Hur man skär akrylrör

Akrylrör är en slitstark, mjukbar produkt som ofta används i kirurgisk utrustning, byggnadskonstruktion och PC-vattenkylningssatser. Om du arbetar med akrylrör, är chansen att du måste klippa det några gånger för att passa in i position. Naturligtvis vill du inte bryta eller förstöra röret, så du har förmodligen några frågor om hur man gör det här korrekt. Lyckligtvis är det här ett enklare jobb än du kanske tror! Vi är här för att svara på alla dina frågor så att du kan ta itu med det här jobbet utan problem.

Steg

Fråga 1 av 8:
Kan jag använda en handsaw för att skära akrylrör?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 1
1. Ja, någon såg kommer att fungera på akryl så länge som det är fin-tandat. Det finns många typer av handsågar eller hacksaws tillgängliga, och de är alla godkända verktyg för skärning genom akrylrör. En fin-tandad såg är bäst eftersom det är mindre benäget att riva på plasten medan du skär och ger dig en renare skärning.
  • För att klippa slangen med en handsaw markera platsen där du vill klippa röret. Håll ner det mot ett bord eller arbetsbänk, börja sedan såga med lätt tryck på den platsen. Fortsätt tills du skär igenom hela röret.
  • Applicera inte mycket tryck medan du skär eller du kan bryta röret. Bara rocka sågen fram och tillbaka och låt det fungera genom röret.
Fråga 2 av 8:
Kommer en rörskärare att arbeta på akrylrör?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 2
1. Ja, det här är också ett rekommenderat sätt att skära akryl. Ett rör- eller rörskärare är ett vanligt verktyg för att klippa metall eller PVC-rör. Det kommer också att fungera på akrylrör, så länge det passar runt hela röret.
  • För att använda en rörskärare klämmer lätt skäret runt röret på den plats du vill klippa in. Rotera skäraren för att göra rörets yta. Dra åt skäraren något och rotera sedan igen. Fortsätt rotera och åtdragna tills du skär igenom hela röret.
  • Det finns akrylrörskärpatser som vanligtvis innehåller en rörskärare som huvudverktyget. Många akryltillverkare säljer också dessa verktyg separat.
  • En rörskärare kan inte passa större akrylrör om det inte är utformat för stora rör. Om din passar inte röret, få en större typ eller använd en handsaw istället.
Fråga 3 av 8:
Kan jag klippa röret med en rörskärare?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 3
1. Ja, så länge du är försiktig så att du inte krossa röret. En rörskärare är ett handverktyg som ser ut som ett par trädgårdsskärmar, och det brukar användas för att klämma rör eller slang. Detta verktyg kommer också att fungera för akrylrör, men var försiktig och arbeta långsamt. Om du klipper röret för snabbt, kommer du att krossa det och det kommer inte att passa in i dina armaturer.
  • För rätt skärningsmetod, vila slangen i skäraren på den plats du vill klippa. Stäng skäraren försiktigt och rotera röret för att få poäng. Stäng sedan skäraren långsamt tills du skär igenom hela röret.
  • Det är lättare att krossa tunnare akrylrör om du skär det felaktigt. Arbeta långsamt för att få den renaste skärningen möjlig.
Fråga 4 av 8:
Vad är det snabbaste sättet att skära igenom akrylrör?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 4
1. Elverktyg som en bordsåg, cirkelsåg, bandsåg eller dremel kommer att få jobbet gjort snabbt. Se till att du använder ett finkantigt blad så att du inte rinner eller skadar röret och rör dig långsamt för att få den renaste skärningen möjlig.
  • Använd alltid handskar när du arbetar med elverktyg och håll fingrarna långt ifrån bladet.
Fråga 5 av 8:
Vad är det bästa verktyget för att skära en stor eller tjock akrylrör?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 5
1. En handsåg, power såg, rörskärare eller rörskärare fungerar bra. Några av dessa val kommer att fungera, oavsett akrylrörets diameter. Verktyg som rör eller rörskärare kan dock inte passa större rör om de inte är utformade för att hantera större rör. Om dina skärare inte passar runt röret, använd en såg istället.
Fråga 6 av 8:
Vad är extruderad akryl?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 6
1. Extruderad akryl är bara ett annat namn för drog eller formad akryl. Det är ett vanligt sätt att producera akrylrör. Du kan klippa den med en fin-tandad såg eller rörskärare.
  • Den andra huvudtypen av akryl är gjuten. Det här är lite starkare än extruderat akryl, och det är vanligare i lakan snarare än slangar. Men om din slang är gjuten istället för extruderad, kan du fortfarande klippa det på samma sätt som du skär extruderad akryl.
Fråga 7 av 8:
Är akryl samma som PETG-slang?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 7
1. Nej, det här är två olika material. PETG, eller polyetylentereftalatglykol, är en hårdare plast än akryl. Men de beter sig mycket på samma sätt och du kan skära dem på samma sätt med samma verktyg. Om du använder PETG-slang, kommer dessa steg att fungera för det också.
  • I allmänhet är PETG starkare och kommer att motstå skador bättre än akryl. Det används normalt i utrustning som kräver hållbarhet. Men akryl är mjukare och lättare att böja, så om du också kommer att böja slangen, är akryl bättre.
Fråga 8 av 8:
Behöver jag någon säkerhetsutrustning för att skära akrylrör?
  1. Bild med titeln Cut Acrylic Tubing Steg 8
1. Nej, du behöver ingen speciell säkerhetsutrustning för skärning av akryl. Det producerar inte damm eller skräp som du kan andas in, och plasten är inte irriterande om du rör den. Du kan arbeta med det utan handskar, skyddsglasögon eller en mask.
  • Det enda undantaget är om du använder elverktyg. Använd alltid handskar i det här fallet.

Tips

Du kanske har hört talas om namn som plexiglas eller perclax. Det här är bara varumärken för akrylprodukter, så du kan använda alla dessa skärningsmetoder för dem.
  • Om du arbetar med Acrylic är det bäst att bli lite mer än du behöver. På det sättet kan du börja om du gör några misstag när du skär.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande