Hur man blir en lärare som en andra karriär

Att bli en certifierad lärare kan verka som en förvirrande och överväldigande process, och du kan vara nervös för att komma in i utbildningsområdet utan någon erfarenhet. Oroa dig inte. Ditt certifieringsprogram kommer att förklara de flesta komplicerade stegen när du slutför dem och många skolor kommer att titta på din tidigare karriär som en fördel! För att bli certifierad, välj en åldersgrupp att undervisa. Anmäl dig till college, examenskola eller ett alternativt certifieringsprogram och slutföra din studentundervisning för att bli certifierad. En gång certifierad, ansöka om positioner och förklara hur din gamla karriär lärde dig att odla de färdigheter som behövs för att köra ett klassrum.

Steg

Metod 1 av 4:
Välja en certifieringsväg
  1. Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 1
1. Titta upp de olika undervisningscertifieringarna där du bor. Undervisningscertifieringar är separerade baserat på de betyg och klasser som en utbildare kan undervisa. Eftersom divisionerna är annorlunda överallt, sök i ditt hemsida för utbildningens hemsida för att ta reda på hur din region arrangerar sina undervisningscertifieringar.
  • Bli inte avskräckt av denna process om det verkar förvirrande först. När du startar din certifieringsprocess kommer alla detaljer att klargöras och förklaras av dina lärare och rådgivare.
  • Alla undervisningscertifikat är specifika för den region där du registrerar dem. Om du till exempel får ett undervisningscertifikat i Louisiana, kan du inte lära dig i Michigan. Om du är certifierad i Japan, kan du inte undervisa i Kanada.
  • Denna process använder kvalitetsavdelningar som de är uppkallade i USA. Etiketterna och betygen kan ha olika namn där du bor. Till exempel kallas 7: e klass år 8 i Förenade kungariket. Den övergripande processen är i allmänhet densamma i de flesta länder, men.
  • Bild med titeln Bli en lärare som en andra karriär Steg 2
    2. Gå in i tidig barndomsutbildning för att arbeta med yngre studenter. Välj en tidig barndomscertifiering om du vill arbeta med studenter som är 4-7 år gamla. I Förenta staterna är denna certifiering typiskt för Pre-Kindergarten till första klass. Tidiga barndomsutbildare lär vanligtvis varje ämne, inkluderat rudimentär matte, brevidentifiering och ordigenkänning.
  • Tidig utbildningslärare är i hög efterfrågan och det är generellt ganska lätt att hitta arbete som en tidig utbildningslärare.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 3
    3. Välj en elementär certifiering för att undervisa 2: a-8: e klass. En elementär certifiering kommer att förbereda dig för att lära studenter som är 7-14 år gammal. I Förenta staterna gör det möjligt för dig att undervisa 2: a till 8: e klass. Bli en elementär lärare om du vill arbeta med mer fördjupat material utan att fokusera för mycket på ett enda ämne men tycker fortfarande om att arbeta med yngre studenter.
  • Vissa stater, länder och regioner har en separat certifiering för 6: e-8: e klass (11- till 13-åriga studenter).
  • Lärare lär oss typiskt varje klass i 2: a-5: e klass, men det finns vanligtvis olika elementära certifikat för 6: e till 8: e klass som gör det möjligt för dem att specialisera sig på vissa ämnen, som matematik, engelska eller vetenskap.
  • Elementära lärare är i måttlig efterfrågan. Du kan stöta på några problem med att hitta arbete, men det borde inte vara extremt svårt.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 4
    4. Välj ett gymnasiet för att undervisa gymnasiet. Att undervisa 14- till 18-åriga studenter, fortsätt ett gymnasiet. Lärare som arbetar med äldre studenter dyker djupt in i sina respektive ämnen. Till exempel kan en matematiklärare lära avancerade algebra eller geometriska bevis. Dessa certifieringar är organiserade baserat på ämnet att du får lära dig.
  • De svåraste områdena för att hitta sekundär undervisningsarbete är musik, konst, engelska, historia och fysisk utbildning.
  • De enklaste ämnena att bli anställda i är matte, vetenskap och ESL (engelska som ett andra språk). ESL-certifikat är vanligtvis en valfri godkännande för engelska lärare, varför engelska lärare utan en ESL-godkännande har vanligtvis en hårdare tid att hitta arbete.
  • I vissa regioner kan det sekundära utbildningscertifikatet lära dig 6: e-12: e klassen (11- till 18-åriga studenter).
  • Varning: Om du inte har en grundutbildning i ämnet som du vill undervisa, blir det extremt svårt att bli certifierad. Till exempel, om du har en engelsk examen men du vill undervisa matte, kan du behöva mycket extra utbildning och kanske inte godkänna certifieringsexamen.

  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 5
    5. Gå in i specialutbildning för att arbeta med studenter med funktionshinder. Specialutbildningslärare arbetar med studenter med funktionshinder för att säkerställa att deras individuella inlärningsbehov är uppfyllda. På vissa skolor arbetar specialutbildningslärare tillsammans med allmänna utbildningslärare för att hjälpa specifika grupper av studenter. Gå in i specialutbildning om du vill arbeta med mindre grupper av studenter och använda en mängd olika undervisningsstilar.
  • I vissa regioner kan specialutbildningslärare arbeta med någon åldersgrupp. I andra stater delas specialutbildningscertifikat med ålder som andra certifieringar.
  • I Förenta staterna kan du få en specialutbildning på din standardcertifiering så att du kan lära dig klassrum med ett stort antal studenter med funktionshinder.
  • Specialutbildningslärare har förmodligen det enklaste tid att hitta arbete eftersom de är i hög efterfrågan och skolor är vanligtvis lagligt skyldiga att anställa ett stort antal av dem.
  • Metod 2 av 4:
    Studera utbildning och kvalificerad
    1. Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 6
    1. Delta i ett grundutbildningsprogram om du aldrig gick på college. Du kan inte lära dig på en skola om du aldrig tog examen från ett ackrediterat 4-årigt universitet. Ansök om ett college nära dig som har ett utbildningscertifieringsprogram. Major i tidig utbildning, mellanskoleutbildning eller sekundär utbildning baserat på din valda certifieringsväg.
    • De flesta högskolor har ett certifieringsprogram för lärare som är inbyggda i läroplanen. Om du är större i tidig utbildning, till exempel, kommer du att slutföra din studentundervisning medan du fortfarande är i skolan och examen med ditt lärointyg.
    • Det tar 4 år att examen från ett grundutbildningsprogram. Det kommer att kosta ungefär $ 5.000-30.000 per år beroende på var du bor.
    • Du kan inte tjäna ett undervisningscertifikat vid en community college.
    • Certifieringsprocessen börjar omkring 6 månader innan du examinerar. Du kommer att skicka in testresultat, transkript, rekommendationsbrev och bevis på studentundervisning i den stat eller region där du bor för att bli certifierad.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 7
    2. Få en examen i utbildning om du redan har slutfört undergrad. Om du redan har en grundutbildning och vill få en grundlig utbildning i undervisning, gå till Graduate School. Leta efter ett examensprogram på ett universitet nära dig och ansöka genom att skicka in dina transkript, testresultat och applikation. Registrera dig för ett program som är specifikt för den typ av certifiering som du har valt.
  • Du måste återta upp den lördagen eller slutföra en inträdesprov om du bor i USA och du tog examen från college för mer än 6 år sedan.
  • Graduate School tar 2 år att slutföra och kostar runt $ 10,000-25,000 per år.
  • Lärare med examen grader tjänar mer pengar än deras icke-examen motsvarigheter. De har också enklare tid att hitta öppna undervisningspositioner.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 8
    3. Ange ett alternativt certifieringsprogram för en snabbare certifiering. Alternativa certifieringsprogram är 4-12 månaders program som intygar lärare snabbt. Vissa drivs av privata företag, men de flesta äger rum på offentliga universitet, även om du inte kommer att examinera med en avancerad examen. Ansök om en alternativ certifiering i ditt fält för att bli certifierad snabbt eller om du redan har en grundutbildning som inte är i utbildningen.
  • Alternativa certifieringsklasser är extremt rigorösa eftersom de krossar mycket information i en kortare tid, men de är fortfarande inte så noggranna som ett 4- eller 2-årigt år.
  • Alternativa certifieringsklasser kostar vanligtvis $ 500-10,000.
  • Dricks: Skolor föredrar i allmänhet att anställa sökande som är certifierade genom examen och grundutbildning. Det här kanske inte spelar någon roll om din certifiering är i hög efterfrågan, men det kan skada dina jobbutsikter om du är i ett konkurrenskraftigt område som historia, konst eller engelska lärare.

  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 9
    4. Kontakta din certifieringsrådgivare för att följa protokollet där du bor. Certifieringsprocessen är annorlunda beroende på var du bor. Varje stat kräver olika material för certifiering. Utöver det kan de rättsliga kraven vara ganska förvirrande på egen hand, eftersom många riktlinjer är svåra att förstå och tolka. Möt med din högskola eller programrådgivare regelbundet för att gå över ansökan.
  • Oroa dig inte om certifieringsprocessen inte är meningsfull. Certifieringsprogrammen kommer att gå igenom allt du behöver göra.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 10
    5. Delta i dina klasser och slutföra kursen. Oavsett om du är i ett grundutbildning, examen eller alternativt program, visas för varje klass och ta flitiga anteckningar. Studera de olika pedagogikerna och inlärningsteorierna och slutföra varje läsuppdrag. Delta i klassen, fråga frågor och sätt i dina uppsatser för att du ska lära dig allt du kan om din nya karriär.
  • Pedagogik är ett fint ord för pedagogisk filosofi. Det är viktigt att förstå de viktigaste pedagogiska teorierna för att svara på frågor under dina framtida intervjuer och att tillämpa olika strategier i klassrummet.
  • Du kommer också att lära dig att skriva lektionsplaner, skapa enhetsplaner, hantera ett klassrum och bedöma studentinlärning genom tester, diskussioner och skicklighetskontroller.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 11
    6. Fyll i din fältupplevelse genom att observera veteranlärare. Medan du deltar i klasser och slutför klassen, kommer du sannolikt att behöva slutföra fältupplevelser. Din lärare kommer att tilldela dig att följa veteranlärare runt under skoldagen så att du kan se hur master utbildare lär. Efter varje observation, be läraren att underteckna dokumentet som visar att du observerade dem och ställa frågor om sin undervisningsstrategi och tillvägagångssätt för klassrumshantering.
  • Beroende på var du bor måste du slutföra 15-100 timmars fältupplevelse.
  • Håll dig på din fältupplevelse dokumentation. Du kommer att skicka in det till staten när du ansöker om certifiering.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 12
    7. Skicka dina oberoende tentor för att kvalificera sig för certifiering. Fyll i dina certifieringsspecifika test på en privat testanläggning minst 3 månader innan du planerar att skicka in din certifieringsportfölj. Dessa tentor kommer att testa din kunskap om ämnet, undervisa teorier och allmänna akademiska färdigheter. Dessa tentor är olika beroende på var du bor, den certifiering du följer, din högsta grad erhålls, och vad dina sattresultat är.
  • I Förenta staterna kan du behöva ta det allmänna lämplighetstestet, vilket kommer att mäta din kunskap om en mängd olika ämnen. Det betyder att du kan behöva borsta på dina matematiska färdigheter, även om du blir en främmande språklärare.
  • Antalet och typen av test som du behöver ta är baserade på en mängd olika faktorer, så blir inte upprörd eller oroad om dina klasskamrater är skyldiga att ta olika test.
  • Din lärare eller rådgivare hjälper dig att registrera dig för dessa tentor, men de måste vara färdiga utanför klassen på en privat testanläggning.
  • Håll på en kopia av ditt testresultat. Du kan behöva inkludera den i din dokumentation när du ansöker om certifiering. Testfaciliteten skickar det ofta till utbildningsstyrelsen för dig.
  • Metod 3 av 4:
    Slutför din studentundervisning och certifiering
    1. Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 13
    1. Låt ditt undervisningsprogram para dig med en mentorlärare. När du har cirka 6 månader kvar i ditt program, kommer ditt certifieringsprogram att tilldela dig till en mentorlärare för studentundervisning. När du är tilldelad, skicka ett mail till din mentorlärare som introducerar dig själv och uttrycker entusiasm för din nya uppdrag. Fråga dem när de skulle vilja sitta och diskutera början på din studentundervisning.
    • Du kanske kan lista en önskad skola eller viss lärare som du observerade under din fältupplevelse, men du kan inte välja en studentundervisning eller registrera dig för en egen.
    • Mentorlärare har massor av kontroll över vad den här processen kommer att se ut, så fråga frågor om när du börjar undervisa, vilken typ av material du borde förbereda, och när du kommer att ta full kontroll över klassrummet.

    Dricks: Var inte nervös om ditt förhållande med din mentorlärare. De kommer gärna att få en paus från sina standardklasser och mentorlärare är veteraner som har arbetat med massor av studentlärare i det förflutna. Dessutom kan de uppskatta möjligheten att arbeta med någon som förmodligen är närmare sin ålder eftersom du byter karriär!

  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 14
    2. Observera din mentors klasser och ställa frågor. I början av studentundervisningen kommer du att observera mentorläraren för att få en känsla av hur de driver sina klasser. Var uppmärksam på hur de tar närvaro, struktur diskussioner och hantera studentutbrott. Ställ frågor under dina oberoende möten för att ta reda på varför deras klasser ser hur de gör. Denna observationsperiod kommer sannolikt att ta 1-2 veckor.
  • Vissa mentorlärare kommer att kasta dig direkt i saker och har du kört klassen på din första dag. Om du är obekväma med det här är det inget fel att be om att titta på några dagar.
  • Ditt mål, som du börjar åtminstone, borde vara att hålla strukturen i din klass identisk med hur din mentor gör saker. Det är extremt svårt för eleverna att anpassa sig till nya strukturer utan förklaring eller övning, och de kan ta några veckor att vänja dig för att börja med.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 15
    3. Ta över för mentorläraren och kör klassen i 3-4 månader. När du har observerat läraren under en tid, ta över för mentorläraren. Kör klassen, ta närvaro, tilldela läxor och utveckla dina lektionsplaner. Kör mentorns lärares klasser i 3-4 månader för att slutföra studentundervisningen.
  • Din mentorlärare kan observera dig när du lär dig att ge feedback, men de kommer sannolikt att lämna rummet efter några veckor för att låta dig bli van vid att undervisa på egen hand.
  • Om du behöver filma dig själv undervisa som en del av din certifiering, se till att föräldrarna till eleverna undertecknar ett undantag.
  • Studentundervisning är inte "falsk" eller "övning" undervisning. Du blir bokstavligen heltidsläraren. Du kommer att tilldela betyg, träffa föräldrarna och logga ut på rapportkort.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 16
    4. Få brev av rekommendation från din mentorlärare och program. För att visa att du har slutfört den nödvändiga träningen, få ett brev av rekommendation från din skola eller certifieringsklass. Då, få ett brev av godkännande från din mentorlärare för att visa att du framgångsrikt avslutat studentundervisning.
  • I Förenta staterna behöver du vanligtvis inte ett brev av rekommendation från ditt skol- eller certifieringsprogram. De skickar den dokumentation som du slutförde programmet för dig.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 17
    5. Skicka din certifieringsportfölj till staten efter studentundervisning. Denna process är annorlunda beroende på var du bor och vad din certifiering är i, men du kommer att skicka in din portfölj i slutet av studentundervisningen. Samla brevet med rekommendation från ditt mentorlärar- och certifieringsprogram. Lägg till dina testresultat, transkript och eventuella ytterligare dokument som du behöver inkludera. Antingen ladda upp materialet till licensportalen för ditt tillstånd eller maila portföljen till din utbildningsstyrelse.
  • Nästan varje region kräver att du laddar upp din portfölj till en onlineportal. Den vanligaste portalen i USA är EDTPA, som används för certifiering i 18 stater.
  • Det kan vara 1-16 veckor innan du hör tillbaka om du har certifierats eller inte.
  • Om din portfölj avvisas, kommer staten eller certifieringsorganet att förklara vad som behöver fastställas. Du kan vanligtvis ladda upp en portfölj 2-3 gånger innan du måste upprepa certifieringsprocessen.
  • Metod 4 av 4:
    Marknadsför dig själv i din nya karriär
    1. Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 18
    1. Skapa en återuppta som belyser din tidigare erfarenhet. På din undervisning, lägg din certifiering högst upp på sidan under ditt namn och kontaktinformation. I avsnittet för arbetslivserfarenhet, lista färdigheterna från ditt tidigare jobb som översätter till undervisning. Förvaltning, kvalitetskontroll och organisation är utmärkta färdigheter när det gäller att tilltala skolor och visa upp din erfarenhet.
    • Inkludera alla exempel där du lärde kamrater eller kunder i din tidigare arbetslinje. Något så enkelt som att köra en professionell utvecklingssession är en bra integration för ett undervisning.
    • Till exempel, om du var en revisor och sade att du "löst komplexa matteproblem för att säkerställa att konton var balanserade" och "Managed Multiple-konton" är ett utmärkt sätt att vädja till huvudmän och anställa chefer.

    Dricks: Det är vanligtvis lättare att hitta undervisningspositioner i slutet av våren och den tidiga sommaren när lärare slutar eller går i pension. Den andra goda tid att leta efter arbete är under vinterbrytningen när ett stort antal lärare slutar att gå till olika skolor.

  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 19
    2. Välj en typ av skola som ska tillämpas på baserat på dina önskemål. Det finns 3 olika typer av skolor i de flesta länder: offentliga skolor, privata skolor och charterskolor. Offentliga skolor betalar vanligtvis mer pengar, men du kommer inte ha så mycket frihet över vad du lär dig. Privata skolor betalar mindre men tenderar att lämna lärare att göra som de vill. Charters faller någonstans i mitten, men några av dem har unika uppdrag eller mål.
  • Ansök på en offentlig skola om du vill börja i en typisk skola. Offentliga skolor är vanligtvis öppna för studenter som bor i området och låter dig få erfarenhet av en mängd studenter från olika bakgrunder. Offentliga skolor tenderar att betala lärare mest pengar, även om de är belägna i låginkomstområden.
  • Charterskolor är offentligt finansierade men privatlöpning. De tenderar att ha mycket variation från skolan till skolan. Vissa charter fokuserar på studentpopulationer med höga behov, medan andra charter är mycket rigorösa. Charters betalar vanligtvis mer än privata skolor men mindre än offentliga skolor.
  • Leta efter positioner på en privatskola om du har en specifik uppsättning värden eller vill ha mer frihet. Privata skolor har vanligtvis religiösa komponenter eller akademiska standarder som inte existerar på andra skolor. De betalar inte så mycket som charter eller offentliga skolor, även om undervisningen är dyrt, men lärare på privata skolor tenderar att ha mer frihet när det gäller vad och hur de lär.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 20
    3. Fråga ditt skol- eller certifieringsprogram för ledningar på öppna positioner. För att börja leta efter arbete, fråga ditt certifieringsprogram om de har några ledningar på närliggande undervisningspositioner. De flesta program hjälper dig att markera intervjuer och många program är värdjobbmässor för examen studenter. Gå till alla jobbmässor och tillvägagångssätt som anställer chefer för att diskutera öppna positioner och följa upp några ledare som ditt program ger dig.
  • Många av professorerna i kollegiala utbildningsprogram undervisas i gymnasiet eller grundskolan. Fråga dina gamla lärare om de känner till några öppna positioner som kan vara en bra passform för dig.
  • Bild med titeln Bli en lärare som en andra karriär Steg 21
    4. Titta på nätet för att hitta skolor som anställer i ditt område och ansöka. Ansök på skolor med öppna positioner som matchar din certifiering och vädjar till dig. Läs varje prospektiv skolans uppdragsförklaring för att bestämma vilken typ av lärande miljö de värderar och om du skulle vara en bra passform eller inte. För att ansöka på en position, skicka ditt CV, ett brev och ett bevis på din certifiering till skolan.
  • I Förenta staterna hittar du en hel del öppna lärarpositioner på faktiskt (https: // verkligen.com /) och glasdörr (https: // glasdörr.com / index.htm).
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 22
    5. Anslut din tidigare arbetslivserfarenhet till undervisningsförmåga i din intervju. Under intervjuer, anslut din tidigare erfarenhet till att undervisa färdigheter så gott som möjligt. Förklara hur ledningsförmåga överför till klassrumshantering och hur dina interaktioner med kunder kan översätta till interaktioner med studenter. Hur du gör det här är starkt beroende av din tidigare arbetslinje, så välj 3-4 färdigheter i förväg att du kan diskutera i din intervju.
  • Vid varje intervju kommer du att bli frågad, "Varför lämnade du din gamla karriär för att bli lärare?"Förbered ett meningsfullt svar på den här frågan i förväg för att säkerställa att du inte kastas av. Detta är en viktig fråga för skolor eftersom dina värderingar och övertygelser måste anpassa sig till skolans uppdrag om du ska jobba där.
  • Även om du var en leveransförare, förklara din tidigare erfarenhet som att förbereda dig för att arbeta långa timmar, hålla fokus och slutföra jobbkrav. Det finns alltid en del anslutning som du kan göra, även om det inte är helt uppenbart först.
  • Bild med titeln Bli en lärare som en andra karriär Steg 23
    6. Betona värdet av att anställa en äldre lärare med mindre erfarenhet. Eftersom det här är din andra karriär, kommer du sannolikt att vara mycket äldre än nyare lärare och mindre erfarna än äldre lärare. Påpeka att yngre lärare inte kommer att få livet erfarenhet att hålla sig coolt i tuffa situationer, medan äldre lärare kan ha utvecklat dåliga vanor. Skolor tenderar att likna att kunna forma nya lärare för att passa sitt uppdrag och kultur, så spela upp din brist på erfarenhet som en fördel!
  • Bli inte avskräckt om skolorna vänder dig ner. Det kan ta 6-12 månader att hitta en heltidsposition.
  • Bildbeteckningen blir en lärare som en andra karriär Steg 24
    7. Fyll i din demonstrationslektion och vara säker. Om din intervju går bra kommer du att bli ombedd att slutföra en demonstrationslektion. En demonstration är en 10-50 minuters lektion som du slutför med studenter för att visa huvud- och avdelningsstolen som du kan hantera ett klassrum. Förbered en lektion på avancerat material för att visa att du vet ditt ämne väl. Var snäll men självständig med eleverna att visa att du respekterar barnen men kommer inte att skjutas runt.
  • Som en mindre erfaren kandidat kommer huvudmannen och avdelningsstolen att vara mest intresserade av att se hur du interagerar med barn. Var uppmärksam på hur du pratar med eleverna och är alltid rättvist att komma av som möjligt att arbeta med barn.
  • Om din demonstrationssläsning går bra, kommer du att erbjudas ett jobb!
  • Om du inte erbjuds ett jobb efter din demonstration lektion, fråga huvudmannen och avdelningsstolen vad du kunde ha gjort bättre för att få lite meningsfull feedback.
  • Tips

    Beroende på var du bor kan du kunna undervisa i 1-3 år utan certifiering, men du kommer inte att göra så mycket pengar som en certifierad lärare och du måste börja certifieringsprocessen medan du är i skolan , som kan vara tufft.
  • Du behöver vanligtvis förnya din undervisningscertifiering var 3-5 år.
  • I Förenta staterna är Teach for America ett populärt val för alternativ certifiering. När du har fått en grundutbildning kan du anmäla dig till Lärare för Amerika. De kommer att lägga dig i en högskola omedelbart för att uppfylla en ledig position. Du kommer att lära dig heltid medan du tar nattklasser för att bli certifierad och betalas en liten stipendium när du fyller i programmet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande