Hur man rengör olja av ett trägolv

Trägolv är ett viktigt inslag i modern, elegant hemdesign, och kan verkligen lägga till ditt hus eller lägenhet. Men en ojämn oljestäcka på fel plats kan förstöra effekten, eller kosta dig din insättning om du hyr ut. Detta kan vara särskilt problematiskt eftersom olja kan suga snabbt in i träets korn och producera en envis fläck. Lyckligtvis finns det flera enkla sätt att städa upp i den här situationen.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöring av ett spill omedelbart
  1. Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 1
1. agera snabbt. Ju snabbare du kan hantera ett spill, desto bättre. Om du väntar på för länge kan du behöva köpa speciella rengöringsmedel eller ditt golv kan vara skadat.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 2
    2. Sprid kitty kull på golvet för att moppa upp spillet. Om du inte har tillgång till Kitty-kull kan du använda sågspån eller bakpulver. Kitty-kullen fungerar bäst eftersom det är speciellt utformat för att vara absorberande. Ju mer av spillet du kan möra upp omedelbart, desto mindre är det att suga in i träkornet.
  • Om du inte har tillgång till Kitty-kull, sågspån eller bakpulver, kan du använda tidningen eller kökshandduken för att blotta upp spillet.
  • Använd handskar för detta steg för att se till att oljan inte orsakar hudirritation.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 3
    3. Vänta 30 minuter för Kitty-kullen att suga upp oljan. Om du har använt pappershandduk eller tidning, hoppa över det här steget.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 4
    4. Städa upp kattkullen med en dammsugare. Upprepade gånger vakuum golvet från olika riktningar för att säkerställa att all kull (eller jämförbart absorberande material) är upptaget. Hoppa också över det här steget om du har använt pappershandduk eller tidning.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 5
    5. Blanda en mild diskmedelslösning i en skål. Använd regelbundet diskmedel eller en liknande renare som är utformad för att skära genom olja. Blanda en tesked tvättmedel för varje 4 koppar (950 ml) vatten. Använd dina händer för att blanda lösningen och skapa tvålskur.
  • Använd inte vattenbaserade rengöringsmedel för detta steg. Olja och vatten blandas inte, och med en vattenbaserad renare kommer att sprida fläcken istället för att rengöra den.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 6
    6. Använd en trasa för att sprida tvättmedelsskinnarna på fläcken. Placera inte för mycket vatten på träet eftersom det kan skada det vidare. Använd tyget för att försiktigt arbeta suds i woodgrainen för att bryta ner fettet. Om det behövs kan du skrubba området med en mjuk borste.
  • Torka tvålen med en trasa doppad i klart vatten.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 7
    7. Använd en trasa för att rensa upp suds / oljeblandningen. Se till att du använder en mjuk, torr trasa eller handduk. När sudsna tas bort, torka träet försiktigt och noggrant. Tillåt det område där spillet var att lufttorka helt. Om möjligt, öppna ett fönster eller använd en fläkt för att påskynda torkningsprocessen.
  • Om träets korn lyfts efter att golvet är helt torrt, släta det med fin sandpapper.
  • Metod 2 av 3:
    Upplösning av äldre spill
    1. Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 8
    1. Använd tri-natriumfosfat (TSP) för ett vaxfyllt golv. Om fläcken har trängt in i woodgrainen, har du ett vaxfärdigt eller ett penetrerande färdigt golv. TSP bör vara lätt tillgänglig på hårdvaruaffärer.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 9
    2. Använd luktfria mineraliska sprit för ett ytfärdigt golv. Paint Thinner är ett vanligt och lättillgängligt exempel på en mineralanda. Om fläcken bara har trängt in i målet (det övre lagret på golvet) och inte själva träet, har du ett ytfärdigt golv.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 10
    3. Ventilera rummet och sätta på gummihandskar. Öppna ett fönster eller använd en elektrisk fläkt för att ge luftflödet genom rummet när du använder mer kraftfulla rengöringsmedel. Gummihandskar kan förhindra hudskador eller irritation.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 11
    4. Arbeta rengöringsprodukten i fläcken med en trasa. Placera en begränsad mängd rengöringsvätska på en ren trasa. Gnugga rengöringsprodukten i fläcken i trädets riktning.
  • Om fläcken kvarstår, upprepa detta steg.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 12
    5. Låt det färgade området lufttorka. Om möjligt, använd en fläkt eller öppna ett fönster för att hjälpa torkningsprocessen. Vänta tills området är helt torrt innan du fortsätter till nästa steg.
  • Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 13
    6. Applicera ett vaxpolis för att ge en skyddande tätning. Squirt en liten mängd vaxpolska på det drabbade området. Gnugga det i träet i en cirkulär rörelse med en mjuk trasa. Gör det också att hjälpa till att återställa lackens glans.
  • Metod 3 av 3:
    Behandling av envis oljelösningar med Fuller`s Earth
    1. Bild med titeln ren olja av ett trägolv steg 14
    1. Stänk fullare jordpulver över fläcken. Fuller`s Earth är en typ av lera som används för att absorbera olja. Lämna fullare jord på fläcken i 10-15 minuter.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 15
    2. Behandla extra-envisa fläckar med hjälp av en pasta av fullare jord och vatten. Blanda fullare jord med en liten mängd vatten och sprida det över fläcken. Lämna pastaen i 24 timmar. Damm pastaen periodiskt för att säkerställa att den inte hämtar damm och håller den på golvet.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 16
    3. Avlägsna av den fylligare jorden med en pensel- eller palettkniv. Om du bara använde pulvret, använd en ren trasa eller en styvborstborste. Om du använde en pasta av fylligare jord och vatten, använd en palettkniv för att lindra den torkade pastaen från golvet.
  • Om du använder en palettkniv, var försiktig så att du inte skrapa golvet medan du lättar av den fylligare jordpastaen.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 17
    4. Rengör golvet med tvättmedel. Mopp golvet med en vanlig hushållshus (e.g. Blixt). Detta kommer att bli av med någon fylligare jordrester.
  • Bild med titeln Rengör olja av ett trägolv Steg 18
    5. Använd sandpapper för att försiktigt sanda det färgade området. Du behöver bara göra det om någon olja fortfarande kvarstår på den upphöjda woodgrainen. Om du använder sandpapper, var försiktig med att bara sanda ner de upphöjda delarna av woodgrain där oljan kvarstår. Vid behov, använd vaxpolsk för att återställa träets glans.
  • Tips

    Håll barn och husdjur borta från rummet där du arbetar. De kan gå in och sprida oljan, eller skadas av rök eller rengöringsmedel.

    Varningar

    Se till att du använder gummihandskar för att förhindra hudskador eller irritation, speciellt vid användning av mer kraftfulla rengöringsmedel.
  • Om ditt trägolv är nytt, kan du använda DIY-lösningar ogiltigförklara garantin. I dessa fall är det bäst att söka professionell hjälp med äldre eller envisa fläckar.
  • Se till att rummet är väl ventilerat när du använder kraftfulla rengöringsmedel.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande