Hur man släcker en eld vid de första stadierna

När en eld först antänds kan det vara tillräckligt liten för att du kan släcka den med en brandfilm eller brandsläckare till hands. Genom att förbereda och snabbt bestämma vilken typ av brand som du handlar, har du en ännu bättre chans att inte bara släcka elden utan också att göra det utan att riskera skada. Men kom ihåg att säkerheten hos alla i närheten - inklusive dig-kommer först. Om elden snabbt sprider sig, producerar farliga mängder rök eller tar längre tid än fem sekunder för att besegra med en brandsläckare, måste du dra ett brandlarm, evakuera byggnaden och ringa 911.

Steg

Metod 1 av 3:
Släckande elektriska bränder
  1. Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 1
1. Stoppa elden innan den börjar. Majoriteten av elektriska bränder härrör från felaktigt elektriska ledningar eller dåligt underhåll av elektriska system. För att stoppa en elektrisk eld innan den startar, överbelasta inte elektriska utlopp och se till att allt elektriskt arbete utförs för kod av en licensierad elektriker.
  • Håll även elektriska system som är rensa av damm, skräp och spindelbanor, som alla kan leda till bränder.
  • Du bör också använda brytare och säkringar så ofta som möjligt, vilket är enkla steg att ta för att stoppa en strömöverskott från att starta en eld.
  • Bild med titeln släcker en eld vid de första stegen Steg 2
    2. Stäng av strömmen till det elektriska systemet. Om ett elektriskt system börjar gnista eller en eld tänds på en tråd, apparat eller utlopp, skär strömmen till systemet det första, bästa steget att ta. Om källan bara är gnist eller flammen har ännu inte spridit alls, kan det här steget vara tillräckligt för att släcka flamman.
  • Du bör klippa strömmen i brytaren istället för att stänga av väggbrytaren ansluten till uttaget.
  • Om problemet härrör från ledningar eller en apparat, dra inte bara kontakten på enheten. Det elektriska problemet som förekommer kan mycket väl skapa en elektrocutionsrisk också.
  • Bild med titeln släcker en eld vid de första stegen Steg 3
    3. Använd en klass C-märkt brandsläckare om du inte kan klippa strömmen till källan. Den acceptabla typen av brandsläckare i denna situation beror helt och hållet om du kan skära kraften till källan eller inte. Om du inte vet var brytaren är, är lådan låst, eller det skulle helt enkelt ta alltför lång tid att komma åt, då måste du använda en klass C-rated brandsläckare. Klass C-brandsläckare är antingen koldioxid (CO2) eller torra kemiska brandsläckare, och de kommer specifikt att inkludera "klass C" på etiketten på behållaren.
  • För att använda släckaren, dra en stift som stoppar dig från att trycka på handtaget, peka på hornet vid eldens botten och håll ner handtaget. När du ser flammorna krymper, närma sig källan och fortsätt spruta tills elden är helt släckt.
  • Om du inte kan släcka elden inom fem sekunder med hjälp av brandsläckaren, är den för stor. Evakuera till ett säkert ställe och ring 911.
  • Eftersom de felaktiga ledningarna fortfarande får ström i det här fallet, kan elden regera. Du bör fortfarande skära ström till källan så snart som möjligt.
  • Du måste använda en klass C-brandsläckare eftersom de innehåller icke-ledande ämnen. En brandsläckare innehåller bara högt tryckvatten, som leder el och kan skapa elektrocutionsrisker.
  • Ett annat sätt att identifiera koldioxid och torra kemiska släckare är med deras röda färgning (vattensläckare är silver). CO2-släckare har också ett hårt horn på spetsen istället för bara en slang, och de saknar en tryckmätare.
  • Bild med titeln släcker en eld vid de första stegen Steg 4
    4. Använd en klass A eller torr kemisk brandsläckare om du har klippt strömmen. Om du kan klippa strömmen till källan helt, har du vände klass C-elden i en standardklass en brand. I det här fallet kan du använda en vattenbaserad klass En brandsläckare utöver de tidigare nämnda släckarna.
  • Klass En släckare och multipurpose torra kemiska brandsläckare rekommenderas faktiskt i det här scenariot eftersom CO2-brandsläckare driver en högre risk för att brandmassan och återuppriktas när CO2 släpper ut. CO2-släckare kan också orsaka andningsproblem i begränsade utrymmen som hus eller små kontor.
  • Bild med titeln Släck en eld i de första stegen Steg 5
    5. Använd en brandfilm för att kväva elden. Alternativt kan du använda en brandfilm för att kväva elden, men det här steget är endast tillämpligt om du kunde stänga av strömmen till källan helt. Även om ull (de flesta branddukar är kemiskt behandlade ull) är en god isolator av el, vill du fortfarande inte komma nära till källan och riskelektroniken om strömmen fortfarande är på.
  • För att använda en brandfilm, ta bort från dess förpackning, grepp den utfällda filten framför dig med dina händer och kroppsskyddad av den och drapa filten över den lilla elden. Kasta inte filten vid elden.
  • Inte bara är det här mycket effektivt i de tidiga stadierna men skadar inte omgivande område eller föremål.
  • Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 6
    6. Använd vatten för att släcka elden. Om du inte har någon typ av brandsläckare eller brandfilé runt, kan du använda vatten - men använd bara vatten om du har 100%, vänd strömmen till källan. Annars riskerar du inte bara elektrocution, men sprider sig också runt elen, vilket kan sprida elden mycket snabbare. Kasta vattnet vid basen eller sätet.
  • Vatten med hastigheten du kan dra den från en diskbänk kommer bara att vara effektiv om elden är mycket liten och innehöll. Annars kommer det att sprida sig snabbare än du kan dämpa det.
  • Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 7
    7. Ring 911. Även om elden är ute, bör du fortfarande ringa 911. Smolderingobjekt kan regera, och rätt brandmän kommer att kunna isolera och ta bort eventuella risker.
  • Metod 2 av 3:
    Släckande vätska / oljebränder
    1. Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 8
    1. Stäng av bränsleförsörjningen. I tillämpliga situationer är det första du bör göra för bränder som involverar brandfarliga vätskor att stänga av bränsleförsörjningen. Till exempel, om en statisk urladdning antänder bensin runt en bränslepump, är det första du borde göra på nödavstängningsventilen i närheten av alla pumpstationer. Denna lag ger den lilla elden från de mycket stora bränslekällorna runt det.
    • I många fall där den brandfarliga vätskan är den enda bränslekällan, kan elden släcka sig så snart du skär bränsletillförseln.
  • Bild med titeln släcker en eld vid de första stegen Steg 9
    2. Använd en brandfilm för att kväva elden. Du kan också använda en brandfilm på små klass B-bränder. Om en branddäck är lätt tillgänglig kan det vara det enklaste, minst skadliga metoden för att släcka den.
  • För att använda en brandfilm, ta bort från dess förpackning, grepp den utfällda filten framför dig med dina händer och kroppsskyddad av den och drapa filten över den lilla elden. Kasta inte filten vid elden.
  • Se till att elden inte är för stor för filten att kväva det. Vegetabilisk olja antänds i en stekpanna, till exempel, är en liten nog eld för en brandfilm.
  • Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 10
    3. Använd en brandsläckare i klass B. Som med elektriska bränder bör vattenbaserade (klass A) brandsläckare inte användas på flytande eller oljebränder. Koldioxid (CO2) och torra kemiska brandsläckare kommer att ha en klass B-betyg. Kontrollera etiketten på brandsläckaren och se till att det står att klass B innan du använder den på en brandfarlig flytande eld.
  • För att använda släckaren, dra en stift som stoppar dig från att trycka på handtaget, peka på hornet vid eldens botten och håll ner handtaget. När du ser flammorna krymper, närma sig källan och fortsätt spruta tills elden är helt släckt.
  • Om du inte kan släcka elden inom fem sekunder med hjälp av brandsläckaren, är den för stor. Evakuera till ett säkert ställe och ring 911.
  • Det enda undantaget från denna regel när flytande eldstammar från vegetabilisk olja eller animaliska fetter i kommersiella djupa fryers och annan restaurangutrustning. Den stora storleken och extrema värme och bränslekälla för dessa enheter får sin egen klassificering för brandsläckare-klass K-brandsläckare. Restauranger med denna typ av utrustning är lagligt skyldiga att hålla en klass k släckare närvarande.
  • Kasta inte vatten på vätska eller oljebränder. Vatten blandas inte med oljan. När de är tillsammans, håller oljan ovanpå vattnet. Vattnet koka sedan och bli ånga "väldigt snabbt.` Denna snabba koka är farlig. Eftersom vattnet är på botten av oljan sprutar det varmt, brinnande olja i varje riktning när det kokar av och avdunstar. Detta sprider sedan elden mycket snabbt.
  • Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 11
    4. Ring 911. Även om elden är ute, bör du fortfarande ringa 911. Smolderingobjekt kan regera, och rätt brandmän kommer att kunna isolera och ta bort eventuella risker.
  • Metod 3 av 3:
    Släckande organiska bränder
    1. Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 12
    1. Använd en brandfilm för att släcka elden. Om bränslekällan för elden är ett fast brännbart material-trä, tyg, papper, gummi, plast, etc.-Den har du en brand. En elddäck är ett snabbt, enkelt sätt att släcka det första etappen av en eldstad. Branddäcken tar bort syre från elden, som svälter elden av det är förmåga att brinna.
    • För att använda en brandfilm, ta bort från dess förpackning, grepp den utfällda filten framför dig med dina händer och kroppsskyddad av den och drapa filten över den lilla elden. Kasta inte filten vid elden.
  • Bild med titeln släcker en eld vid de första stegen Steg 13
    2. Använd en brandsläckare på elden. Om du inte har en brandduk, kan du enkelt använda en brandsläckare på en eldstad. Se till att etiketten på brandsläckaren läser klass A.
  • Att använda släckaren, sikta mot eldens botten och sopa sprutan fram och tillbaka över det tills det är ute.
  • Om du inte kan släcka elden inom fem sekunder med hjälp av brandsläckaren, är den för stor. Evakuera till ett säkert ställe och ring 911.
  • Enbart klass En släckare kommer att vara silver och kommer att ha en tryckmätare för vattnet inuti - men många multipurpose torra kemiska brandsläckare kommer också att betygas för klass A-bränder.
  • Du kan använda en koldioxid (CO2) släckare på klass A-bränder om det är den enda typen av brandsläckare du har, men det rekommenderas inte. Klass A-objekt tenderar att smolda under lång tid, och elden kan mycket lätt regera när CO2 släpper ut.
  • Bild med titeln släcker en eld vid de första stegen Steg 14
    3. Använd mycket vatten. En specifikt klass En brandsläckare är väsentligen vatten under tryck, så du kan använda stora mängder vatten från en diskbänk om det är det enda du har tillgång till. Om elden uppenbarligen sprider sig snabbare än du kan dämpa det - eller om det producerar för mycket rök för dig att försöka säkert - då måste du evakuera utrymmet och ring 911 istället.
  • Bild med titeln Släck en eld vid de första stegen Steg 15
    4. Ring 911. Som med någon typ av brand kan du ringa 911 även om du lyckas släcka elden. Nödrespondenter kommer att se till att elden inte har någon chans att regera.
  • Tips

    Om du använder en brandfilm, se till att du lämnar elden som är täckt i minst femton minuter eller tills all värmen har försvunnit.
  • Bekanta dig med de typer av brandsläckare du har i ditt hem och kontor. Ju snabbare kan du nå rätt släckare för jobbet, desto bättre är dina chanser att lägga ut det i sitt första skede.
  • Bekanta dig med platsen för breaker boxen i ditt hem och kontor. I händelse av el, vill du kunna nå lådan så snabbt som möjligt för att stänga av strömkällan.
  • Ring alltid 911 även om du har framgångsrikt släckt elden.
  • Om du lagar mat med olja i en panna och oljeljuset i brand, använd bakpulver för att släcka den.
  • Varningar

    Om du misstänker en gasläcka, evakuera utrymmet eller om det är säkert att du kan slå gasen och ring 911 eller din gasleverantörs nödläge omedelbart. Använd inte en mobil eller trådlös telefon i närheten av läckan för att göra det! Se också till att du inte slår på eller av alla elektriska apparater. Ventilera byggnaden om det är säkert att göra det genom att öppna alla dörrar och fönster. Men se till att stänga dem om läckan är extern till byggnaden. Naturgas är mycket brännbar och kan fylla ett utrymme snabbt. Om det antänds, kommer elden att vara explosiv och aldrig tillräckligt liten för att hantera utan hjälp av professionella brandmän.
  • Rökinhalation är extremt farligt. Om elden har kommit till scenen där det producerar mycket rök, evakuera och ring 911.
  • Denna artikel representerar en allmän guide för att försöka släcka mycket små bränder i sitt ursprungliga tändningssteg. Använd informationen inom din egen risk och övning extrem försiktighet varje gång brand är närvarande.
  • När som helst kan du inte släcka elden inom fem sekunder med hjälp av brandsläckaren, så är den för stor. Släckaren kommer sannolikt att gå ut innan du släckte elden. Evakuera till ett säkert ställe och ring 911.
  • Ditt liv kommer först. Evakuera om elden har spridit sig och det finns en låg chans att släcka den med normala medel och ta inte tid att samla några tillhörigheter. Hastighet är viktigt.
  • Saker du behöver

    • Vatten (i fallet med en brand-brand)
    • Brand filt
    • Tydligt märkt och aktuell brandsläckare
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande