Hur man rengör trägolv

Städa något så värdefullt som lövträ kan vara skrämmande, speciellt om du inte är säker på vad finishen är. För att rengöra trägolv utan att skada ytan, följ dessa steg. Tålamod och ett litet armbågsfett är allt du behöver för att få fina, rena golv.

Steg

Metod 1 av 3:
Allmänt underhåll för trägolv
1. Bestäm din typ av lövträsfinish. Förhandda golv är det enklaste att upptäcka, eftersom varje bräda har avfasat (lite upphöjda) kanter. Om ytan inte är blank, har du ett färgat eller oavslutat golv. Glänsande golv är de svåraste att berätta. För att testa ditt golv för vax, fuktig extra fin stålull och gnugga den på ett inkonsekvent område - om en ljusgrå smudge visas på ullen, har du en vaxfinish. För att testa om du har en gammal eller en modern yta försegla, lägg några droppar vatten på det mest slitna området på golvet - om det fortfarande är pärlstat efter flera minuter, har du förmodligen en modern tätning, men om det verkar att suga eller mörka Träet, du har antingen en äldre tätning eller en dåligt färdig som behöver hanteras försiktigt.
  • De flesta nya våningarna är ytförseglade med polyuretan, uretan, eller a polyakryl beläggning, som alla är vatten- och fläckbeständiga och därför lätt att rengöra.
  • Äldre golv som inte har refinishats brukar ha en schellack, lack, eller lack Avsluta, och medan dessa är tekniskt också "ytförseglingar", är de inte så hållbara som de mer moderna finishen - för den här artikeln, kommer de därför att placeras under kategorin "Övriga" vid sidan av oavslutat och vaxad golv.
  • Fastän förfödd Golv är belagda med en hållbar ytaförsegling, det faktum att varje styrelse är belagd separat (i motsats till nedtryckt mot varandra på plats) innebär att de osealeda sprickorna mellan brädorna är benägna att vattenskador - av den anledningen, före- Färdiga golv hör också till "andra" kategorin.
  • När du är i tvivel väljer du Gergler-metoden- Ett trägolv är inte något du vill ta chanser med.
  • 2. Svepa golvet med en mjukbräckte kvast. Detta kommer att ta bort stora partiklar som sand eller grit som kan skrapa golvet om det fångas under en mopp. Alternativt kan du vakuum golvet, förutsatt att borsten är utökade för att förhindra repor och det är bara damm på golvet.
  • Använd också "bare golv" Inställning på ditt vakuum för att förhindra att golvet ska repor. De flesta dammsugarna har fästbristar att sparka upp damm, men dessa kan förstöra trägolv.
  • 3. Hålla fast vid svepning och mopping varje vecka, bara djupt rengöring golvet som behövs. Medan du ska sopa och / eller vakuum regelbundet för att hålla golvet fri från damm och repor, bör du bara rengöra ditt lövträ när det verkligen behöver det. Detta kommer att förlänga livet på ditt golv.
  • Trägolv är i allmänhet lätt att hålla rena, eftersom det inte finns något att fälla smuts eller damm. Ett enkelt svep eller vakuum bör täcka de flesta messor.
  • Bild med titeln Ta bort katt urin från trägolv Steg 1
    4. Torka omedelbart några våta spill på trägolv. Oavsett vad din finish, du borde aldrig lämna fukt att sitta på trägolv. Det kan skada tätningen och träet permanent om du inte är försiktig. Torka upp det med en fuktig trasa, torka sedan ytan helt.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring av lövträ med en modern ytaförsegling
    1. Välj rätt rengöringsmedel. För allmän rengöring, välj en pH-neutral, vattenbaserad renare, som de som är konstruerade för vinylgolv eller lövträspecifika rengöringsmedel. För att lösa fett och smuts, välj en alkalisk, vattenbaserad renare: Tvål, tvättmedel eller lite bakpulver som löses upp i vatten kommer dock att användas sparsamt. För att lösa upp hårt vatten eller mineralavlagringar, välj en sur vattenbaserad renare vit vinäger eller citronsaft i vatten skulle göra ett bra sköljmedel i denna effekt.
    • Specifika trägolvrengöringsmedel är naturligtvis din säkraste satsning.
    • Använd inte blekmedel, ammoniak, slipmedel, eller något som lämnar en återstod (ex. olja, möbelspray, vax). Inte bara kommer de att skada lövträet, men några kommer även att upphäva garantin på ditt golv.
  • 2. Späd ditt valda rengöringsmedel i en hink med vatten. För att undvika hårdvattenstång, kanske du vill köpa destillerat vatten, som kan köpas billigt på din lokala stormarknad. Men en snabb torkning med en citronsaft och vattenblandning efter rengöring kommer också att förhindra streck, om hand torkas efteråt.
  • 3
    Mopp ditt golv med den valda rengöringslösningen. Doppa en mopp i en hink av ditt rengöringsmedel utspädd i vatten. Kör den över golvet tillsammans med träets korn, börjar i det längsta hörnet och arbetar mot en dörr så att du aldrig behöver gå på våta golv. Påfyll hinken om lösningen blir för smutsig.
  • Ta bort dina skor. Detta förhindrar att du markerar eller smutsar golvet medan det är vått.
  • 4. Spot-clean tuffa områden med en trasa. Doppa tyget i rengöringslösningen och skrubba den över fläckar med händerna för att applicera ett mer riktigt tryck.
  • 5. Använd moppen för att suga överflödig vätska från golvet. Byt ut det smutsiga vattnet med färskt, rent vatten. Skölj och sugna ut moppen så att den är fuktig och använd den för att hämta det smutsiga vattnet kvar på golvet. Squeegee det i din rena hink och upprepa.
  • Vrida moppen torr, gnugga den över våtgolvet tills det är mättat och upprepa tills golvet är ganska torrt. Skjut inte upp det här steget: Även om moderna ytförseglingar är vattenbeständiga, tolererar de inte att vara våta under långa perioder. När du är klar, skölj moppen och fyll på hinken med vanligt vatten.
  • 6. Skölj golvet med den rena moppen. Detta kommer att ta bort några strimma eller dölja spår av din rengöringslösning.
  • 7. Buff golvet torrt med terryduk (tillval). Du kan också använda Wrung-Mop-metoden för att torka golvet. Detta kommer att förhindra streaking och skydda ditt golv.
  • Metod 3 av 3:
    Rengöring av alla andra lövträ
    1. Fyll en hink med vatten. För att undvika hårdvattenstång, kanske du vill köpa destillerat vatten, som kan köpas billigt på din lokala stormarknad.
  • 2. Ta bort dina skor. Detta förhindrar att du markerar eller smutsar golvet medan du är ren.
  • 3. Damm golvet med en lätt dämpad mopp. Doppa en mopp i en hink med vatten, vrida det helt och kör det över golvet med träets korn. Så länge du fortfarande kan vrida vatten från moppen med händerna, är det för fuktigt att använda. Tvätta moppen ofta under rengöring och fyll på hinken om vattnet blir för smutsigt.
  • 4. Spot-clean tuffa områden med en trasa och en touch av luktfri mineral sprit. Även om de är för starka för regelbunden användning, kan mineral sprit vara ett bra sätt att ta bort fläckar som vita vattenfläckar.
  • Var noga med att upptäcka mineralens andar på ett inkonsekvent område först. För att göra det, gnugga en liten punkt i golvet i ett inkonsekvent område (som under en soffa). Återvända efter 5-10 minuter för att se om det finns skador på golvet.
  • 5. Buff golvet torrt med terryduk (tillval). Även om detta kommer att ge det en fin glans, bör det vara nästan ingen fukt på golvet, vilket betyder att du också kan låta det förångas på egen hand.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När gästerna kommer, lägg ner mattan löpare över golvet i de mest reste områdena. Dessa eleganta mattor är både snygga och funktionella, sparar golv trauman av höga klackar och tunga skor som kan lämna bucklor. Om du föredrar att inte använda löpare, överväga att åtminstone installera en golvmatta nära de yttre ingångarna. Dessa kommer att få det mesta av smutsen att besökare kan spåra in, vilket gör festen lite lättare på ditt hem.
  • Fråga en golvspecialist om ditt lövträ kräver vaxning eller buffning. Dessa förfaranden håller dina golv strålande och glänsande, men de kommer också att bli något hala i några dagar efter. Alltid buff i en cirkulär rörelse som börjar i ett hörn av rummet, arbeta dig mot utgången. Detsamma gäller vaxning - efter att ha avslutat behandlingen, undvik att gå på golvet i minst trettio minuter till en timme.
  • Om du råkar märka en skrapa i ditt golv, inte panik. Plocka upp ett trä reparationssats som matchar ditt lövträ från din lokala hårdvaruaffär samt något golvvax. Använda satsen, måla mycket noga över skrapan längs träets korn. Låt färgen torka innan du applicerar vax med en pensel tills den matchar jämnheten hos de omgivande golvbrädorna.
  • Varningar

    De två största fienderna av trägolv är repor, som lämnar fula skrämmande linjer över träkornet och vatten, vilket kan orsaka att dina våningar försvinner och lossar över tiden. Undvik rengöringsmetoder som kan introducera sådana element på dina våningar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande