Hur man rengör konstruerade trägolv

En konstruerad trägolv - i motsats till ett traditionellt trägolv, gjorda av endast trä, omfattar flera lager. Medan ytan av det konstruerade lövträet är äkta lövträ, är de underliggande skikten typiskt gjorda av plywood eller fiberplatta med hög densitet. För att förhindra att ett konstruerat trägolv är permanent scuffed eller färgad, måste du rengöra det regelbundet. Du kan börja med en dammsugare och kvast, och sedan gå upp till tillverkarens rekommenderade flytande rengöringsmedel.

Steg

Del 1 av 3:
Rengöring av smuts och skräp
  1. Bild med titled Clean Engineered Hardwood Golv Steg 1
1. Sopa dagligen med en kvast. Lösa bitar av smuts och små stenar kan spåras i ditt hus dagligen. Använd en mjukbräckte kvast för att sopa upp all smuts i ditt hus. Var särskilt uppmärksam på områden som är mer benägna att ha samlat smuts eller stenar, som ingången. Svepa smuts och damm i en dammsugare och kassera det utanför.
  • Om de lämnas på det konstruerade trägolvet, kommer dessa att slipas i sin yta och kan scuff eller skada det övre lagret av lövträ. Om du lämnar på golvet, kan smuts och stenar också skrapa fanen ovanpå trägolv.
  • För att hålla din konstruerad lövträ i god form, rengör dem ofta. För att maximera golvets hållbarhet, syftar du till att sopa eller dammsuga golven dagligen.
  • Bild med titled Clean Engineered Hardwood Floors Steg 2
    2. Vakuum golvet försiktigt. Om du föredrar att inte använda en kvast-eller vill göra dubbelt säker på att du har rengjort allt smuts från lövträet, kan du använda en dammsugare på golvet. Se till att du ställer in rengöraren på "Hard Floor" -läget. Detta kommer att inaktivera den roterande borststången. Om den är förlovad, kommer den roterande borststången att klia och scuff fanerytan på ditt golv.
  • Om du skrapar ditt konstruerade trägolv med en borstbar, kan skadan vara irreversibel.
  • Bild med titled Clean Engineered Hardwood Floors Steg 3
    3. Mop ditt lövträ med en torr mikrofibermop. Använd en mikrofibermop för att rengöra golvet och se till att du har rengjort allt damm som har spårats eller blåses in i ditt hus. Ett torrt mikrofibermophuvud kommer effektivt att hämta någon smuts och skräp på golvet - inklusive några som din kvast kan ha missat - och du riskerar inte att skada ditt golv med vatten. Mop din trägolv minst en gång i veckan.
  • Planera att bara mop din konstruerad lövträ med en mikrofibermop. Detta material kommer att vara mindre slipande på faner och toppskikt av ditt trägolv än chefen för en vanlig mopp skulle vara, och du behöver inte använda något vatten.
  • Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Floors Steg 4
    4. Mopp ditt golv med en något fuktig mopp. Du kanske inte har, eller föredrar att inte använda, en mikrofibermop. I det här fallet kan du använda en traditionell garnmop för att rengöra ditt golv. Vrid ut vatten från din mopp grundligt innan du applicerar moppen till lövträet. Om överskott av vatten kvarstår på trägolv efter att du har moppat, rengör det med en handduk.
  • En något fuktig garnmop kan också ta bort lätta fläckar från vätskor som kan ha spillts på golvet.
  • Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Floors Steg 5
    5. Placera en matta på ingångarna till ditt hus. Du kan spara dig lite arbete som sveper och moppar dina trägolv om du skyddar ingångarna till ditt hus - särskilt fram- och bakdörrarna - med en matta. En matta kommer att fånga mycket av smutsen, damm och smuts som annars skulle spåras på trägolv.
  • Försök att placera en matta utanför varje ingång, för besökare att torka någon smuts eller lera av sina fötter. Då kommer en annan matta placerad inuti dörröppningen att låta besökarna torka sina fötter igen, den här tiden avlägsnar finare smuts eller damm.
  • Skaka din matta utanför veckan, för att förhindra damm från mattan som spåras genom resten av huset.
  • Del 2 av 3:
    Med hjälp av en flytande renare
    1. Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Floors Steg 6
    1. Köp en tillverkare-rekommenderad flytande renare. Konstruerade trägolv bör endast rengöras med en flytande renare som har tillverkats av företaget som gjorde golvet. Olika typer av konstruerade lövträ kräver olika städare, och med hjälp av fel typ eller märke av flytande renare kan leda till allvarliga skador på ditt lövträ. Om du inte är säker på vilken typ av renare som ska användas, kontakta tillverkaren via telefon eller e-post för att begära en rekommendation av flytande renare.
    • Du kan köpa flytande rengöringsmedel avsedda för konstruerade trägolv på din lokala hårdvaruaffär.
    • Om en lokal maskinvaruhandel inte har dem, kolla avsnittet "Rengöring" eller "golv" eller en större leveransbutik, som Lowe eller Home Depot.
  • Bild med titled Clean Engineered Hardwood Floors Steg 7
    2. Skrubba spill och fläckar med flytande renare. Om en sektion av golv är särskilt smutsig, eller om den har blivit färgad eller haft vätska spilld på den, kan du städa upp med flytande renare. Applicera en liten mängd flytande rengöring direkt till lövträets yta och rengör med en svampmop eller en ren trasa. Torka av lövträdytan tills fläcken har tagits bort och lägger till mer renare efter behov.
  • Lämna inte överskott av flytande renare på golvet efter att du har rengjort en fläck. Torka upp det omedelbart med en ren pappershandduk eller tyg. Det är inte nödvändigt att skölja rengöraren av med vatten.
  • För att rengöra små utrymmen som en mopp inte kan nå, eller att torka upp hårdåtta fläckar, kan du behöva skrubba för hand. Häll en liten mängd flytande renare på en ren bomullstyg, och dab eller torka försiktigt på det smutsiga området på ditt golv.
  • Vissa flytande rengöringsmedel måste spädas med vatten. Se till att du kontrollerar instruktionerna på din renare innan du använder den.
  • Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Floors Steg 8
    3. Använd inte rengöringsmedel avsedda för kakel eller vinylgolv. Även om rengöringsprodukterna själva kan se likadana och kanske vara belägna bredvid varandra på hyllorna på en hårdvaruaffär, är produkterna inte utbytbara. Vätskor som ren kakel eller vinyl kan permanent skada konstruerad lövträ.
  • Rengöringsprodukter för kakel eller vinyl kommer inte heller att rengöra din konstruerade trägolv. Om du har frågor om att ersätta rengöringsprodukter, kontakta golvtillverkaren och fråga vilka flytande rengöringsprodukter som kan användas säkert på sina våningar.
  • Del 3 av 3:
    Undviker golvskador
    1. Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Floors Steg 9
    1. Torka upp eventuella spill omedelbart. Olyckor händer, men om du har spillt vatten - eller någon annan typ av vätska-på ditt konstruerade trägolv, bör det städas omedelbart. Om du tillåter ett flytande spill att sitta på lövträ under någon tid, kan det suga in och skada lövträet eller faner. Detta kan också orsaka en permanent fläck.
    • När du städar upp spill, bläck försiktigt på spillen för att torka upp dem. Skruva inte på spillen, eller använd kraftigt tryck för att rengöra området. Om du gör det riskerar du att vrida lövskärmen eller trycka på vätska ner i träet och orsaka skador.
  • Bild med titled Clean Engineered Hardwood Floors Steg 10
    2. Undvik ättika och ammoniak. Medan dessa slipande vätskor kommer att rengöra vissa ytor, kommer de sannolikt att skada ditt konstruerade trägolv. Ammoniak och ättika kan erodera eller mar fanerytan ovanpå det övre lagret av lövträ.
  • Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Golv Steg 11
    3. Använd aldrig en ångrengörare på din konstruerade trägolv. Medan en ångrengörare kan vara ett användbart verktyg för rengöring av ett mattan, ska det aldrig användas på konstruerat lövträ. Ångan kan skada träytan genom att tvinga vatten i faner och det övre lagret av lövträ.
  • En ångrengörare kan potentiellt orsaka mer skada på lövträet än andra former av rengöring som använder överskott av vatten (t.ex. en alltför våt mopp). Eftersom en ångrengörare kommer att tvinga fukt ner i träet, kan det skada nedre lager av plywood eller fiberboard.
  • Bild med titeln Clean Engineered Hardwood Floors Steg 12
    4. Använd aldrig en slipande rengöringsborste. Tuffa, slipande rengöringsmedel - som stålull eller en trådborste rengöringsborste - ska aldrig användas på ett trägolv. Dessa produkter kommer nästan säkert att skrapa eller på annat sätt skada faneren ovanpå lövträet.
  • Bild med titled Clean Engineered Hardwood Floors Steg 13
    5. Torka upp eventuella flytande rester omedelbart. Även om konstruerade trägolv är mer resistenta mot vätskor än traditionella trägolv, borde du aldrig lämna vatten eller någon flytande renare som står på ditt golv. Torka golvet med en handduk om överskott av flytande renare kvarstår efter att du har slutat rengöra golvet.
  • På samma sätt, om du använder en mopp som dricker våt, riskerar du att skada det övre lagret av lövträ. Om träet absorberar en väsentlig mängd vatten, kan det varpa eller snedvrida. Torka upp allt vatten när du har moppat golvet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande