Hur man bryr sig om gröna anole ödlor

En härlig liten ödla, den gröna anolen (Anolis Carolinensis) gör ett populärt val för ett reptildjur. De är den typ av husdjur som kommer att underhålla dig med sina upptagna antics under dagen och deras vackra färg är underbar att se. Även om man bryr sig om gröna anoler kräver ett dagligt engagemang, är de ganska lätta att ta hand om, så länge du skapar rätt levnadsmiljö för dem, ge dem tillräcklig mat och övervaka deras hälsa.

Steg

Del 1 av 2:
Skapa rätt miljö
  1. Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 1
1. Använd en lång 10 US Gal (38 l) terrarium eller tank till Hus din anole. Storleken på den använda behållaren beror på om du håller 1-2 anoles eller en större aning av anoles. En 10 US Gal (38 L) terrarium kommer att ge tillräckligt med utrymme för 2 anoles - för större samhällen, öka tankens volym med 5 gallon (19 liter) för varje ytterligare ödla.
  • Till exempel, om du planerar att hyra 5 anoles tillsammans, bör storleken på terrariet vara cirka 25 amerikanska gal (95 l).
  • Använd alltid ett tankskydd. Andra husdjur (som katter) gillar att "spela" med anoles och det betyder vanligtvis döden för en flyktig anole.
  • Bild med titeln Vård för Green Anole Lizards Steg 2
    2. Håll din terrarium 5 fot (1.5 m) från marken. Anoles i naturen tenderar att leva en förhöjd livsstil, bostad i träd och andra höga platser. Upphöjning av din ödla tank är ett bra sätt att simulera denna livsstil för din ödla och hjälpa till att förhindra att de blir oroliga.
  • Detta är särskilt viktigt om du planerar att hålla din ödla i en del av ditt hem där det finns mycket aktivitet och fottrafik. Om ödlan är på en förhöjd plats blir det mindre angeläget om barn och andra djur som ständigt går förbi sin tank.
  • Du bör också välja ett högre terrarium när du köper din tank, eftersom det gör det möjligt för din ödla att klättra ännu högre, vilket det definitivt kommer att trivas.
  • Det bästa sättet att se till att din förhöjda tank är säker är att placera den på en robust plan yta, till exempel ett tjockt träbord.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 3
    3. Linje botten av tanken med 2 tum (5.1 cm) jord, bark eller moss. Fylligt tanken med cirka 2 tum (5.1 cm) av substratanooler burrowing inte ödlor, så du behöver inte substratet för att vara för djupt. Använd obehandlad mark, bark eller moss substrat för att se till att terrariummiljön är tillräckligt fuktigt för din ödla.
  • Om du använder Bark-substrat, se till att det är tillräckligt stort att din anole inte kan svälja det och oavsiktligt choke. Barkstyckena bör vara större än storleken på din anoles huvud.
  • Använd aldrig osteriliserad bark eller golvbeläggning, du är inte säker på - Fråga djuraffären eller din veterinär för råd om du är osäker.
  • Bild med titeln Vård för Green Anole Lizards Steg 4
    4. Placera objekt i tanken som din ödla kan klättra eller baskera på. Inne i terrariet, var noga med att leverera massor av växter (antingen verklig eller artificiell eller en blandning av både) och basking saker som grenar eller släta stenar. Föremål som din ödla kan klättra på, som vertikalt monterade bitar av drivved eller vinrank, skulle också vara lämpligt.
  • Om du håller mer än 1 anol i ditt terrarium, ger alltid många korgar för att undvika konkurrens. För en idealisk miljö, ge minst 1 Basking Spot Per Lizard. Om du bara håller 1-2 ödlor, kommer 1 Basking-plats att vara tillräcklig.
  • Var medveten om att om det inte är uppfödningssäsong, kan motsatt-sex anoles vara mycket stressade om de hålls i en enda behållare med din veterinär om du har några problem.
  • Lägg bara till växter som inte är skadliga för reptiler till din anole tank. Om du är osäker på om en växt kommer att skada din gröna anole, kolla med din lokala veterinär- eller djuraffärsrepresentant. En lista över växter som kan vara skadliga för reptiler finns här: http: // reptilsmagasin.com / reptile-hälsa / habitat-vård / lista-of-plants-that-can-toxic-to-reptiler /
  • Om du lägger till riktiga växter till tanken, se till att de inte har behandlats med bekämpningsmedel. Om du är osäker på hur ren de är, ska tvättarna noggrant under rinnande vatten ta bort eventuella skadliga kemikalier.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 5
    5. Håll temperaturen i tanken mellan 75 ° F (24 ° C) och 86 ° F (30 ° C). Anoles måste vara i ett dagligt temperaturområde på ca 75 till 86 ° F (24 till 30 ° C) - Eventuella baspunkter i ditt terrarium bör vara 90 till 95 ° F (32 till 35 ° C). Natttemperaturen kan sjunka till 68 ° F (20 ° C) men ingen lägre.
  • Använd 2 termometrar, 1 på toppen av tanken och 1 längst ner, för att hålla ett öga på temperaturen i din Anole Habitat.
  • En fluorescerande 40-wattlampa kommer att skapa rätt temperatur under dagen men måste stängas av på natten och ersättas med ett svart ljus.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 6
    6. Upprätthålla 60% -70% fuktighet I terrarium. Gröna anoles är tropiska ödlor, så de är vana vid ett varmt, vått klimat. Spray dimma på substratet och på växten lämnar in i terrarium för att upprätthålla tillräcklig fuktighet i tanken och skapa en mer tropisk miljö för din ödla.
  • Fäst en hygrometer på sidan av tanken för att hålla en löpande mätning av terrariens fuktighet.
  • Du kan också använda ett droppsystem i tanken för att uppnå denna luftfuktighetsnivå.
  • Bild med titeln Vård för Green Anole Lizards Steg 7
    7. Håll din terrarium upplysta med UVB-ljus i 14 timmar varje dag. Anole ödlor kräver kontinuerlig exponering för ultraviolett B (UVB) belysning för att syntetisera vitamin D3 och för att säkerställa att deras metabolism löper smidigt. Använd en UVB för att tända ditt terrarium och hålla det upplyst i 14 timmar varje dag för att hålla din anole frisk.
  • Du kan också avslöja din Anole Lizard till UVB-ljus genom att tillfälligt placera sitt terrarium ute på soliga dagar när temperaturen är över 70 ° F (21 ° C). Bara se till att det finns en säker skärm ovanpå tanken så att ödlan inte kan komma ut och naturliga rovdjur kan inte komma in! Du kan lämna terrarium i solen så länge som temperaturen är tillräckligt hög, förutsatt att det finns skuggiga fläckar i tanken.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 8
    8. Rengör terrarium varje vecka för att hålla dina ödlor friska. Reptiler i fångenskap är mottagliga för hälsoproblem som orsakas av bakterier och skräp som bygger upp över tiden i sina behållare. Det är således mycket viktigt att behålla och städa sitt hem på en vanlig veckovis. Använd tvål eller diskmedel för att rengöra tankens insida, liksom några rätter eller inredning som du har lagt i tanken.
  • Se till att du flyttar dina anole ödlor till en separat, ren tank med ett säkert lock när du rengör det primära terrariet.
  • Om inte substratet ser särskilt smutsigt eller har en stark lukt, behöver den bara ändras en gång var sjätte månad.
  • Använd aldrig någon rengöringsprodukt som innehåller fenol för att rengöra din ödla bur, eftersom Reptiles tenderar att inte tolerera denna kemiska mycket bra.
  • Någon kvarvarande, oätad mat bör alltid tas bort efter måltiden för att hålla tanken ren.
  • För att göra tankrengöring lättare, försök att lägga ett plastplåt innan du sätter i substratet. Detta gör att du kan ta bort smutsigt substrat i 1 slät steg och förhindrar fläckar från att ackumulera på botten av terrarium.
  • Del 2 av 2:
    Matning, övervakning och hantering av din ödla
    1. Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 9
    1
    Mata din anole 2-3 insekter en gång per dag. Anole ödlor är insektivorer och tenderar att äta små insekter som crickets, måltidsmaskar och vaxmaskar. Ge 2-3 individuella insekter varje dag för varje ung ödla i din terrarium och 2-3 insekter varannan dag för varje vuxen ödla.
    • För att mata anolerna, placera bara de levande insekterna direkt i höljet där dina anoles kan se dem. När du matar dina ödlor, placera maskarna i en grunda tallrik för att förhindra att de flyr eller gömmer sig från dina ödlor.
    • Anolen måste också ha lämpliga vitaminer och kalcium i sin kost - eftersom det äter matarinsekter, måste alla ödlorets extra näringsämnen vara innehållna i dessa insekter. Om du håller crickets runt i bulk, "gutbelastning" dem genom att mata dem en vitaminrik cricket mat innan de matar dem till dina ödlor. På så sätt, all den näringsrika maten som dina crickets bara åt kommer då, i sin tur att gå vidare till din anole.
    • Du kan också damma crickets med ett tilläggspulver vid varje utfodring för att säkerställa att anolesna får tillräckligt med kalcium och vitaminer.
    • Undvik att mata din anole något större än hälften av huvudets storlek. Du bör inte heller mata dina ödmaskiga supermaskar eller kungsmaskar, eftersom de har kraftfulla mandibles som kan skada din anole.
    • Anoles kan också äta vaxmaskar, fruktflugor, små maskar, konserverade syrsor, små spindlar eller Jordmaskar. Enstaka snabba byte som små kackerlackor eller flugor skulle också vara välkomna och skulle ge dina ödlor lite mycket nödvändiga motion.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 10
    2. Ge vatten för dina ödlor genom att spruta växter i tanken 2-3 gånger om dagen. Anoles föredrar att få sitt vatten i form av droppar av växtblad. För att låta dina ödlor dricka vatten på det här sättet och för att se till att de har tillräckligt med vatten, använd en sprayflaska för att dimma både anoles och växterna i terrarium i 10 sekunder 2-3 gånger om dagen.
  • Om du väljer att lägga en liten vattenrätt i terrariet istället för att misting bladen, se till att det är en grundskål. Anoles kan drunkna genom att falla i en djup vattenskål med branta sidor. Vattennivån i skålen ska aldrig vara högre än höjden på din ödla.
  • Bild med titeln Vård för Green Anole Lizards Steg 11
    3. Övervaka din anole för vanliga hälsoproblem. De vanligaste sjukdomarna som drabbas av anole ödlor från överbeläggning i sina burar (vilket leder till bekämpningar) och vitaminbrist. Håll ögonen på symptomen på vitaminbrist, såsom slöhet, viktminskning eller slem i munnen och näsan och mata din ödla en näringsrik kost eller vitamintillskott för att minimera risken att inte få tillräckligt med vitaminer.
  • Andra vanliga symptom på vitaminbrist innefattar svullnad, stötar eller sår på huden, arbetade andning och lemförlamning. Kontakta din Vet omedelbart om du börjar märka dessa symptom i din ödla. Observera att veterinären måste vara specialist på exotiska djur.
  • Symtom på slagsmål som bryter ut mellan manliga anole ödlor inkluderar typiskt små lesioner och / eller bettmärken som visas på en ödla huvud eller baksida.
  • Vissa anoles får infektioner på deras snout längs munnen. Detta kan rengöras av gingerly och delikat torka snuten med en bomullspinne som knappt fuktas i antingen väteperoxid eller en antibiotisk salva. Konsultera med din veterinär för att ta reda på vad som skulle vara en bra reptil-lämplig produkt.
  • Att lämna anoles terrarium för smutsiga kan också öka risken för hälsoproblem. Se till att du håller tanken ren varje vecka, behåll den på en lämplig fuktighetsnivå och bli av med någon formtillväxt den andra du ser den. När du städar tanken, flytta din Anole till en separat ren bur eller tank för tillfället.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 12
    4. Överväg att anta flera anoles om du vill att de ska odla. Även om anoles kan leva i sig, och det är säkert lättare att hålla bara 1 ödla i taget, kanske du vill anta mer än 1 anole så att de kommer att odla (eller bara ha en mer spännande terrariummiljö). Om du vill anta flera anoles och vill att de ska odla, välja 5 ödlor helt och hållet med 4 honor och 1 manlig.
  • Börja på sen vår, kommer en avelkvinnlig anole att lägga ett enda ägg varannan vecka i ett fuktrikt område. Känn dig fri att lämna ägget i terrariet, se till att området de är i förblir fuktig tills de kläcker (vanligtvis i 2 månader).
  • Observera att om du vill ha mer än 1 man i ditt terrarium måste du ha en tank tillräckligt stor för att de lätt kan undvika varandra, eftersom manliga anoles tenderar att vara territoriella och aggressiva med andra män.
  • Nyfödda anoles kräver ungefär dubbelt så mycket mat som vuxna ödlor. Var noga med att ge några hatchlings i ditt terrarium med massor av små levande insekter som behandlas med vitamintillskott.
  • Var medveten om att inte alla håller med om att anoles är sällskapliga nog att bo i ett nära vivarium eller tanksamfund där de inte kan komma ifrån varandra. Vissa tror att anoles ska hållas separata från varandra i olika tankar eller behållare. Denna typ av installation är bekvämare för de individer som bor i tankarna, och inte lika onaturligt - därför är det mindre stressigt och mer hälsosamt för anolerna.
  • Bild med titeln Vård för gröna anole ödlor Steg 13
    5. Hantera din anole sällan och med försiktighet. Det är möjligt att hantera en anole och till och med få det att äta från din hand. Anolen kan lära sig att sitta på handen i utbyte mot en behandling men lägg inte anolen där. Istället låt det krypa på din egen hand, eftersom det här är mycket mindre stressigt för det. Tänk också på att anoles rör sig väldigt snabbt och är väldigt smidigt, så hanterar inte det var som helst det kan fly från. På det hela taget är en anol mycket mer av ett husdjur för att titta på än för att hålla, så fortsätt att hantera till ett minimum.
  • Om du behöver flytta en anole (och det kan vara för utfodring och rengöringsändamål åtminstone), var väldigt mild. Grepp ordentligt men mycket försiktigt och flytta honom utan dröjsmål.
  • Alltid tvätta dina händer Efter att ha hanterat den gröna anolen, som med någon reptil eller husdjur. Dessutom, tvätta händerna efter att ha hantering av sängkläder eller tankdekorationer för att förhindra spridningen av salmonella.
  • Din anole kan lätt bita dig när du håller den. Var inte rädd! Detta kommer att bli en mycket lätt bit och borde inte vara smärtsamt alls. Försök att inte överreagera och rycka din hand tillbaka om din anol biter dig, eftersom det kan oavsiktligt skada din ödla käke.
  • Tips

    Även om dessa ödlor är billiga att köpa, kom ihåg att de inte är billiga i behovsavdelningen. De behöver speciella uppvärmnings- / belysningsinställningar, veckovisa cricketköp, vitamintillskott och speciella vattentekniker. Deras tankar eller behållare behöver också veckovis underhåll och rengöring. Var noga med att din budget täcker allt detta innan du bestämmer dig för att köpa din anole.
  • Anoles utvecklar bara fettreserver i sin svans, så en anole med en fettsvans är en välmatad anole.
  • Var väldigt försiktig med de produkter du använder för att rengöra tanken. Du vill se till att de inte har farliga kemikalier i dem, eftersom det kan allvarligt skada, om det inte dödas, ödlan (tillsammans med andra djur utsatt för ämnet).
  • Mycket av detta råd gäller för andra anoles (varav det finns cirka 300 arter och underarter), även om den bruna anolen föredrar ett mer markbundet livsmiljö än den gröna anolen (sålunda, vilket ger det en bredare snarare än längre behållare).
  • Män, jagar ofta kvinnor runt tanken under parningstiden men det är ofta den kvinnliga som kommer att bestämma när coitus inträffar och kommer att bestämma när man ska närma sig hanen. Denna jagning kan stressa ut kvinnliga anoles, så ta bort hanen från tanken under parningstiden för att undvika att stressa kvinnorna.
  • Varningar

    Att bara ha UVB-belysning kommer inte att ta bort behovet av vitamintillskott, eller vice versa. De fångade matarinsekterna måste hålla alla näringsämnen som ödlaren kommer att få!
  • Tänk på att majoriteten av deras värme och ljus kommer från solen som skiner ner på dem, så en värmekälla som utstrålar uppåt är mycket onaturlig.
  • UVB-belysning är särskilt viktigt för kalciumreglering. Utan denna berikade belysning kommer anolen att växa svag och så småningom dö. Kom ihåg att ändra UVB-belysningen var 9-12 månader när den långsamt slutar producera UV-strålar.
  • Om du är obekant med en insektsart, men vill mata den till dina ödlor, undersöka det vidare tills du vet att det inte är giftigt eller har stingrar. Wasps, hornets, bin, vargspindlar och skorpioner är inte lämpliga för anoles. Även om din anol inte försöker äta den, kan de fortfarande bli skadade genom att vara i nära närhet till insekten eller arthropoden i en sluten bur.
  • Anoles har inte ett bra immunförsvar alls. Dubbelkontroll för att se till att allt du matar dem har inte bekämpningsmedel eftersom de nästan inte har några vita blodkroppar och kan lätt bli sjuk.
  • Var försiktig med hur du värmer vivarium eller tank:
  • Använd inte uppvärmningsstenar eller grottor. De överhettar ofta, orsakar brännskador eller dödsfall.
  • Undvik att använda "heta stenar"- De är mycket gillade av anolesna, men de kan laga ödlan från insidan ut från överexponering.
  • Om du använder en "sol lampa" eller infraröda lökar, se till att den inte sitter direkt på skärmstoppen. Många har förlorat sina anoles på grund av dem bokstavligen "matlagning" i tanken.
  • Använd inte en värmekudde. De är potentiella brandfarligheter om de inte används med rätt tankuppsättning.
  • Saker du behöver

    • 10 US Gal (38 L) eller större terrarium eller tank
    • vattensprayflaska
    • Dekorationer som tillåter gömd och baspunkter
    • Värmelampa med en lämplig wattlampa
    • Vitaminpulver för sprinkling på crickets
    • Crickets och andra insekter för att mata ödlan
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande