Hur man fångar en ödla

Ödlor ses över hela världen, men ofta bara som en glimt innan det försvinner tillbaka till en gömställe! Lyckligtvis kan du använda dessa metoder för att utsmycka och fånga en ödla innan du närmar dig nära nog att starta det. Precis som alla vilda djur, bör ödlor inte hållas som permanenta husdjur utan omfattande förberedelser och undersökning av lagar och tillstånd i din region. Efter att ha tagit ödlan, visa det till dina vänner, fotografera eller skissa det, släpp sedan tillbaka det i det vilda.

Steg

Metod 1 av 2:
Ställa in en fälla
  1. Bild med titeln Fånga ett ödla steg 1
1. Lär dig om ödlor i ditt område. Försök att undersöka beteendet hos lokala ödlor innan du ställer in fällan, så du vet när de är aktiva och vilken typ av bete och fällplats är sannolikt att lyckas. Ett reptilidentifikationshandbok eller webbplats för ditt område kan innehålla användbar information. Du kan också observera beteendet hos ödlor i ditt hem eller gård och se var de samlas.
  • Om du inte kan hitta användbar information, följ den allmänna rådgivningen i det här avsnittet.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 2
    2. Förbered en låda som ett tillfälligt eller permanent hem. Varje robust behållare utan en stark lukt kan användas som en ödlafälla. Om du vill hålla din ödla permanent, undersöker dock hur man konstruerar ett lämpligt hem i förväg, lämpade för ödemarken i ditt område. För tillfälliga fångster, gör bara din låda lite bekvämare för ödlan genom att placera några lokala löv och gräs i botten. Detta kan också göra fällan mindre misstänkt.
  • Om du planerar att hålla en ödla permanent, ta reda på lagar och tillstånd i ditt område innan du börjar, för att du inte gör något olagligt.
  • Om du inte är säker på hur du konstruerar en bra ödla hem, leta efter vivarium på de lokala gula sidorna. De anställda borde kunna ge dig råd.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 3
    3. Täck lådan med plastfolie och skär en slits. Stretch plast wrap över hela lådan, tappa den till sidorna. Skär en slits tillräckligt länge för de lokala ödlorna att falla igenom i mitten av lådan.
  • Om du inte är säker på hur stora de lokala ödlorna är, klippa slitsen ungefär sex tum (15 cm) lång.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 4
    4. Placera fällan på ett bra läge. Om du har sett ödlor som är aktiva i ett visst område, placera lådan där. Annars, leta efter platser där insekter samlas, till exempel nära ljuskällor som är på natten. Gömställen i din gård som bergväggar eller buskar kan också vara ett bra alternativ.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 5
    5. Betit fällan. Många ödlor äter insekter, men för att det finns så många arderar är det bäst att undersöka kosten för arter i ditt område. Annars, använd crickets, moths, flugor eller någon annan insekt liten nog för att målbladet ska äta. Tänk på att vissa ödlor inte får äta döda byte, men levande bete kanske inte är praktiskt eftersom det är svårt att hålla på plats.
  • Om betet är tillräckligt lätt, placera den på plastfoliten nära slitsen.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 6
    6. Kontrollera fällan ofta. Du får inte fånga en ödla i flera dagar eller längre, så ge inte upp om du inte ser en direkt. Kolla två eller tre gånger om dagen åtminstone, så en fångad ödla inte svälter till döds. Ersätta levande bete när det dör, eller döda bete varannan eller två dagar för att hålla den fräsch.
  • Om du ger upp på fällan, kom ihåg att ta bort det och kasta bort det så att djur inte faller i det.
  • Metod 2 av 2:
    Använder en ödla "Metspö"
    1. Bild med titeln Fånga ett ödla steg 7
    1. Använd den här metoden endast för små ödlor. Denna metod innefattar konstruktionen av a "metspö" För att fånga ödlor. Detta är en överraskande framgångsrik teknik som ofta används av biologer. Men eftersom fångsten innebär att man tar bort en näsa från en kämpande, skrynklig ödla, är det inte klokt att använda på stora, skarpa ödlor utan erfarenhet och skyddskläder.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 8
    2. Hitta en lång pinne. Hitta en pinne eller annat långt objekt minst tre meter (0.9 meter) lång. Du kan använda en verklig fiskepole om du har en, men du kanske vill använda ett mjukare material i stället för fiskelinjen, som beskrivs nedan.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 9
    3. Fäst en lång bit av vaxad tandtråd till pinnen. Skära av en bit vaxad tandtråd åtminstone så länge som pinnen. Knyta ena änden av detta på ena änden av pinnen. Om du inte har någon floss kan du använda en annan mjuk linje, till exempel ett starkt, långt gräsblad för att fånga små ödlor. Fiske linje rekommenderas inte för oerfarna ödla fångare som skarpa linjer kan skära ödlan.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 10
    4
    Binda den andra änden i en glidknut. Bilda en slinga i den lösa änden av flossen. Ta tag i repet på sidan av slingan närmast pinnen och bilda en ny slinga genom att flytta fingrarna under och genom den första slingan. Fortsätt dra tills den första slingan har åtdragit. Du borde nu ha en provisorisk "metspö" med en näsa i slutet.
  • Noose måste vara tillräckligt stor för att gå runt ödlans huvud.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 11
    5. Sök efter ödlor på sannolika platser. Ödlor kan hittas där insekter samlas, till exempel en komposthöga. Om du inte ser någon löpning eller liggande i solen, kan de gömma sig under brädor, i vedar, eller på liknande skuggiga gömställen.
  • Om du kan ta reda på vilka arter av ödlor som bor i ditt område, kan du undersöka sitt beteende online eller i Wildlife Guides för bättre information om var du ska hitta dem.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 12
    6. Försök leta efter ödlor runt lampor på natten. Om du inte hittar några ödlor under dagen kan du få bättre lycka till att söka efter arter som är aktiva under natten. Nocturnal ödlor hittas ofta jaktinsekter, som samlar runt veranda, tända fönster och andra ljuskällor.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 13
    7. Närma sig ödlan långsamt från framsidan eller sidan. Otroligt kan den här tekniken fungera bättre om ödlan kan se dig, eftersom ödlan kan fokusera på ditt tillvägagångssätt istället för på näsan. Flytta väldigt långsamt, och kom bara nära nog för att nå ödlan med din näsa. Plötsliga rörelser kan få ödlan att springa och dölja.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 14
    8. Montera försiktigt näsan runt ödlans huvud. Vissa arter och individer reagerar snabbt på näsan, medan andra kommer att förbli orörliga, även som noose bumps i dem flera gånger. När du har hittat den andra typen, eller praktiserat din noose-slinging färdigheter, passa näsan runt halsen. Sin egen vikt bör dra åt slipknot när den rör sig, vilket förhindrar att den flyr.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 15
    9. Ta försiktigt bort näsan. Ta tag i ödlan försiktigt men fast vid ryggen, inte svansen, lemmarna eller huvudet. Dra näsan i korta, mjuka rörelser.
  • Bild med titeln Fånga ett ödla steg 16
    10. Håll inte din ödla permanent om du inte är beredd. Att hålla en ödla kräver permanent förbereda ett lämpligt hem för ödlan, undersöka hur man bryr sig om den specifika arterna, och potentiellt förvärvande tillstånd (om de är ute av vilda ödlor är även laglig i din region). I de flesta fall rekommenderas att du håller ödlan inte mer än ett par timmar. När du är klar att undersöka den eller skissera den, släpp den så nära den plats du hittade det som möjligt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Greppa ödlor försiktigt, men ordentligt, av kroppen. Många ödlor använder sig av limbseparation (särskilt att släppa sina svansar) för att fly.
  • Innan han hanterar, se till att det inte är giftigt!
  • Var försiktig när du hanterar din ödla. Vissa arter är bräckliga och lätt skadade.
  • Observera att vissa ödlor är hotade och skyddade enligt lag. Detta kan särskilt vara fallet för ödlor som är populära på sällskapsdjursmarknaden som vissa sanna kameleoner. Om det är tveksamt, kolla med en organisation eller en byrå som är inblandad i att skydda eller hantera vilda djur. Ibland krävs ett tillstånd att fånga, äga eller exportera en, även om det inte alltid är svårt att erhålla.
  • Se till att du noggrant tvätta händerna efter att ha hanterat en ödla eller annat vilddjur. De kan bära skadliga sjukdomar på sina vågar som kan få dig att vara sjuk i framtiden.
  • Att bli av med ödlor, Du måste hålla ditt hus rent och rörfritt.
  • Du kan göra ett hemlagat ödlafångande nät med en bit cheesecloth eller burlap sys på en trådram från en kapphängare. De snabbare arten av ödlor kan fortfarande vara extremt svårt att fånga med ett nät, dock.
  • Varningar

    Nå inte in i hål som söker efter ödlor. Du kan stöta på mer farliga djur, som giftiga spindlar, ormar eller skorpioner.
  • Några ödlor bitar. Väldigt få är giftiga eller giftiga, men känner till ditt stenbrott och respekterar de som är farliga.
  • Saker du behöver

    • Lång pinne eller fiskepol
    • Vaxad tandtråd, lång gräsblad, eller mjuk fiskelinje
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande