade linjer mellan tecken för att representera relationer. Till exempel kan en röd linje vara ett romantiskt förhållande, medan en blå linje representerar ett familjeförhållande.
  • Grudges kan gå långt i att utveckla tecken. Många spänningar i ett karaktärsdrivet arbete kommer från tecken som inte gillar varandra eller har en orolig historia.
  • Fokusera på hur dessa relationer kommer att förändras. Kommer tecken att växa ihop, förena eller utveckla animositet när tiden går?
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 9
    5. Ge dina karaktärer starka åsikter. Starka åsikter gör för intressanta, dynamiska tecken. Gör hur en karaktärs mening förändras över tiden en kontaktpunkt för den karaktärens båge. Använd starka åsikter för att främja oenighet mellan tecken och skapa övertygande konflikt i en berättelse.
  • Tecken med starka åsikter kan vara mycket drivna. Detta kan hjälpa till att hålla en karaktärsdriven historia som rör sig. Till exempel är ballettdansaren av opinionen perfektion och framgång är avgörande för ett levande liv. Han kan vara avvisande av människor som han ser som lat. Detta kan skapa spänning i hans personliga relationer, eftersom hans åsikter kan göra honom dömande eller överdrivande.
  • Starka åsikter förändras ofta under en historia. Ditt klimax kommer att verka mer spännande om din karaktär är tvungen att överge åsikter som han eller hon har klamat på starkt genom ett arbete.
  • Metod 3 av 4:
    Framställning av din berättelse
    1. Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 10
    1. Välj vilken synpunkt som ska berätta historien från. Synpunkten i din berättelse är det perspektiv från vilket en berättelse berättas. Vanliga perspektiv är första person, andra person, tredje person allvetande eller tredje personens begränsade.
    • I första personen berättas historien av ett tecken i berättelsen. Det är sagt att använda pronomen som "Jag" och "mig." Fördelen med detta är att du får se en karaktärs perspektiv djup. Nackdelen är att du ofta ser andra karaktärer från endast en karaktärs synvinkel. Om du använder första person måste du hålla tonen i överensstämmelse med den karaktären. Om en bok berättas genom ett barns synvinkel, kommer det att vara väldigt annorlunda än en bok som berättas från synvinkeln av en högskoleutbildad vuxen.
    • Andra personer är när författaren använder "du" eller "din," berättar historien som om det händer med läsaren. Detta kan göra erfarenheter känna sig mer personliga för läsaren. Det används dock något sällan i längre arbeten. Ett exempel på detta perspektiv är en Välj din egen äventyrsbok.
    • Tredje person kan vara begränsad eller allveten. En begränsad tredje person berättar berättelsen som en outsider som tittar in, men fokuserar på ett perspektiv och inre tankar av ett tecken. En allvetande tredje persons berättare kan avslöja tankarna med något tecken i boken. Tredje person allvetsam kan vara särskilt användbar för en karaktärsdriven bok om du har ett brett utbud av tecken.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 11
    2. Utveckla dina karaktärers röst, med andra ord hur de pratar. Skapa en realistisk och intressant röst för din karaktär att underhålla läsare med vad de säger. Använd dina karaktärsprofiler för att tänka på hur dina karaktärer skulle låta i det verkliga livet för att ge dem varje en unik röst i din berättelse.
  • Tänk på saker som är karaktären utbildad eller uneducated? Är de landsbygd eller från en stad? Är de naiva eller ordly? Gör de antaganden, låt deras hjärta reglera, eller fokusera på fakta?
  • Till exempel, om din karaktär är cynisk, kan hans ord vara laced med sarkasm. En välutbildad karaktär kan ha en högutvecklad dialog, särskilt om han är osäker och vill uppmärksamma sin intelligens.
  • Lyssna på hur folk pratar i det verkliga livet. Tillbringa lite tid som människor tittar och avlyssnar på konversationer. Lyssna på verbala "fästingar", till exempel hur människor använder ord orden "tycka om" och "um" När du talar om.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 12
    3. Fokusera på att skriva trovärdig dialog. Dialog måste vara trovärdig för att hålla läsarna investerat i berättelsen och underhållen. Se till att varje dialog du inkluderar är målmedveten och flyttar historien framåt.
  • Läs din dialog ut högt. Detta hjälper dig att mäta om det låter trovärdigt eller inte.
  • Bryta upp dialog med åtgärd, så du kan få tecken använda icke-verbala signaler för att förmedla humör. Ett tecken kan till exempel fidget för mycket när de ligger eller är bedrägliga.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven bok steg 13
    4. Har dina karaktärer sluta och tänka. Fokusera på din karaktärs interna monolog som du börjar skriva din bok. Många av åtgärden i en karaktärsdriven bok sker i en karaktärs sinne. Låt dina karaktärer sluta och tänka i hela boken för att markera vad som går igenom sina sinnen.
  • Om din berättelse berättas i första person, kan det vara särskilt lätt att göra. Du kan få karaktären att diskutera vad han eller hon tänker som historiens handling utvecklas. Men du kan också komma in i en karaktärs huvud om du skriver i tredje person. Som berättare är du en något allsmäktig kraft och kan berätta för dina läsare vad dina karaktärer tänker.
  • Godartade händelser kan orsaka att ett tecken stoppar och tänker. Kanske en passande skolbuss påminner din karaktär av en traumatisk händelse som inträffade på sin första skoldag, till exempel. Stora händelser kan också driva introspektion. Kanske har din karaktär en uppdelning efter att ett förhållande påverkar, vilket gör att han spenderar en natt vaken med sina tankar.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven bok steg 14
    5. Göra vardagliga interaktioner signifikanta. Sträva efter att göra små händelser signifikanta i ett karaktärsdrivet arbete. Använd dem för att visa en karaktärs relationer med andra, och hans eller hennes personlighet, genom hur den karaktären navigerar dag-till-dags interaktioner.
  • Har din karaktär svarat på små interaktioner som han eller hon har med andra människor. Detta kan visa hur din karaktär ser världen. Hur dessa interaktioner förändras kan visa hur en karaktärs historia bågar spelar ut. Till exempel kan du inkludera en scen där ett tecken blir väldigt arg när någon skär honom eller henne i linje. Detta kan visa att din karaktär är hög som strängs om regler. Senare kan en liknande interaktion äga rum och din karaktär kan reagera på ett mer avslappnat sätt. Detta illustrerar hur denna karaktär har förändrats.
  • Du kan också ha dagliga interaktioner med andra tecken. Hur ett tecken reagerar på att bli rörd av en signifikant annan kan erbjuda inblick i det förhållandet. Det sätt som din huvudperson reagerar på ett telefonsamtal från sin mamma kan visa dig hur han gör eller inte värderar familjen.
  • Metod 4 av 4:
    Skriva din bok
    1. Bild med titeln Skapa ett teckendriven bok steg 15
    1. Schema tid att skriva varje dag. Att skriva en karaktärsdriven bok är som att skriva någon bok - allt kommer ner för att ta sig tid att skriva. Lägg åt gången varje dag för att arbeta på din bok, även om du inte känner för det.
    • Skrivning ska bli en vana för dig. Som att träna, duscha, eller borsta tänderna, ska skrivandet vara en daglig ritual.
    • Hitta en plats att skriva där du känner dig bekväm. Du kan spela ut en lokal kafé eller rensa ett skrivbord i ditt hem. Försök att hålla ditt arbetsområde gratis från distraktioner. Lämna din mobiltelefon på tyst när du skriver och kopplar ur sociala medier.
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 16
    2. Ange mål för dig själv. Det är svårt att avsluta en bok om du inte håller dig med vissa mål. Försök att ställa in mål för dig själv när du arbetar med din karaktärsdriven bok. Ha en etablerad sida eller ordräkning du strävar efter att nå varje dag.
  • Det är okej att börja små för att undvika att känna sig överväldigad. Till exempel, i din första vecka, försök att skriva 300 ord om dagen. Gå sedan upp till 500 nästa vecka. Fortsätt öka ditt ord i små intervaller över tiden.
  • Bilden med titeln Skapa ett teckenstyrt boksteg 17
    3. Ändra ditt arbete. Mycket av skrivarbetet kommer i revision. Ändra en sektion eller kapitel några veckor efter att du har slutat skriva det. Gå igenom och läsa ditt arbete med en röd penna för att markera det.
  • Markera små problem, som typsnitt, såväl som större. Till exempel kanske du känner att din huvudpersons motivation är förvirrande i ett visst ögonblick. Jot det här i marginalen
  • Bild med titeln Skapa ett teckendriven boksteg 18
    4. Få en vän eller mentor att hjälpa dig att revidera din bok. Hitta någon vars åsikt du litar på och vem kommer att ge dig ärlig feedback. Låt dem läsa utkast i din bok och lyssna på sina åsikter som läsare för att revidera ditt arbete.
  • Det är viktigt att få feedback tidigt på att du är på väg i rätt riktning med din bok. Du vill inte avsluta boken och måste sedan skriva om det eftersom du inte lät någon läste det till slutet.
  • Tips

    Söka inspiration. Läs upp på författare som är kända för att skapa karaktärsdrivna historier. JD Salinger, Judy Blume, Virginia Woolf, och Nick Hornby är bara några exempel på författare vars arbete är famously karaktärsbaserad.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande