Kan du böja ett rör utan rörbender? Dina frågor svarade

Böjningsrör utan specialrör Bender är inte en särskilt lång order om du arbetar med ett mjukare material, som koppar, aluminium och PVC. För tuffare material, som rostfritt stål och järn, kräver denna process vanligtvis specialiserad utrustning. Tänk på, medan många använder termen "rör" och "rör" utbytbart, rör är vanligtvis starkare än rör och du behöver ofta använda ett rörbender för att göra justeringar till dem.

Steg

Fråga 1 av 7:
Kan någon form av rör vara böjd?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 1
1. Nej, det beror på rörets material och storlek. Mjukare material, som koppar och aluminium, är svaga nog att du ofta kan böja dem för hand. Hårdare material, som rostfritt stål eller järn, kommer att vara utomordentligt svåra att böja utan rörbender. Rörets tjocklek spelar också i det här, desto tjockare röret är desto hårdare blir det att böja.
  • Det mjukare materialet är desto lättare är det att sätta mjukare U-formade böjningar i röret. Ju hårdare materialet är desto mer sannolikt är du att sluta med en V-formad böjning.
Fråga 2 av 7:
Hur böjer du manuellt ett rör?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 2
1. Fyll röret med sand och värma upp det. Ladda in det inre av röret med tät sand och anslut öppningarna med tyg. Sätt sedan på röret i en vice eller ovanpå två såghästar och greppa ändarna med stora skiftnycklar. Använd ett slagfacklänk (för hårdare material) eller en hårtork (för mjukare material) och värma det område där du vill böja röret. När materialet blir extremt varmt, sätt på värmebeständiga handskar och böj röret för hand. Låt det svalna innan du tömmer sanden och använder ditt rör.
  • Du måste bära handskarna även om du inte rör det område du värmde direkt. Hela röret kan bli varmt medan du värmer det.
  • Du kan använda vice eller skiftnycklar för att få hävstångseffekt om du behöver det.
  • Vissa människor tycker det är lättare att lägga lite läder mellan dina händer och röret för att hålla ditt grepp medan du böjer det.
  • Sanden hjälper röret att hålla sin form medan du böjer den. Om du inte fyller det inre av röret, kommer du att sluta med kinks i röret.
Fråga 3 av 7:
Hur böjer du kopparröret utan rörbender?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 3
1. Använd en böjningsfjäder för att böja kopparrör för hand. Köp en böjfjäder som matchar rörets diameter och fyller den inuti röret du vill böja. Därefter böj röret långsamt för hand. Böjningsfjädern kommer att hålla röret från att kinka när du böjer det.
  • Du kan behöva böja röret runt framsidan av knäet för att få lite hävstång om röret är tjockare.
  • Du kan också fylla röret med sand och anslut ändarna istället för att använda en rörbender. Du kan behöva använda en hårtork för att värma röret upp om det är särskilt tjockt, men koppar är tillräckligt svagt att du ofta kan böja den utan värme.
  • Ju längre och tunnare ditt rör är desto lättare blir det att böja för hand. Du kan alltid använda skiftnycklar eller en vice för att få lite extra hävstångseffekt.
Fråga 4 av 7:
Hur böjer du metallrör?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 4
1. Du behöver en rörbender. Rör används för att transportera vätskor eller luft, men rör används strukturellt. Detta innebär att rören är tillverkade för att vara exceptionellt starka. Som ett resultat kräver de flesta rören unika rörböjningsutrustning.
  • Det enda undantaget här är kopparrör. Du kan faktiskt böja dessa saker genom att lägga ner ett träbräda och slår försiktigt röret mot en kant upprepade gånger. Du kan känna dumt att göra det, men kopparröret kommer långsamt att böja med varje inverkan.
Fråga 5 av 7:
Hur böjer du rostfritt stål utan att bryta det?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 5
1. Du måste använda en rörbender. Det finns inga rimliga DIY-lösningar som inte involverar en rörbender. Den goda nyheten är att du förmodligen inte kommer att bryta rostfritt stål. Rostfritt stål är särskilt starkt, och det blir faktiskt starkare ju mer du böjer det.
Fråga 6 av 7:
Hur böjer du 2 i (5.1 cm) PVC-rör?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 6
1. Fyll röret med en dräneringskruv och värma upp det. Skjut skruven hela vägen genom röret och sätt det på en värmebeständig yta eller såghästar. Vänd en hårtork på hög värme och blås varmluft över rörets område där du vill att den ska böja. Efter en minut eller två, sätt på värmebeständiga handskar och böj röret långsamt för hand. Det kan kräva flera försök att få det att böja det sätt du vill ha. När du är klar, skjut dräneringskruven ut och låt röret coolt.
  • Du kan också fylla röret med sand och anslut ändarna med tyg istället för att använda en avloppskruv. PVC är mindre benägen att kinka än andra material, så du borde vara bra med en dräneringskruv.
  • En av fördelarna med PVC-rör är att det är väldigt lätt att komma runt hörnen utan böjning. Om du kan, bara få några leder, kontakter och PVC-lim för att ansluta flera bitar för att omdirigera ditt rör runt hörn och kanter.
Fråga 7 av 7:
Hur böjer du PVC-ledningen utan en bender?
  1. Bild med titeln Bend Pipe utan ett rörbender Steg 7
1. Använd en värmepistol eller blåsorkare för att böja ledningen. Ställ blåstorken på hög eller börja med värmepistolen på en medium inställning. Flytta långsamt värmekällan fram och tillbaka längs den del av ledningen som du vill böja. Applicera ljustryck medan du gör det så att du kan känna när ledningen är mjukad upp. När ledningen är formbar och lätt att böja, dra den i vilken form du vill ha.
  • Använd värmebeständiga handskar medan du gör det här.
  • Om du inte är i rush för att avsluta jobbet, köp bara fabriksbent PVC-ledning. Ditt arbete kommer att se mycket renare om du inte behöver böja ledningen för hand.

Tips

Dela på det sociala nätverket:
Liknande