Så här justerar du en svetsmaskin

Olika typer av svetsmaskiner har olika inställningar som du kan ändra för att justera hur de svetsar. De 3 huvudtyperna av svetsmaskiner som du kan hitta dig själv som arbetar med är sticksvetsare, MIG-svetsare och TIG-svetsare. Observera att vissa maskiner automatiskt styra vissa inställningar och inte alla svetsare gör att du kan justera samma inställningar, så de justeringar du kan göra beror mycket på den specifika svetsaren du använder. Inga två svetsmaskiner kalibreras exakt samma, så du kan också spela med dina justeringar för att hitta de perfekta inställningarna för din maskin och det material du är svetsning.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör justeringar på sticksvetsare
  1. Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 01
1. Hitta strömmen för en typ och tjocklek av metall på ett svetskart. Leta efter ett Pick Welding Amperage Chart Online eller i din Stick Welders tillverkarens instruktioner. Hitta typen av metall och tjocklek på det material du planerar att svetsa på diagrammet och titta på den rekommenderade strömnivån som motsvarar dessa specifikationer.
  • Observera att sticksvetsare kan användas för att svetsa stål, järn, aluminium, koppar och nickel.
  • Till exempel, om du vill svetsa ett stycke stål som är 1 i (2.5 cm) tjock, den rekommenderade strömnivån kommer att vara cirka 200 ampere.
  • Ett annat exempel på en rekommendation som du kanske ser på ett diagram är 125 ampere för /8 i (0.32 cm) aluminium.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 02
    2. Ställ AFPS med knappen på framsidan av maskinen. Titta på siffrorna runt Amperage-ratten och hitta den rekommenderade strömmen för tjocklek och typ av metall som du kommer att svetsa. Vrid ratten på Stick-svetsaren till höger för att öka AMPS eller vänster för att minska förstärkaren tills pilen på vredet pekar på rätt antal ampere.
  • Om du vill göra mindre justeringar av värmen när du håller svetsning, kan du bara dra svetsbågen tillbaka för att göra svetspöl hetare och bredare. På det sättet behöver du inte ändra maskinens amperage i mitten av svetsning.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 03
    3. Använd en sticksvetsstång med en diameter som motsvarar maskinens ampere. Stångens diameter, även känd som elektroden, kommer att vara en decimalversion av strömmen. Använda en .125 i (0.32 cm) tjock svetsstång när du svetsar ett material vid 125 ampere, till exempel.
  • Sticksvetsdiagrammet du använder för att ställa in maskinens strömstyrka för materialet du ska också rekommendera en elektrodstorlek.
  • Metod 2 av 3:
    Ändra en MIG-svetsarens inställningar
    1. Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 04
    1. Använd 1 amp per .001 i (0.0025 cm) metalltjocklek som en allmän regel. Tjockleken på materialet du är svetsning bestämmer hur mycket amperage som behövs för att svetsa det effektivt. Vrid strömbrytaren på din MIG-svetsare till det nummer som matchar tjockleken på det material du planerar att svetsa för att ställa in startampaket.
    • Till exempel, om du är svetsstål som är .125 i (0.32 cm) tjock, sätt AMP-ratten till 125 ampere.
    • Observera att du kanske tycker att du behöver justera strömmen efter att du har startat svetsning. Du kan få en bättre svets på olika typer av metaller med hjälp av något högre eller nedre amperages.
    • Du kan Använd en MIG-svetsare För att svetsa en mängd olika metaller, inklusive kolstål, rostfritt stål, aluminium, magnesium, koppar, nickel och brons.

    Dricks: Många svetsmaskiner har ett diagram tryckt eller fast på dem som ger rekommenderade inställningar för olika typer av material och tjocklekar. Du kan alltid referera till detta för att välja din startamperage och andra inställningar också.

  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 05
    2. Öka trådstorleken för högre AMP-intervall. Det rekommenderas att använda .023 i (0.058 cm) tråd för 30-120 ampere, .030 i (0.076 cm) tråd för 40-145 ampere, .035 i (0.089 cm) tråd för 50-180 ampere, och .045 i (0.11 cm) tråd för 75-250 ampere. Välja en tjocklek av tråd som fungerar för olika tjocklekar av metall som du vanligtvis svetsar betyder att du inte behöver ändra tråden ofta.
  • Till exempel, om du vanligtvis svetsmetaller är mellan .125 i (0.32 cm) tjockand .150 i (0.38 cm) tjock, användning .035 i (0.089 cm) Tråd Eftersom det ampongområde du brukar svetsa på är cirka 125-150 ampere.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 06
    3. Välj starthastigheten baserat på AMPS som du använder. Ställ in ledningshastigheten på antalet inches per minut (IPM) som rekommenderas av maskinens inställningsdiagram, om den har en, för den strömnivån du svetsar på. Multiplicera förstärkaren som du svetsar vid en multiplikator som motsvarar tjockleken på den tråd du använder, om du inte har ett inställningsdiagram. Multiplicera med 1 i (2.5 cm) per amp för .045 i (0.11 cm) tråd, 1.6 i (4.1 cm) per amp för .035 i (0.089 cm) tråd, 2 i (5.1 cm) per amp för .030 i (0.076 cm) tråd och 3.5 i (8.9 cm) per amp för .023 i (0.058 cm) tråd.
  • Till exempel, om du svetsar vid 125 ampere och använder .045 i (0.11 cm) tråd, ställa in ledningsfoderet till 125 IPM.
  • Observera att vissa nyare maskiner bara kan ha en ratt med olika tjocklekar på den. Du kan helt enkelt vända den här ratten till tjockleken på det material du svetsar för att ställa in strömförsörjning och trådfoderhastighet.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 07
    4. Vrid voltsratten till tillverkarens rekommenderade spänning. Titta på diagrammet på din svetsmaskin och hitta spänningen som motsvarar det material du svetsar. Flytta spänningsratten till numret som diagrammet rekommenderar att du hittar en bra startspänning.
  • Som en allmän regel, den tunnare metallen du svetsar, desto lägre spänningen kommer du att använda för att svetsa den.
  • Till exempel kan du använda en 21-23 volt till svets /2 i 1.3 cm) Aluminium med en MIG-svetsare. Du kan använda 32 volt till svets /2 i 1.3 cm) rostfritt stål.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 08
    5. Välj en mellanklass spänning som skapar en stark, stabil svetsbåge. Börja göra en svets på ett skrotstycke av metall som är samma material och tjocklek som den metall du planerar att svetsa. Har någon minskat spänningen på din maskin tills svetsbågen börjar stubbning, öka den igen tills bågen blir instabil. Välj en spänning i mitten mellan dessa 2 spänningspunkter.
  • Stubbning är när svetstråden inte brinner tillräckligt snabbt och slår botten av svetspoolen, som du kan känna som du svetsar.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 09
    6. Slå upp gasflödet om det finns mycket omgivande luftflöde. Svetsgasflödet mäts i kubikfot per minut (CFM). Öka CFM om du arbetar i ett draftigt område eller håller det lågt om du arbetar i en sluten butik där det inte finns mycket omgivande luftflöde.
  • Att hitta rätt gasflöde är ganska mycket en fråga om att experimentera. Målet är att ge tillräckligt med gasflöde för att skydda din svets från luft, vilket kan förorena det.
  • Till exempel, om du svetsar i ett öppet, draftigt område, kan du prova ett gasflöde på 50 cfm. Om du arbetar i en sluten butik kan du prova ett gasflöde på 15 cfm.
  • Dricks: Om du inte har tillräckligt med gasflöde som skyddar din svets från luften, kan du se synlig porositet och pinhål i svetsen. Om detta händer, öka gasflödet.

    Metod 3 av 3:
    Styr värmen på TIG-svetsare
    1. Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 10
    1. Flytta fotpedalen eller handen för hand för att ändra a TIG WELDER värme. Skjut ner foten på pedalen för att öka strömmen eller låt pedalen upp för att minska strömmen, om din TIG-svetsare har en fotpedalstyrningsstyrning. Skjut handfastkontrollhjulet framåt för att öka strömmen eller rulla den bakåt för att minska strömmen, om din TIG-svetsare har en handkontroll.
    • När du manuellt justerar värmen på en TIG-svetsare, vänder du verkligen strömmen upp eller ner.
    • Vissa TIG-svetsmaskiner har också strömreglering på själva maskinen som låter dig ställa in mer exakta amperageinställningar, men det beror helt på maskinens make och modell.
    • Några exempel på metaller som du kan använda en TIG-svetsare till svets är stål, aluminium, magnesium, nickellegeringar, mässing, koppar, brons och guld.
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 11
    2. Vända upp ampere för att öka värmen om din svetss pärla är för smal och hög. Öka förstärkaren med hjälp av din TIG-svetsarens fot eller handkontroll för att slå upp värmen. Detta kommer att bredda och platta din svetss pärla.
  • En allmän tumregel är att din svetspärls bredd bör vara ungefär lika bred som tjockleken på metallen som du svetsar.
  • Till exempel, om du svetsar /2 i 1.3 cm) tjock metall, och din svetspärla är bara /4 i (0.64 cm) bred, försök långsamt öka värmen tills pärlan breddas ut till omkring /2 i 1.3 cm).
  • Bild med titeln Justera en svetsmaskin Steg 12
    3. Sänka förstärkaren för att minska värmen om din svetss pärla är för bred och platt. Använd din TIG-svetsarens hand- eller fotkontroll för att minska förstärkaren och sväng värmen. Detta kommer att göra din svetss pärla högre och smalare.
  • Till exempel, om du svetsar /4 i (0.64 cm) tjock metall och din svetspärla är /2 i 1.3 cm) bred, försök att sänka värmen tills din svetspärla är bara om /4 i (0.64 cm) bred.
  • Tips

    Tänk på att inga två svetsmaskiner är exakt samma, även om de är samma make och modell. Varje maskin är kalibrerad annorlunda.
  • I slutändan, hur du justerar din svetsmaskin beror på de svetsar du gör. Känn det ut som du svetsar och försöker justera olika inställningar tills du uppnår kvaliteten på svetsar som du vill ha.
  • När du har hittat de optimala inställningarna för din svetsmaskin kan du lämna den på dem, så länge som den typ av metall och tjocklek som du svetsar inte ändras.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande