Hur man bryr sig om en kaktus

Cacti anses ofta vara självförsörjande. Medan de är generellt hårda, lågunderhållsplanter, behöver de lite omsorg och uppmärksamhet för att vara frisk och trivs. När du har pott din kaktus, var noga med att ge rätt mängd solljus, vatten och gödningsmedel. Ta sedan steg för att hantera skadedjur eller sjukdomar om de blir ett problem.

Steg

Metod 1 av 3:
Skapa rätt miljö
  1. Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 1
1. Välj en pottstorlek baserat på vilken typ av rötter som din kaktus har. Om din kaktus har ett grunt rotsystem som förblir nära jordens yta, till exempel cholla eller prickly pear, välj en kruka som är grunt med stor diameter. Om din kaktus har ett djupt rotsystem, som Saguaro eller Cardon, välj en kruka som är smal och djup.
  • De flesta kaktusar har grunda rotsystem. Om du är osäker på vilken typ din har, välj en kruka som är någonstans däremellan (som en bonsai kruka).
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 2
    2. Se till att potten har dräneringshål. Oavsett om du väljer en tung, hållbar kruk av lera eller en lätt att ren plastpott, var noga med att överskott av vatten kan komma undan behållaren. Utan dräneringshål kommer jorden att förbli för fuktig och det kan leda till rotrot och kommer så småningom att döda din kaktus.
  • Om du väljer en kruka som inte har tillräcklig dränering, kan du enkelt Borra hål i den.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 3
    3. Välj en Potting Mix speciellt gjord för kaktusar. Du kanske kan hitta en kommersiell mix som gör att du planterar din kaktus. Potting mix som är gjord för kaktus är speciellt formulerad för att tillåta adekvat dränering. Leta efter det på trädgårdscentra, hemförbättringsbutiker, plantskolor eller online.
  • Som ett alternativ, gör din egen jord. Helt enkelt kombinera en tredjedel med trädgårdsjord (som kommersiell produktkvalitetsblandning), en tredjedel högkvalitativ trädgårdsand (tvättad, grov och skarp) och en tredjedelig grus (som poröst grus, lava böter eller avfyrade lera ). Denna mix kommer att ge din kaktus rätt näringsämnen och dränering som krävs för att hålla det friskt och blomstrande.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 4
    4. Ta bort kaktusen från behållaren den kom in. Kaktusen kom sannolikt i en liten plastbehållare, och det är lätt att ta bort kaktusen så att du kan repotera den. Sätt på trädgårdshandskar för att skydda dina händer från kaktusspikarna. Tipsa kaktusen upp och ner och försiktigt pressa behållaren medan du slänger försiktigt på kaktusen för att ta bort den från potten.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 5
    5. Plantera kaktusen i potten, sedan vattna det lätt. Fyll bara din kruka med den beredda jorden, gräva ett hål lite större än rotbollen och placera kaktusen i hålet. Lätt stampa ner jorden runt kaktusen när du är klar. Då, lätt vatten jorden så det kompakterar. Syfte att få jorden fuktig, men suga inte så mycket att vatten går ut ur dräneringshålen längst ner på potten.
  • Metod 2 av 3:
    Uppmuntra en god tillväxt
    1. Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 6
    1
    Vatten din kaktus ungefär en gång per vecka under växtsäsongen. Bara vatten jorden när den är helt torr. Stick fingret i jorden för att kontrollera - om det känns väldigt torrt och smuligt, det är dags att vatten. Under denna tid av aktiv tillväxt, tillsätt tillräckligt med vatten för att suga jorden. Vattnet ska sippra ut ur dräneringshålen i botten av potten.
    • Den växtsäsong för kaktusen är under våren och sommaren medan temperaturerna är hetare och det finns längre perioder av dagslys.
    • Beroende på typen av kaktus och jord samt mängden solljus och värmekakten får, kan du behöva vatten mer eller mindre än en gång per vecka.
    • Om kaktusen känns Mushy, vattnar du det för mycket. Andra tecken på övervattning inkluderar ruttning och bruna eller svarta löv.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 7
    2. Ge din kaktus mindre vatten under den vilande säsongen. Mest kaktus vila under hösten och vintern, eller när dagarna är svalare och kortare. Under den här tiden behöver du fortfarande vattna din kaktus efter att jorden torkar ut - det behöver inte bara göras så ofta på grund av skillnaden i väder. Vatten kaktusen är bara tillräckligt att det inte börjar skryta upp.
  • Placeringen av din kaktus kommer att ha mycket att göra med hur ofta du behöver vattna det. Om det är på ett fönsterbrädan och får massor av solljus, eller är nära en uppvärmningsventil, kan du behöva vatten det oftare.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 8
    3. Lägg till gödsel varje gång du vattnar under växtsäsongen. Välj ett gödningsmedel med lika delar av kväve, fosfor och kalium (ett 10-10-10 förhållande) eller mer fosfor än kväve (ett 5-10-5 förhållande).Späd gödselmedlet till en fjärdedel till en halv styrka genom att blanda den med vatten innan du lägger till det till din kaktus.
  • Följ anvisningarna på etiketten för att bestämma hur mycket gödselmedel som ska användas.
  • Göds inte din kaktus medan den är vilande (under hösten och vintern).
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 9
    4. Flytta din kaktus till ett mindre soligt område om det visas off-färgat, blekat eller bränt. Om din kaktus ser gul eller orange, "blekt" eller har torra fläckar, är det ett tecken på att det tar emot för mycket ljus. Flytta din kaktus bort från ljuset och till en plats där det blir mindre solljus och värme.
  • Var på utkik efter dessa tecken om du flyttar din kaktus till en ny, sunnier plats.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 10
    5. Flytta din kaktus till en sunnier plats om det verkar vara lutande. Medan det är naturligt för växter att luta sig något mot ljuset, säger en som lutar tungt att det behöver mer solsken. Låt inte din kaktus stanna i detta tillstånd för mycket lång, brist på solsken kan också betyda att jorden blir för fuktig för länge.
  • För en liten lutning som händer över tiden, rotera bara potten ibland.
  • Var försiktig när du övergår kaktusen till ett ljusare läge. Plötsligt intensivt ljus kan scorch det och orsaka permanent skada, så öka solljuset med små mängder i taget. Till exempel, om kaktusen får 4 timmars solljus om dagen och inte verkar vara blomstrande, flytta den till ett område som får 6 timmars solljus en dag i stället för 8 timmars solljus om dagen.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 11
    6. Repot din kaktus varje år för att hålla det friskt och blomstrande. Repotting din kaktus är ett bra sätt för dig att övervaka rotsystemet. Fyll en ny, större kruka med pottmark formulerad för kaktus, gräva ett håls storlek på rootballen och placera kaktusen i hålet. Se till att rötterna har tillräckligt med utrymme och växer inte för nära de inre kanterna av potten eller sträcker sig genom dräneringshålen.
  • Om din nuvarande kruka verkar vara i proportion med din kaktus, fortsätt och byt ut jorden för att få en ny start. Men om din kaktus har odlat potten, är det dags att byta till en större. Bara se till att den nya potten har tillräcklig dränering!
  • Metod 3 av 3:
    Hantera gemensamma skadedjur
    1. Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 12
    1. Ta bort skalan och behandla kaktusen med insekticid. Skala skapas av olika skala insekter och presenterar ofta som vita eller gråa fläckar på växten. Det kan också se mögligt eller fuzzy. Om du ser skala på din kaktus, skrapa den med din nagel eller använda en stark ström av vatten för att spränga det. Spruta sedan en insekticid på kaktusen för att förhindra att skala insekterna kommer tillbaka.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 13
    2
    Plocka av mealybugs och spruta växten med insekticid. Mealybugs är ett vanligt skadedjur på kaktusar. De kan leva på själva växten eller i jorden. Om du ser mörka lilla critters på din kaktus eller i jorden, plocka av buggarna med hand eller skölja dem med vatten. Var noga med att följa upp med en insekticid formulerad för kaktusen att döda de återstående buggarna.
  • Bild med titeln Vård för en kaktus Steg 14
    3. Behandla röda spindelmider med bekämpningsmedel. Vara på utkik efter små, röda kvalster som de snabbt kan döda en kaktus. Andra tecken på spindelmider inkluderar silkeslen spindelväv och torra, bruna delar av växten (som uppstår på grund av att de kvalster som matas på kaktusen). Omedelbart isolera kaktusen så snart du märker dessa tecken. Behandla sedan kaktusen med en bekämpningsmedel som är utformad för att döda spindelmider.
  • Planera att återanvända bekämpningsmedlet varje vecka för att döda eventuella kvarvarande ägg.
  • Tips

    Det finns ingen specifik formel för att ta hand om din kaktus. Korrekt vård beror på typen av kaktus, dess läge och kvaliteten på marken och vatten du använder. Det bästa sättet att ta hand om det är att titta på skyltarna (hur mycket utrymme rötterna har, hur våt eller torka jorden är, om den lutar sig mot ljuset, etc.) för att bestämma vad det behöver.

    Varningar

    De flesta typer av kaktusar har viss sport av spines, och vissa är mer pokey än andra. För att undvika att bli prickad av en skarp ryggrad, använd alltid tjocka handskar när du hanterar din kaktus.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande