Hur man skapar en skoltidning i grundskolan

Skoltidningar är ett bra sätt för grundskolestudenter att lära sig om lagarbete och tidshantering samtidigt som man utvecklar läskunnighet. Med en liten budget, grundläggande datorkunskaper och någon kreativitet kan du hjälpa dina elever att skriva och publicera sin egen tidning. Eleverna kommer att bygga förtroende, och föräldrarna kommer att ha en värdefull rekord av sina barns kreativa talanger.

Steg

Del 1 av 3:
Planerar ditt papper
  1. Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 1
1. Bestäm hur ofta du publicerar ditt papper. Detta bestämmer hur mycket tid och pengar du behöver. Det är bäst att börja publicera bara ett par gånger en termin, speciellt om du inte förväntar dig att ha en stor budget. Du kan alltid bestämma att publicera oftare senare.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 2
    2. Bestäm på en storlek och format för din tidning. Det billigaste alternativet kommer att använda vanlig 8.5x11 skrivarpapper och häftning av sidorna tillsammans, men om du inte har en mycket begränsad budget eller dina elever är väldigt unga, är det värt en extra kostnad för att skapa en färdig produkt som ser ut som en riktig, professionell tidning.
  • Det finns många online trycktjänster som specialiserar sig på skoltidningar. Din lokala tidning kan också vara villig att ge dig en affär om utskrift.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 3
    3. Gör en lista med material och kostnader. Detta bör i alla fall inkludera en dator att redigera på och en skrivare och / eller kopiator om du planerar att skriva ut tidningen själv. En skanner kan också vara användbar om du vill inkludera elevernas ritningar eller handskrivna bitar.
  • En snabb Internet-sökning ska ge dig en uppfattning om vad varje objekt kommer att kosta. Många av dessa material kan redan vara tillgängliga för din skola, men du kan behöva betala för leveranser som du kommer att sluta, till exempel papper och bläckpatroner.
  • Brainstorm idéer för insamling, till exempel Bake Sales, Pizza-fester och sälja annonser i din tidning.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 4
    4. Få tillåtelse från din skolans huvud. Du behöver deras godkännande för att göra tidningen tjänsteman, och att boka ett rum för din personal att träffas i före eller efter skolan.
  • Prata om hur man arbetar på en skoltidning gynnar studenter: bygga förtroende och ledarskap, uppmuntra lagarbete och läsa och skriva kul.
  • Berätta för dem vad din beräknade budget är och dela dina idéer för insamling. Det kan finnas finansiering tillgänglig i skolbudgeten för att täcka dina kostnader, men du bör vara beredd att samarbeta med huvud- och skolstyrelsen för att bestämma hur mycket finansiering du får.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 5
    5. Hämta pengar, om det behövs. Du kan få tillräckligt med finansiering från skolbudgeten för att täcka dina kostnader, men du borde vara redo att lägga på några insamlingsaktiviteter om budgeten inte ger tillräckligt. Du vill planera en del insamling för innan du börjar ditt papper, och även för senare när dessa medel går ut.
  • Lokala företag kan vara intresserade av att sponsra din tidning, speciellt om du lägger namn eller logotyp i papperet.
  • När du har en tidspersonal, planera med att involvera dem i insamlingsaktiviteter. Det kommer att vara pedagogiskt för dem, och givare kan vara likligare att ge när eleverna aktivt deltar.
  • Överväg att sälja annonser i ditt papper. Studenter kommer sannolikt att dela papperet med sina föräldrar, vilket kan ge en ganska publik för företagen. Men vara medveten om att detta kommer att kräva en pågående investering av tid och ansträngning från din sida.
  • Del 2 av 3:
    Få eleverna involverade
    1. Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 6
    1. Skapa ett registreringsblad för studenter. Inkludera en lista över tillgängliga positioner, till exempel författare, artister, fotografer, distributörer och redaktörer. Se till att registreringsbladet är i stor utsträckning distribuerad över hela skolan och att lärare uppmuntrar eleverna att anmäla sig.
    • Beroende på studenternas ålder kan det vara användbart att ha en "chefredaktör" som hjälper till att övervaka de andra elevernas arbete, med en lärares vägledning.
    • Om du har problem med att få tillräckligt med studenter att anmäla sig, fråga lärare att nominera studenter från sin klass som de känner sig väl lämpade för de tillgängliga positionerna.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 7
    2. Planera ditt första möte. När du har en tidspersonal, ordna en tid och plats att träffas efter skolan. Ditt första möte är en bra tid att utbilda eleverna om vad exakt en tidning är och vad som gör en bra artikel - som att inkludera en vem, vad, var och när i varje historia.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 8
    3. Göra gruppbeslut om vad som kommer att gå i den första frågan. Du kan börja med att välja ett namn för din tidning. Uppmuntra eleverna att arbeta tillsammans för att bestämma vilka artiklar och funktioner som ska ingå. Att skapa en lista över allas idéer på affischpapper eller ett tavla kan vara till hjälp som utgångspunkt, och studenter kan hjälpa till att välja vilka idéer som är bäst passform.
  • Börja med att bestämma vilka sektioner som ska gå i din tidning. Du kan följa ett vanligt tidningsformat - Sport, underhållning, väder, etc. Inte alla historier måste vara "nyheter" - till exempel kan eleverna rita sin favoritutövare för sportsektionen, eller skriv om den hetaste dagen de kan komma ihåg för väderavsnittet.
  • Att föra in en riktig tidning, eller ett exempel på ett annat högkvalitativt studentnyhetsbrev, hjälper till att ge eleverna idéer om vilka slags berättelser som de vill skriva.
  • Uppmuntra studenter att tänka på vad som gör en historia "nyhetsvärt" - vad skulle de vilja läsa? Vilka senaste händelser i skolan kunde de skriva en historia om?
  • Del 3 av 3:
    Publicera din första fråga
    1. Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 9
    1. Välj en tidningsmall. Gratis mallar är tillgängliga online, såväl som programvara skapad speciellt för publicering av skoltidningar. När du väl valt en mall, kommer du att kunna avgöra var artiklar kommer att passa och hur länge de kan vara.
    • Studenter som är intresserade av konst kan tilldelas att redigera och designa papperslayout med den mall du valde.
  • Bilden med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 10
    2. Skapa uppdrag för den första utgåvan av din tidning. Med hjälp av de idéer som din tidningspersonal kom upp i ditt första möte, ge varje student ett uppdrag för vad de ska skriva, fotografera eller på annat sätt bidra till tidningen.
  • Var säker på att varje elev är klar på vad som förväntas av dem, inklusive tidsfrister och ordräkningar. Ge ett grovt utkast till tidsfrist samt en sista utkast till tidsfrist, så det kommer att finnas tid att redigera och korrigera det grova utkastet.
  • Om eleverna ännu inte är färdiga att skriva, kan det vara snabbare för dem att handskriva artiklar. Handskrivna artiklar kan antingen skrivas upp av en lärare eller äldre medarbetare eller skannas i som det är för en mer personlig, mindre formell tidning.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 11
    3. Korrekturläsning hela tidningen innan du publicerar. Gör det minst en vecka före publicering, så det kommer det att finnas gott om tid för studenter att göra ändringar om det behövs. Vara konstruktiv och specifik när man förklarar vilka förändringar som behöver göras och beröm studenter för vad de gjorde det bra.
  • Om din tidningspersonal innehåller redaktörer eller en redaktör, arbetar med dem för att korrekturläsa papperet och bestämma eventuella ändringar.
  • Bild med titeln Skapa en skoltidning i grundskolan Steg 12
    4. Skriv ut och distribuera din tidning. Uppmuntra eleverna att ta med kopior hem för sina föräldrar och släkting - Familjens engagemang är en viktig faktor för att utveckla läskunnighet, och att få positiv feedback från kära kommer att inspirera dina elever att fortsätta att delta. . Göra tid i klassen för att läsa och prata om tidningen, och bjuda in eleverna på tidningspersonalen att dela med sig av vad de bidrog.
  • Skriv ut minst några dagar innan du planerar att distribuera, om du stöter på några problem eller förseningar med utskrift.
  • Tips

    Barn älskar att se sitt namn i tryck. För att uppmuntra läsaren, fokusera tidningsinnehållet på eleverna själva och försöka inkludera så många barn som möjligt.
  • Bilder kommer att göra tidningen mer attraktiv och rolig, speciellt för yngre läsare.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande