Hur man badar din groda

Under normala omständigheter borde du aldrig bada a husdjursgroda, inte ens hantera det mer än vad som är nödvändigt. Att göra det är en risk för grodens hälsa och kanske till och med din egen. Istället, bara ge den en daglig leverans av rent, oklorerat vatten så det kan bada sig själv. Om du måste hantera grodan, tvätta händerna, ha handskar och var försiktig. Om-och endast om-du är en professionell som arbetar i en vetenskaplig miljö, kan du behöva bada en groda i en antifungal lösning som en del av dess karantänförfarande.

Steg

Metod 1 av 3:
Tillhandahålla rent vatten för självbadning
  1. Bild med titeln bada din groda steg 1
1. Välj en skål som låter din groda nedsänka i det vatten du lägger till. Grodor blöt i fukt genom huden istället för att dricksvatten, så välj en skål eller maträtt som ger dem rum att suga bekvämt. Skålen ska tillåta en vattennivå som bara knappt är djupt nog för att grodan ska döma helt, men borde inte vara så djupt att det är svårt för grodan att komma in och ut.
  • Rostfritt stål eller keramiska skålar eller rätter är bra val. Om du använder en plastskål, se till att det är icke-reaktivt. Allt som läcker i vattnet kommer att absorberas genom grodans hud.
  • Bild med titeln bada din groda steg 2
    2. Lägg till oklorerat vatten till skålen. Använd inte kranvatten för grodans blötfat, eftersom de är känsliga för klor. Hemfiltrering bör ta bort klor från ditt vatten, men säkrare satsning är att använda krukor av destillerat vatten.
  • Fyll skålen med tillräckligt med vatten för grodan för att nedsänka hela huvudet och kroppen.
  • Bild med titeln bada din groda steg 3
    3. Töm, ren och fyll på skålen varje dag. Eftersom grodor gillar att lounge i sina blötkålar, kommer saker som matskrot och avföring att byggas upp i vattnet. Varje dag, dumpa ut vattnet och skölj skålen. Tvätta sedan skålen med en ren trasa och en mycket mild tvål. Skölj bort tvålen helt under kranen, ge sedan en slutsköljning med oklorerat vatten.
  • Efter sista sköljningen, torka skålen med en ren pappershandduk, fyll den med oklorerat vatten och returnera det till grodans hölje.
  • Bild med titeln bada din groda steg 4
    4. Försök inte ge din groda ett bad. Grodor är skickliga på självrengöring, och ska lämnas ensam så mycket som möjligt. Hantera en groda, som det skulle vara nödvändigt att bada dem, orsakar dem en stor stress och kan utsätta dem för bakterier eller kemikalier. Fokusera bara på att ge din groda rent vatten varje dag.
  • Även friska grodor kan bära salmonella bakterier, så du bör bara röra en groda vid behov. Håll grodor borta från barn under 5 på grund av sin ökade risk för sjukdom från exponering för salmonella.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera en groda ordentligt
    1. Bild med titeln bada din groda steg 5
    1. Tvätta händerna och sätt på vinylhandskar. Några bakterier, kemikalier, oljor, etc. på dina händer kommer att absorberas genom grodans hud och kan skada deras hälsa. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten och torka dem med en ren handduk. Därefter sätt på ett par sterila, pulverfria vinylhandskar.
    • Att sätta på handskar skyddar dig också. Grodor, även friska, mycket ofta bär salmonella bakterier på deras hud.
  • Bild med titeln bada din groda steg 6
    2. Placera din handske tumme strax under grodans huvud. Arbeta lugnt och flytta långsamt så att du inte skrämmer grodan mer än vad som är nödvändigt. Tryck på toppen av tummen mot basen av grodans nacke i förberedelse för att skopa upp det.
  • Denna tumplacering bör göras i samband med scooping-proceduren som görs med fingrarna, som beskrivs nedan.
  • Bild med titeln bada din groda steg 7
    3. Skopa dina andra fingrar under grodans kropp. Med tummen på plats bakom grodans huvud, skopa dina andra fyra fingrar under sin kropp så att grodan finns i din hand. Ta bara fast nog att grodan inte kan fly - inte klämma!
  • Om grodan är för stor för en hand, speglar processen med din andra hand, så väl placera båda tummarna på baksidan av nacken och skopa runt varje sida med dina händer.
  • Bild med titeln bada din groda steg 8
    4. Lyfta, bära och släpp grodan försiktigt. Håll ditt löst men säkra grepp på grodan när du transporterar det lugnt men snabbt till dess destination. När det är dags att släppa grodan, vända hämtningsprocessen - sänka dina hållarfingrar till golvet, uncurl dem från runt grodan och lyft din hand bort.
  • Groden kan squirm och försöka fly, så se till att du inte släpper den. Även ett kort fall kan vara dödlig för en groda.
  • Groden kan urinera eller defekera på dig av rädsla. Ignorera detta och fortsätt att transportera det försiktigt.
  • Bild med titeln bada din groda steg 9
    5. Kassera dina handskar och tvätta händerna noggrant. Så snart du är färdig att flytta grodan, avlägsna dina handskar och kasta dem bort inuti. Tvätta sedan händerna i minst 20 sekunder med rent vatten och tvål. Torka dem med en ren handduk.
  • Barn under 5 bör inte hantera grodor, även om de korrekta försiktighetsåtgärderna tas. De är för troliga att släppa grodan, och de är mer mottagliga för salmonella-relaterad sjukdom.
  • Metod 3 av 3:
    Ger antifungala bad under labb karantän
    1. Bild med titeln bada din groda steg 10
    1. Testa en nyfångad vild groda för Chytrid omedelbart. Amfibian Chytrid (Chytridiomycosis) attackerar en grods hudceller, sprider sig snabbt från groda till groda och är ofta dödlig. Alla vilda grodor bör omedelbart testas för chytrid genom att sänka sina sidor och mage 5 gånger vardera med en steril testpinne. Försegla swaben i en steril väska för testning i labbet.
    • Vilda grodor bör endast fångas för forskningsändamål av utbildade proffs. Försök inte fånga en vild groda för att hålla det som ett husdjur. Det kan vara olagligt, beroende på grodtypen, och det äventyrar hälsan hos grodan och eventuellt du.
  • Bild med titeln bada din groda steg 11
    2. Isolera grodan i 30 dagar som en förebyggande åtgärd. Varje nyfångad vild groda bör hållas isolerat från andra grodor i 30 dagar och började på antifungal behandling även innan Chytrid-testresultatet kommer tillbaka.
  • Någon legitim operation som fångar vilda grodor för forskningsändamål bör ha ett dedikerat isoleringsområde för nya grodor.
  • Bild med titeln bada din groda steg 12
    3. Blanda en antifungal badlösning innehållande itrakonazol. Kombinera oklorerat vatten (inte kranvatten) och den antifungala medicinen itrakonazol vid en dos av 10 milligram per milliliter vatten. Du behöver bara tillräckligt med lösningen för att fylla en behållare till den punkt som grodan bara knappt knappt sänker sig i vätskan.
  • Itraconazol är en receptbelagd medicin som används för att behandla en rad svampinfektioner hos människor.
  • Bild med titeln bada din groda steg 13
    4. Välj grodan för att sätta den i sin antifungala blötlägg. Börja med att tvätta händerna och sätta på vinylhandskar. Placera tummen precis bakom grodans huvud, skopa sedan dina andra fingrar runt och under grodan. Ta tag i det bara nog för att hålla det från att fly. Tvätta händerna noggrant efter hantering av grodan.
  • Plocka upp en groda endast när det behövs. Det orsakar dem en stor stress, och det är lätt för dig att överföra bakterier och sjukdomar fram och tillbaka.
  • Bild med titeln bada din groda steg 14
    5. Låt grodan suga i lösningen i 10 minuter per dag i 10 dagar. Sänk försiktigt grodan i behållaren med den antifungala lösningen, släpp sedan handen från den. Lämna det i den antifungala behållaren i 10 minuter, sedan försiktigt tillbaka den till dess isoleringstank. Upprepa denna process under de följande 9 dagarna.
  • Bild med titeln bada din groda steg 15
    6. Testa grodan igen och håll den i karantän i 30 dagar totalt. Efter de 10 dagarna av behandlingen, testa grodan för chytrid igen. Håll grodan i isolering i 20 dagar, för totalt 30 dagar. Om det andra Chytrid-testet kommer tillbaka, kan grodan släppas från isolering.
  • Om det andra Chytrid-testet kommer tillbaka positivt, starta ytterligare 10-dagars regim av antifungalbad.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande