Hur man bryr sig om en julkaktus

En vacker semesteranläggning (botaniskt känd som Schlumbergera eller Zygocactus), julkaktusen blommar otroligt på jul och ibland runt påsktiden om de bryr sig om ordentligt. En månad före jul kommer du att kunna titta på bladens tips som börjar växa. Tipsna blir mörkare som varje dag passerar tills en knoppformar.Vid jultid, som om det är magiskt, öppnar knopparna till en vacker blomma som lägger till färg och värme till någon semestersäsong.

Steg

Del 1 av 4:
Välja din plats, jord och uppställning
  1. Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 1
1. Ge din julkaktus ljus men indirekt ljus. Håll växten i ett väl upplyst läge (som nära ett fönster) bort från direkt solljus - för mycket värme och ljus kan stunt tillväxt och bränna bladen. Det bör också vara borta från utkast, värmeventiler, eldstäder eller andra källor till varmluft.
  • Flytta en inomhus växt utomhus på sommaren till en skuggig plats. Det är bäst att hålla i ett normalt hustemperaturområde, ca 65 till 75 ° F (18 till 20 ° C). Med detta sagt kan svalare natttemperaturer användas för att initiera blommande. Vi diskuterar att få det att blomma i den sista sektionen.
  • Om det är i ett norra eller östläge, behöver du inte oroa dig för ljus. Men om det är i ett syd eller västfönster, diffundera ljuset med halvtransparenta gardiner eller någon annan ljusdiffusionsenhet.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 2
    2. Ge anläggningen en fuktkälla om du bor i en torr miljö. Lägg ett bricka med vatten bredvid anläggningen så att vattnet avdunstar och ger fuktighet. Alternativt kan du göra en fuktfack genom att placera potten på en vattentät tallrik som är fylld med grus och halvvägs fylld med vatten.
  • Se till att inte låta potten röra vattnet när det sitter på gruset - annars kommer potten att plocka upp vatten och göra det lättare för rötterna att ruttna.
  • 50 till 60% fuktighet är det ultimata målet. Om din miljö är nära det, borde du vara bra.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 3
    3. Använd en väldränningsbehållare och väldränningsjord. För behållaren kommer några av de billiga plantorerna att fungera bra, och orkidéplanterare (plastkorgens slag) fungerar också. Par den här planteringen med en planter som håller vatten och tillåter korgen att passa ner i den. Sedan placera några medelstora stenar i botten så att korgbehållaren hålls om en tum ovanför botten.
  • Använd en kombination av 3 delar pottande jord till en-delsand för pottmediet. Ett alternativ är en del pottande jord, två delar torvmossa eller kompost och en del skarp sand eller perlit. Hur som helst du går, häll ungefär två tum av rumstemperaturvatten i den yttre behållaren och ställ in korgbehållaren inuti. Efter ungefär tolv timmar, häll ut eventuellt kvarvarande vatten. Upprepa detta så ofta som växten behöver vatten - det varierar beroende på ditt hem. Övervaka behovet med en fuktprodukter och justera i enlighet därmed.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 4
    4. Lägg till gödselmedel för att hjälpa växttillväxten. Växter som aktivt växer bör ges en blomstrande husplantatstyp. Detta är bäst gjort för en växt som är 2-3 veckor gammal.Följ etikettens anvisningar för hur mycket och hur ofta att mata.
  • Gödning är viktigt för att hålla fabriken i gott skick - lederna är bräckliga och kan bryta ifrån varandra om växten sjunker till dålig hälsa. I allmänhet bör det befruktas 2-4 gånger om året med ett 20-20-20-flöde, men sluta mata ungefär en månad innan knopparna visas (det betyder vanligtvis att stoppa i slutet av oktober).
  • Del 2 av 4:
    Vattna din julkaktus
    1. Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 5
    1. Vatten en julkaktus med omsorg. Omsorg för denna växt kan vara lite knepig som du behöver ta hand om inte att övervattna eller undervattens det. En julkaktus är en tropisk kaktus, inte en ökenkaktus. Till skillnad från de flesta ökenkakti kan denna sort inte tolerera helt torr mark. Om jorden blir för torr, kommer blommorna knoppar att falla, och växten kommer att bli.
    • När du vattnar växten, låt det torka om tre fjärdedelar av vägen innan du vattnar det igen.
    • För mycket vatten kommer att orsaka fläckar från vitrot för att dyka upp på bladen, och bladen kommer sannolikt att falla av. Marken ska vara jämnt fuktig för bästa tillväxt. Tumregeln är Mindre vatten är bättre än för mycket vatten.
    • När vattning, grundligt vatten växten. Innan du försöker vattna växten igen, kontrollera att den övre tums jorden har torkat ordentligt först. Mistlöv såväl som att vattna jorden.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 6
    2. Ändra ditt vattenschema säsongsmässigt. Vatten kaktusen baserat på din miljö och tid på året. En bra metod är att vattna en kaktus enligt följande:
  • Torka klimat, utomhus: Vatten varannan två till tre dagar när det är varmt och soligt
  • Fuktig, cool eller inomhus: Vatten varje vecka
  • Under hösten och vintermånaderna bör växterna vattnas mindre ofta för att främja blommande.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 7
    3. Sluta vattna runt oktober. När oktober träffar är dina vattenuppgifter över. Du kan försiktigt återuppta ett lätt vattning i november. Om det är torrt där du bor, känner du dig fri att placera potten över ett fack av fuktiga stenar. Det här är allt att sätta upp blomman som händer runt jul.
  • Den enda andra gången du borde upphöra med att vattna är efter växtblomningarna. Vid den här tiden upphör vattnet i ca 6 veckor för att anläggningen ska kunna vila. Ny tillväxt kommer fortfarande att visas - och det är när vattnet ska återupptas.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 8
    4. Se upp för Bud Drop. En av de mest frustrerande sakerna som kan hända med julkaktus är efter att blomknopparna har utvecklat, de släpper av växten. Bud droppe kan orsakas av flera olika förhållanden. Vanligtvis är det på grund av övervattnande, men det kan också bero på brist på fuktighet eller otillräckligt ljus.
  • Om detta börjar hända, vattna växten mindre och lägga till lite gödselmedel till potten. Flytta det till ett område bort från en varm radiator eller ventilera och prova en ny plats där det kan bli lite mer solljus.
  • Del 3 av 4:
    Få en snabb blomma
    1. Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 9
    1. Uppmuntra blomman blommar för semesterperioden genom att sänka temperaturen. Nyckeln till att få julkaktus till blomma under semesterperioden är korrekt ljusexponering, rätt temperatur och begränsad vattning. Om du manipulerar dessa saker själv, kan du bara en blomma bara hur du vill.
    • Eftersom denna anläggning är termo-fotoperiodisk, kommer den att ställa in knoppar när daglängden är ungefär lika med nattlängden och när temperaturen sjunker till 50 till 60 grader f i flera veckor. Om temperaturen sjunker längre, kommer växten inte att blomstra.
    • Om du håller din växt utomhus, ta den inuti om temperaturen kommer att falla under ca 50 ° F (10 ° C).
    • Från och med september och oktober bör julkaktus hållas i ett coolt rum där temperaturen kommer att förbli cirka 50-55 ° F (10-12 ° C), ge eller ta några grader. Utsätt inte växten till frysningstemperaturer.Växter bör blomstra för semestern om coola behandlingar startas i början av november.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 10
    2. Håll växten i ett mörkt rum under natten.Under fallmånaderna bör julkaktus placeras på en plats där den får indirekt, starkt ljus under dagsljuset, men totalt mörker på natten - det kräver långa, oavbrutna mörka perioder på cirka 12 timmar eller mer.
  • Börja de mörka behandlingarna i ungefär mitten av oktober för att ha växter i full blomning av semestern. Placera plantorna i ett mörkt område från ca 12 eller flera timmar varje natt i 6-8 veckor eller tills du ser knoppar som bildar. En garderob eller oanvänd badrum är perfekta platser.
  • Var särskilt försiktig med att vattna vid denna tidpunkt. Minska vattnet något. Blöt inte jorden efter en torrperiod - bara fuktar de övre inches, eftersom knoppar, blommor och till och med löv kan falla av om rötterna plötsligt är mättade.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 11
    3. När du ser blomknoppar som bildar, ökar ljus och fuktighet. De "mörka tider" är över när din anläggning börjar spirande. Vid denna tidpunkt bör du öka, luftfuktighet, ljus, vatten (inte för mycket, förstås) och temperaturen. Med andra ord, fortsätt som du var för några månader sedan.
  • Om knopparna blyglar för tidigt kan du sänka temperaturen för att stunt dem. När du är redo, upp med temperaturen och de ska återuppta sina framsteg.
  • Del 4 av 4:
    Omsorg för din kaktus efterblommar
    1. Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 12
    1. Prune julkaktusen ungefär en månad efter blommande. Detta kommer att uppmuntra växten att avgrena sig, särskilt efter en period av "resten" har beviljats. Det kommer inte att se väldigt vackert efter att blommorna har bleknat. Vissa människor väntar till mars eller så, när ny tillväxt börjar, för att beskära kaktusen.
    • Som tidigare nämnts upphör du att vattna i 30 dagar efter blomning. När du ser ny tillväxtbildning kan du börja vattna igen.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 13
    2
    Förök en julkaktus Genom att skära av korta, Y-formade sektioner av stammen. Varje sektion måste bestå av två eller tre sammanfogade segment. Tillåt varje sektion att torka i några timmar innan du trycker dem i en 3-tums kruka som innehåller samma pottmark som föräldraverket. Växt halvvägs ner det första segmentet och vattnet sparsamt för att förhindra att roten utvecklas.
  • Behandla sticklingarna som mogna växter. På cirka fyra till sex veckor borde sticklingarna ha rotat och börjar visa en ny tillväxt. De växer snabbt, och bör ta på ungefär två eller tre veckor. Du kan befrukta efter skärningen har vuxit ett nytt segment.
  • Bild med titeln Vård för en julkaktus Steg 14
    3. Repot var 2-3 år. Din växt ska vara bra för ett par år om inte rotsystemet blir sjuka eller skadat. Bortsett från detta behövs en ny kruka när rötterna har fyllt det eller när jorden har blivit officiellt utarmad av näringsämnen. De flesta människor gör det på våren.
  • Vid omplantning eller repotting, använd ny, färsk mark. Det är värt de få extra dollar eftersom det förmodligen kommer att sitta i den jorden under en lång tid. Din växt är en levande sak som du, så det förtjänar det bästa.
  • Den bästa tiden för repottning är mellan februari och april, om en gång vart tredje år. Var noga med att inte ge den en kruka som är för stor - julkaktusblommorna bäst när det är krukbundet.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Julkaktus är en vacker växt som kan blomma år efter år - du vill behålla det även efter semestern. Du kan till och med skicka den nere genom generationer.
  • Var noga med att vända växter med jämna mellanrum samtidigt som den uppmuntrar till ny tillväxt. Annars kommer du att bli frodig blomma på ena sidan och få om någon på den andra.
  • Blommande instruktionerna är baserade på att ha en kall jul. Om du bor på södra halvklotet kan du ha svårare att hitta denna växt runt jultiden, och de behöver mer kontrollerade förhållanden för att blomma under semestern. Du har förmodligen bättre lycka till att de ska blomma under årets kallaste månader.
  • Kaktusen kommer bara att växa till dess omkrets. Om du vill att den ska bli större måste du plantera det I en bredare kruka.
  • Varningar

    Aspca Animal Poison Control Center visar julkakti som giftfria för hundar och katter.
  • Några plötsliga temperaturförändringar, ljus och vatten kommer att skada julkaktusen. Utkast och temperatur extremiteter kan få blomknopparna att släppa från växten innan de har en chans att öppna. Introducera ändringar gradvis.
  • Julkaktusen ska aldrig placeras nära en dörr som öppnar och stänger ut på utsidan. På samma sätt, håll den borta från värmekanaler eller nära eldstaden eller devapiga områdena.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande