Hur man kontrollerar en katt för feber

Katter, som människor, utvecklar fevers när det är sjuk. Tyvärr fungerar de metoder som används på människor inte för katter. Att känna din kattens panna är inte en pålitlig metod. Det enda exakta sättet att kontrollera din kattens temperatur hemma är med en termometer som är införd i sitt ände eller öra. Som du kan förstå kommer din katt inte att njuta av det här förfarandet eller hållas mot sin vilja. För att avgöra om du behöver ta din kattens temperatur, bör du se upp för specifika symptom. Då vill du kontrollera temperaturen med så lite stress som möjligt. Slutligen, om din kattens temperatur överstiger 103 grader Fahrenheit, bör du söka hjälp från din veterinär.

Steg

Metod 1 av 4:
Erkänna kattfeber symptom
  1. Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 1
1. Leta efter beteendeförändringar. Om din katt är normalt lekfull, aktiv, och allmänt vänlig, kan reclusiveness vara ett tecken på att din katt är sjuk. Om det börjar hänga under din säng, soffa, bord eller någon annan utom räckhåll, ovanlig plats, kan detta vara ett tecken. Katter är instinktivt försiktiga varelser, även om de kan vara lekfullt nyfikna på en viss dag. Om din katt är sjuk, kommer den att vilja minska hans eller hennes sårbarhet genom att dölja dig.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 2
    2. Notera din katt aptit. Om din katt är van att äta vid en viss tid eller normalt äter en viss mängd mat varje dag, kan det ändra detta beteende om det är sjuk. Kolla din kattens matskål hela dagen för att se om den har ätit någonting.
  • Om så är fallet, försök frestande din katt med små mer "spännande" matalternativ. Även överväga att föra sin matskål till dem. Om de gömmer sig eftersom de inte mår bra, kanske de inte är övertygade nog att våga ut till sin normala matningsplats. Om du placerar skålen i sin säkra zon, kan de vara mer benägna att äta.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 3
    3. Se upp för kräkningar eller diarré. Många kattsjukdomar - allt från förkylningar till allvarligare sjukdomar eller förhållanden - producerar feber, men kan också orsaka andra symtom som kräkningar och diarré. Kontrollera din katts kullområde. I vissa fall kan din katt försöka begrava detta. Om du har en utomhuskatt, försök att följa det. Kontrollera viloläge för störd smuts om det normalt begraver sin verksamhet.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 4
    4. Se om din katt är extra lethargisk. Detta är ett tufft symptom för att identifiera eftersom katter är notoriskt lata varelser. Om din katt vägrar att gå upp när du skakar en behandla väska, kan det vara letgiskt. Om din katt normalt tycker om att följa dig från rum till rum, men är fortfarande innehåll som sover hela dagen i ett rum bort från dig, det kan vara lethargiskt. Om du tror att din katt visar tecken på trögt beteende, var noga med att berätta för din veterinär.
  • Metod 2 av 4:
    Tar kattens örontemperatur
    1. Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 12
    1. Använd en örontermometer som är speciellt utformad för katter och hundar. Dessa har längre armar som bättre når in i husdjurets öronkanal. Dessa termometrar kan köpas på PET-specialaffärer eller på vissa veterinärkontor. I allmänhet är dessa termometrar inte lika effektiva som rektala termometrar. Om din katt är feisty, kan den stilla för en öronmometer snarare än en rektal.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 13
    2. Begränsa din katt. Håll kroppen ordentligt med sina tassar på en yta (försök med golvet). Var noga med att hålla huvudet i din arm ordentligt. Du vill inte att din katt ska buck eller dra sitt huvud medan du tar temperaturen. Ha en vän hjälp med det här också om du har det alternativet.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber steg 14
    3. Placera termometern djupt in i djurets hörselkanal. Följ tillverkarens anvisningar för att bestämma när läsningen är klar. Öronstermometrar tar ungefär samma tid för att registrera en temperatur som en rektal termometer. Det tar ett par minuter.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 15
    4. Rengör termometern och lägg bort. Precis som för någon termometer, vill du rengöra den grundligt med tvålvatten eller gnugga alkohol efter användning. När du har gjort det, lägg termometern bort på en utsedd plats.
  • Metod 3 av 4:
    Tar din katts rektala temperatur
    1. Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 5
    1. Förbered termometern före tidpunkten. Skaka termometern väl om du använder en som innehåller kvicksilver. En digital termometer kan också användas och ger vanligtvis ett snabbare resultat. Det rekommenderas att du använder en engångshylsa med en digital termometer.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 6
    2. Smörj termometern med petroleum eller annan vattenbaserad smörjelé. Ky Jelly eller Vaseline fungerar bra. Ditt mål är att göra denna process som stressfri för katten som möjligt. Användning av smörjning bidrar till att minska risken för nötning, rippning och punktering.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 7
    3. Placera katten korrekt. Håll katten under en arm som en fotboll, med sin svans mot framsidan av din kropp. Se till att fötterna är på en solid yta som ett bord. Att göra det kommer att minska sannolikheten för repor.
  • Det kan vara en bra idé att få en vän som hjälper dig att hålla katten om möjligt. Vissa katter är wiggly och kan vara svåra att hålla sig fortfarande. Ha din hjälpare position katten på ett sätt så att du enkelt kan sätta in termometern i sitt ända.
  • Du kan också ta tag i och hålla fast på din katts scruff (extra hud på baksidan av nacken). Eftersom många katter associerar detta med sin mammas skydd, kan det ha en lugnande effekt.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 8
    4. Sätt i termometern i kattens ände. Var noga med att bara sätta in termometern ca 1 tum (2.54 cm). Gå inte mer än 2 tum djupt. Håll termometern med 90 graders vinkel så att den går rakt in i kattens rektum. Ange inte i någon annan vinkel eftersom det kommer att öka sannolikheten för smärta och obehag.
  • Om du inte känner dig bekväm med din kattens temperatur, ta den i en veterinär.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 9
    5. Håll termometern på plats i ca 2 minuter. En kvicksilvertermometer kan ta lite längre tid att få en exakt läsning. Om du använder en digital termometer, håll den tills den indikerar att den har slutat läsa temperaturen. De flesta digitala termometrarna kommer att pipa när de är färdiga.
  • Håll din katt ordentligt under denna process. Det kan skryta, skrapa eller bita. Gör ditt bästa för att hålla det fortfarande för att undvika skador på din katt och dig själv.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 10
    6. Läs resultatet. En temperatur av 101.4 grader f (38.55 grader c) är idealisk för en katt, men en kattens temperatur kan också sträcka sig från 100 till 102.5 grader f (39.17 grader c) och anses fortfarande vara normalt.
  • Om din kattens temperatur är under 99 grader F (37.22 grader c) eller över 104 grader f (40 grader c) du bör söka omedelbar medicinsk behandling.
  • Om din kattens temperatur närmar sig 103 grader F (39.44 grader c) eller över, och din katt verkar ohälsosam, även söka veterinärmedvetenhet.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 11
    7. Rengör termometern. Använd varmt, tvålvatten eller gnugga alkohol för att skölja och torka av termometern. Om du använde ett omslag för termometern, ta bort arket och tvätta termometern enligt instruktionerna.Se till att det är helt sanerat innan du lagrar det.
  • Metod 4 av 4:
    Besöker veterinären
    1. Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 16
    1. Se veterinären om din katt har en temperatur under 99 eller över 102.5 grader Fahrenheit. I många fall kommer din katt att kunna övervinna en feber på egen hand, men det är alltid en bra idé att konsultera din veterinär. Om din katt är sjuk i flera dagar eller du misstänker ett kroniskt tillstånd, är det ännu viktigare att du besöker din veterinär.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 17
    2. Förklara din katts symptom. Förutom att berätta för veterinären som din katt har haft feber, var noga med att berätta för din veterinär som helst andra symptom som din katt har utställt. Detta är viktig information som din veterinär kan använda för att bestämma en diagnos.
  • Bild med titeln Kontrollera en katt för feber Steg 18
    3. Följ dina veterins instruktioner uttryckligen. Beroende på veterinärens diagnos kan du helt enkelt behöva hålla din katt hydratiserad och bekväm. Om din veterinär misstänker infektion eller något annat, kanske du måste administrera medicin.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Försök inte ge din kattfeber att reducera mediciner eller svampbad för att minska feber. Kontakta alltid en veterinär innan du försöker behandla en katts sjukdom.
  • Det rekommenderas att du tar både en rektal och öronläsning under de första tiderna för att säkerställa öra termometerns noggrannhet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande