Hur man ansluter en gitarrpedal

Gitarrpedaler ger en mängd olika ljud och effekter som kan hjälpa dig att låta som en riktig Rockstar - så länge du ställer in dem korrekt! Oavsett om du bara har börjat med en enda pedal eller kedja flera pedaler tillsammans, är den rätta anslutningen och beställningen viktiga. Om du vill kedja flera pedaler tillsammans, börja med att räkna ut vad varje pedal låter som och hur det påverkar ljudsignalen. När du väl vet det kan du enkelt räkna ut var du ska placera varje pedal.

Steg

Metod 1 av 3:
Fäst en enda pedal
  1. Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 1
1. Köp 2 instrumentljudkablar minst 10 meter (3.0 m) lång. Dessa kablar ansluter pedalen till din gitarr och din amp. När du köper din pedal, fortsätt och få kablarna också. De brukar inte komma med pedalen, men du kan köpa dem separat på samma plats. Långa kablar är bäst för detta eftersom de ger dig rum att flytta runt med din gitarr.
  • De flesta gitarrriggar är mono och kräver endast 1 uppsättning 2 kablar. Om du kör en stereo amp eller 2 ampere behöver du pedaler med stereouttag och 2 uppsättningar av 2 kablar, för totalt 4 kablar.
  • Om din gitarr redan är ansluten till din AMP behöver du bara 1 extra kabel. Du kan använda den kabel du använde för att ansluta din gitarr till din amp för att ansluta din gitarr till pedalen, men du behöver fortfarande en annan kabel för att ansluta pedalen till förstärkaren.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 2
    2. Stäng av allt i din gitarrrigg. Du behöver inte koppla bort allt från makt, men du vill ha det avstängt. Detta förhindrar högt pops och annan feedback. Du riskerar också en kort om du försöker ansluta en live-krets. Om du råkar ha allt kopplat, är det en bra idé att plugga in det så att du kan se till att allt är avstängt.
  • Slå ner volymen så att du inte spränger ut ur rummet av misstag när du slår på allt.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 3
    3. Använd 1 kabel för att ansluta din pedal till AMP. Sätt ena änden av kabeln i pedalens utgångsuttag, sätt sedan den andra änden av kabeln i ingången på din AMP. Sträck ut kabeln så att pedalen kan ligga platt på golvet i ett bra läge för att du ska kunna använda den medan du spelar.
  • Om du råkar ha en stereo rigg och stereopedaler, upprepa samma process med den andra uppsättningen kablar.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 4
    4. Anslut din gitarr till pedalen med den andra kabeln. Stick ena änden av din andra kabel i inmatningsuttaget på din pedal, anslut sedan den till utmatningsuttaget på din gitarr. Testa din inställning med allt som fortfarande är avstängt för att se till att pedalen är på ett bekvämt läge för att du ska nå medan du spelar.
  • För stereouppsättningar gör du samma sak med din andra uppsättning kablar.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 5
    5. Slå på din gitarr, sedan pedalen, sedan förstärkaren. När du ansluter en ny pedal, börjar du i början av signalkedjan (din gitarr) och gå till slutet. Spela en slicka och testa din pedal för att se till att det fungerar ordentligt.
  • När du strömmar ner, vänd den här beställningen, vrid din förstärkning först, följt av din pedal, då din gitarr.
  • Om du använder ett batteri för att driva din pedal, är det en bra idé att ta ut batteriet när du inte använder din pedal så att den inte slås på av misstag och dränera batteriet.
  • Metod 2 av 3:
    Kedja flera pedaler tillsammans
    1. Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 6
    1. Köp 2 Instrument Audio-kablar och ljudpatchkablar för att ansluta varje pedal. Få 2 längre instrumentljudkablar för att ansluta den sista pedalen i kedjan till din amp och den första pedalen i kedjan till din gitarr. Sedan få patchkablar för att ansluta pedalerna ihop. Dessa korta kablar är tillgängliga varhelst pedaler säljs och brukar komma i förpackningar med 4-6.
    • Du behöver 1 kabel färre än antalet pedaler du har. Så, till exempel, om du har 3 pedaler, behöver du 2 patchkablar.
    • Kortare kablar förhindrar signalförlust som skulle inträffa om du använde längre kablar mellan dina pedaler. De gör det också lättare för dig att organisera dina pedaler tillsammans.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 7
    2. Lägg ut dina pedaler där du vill att de ska gå. Leta reda på ingångs- och utgångarna på varje pedal och se till att de alla vänder i samma riktning. Vänd alla utgångsuttag i riktning mot AMP och alla ingångsuttag i riktning mot var du står och spelar din gitarr.
  • Placera en patchkabel mellan varje pedal så att du kan se till att du har nog. Då har du en längre kabel i båda ändar för att ansluta din kedja av pedaler till din amp och din gitarr.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 8
    3. Få en "daisy kedja" Strömförsörjning för dina pedaler. De flesta gitarrpedaler har ett 9-volt batteri inuti, men det kan vara besvärligt (och dyrt) för att hålla dig med - och du vill inte att ett batteri ska dö i mitten av en konsert. Du kan hämta en Daisy Chain Power Supply designad för gitarrpedaler online eller på någon musik eller gitarrbutik.
  • Kontrollera anslutningarna på strömförsörjningen och se till att den kommer att fungera för alla pedaler som du planerar att använda. De flesta modeller listar de pedaler som de arbetar med på paketet eller online.
  • Totalt de elektriska strömkraven (listade i MA) på dina pedaler och se till att de är under den maximala effekten från DAISY-kedjans strömförsörjning. Annars brinner du ut din strömförsörjning. Till exempel, om du hade 2 200ma pedaler, kan du köra dem båda på en 500mA strömförsörjning. Men om du ville lägga till en tredje 200ma-pedal, skulle du behöva en strömförsörjning med en högre maximal produktion.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 9
    4. Stäng av din amp, din gitarr och alla dina pedaler. Kontrollera omkopplarna och se till att allt i din gitarrrigg är avstängd och ställ in volymen till låg. Du kan lämna något som är anslutet till Power så länge det är avstängt. Om allt är urkopplat, anslut det så att du kan testa volymen och se till att den är avstängd.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 10
    5. Anslut pedalerna med patchkablar och anslut dem i strömförsörjningen. Anslut patchkabeln i utgångsuttaget på en pedal och anslut sedan den andra änden i ingångsuttaget på nästa pedal. Fortsätt tills du har anslutit alla dina pedaler tillsammans.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 11
    6. Anslut den sista pedalen till AMP och den första pedalen i din gitarr. Anslut en av de längre kablarna i ingången på den första pedalen i din kedja och anslut sedan den andra änden till din gitarr. Ta sedan den andra långa kabeln och anslut en ände i utmatningsuttaget på den sista pedalen i din kedja. Anslut den andra änden till inmatningsuttaget på din amp, och du borde vara bra att gå!
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 12
    7. Vänd allt på att börja med din gitarr. Slå på gitarr först och gå sedan ner linjen som slår på var och en av dina pedaler. Dubbelkontrollera volymen och se till att det är så lågt som möjligt, sätt sedan på din amp.
  • Spela en riff på din gitarr och testa var och en av pedalerna för att se till att de fungerar ordentligt. Du kan också försöka använda 2 eller 3 pedaler samtidigt för att se om du behöver ändra ordningen av pedalerna alls. Kom ihåg att vända allt innan du ändrar beställningen.
  • Metod 3 av 3:
    Sätta dina pedaler i ordning
    1. Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 13
    1. Sätt din tunerpedal först i kedjan. Om du använder en tunerpedal behöver den det råa ljudet direkt från din gitarr för att hålla din gitarr i tune. Av den anledningen ska det alltid gå först i din kedja och anslut direkt till din gitarr.
    • Om du lägger den efter en annan pedal, kommer det inte att ställa din gitarr ordentligt.
    • När du inte använder din tunerpedal, lägg den i Bypass-läge så att din signal inte reser genom den.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 14
    2. Placera dynamiska pedaler, till exempel en ljudport, efter din tuner. Bullerport och kompressorpedaler fungerar bäst när de får den råa ljudsignalen från din gitarr, utan några effekter. De hjälper till att städa upp din signal innan den passerar genom dina andra pedaler. Sätt dem på "produktion" sida av din tuner.
  • Du kan också experimentera med att sätta dessa pedaler bredvid i din kedja, strax före dina tidsbaserade pedaler. Med den ordningen blir volymen sväller också försenad eller echoed.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 15
    3. Stäng upp filter eller shifterpedaler efter de dynamiska pedalerna. Den första av dessa typer av pedaler är vanligtvis din EQ Pedal, som justerar din ton så att du kan få ut det mesta av effekter längre ner i kedjan. Sätt det på "produktion" sida av eventuella dynamiska pedaler du har (eller din tuner, om du inte har några dynamiska pedaler). Därefter kan du lägga en auto-wah, Wah-Wah, harmoniserare eller oktavpedal.
  • Förvrängning, overdrive, fuzz och andra pedaler som kräver en hög förstärkning fungerar vanligtvis bäst efter filtret och shifterpedalerna, men du kan spela runt och bestämma vad som fungerar bäst för dig.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal steg 16
    4. Inkludera moduleringseffekter pedaler mot slutet av kedjan. Choruses, flangers och faser är alla moduleringspedaler som ändrar volymen av din signal och fungerar vanligtvis bäst när du har gjort filtreringen eller skiftning som du vill göra. Om du modulerar signalen och snedvrider den efter det faktum, kan ljudet förlora definitionen när effekterna smörjar ihop.
  • Om din AMP har en Effects Loop, kan du också ansluta din modulatorpedal direkt där i stället för att kedja den med dina andra pedaler. Detta kommer att ge moduleringen en crisper, renare ljud.
  • Om du har flera modulatorpedaler, behöver de inte vara i någon särskild ordning. Du brukar bara använda en i taget och resten skulle vara avstängd, så de kommer inte att påverka din signal.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 17
    5. Avsluta din signalkedja med tidsbaserade effekterpedaler. Tidsbaserade pedaler, inklusive reverb, fördröjning och eko, fungerar vanligtvis bäst när de är de sista pedalerna i kedjan och påverkar den färdiga signalen. Detta gör att du kan upprepa eller fördröja hela det kalla ljudet som du har gjort.
  • Att lägga andra effekter över en fördröjning eller reverb (sätter andra pedaler senare i kedjan) fungerar vanligtvis inte mycket bra eftersom de andra pedalerna inte kan räkna ut det som ljudet ska interagera med.
  • Vissa ampere har reverb inbyggd, så det är naturligtvis det sista som din signal träffar. Om din AMP inte har reverb inbyggd, gör den pedalen den sista i din kedja för att replikera samma effekt.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 18
    6. Placera din looperpedal beroende på hur du vill att din loop ska låta. Looper pedaler är knepiga, men i slutändan kommer det ner till vad du vill spela in i slingan. Om du vill spela över en färdig slinga med distorsion eller andra effekter som redan har lagts till, skulle du lägga din lookerpedal i slutet av din kedja. Men om du vill modulera slingan när du spelade över den, vill du ha det innan någon av dessa effekter.
  • När du använder Looper Pedal, registrerar det ljudet som kommer från din gitarr plus effekterna av vad som helst pedaler kommer före den på kedjan.
  • Bild med titeln Anslut ett gitarrpedal Steg 19
    7. Leka med den grundläggande för att hitta det ljud du gillar. Gitarrpedalernas order är delvetenskap och delkonst. I slutändan kommer det till hur du gillar hur din gitarrljud. Olika gitarrister svär med olika order - hitta vad som fungerar bäst för dig!
  • Om du är nyfiken på att experimentera med dina pedaler, men vet inte riktigt var du ska börja, se upp pedalbeställningarna som används av några gitarrister du gillar och prova på för storlek.
  • Tips

    Om du regelbundet använder en hel del pedaler, överväga att investera i en drivkedja. Det kommer inte bara att leverera makten till alla dina pedaler, utan också hjälpa till att hålla dina kablar organiserade och ut ur vägen och hålla dina pedaler säkra.
  • Pedaler kan vara svåra att engagera sig vid rätt tid, speciellt om du bara kommer igång. Öva med några nya pedaler innan du tar ut dem för en konsert.
  • Varningar

    Matcha spänningen på dina pedaler till spänningen i strömförsörjningen. Använda fel spänning kan skada dina pedaler.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande