Hur man torkar en madrass

En våt madrass är inte bara huvudvärk, det odlar mögel och mögel! Oroa dig inte, men du kan enkelt torka din madrass med några enkla steg, oavsett hur det blev vått. Använd direkt solljus och luftcirkulation för att torka din madrass så fort som möjligt. Sätt sedan ett vattentätt madrassskydd på så att nästa gång madrassen blir våt kan du helt enkelt kasta locket i tvättmaskinen.

Steg

Metod 1 av 2:
Avlägsnande av fukt
  1. Bild med titeln Torka en madrass Steg 1
1. Blott området med rena, torra handdukar. När ett spill eller läckage har inträffat, tryck omedelbart en ren, torr handduk i madrassen för att absorbera vätskan. Byt ut handduken när den blir blöt. Försök att få så mycket av vätskan som möjligt.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 2
    2. Behandla några fläckar. Om din madrass är våt från kroppsvätskor, som urin eller blod, måste du använda en enzymrengörare. Andra fläckar kan behandlas med en blandning av 2 delar väteperoxid till 1 del flytande diskmedel. Borsta fläcken remover i madrassen med en tandborste, torka sedan upp den 5 minuter med en sval, fuktig trasa.
    Expertips
    Kadi dulude

    Kadi dulude

    Husstädning Professionalkadi Duulude är ägare till Wizard of Homes, ett New York City-baserade städföretag. Kadi hanterar ett team på över 70 registrerade städningspersonal, och hennes rengöringsråd har presenterats i arkitektonisk digest och New York-tidningen.
    Kadi dulude
    Kadi dulude
    Husstädning Professionell

    Experttrick: För en snabb fix, ta allt av din madrass och lägg sedan handdukar på den våta platsen. Stå sedan på handduken, tryck på den i madrassen och shuffle runt lite för att suga upp så mycket vätska som möjligt. Låt madrassen torka utan lakan eller filtar på den.

  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 3
    3. Torra små fläckar med en hårtork. Om bara en liten mängd vätska kom på madrassen, som om du spillde ett glas vatten, kan du snabbt torka det med en hårtork. Sikta hårtork på den våta platsen och använd en varm, inte varm, inställning. Håll hårtorken som rör sig för bästa resultat.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 4
    4. Använd ett vått / torrt vakuum för att suga upp överskott av vätska. Om regn blåste in från fönstret, till exempel, kan en del av din madrass blötläggas. Slå på ett vått / torrt vakuum och kör munstycket över madrassens våta delar i långa, även slag för att suga upp vätskan.
  • Desinficera vakuummunstycket först, eftersom du inte vill röra din madrass med ett munstycke som har fastnat i spindelvävfyllda hörn av garaget. Torka av det med en antibakteriell torka, inifrån och ut, och låt den torka.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 5
    5. Tryck på Clean Kitty-kull i madrassen för att absorbera vätska. Om din madrass flyttades under en regnstorm, till exempel är det bunden att vara ganska våt. Sprid ett lager av ren kattkull över madrassens våta områden. Täck sedan kattkullen med en handduk och tryck fast kattkullen i madrassen. Vakuum upp Kitty-kullen med ett vått / torrt vakuum.
  • Om madrassen fortfarande är våt, sprida ett nytt lager av kitty kull på madrassen och låt den sitta i 1 till 2 timmar. Då vakuum upp det.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 6
    6. Torka en blött madrass i direkt solljus, om möjligt. Efter att du har suit upp så mycket av vätskan som möjligt, ta madrassen utomhus och sätt den i solljuset. Välj den hetaste, soligaste platsen på din egendom. Var noga med att sprida plastplåt eller en gammal filt under madrassen så det blir inte smutsigt.
  • Solljus har den extra fördelen med att döda bakterier i din madrass, liksom.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 7
    7. Ge gott om luftcirkulation om det torkar inomhus. Öppna så många fönster som möjligt för att få luften att flytta runt madrassen. Om båda sidorna är våta, stå det i ena änden eller luta den mot en fast yta så att luften kan flöda fritt runt den. Ställ in en fläkt och / eller en avfuktare, beroende på vad du har praktiskt. Direkt fläkten vid madrassen för att öka luftcirkulationen.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 8
    8. Förvänta dig att vänta några timmar. Tyvärr är tiden viktigt för att torka en madrass. Om madrassen är blötläggs, som från en takläcka, är det bäst att göra alternativa sovande arrangemang för natten, eftersom det kan ta upp till 24 timmar för att helt torka. Täcker madrassen med lakan och sängkläder när det är vått kommer att leda till mögel och mögelväxt, vilket är farligt för din hälsa.
  • Metod 2 av 2:
    Förlängning av madrassens liv
    1. Bild med titeln Torka en madrass Steg 9
    1. Stänk bakpulvera över madrassen. Vanlig bakpulver kommer att absorbera alla långvariga fukt samt obehagliga luktar från din madrass. Stänk hela din madrass med ett ljust lager av natron. Se till att hela madrassen är jämnt belagd.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 10
    2. Vakuum upp det efter minst 30 minuter. Om du har bråttom, vänta minst 30 minuter innan du suger upp bakpuljen. Om du har mer tid kan du låta bakpulver sitter på madrassen i upp till 24 timmar. Använd klädseln på ditt vakuum, om det är tillämpligt, för att dammsuga upp all bakpulver när du är redo.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 11
    3. Upprepa på andra sidan. Om du har en dubbelsidig madrass som du flip ibland, var noga med att upprepa processen på andra sidan. Stänk bakpulvera över madrassen, låt den sitta i minst 30 minuter och sedan vakuumera upp med en klädselfäste.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 12
    4. Luft ut din madrass några månader. Om du kommer vara borta från ditt hem i några dagar, använd möjligheten att lufta ut din madrass. Ta bort alla lakan och sängkläder och låt madrassen luft ut medan du är borta. Tillåter solljus i rummet kan döda bakterier i madrassen, så lämna nyanser öppna om möjligt.
  • Bild med titeln Torka en madrass Steg 13
    5. Använd ett vattentätt madrassskydd. Inte bara gör ett vattentätt madrassskyddare spill från att sippra till din madrass, det förhindrar också madrassen från att absorbera svett, smuts, olja och bakterier! När din madrass är ren och torr, täck den med ett nontoxiskt, hypoallergeniskt, vattentät madrassskydd för att du inte behöver oroa dig för en våt madrass igen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Madrasser som har blivit helt nedsänkt, som under en översvämning, bör ersättas eller rengöras av ett återställningsföretag av hälsoskäl.
  • Byt ut madrass som visar tecken på mögel eller mögel.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande