Hur man skapar en detaljerad karaktärsprofil

En karaktärsprofil är en detaljerad beskrivning av en fiktiv karaktärs liv och personlighet. En bra karaktärsprofil hjälper upphovsmän att komma in i det här karaktären och få dem att leva för läsare. Om du skriver en historia, ska alla dina huvudpersoner ha karaktärsprofiler. Börja med grunderna. Definiera din karaktärs ålder, utseende, jobb, social klass och mannerisms. Sedan träna karaktärens psykologi och bakgrund. Slutligen, utveckla din karaktärs plats i berättelsen och de kämpar de kommer att uppleva hela det. Med allt detta tänkte kan du skriva tecken som verkar som riktiga människor för dina läsare.

Steg

Del 1 av 3:
Förutsätter karaktärens utseende
  1. Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 1
1. Börja med en enkel mening som beskriver karaktären. Många författare börjar med en mycket kort beskrivning av ett tecken innan du gör en fullständig profil. Den här beskrivningen beskriver vanligtvis en särskiljande egenskap och sätter tonen för karaktärens roll i berättelsen. Innan du planerar ett tecken helt, föreställ dig hur du kan presentera den karaktären i historien och vad du vill att publiken ska kunna veta om dem. Skriv det här i en kort mening för att komma igång.
  • När du får introduktionen, använd alla detaljer som du angav för att bygga mer bakgrund och personlighet för tecknet.
  • Du kan presentera en karaktär som "trött och ser mycket äldre än han verkligen är."Det här är en bra utgångspunkt eftersom det ger dig mycket att dyka in för karaktärens bakgrund. Tänk på varför de ser äldre ut än de verkligen är och vilka kamp har de mötte som hade dem.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 2
    2. Skriv ner karaktärens grundläggande livsstatistik. Detta är generell information om det tecken som hjälper dig att skapa en mer detaljerad profil för deras personlighet. Grundläggande information inkluderar ålder, födelsedag, nuvarande bostad och jobb.
  • Använd sedan den här grundläggande informationen för att få mer specifik. Om du bestämde dig för ett jobb för karaktären, tänk på deras inkomst. Vilken social klass sätter detta dem i?
  • Du behöver inte fylla i varje enskild aspekt av karaktärens liv. Det här är mer en övning för att få din kreativitet att arbeta och sätta dig inuti karaktären du planerar.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 3
    3. Förutsätta karaktärens yttre utseende. Fysiska beskrivningar är viktiga för huvudpersonerna. Du kanske redan har ett utseende i åtanke för din karaktär innan du började skriva profilen, eller du kanske måste utveckla en. I båda fallen skriv ner din plan för karaktärens utseende och hur du beskriver det i berättelsen. Tänk på vad karaktärens utseende betyder för sin personlighet när du flyttar vidare.
  • Börja med mycket grundläggande information som hår och ögonfärg och kläder som karaktären brukar bära. Har karaktären ett skägg eller inte? Är deras hårfärg naturlig eller färgad?
  • Sedan få mer detaljerad om utseendet. Bestäm om tecknet vanligtvis välskötta eller lite oförskämda. Tänk på vad en välskötta person kan gömma sig, eller vad en rörig person kan kämpa med.
  • Bestäm också om tecknet har några särskiljande märken eller egenskaper. Ett ärr på någons ansikte, till exempel, kan berätta en hel historia om ett tecken och hur de fick den skada.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 4
    4. Utveckla manisms för karaktären. När den fysiska beskrivningen är ute av vägen, bli djupare in i karaktärens profil genom att föreställa sig hur de skulle agera i vardagen. Att utveckla mannerisms som talmönster hjälper dig att verkligen visualisera ett tecken, och hjälper också din publik att ansluta med den karaktären mer.
  • Tänk på hur din karaktär går in i ett rum. Bestäm om de är den typ av person som skulle gå in med självsäkerhet och presentera sig för alla där, eller smyga in så ingen ser och håller sig ur sikte.
  • Förutsätta karaktärens talmönster. Har de en accent? Använder de många stora ord för att försöka låta smart? Har de en stotter?
  • Planera om tecknet har några andra fästingar eller vanor. Kanske tenderar de att blinka mycket om de ljuger. Detta kan vara en tomt i berättelsen senare.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 5
    5. Namnge din karaktär. Beroende på dina önskemål kan karaktärens namn vara mycket viktigt eller sekundärt. Om du gillar att lägga mycket symbolik i namn, spendera du lite tid på att tänka på vad du vill att den här karaktärens namn står för. Annars, fokusera mer på teckenbeskrivningen och välj ett namn som kommer till dig.
  • Om det inte finns symbolisk mening för karaktärens namn, stressa inte för mycket om att komma upp med ett bra namn. Fokusera mer på beskrivning så dina läsare ansluter med tecknet.
  • Om du inte bryr dig mycket om karaktärens namn, finns det slumpmässiga namngeneratorverktyg på nätet som hjälper.
  • En sak som är mycket viktigt är att hålla olika karaktärsnamn som skiljer sig från varandra. Till exempel, med en John, Jack, och Joe kommer att bli förvirrande för läsare. John, Armando och Scott är mycket mer särskiljande namn.
  • Tänk på några smeknamn som karaktären har också, och i vilka situationer som karaktärer använder olika namn. Till exempel, om alla kallar en karaktär Joe men under ett argument kallar hans fru honom Josef, det kan automatiskt berätta för publiken att hon är arg på honom.
  • Del 2 av 3:
    Utveckla karaktärens bakgrund
    1. Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 6
    1. Besluta om en hemstad för karaktären. Om tecknet inte lever i sin hemstad i berättelsen, planera var karaktären kom ifrån. Om historien äger rum i New York men karaktären föddes i Atlanta, förklara vad karaktären gör i New York. Planera resten av profilen med den här informationen.
    • Fastställa hur länge karaktären bodde i sin hemstad och om de bodde där tillräckligt länge för att ha den lokala accenten.
    • Tänk på varför karaktären lämnade sin hemstad. Gjorde de bara för arbete, eller gick de inte med sin familj? Saknar karaktären sin hemstad, eller var de glada att lämna?
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 7
    2. Planera karaktärens barndom. Bakgrunden till ett tecken är vanligtvis mycket viktigt för sin övergripande personlighet. Om karaktären är en vuxen, tänk på vad deras barndom skulle ha varit som. Använd denna information för att avgöra om det tecknet skulle se sitt liv så framgångsrikt eller inte.
  • Utveckla så många detaljer som du kan om karaktärens barndom. Försök att komma med sin bästa vän, skola, favoritlärare, hobbyer, karriärmål och favoritmat.
  • Skissera eventuellt trauma som tecknet lidit som barn. Kanske är det varför de lämnade sin hemstad, eller varför de har problem med att bilda vänskap senare.
  • Kanske var karaktären bortskämd som ett barn och fick aldrig kämpa. Detta är också viktigt för deras personlighet.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 8
    3. Karta ut karaktärens personliga relationer. Hur karaktären interagerar med andra människor är avgörande för sin roll i berättelsen. Bestäm om de är snälla och omtänksamma, eller manipulerande. Figurera hur karaktären behandlar andra tecken hjälper dig att planera resten av karaktären.
  • Börja enkelt med karaktärens personliga relationer. Lista sina föräldrar, syskon och andra nära familjemedlemmar. Bestäm om tecknet är gift eller singel.
  • Tänk sedan mer djupt om vad dessa personliga relationer betyder. Välj vem karaktären skulle prata med om de behövde hjälp, eller vem de skulle begära pengar om de kämpade.
  • Gör det här teckenet enkelt, eller har de bara många bekanta? Om den senare, förklara varför de har problem med att ansluta sig till människor.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 9
    4. Bygg karaktärens psykologiska profil. Med de fysiska och personliga beskrivningarna ur vägen, bli djupare in i karaktärens psyke. Utveckla förhoppningar, drömmar, rädslor, gillar och ogillar inte karaktären. Tänk på hur den här psykologiska profilen påverkar hur de agerar i hela historien.
  • Fråga en bred fråga som "är det här tecknet glad?"Om de är, överväga om något i berättelsen kommer att förstöra sin lycka. Eller, om de börjar olyckliga, bestämma vad som hände i sitt förflutna som hindrar dem från att känna sig lyckliga.
  • Arbeta sedan mer om hur din karaktär reagerar på världen och vad gör dem arg och ledsen.
  • Skulle din karaktär betrakta sig själva, eller skulle de säga att de är ett misslyckande?
  • Del 3 av 3:
    Definiera karaktärens roll i berättelsen
    1. Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 10
    1. Bestäm om denna karaktär kommer att uppleva en livsförändrande händelse i berättelsen. Detta är viktigt eftersom det bestämmer om tecknet kommer att förändras eller förbli densamma i hela historien. De kan uppleva en grundläggande personlighetsbyte mellan början och slutet av historien. Om det händer, planera händelsen som orsakade karaktärens omvandling. Vilka lektioner lärde de sig eller misslyckades med att lära sig?
    • Tänk på om tecknet kommer att uppleva en livsförändrande händelse men ändras inte. Till exempel, att uppleva döden av sin make skulle vara en livsförändrande händelse för de flesta, men om din karaktär är opåverkad av detta, förklara varför det är.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 11
    2. Planera om denna karaktär kommer att vara en huvudperson eller antagonist. En huvudperson är en "bra kille" och en antagonist är en "dålig kille."Med dina teckenuppgifter räknas ut, definiera vilka av dina tecken som faller i varje kategori. På det här sättet bygger du upp den gjutna för din berättelse.
  • Tänk på att inte alla huvudpersoner är huvudpersoner. Du kan vända perspektivet genom att göra huvudpersonen antagonisten som orsakar alla andras kamp i berättelsen.
  • Bild med titeln Skapa en detaljerad karaktärsprofil Steg 12
    3. Skriv en annan profil om tecknet kommer att åldras i berättelsen. Människor förändras när de blir äldre. Den tro som de höll kan förändras över tiden. Tänk på tidsplanen i din berättelse. Om det täcker år kan några av dina karaktärer förändras betydligt under den tiden. I det här fallet, bygga nya teckenprofiler för varje tecken i olika åldrar. Detta hjälper dig att utarbeta hur karaktären ändras genom tiden.
  • Om förändringen är bara några månader, är nya profiler inte nödvändiga om inte en karaktär ändras helt i den tiden.
  • Ta hänsyn till karaktärens relativa ålder för att bestämma om de behöver en ny karaktärsprofil. Till exempel, om tecknet var 10 i ett kapitel men 15 i en annan, det är ett stort hopp. Men om någon går från 30 till 35, det är inte så stort av ett hopp eftersom en 30-årig redan har etablerat sin personlighet.
  • Tips

    Om du har problem med att komma igång, finns det många mallar online med föreslagna frågor för din karaktärsbiografi. Du behöver inte fylla i varje fråga för karaktären. Frågorna får bara din hjärna att flytta så att du kan planera din karaktär.
  • Karaktärsprofilen är inte inställd i sten. Om du slutar inte tycka om den profil du först har gjort, ändra den. Kom bara ihåg att hålla din karaktär konsekvent i hela den sista historien.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande