Hur man gör vibrato på en fiol

Vibrato är en mellanliggande spelteknik som lägger till en annan nivå av artistry och känslor till fiol. Innan du börjar lära dig vibrato, bör du vara bekväm med första och tredje positioner och kunna byta mellan dem med lätthet. Dessutom bör du kunna spela din fiol med god intonation och utan att kollapsa fingrarna på strängarna. Det finns 3 typer av vibrato på en violin: Wrist Vibo (den vanligaste), arm vibrato och finger vibrato. De olika typerna kan användas för att uttrycka olika känslor och skapa olika stämningar inom din musik.

Steg

Del 1 av 3:
Lär dig olika vibratotekniker
1. Använd de olika vibrato-teknikerna för att skapa olika humör. Arm vibrato är långsammare och bredare, så det används vanligtvis för långsam, dyster musik. Däremot lägger de snabbare, grundare rörelser av handleden vibrato-färg och stil till en mer exuberant melodi. Finger vibrato är snabbare och ljusare än handleden vibrato.
  • Många låtar fungerar bäst med en kombination av olika typer av vibrato för att ställa in tonen från en del av låten till nästa. Till exempel kan en dramatisk tango börja långsammare, sedan övergång till en snabbare takt som dansen intensifieras. Du kan använda ARM Vibrato för att ge en känsla av spänningsbyggnad under den långsamma delen, sedan övergång till en Wrist-vibrato.
Expertips
Dalia Miguel

Dalia Miguel

Erfaren Violin Instruktionalia Miguel är en violinist och violininstruktör baserad i San Francisco Bay-området. Hon studerar musikutbildning och violinprestanda vid San Jose State University och har spelat violin i över 15 år. Dalia lär studenter i alla åldrar och utför med en mängd olika symfonier och orkestrar i buktområdet.
Dalia Miguel
Dalia Miguel
Erfaren violininstruktör

Experimentera med olika typer av vibrato. Dalia Miguel, en violinlärare, säger: "Du kan skapa Vibrato med din handled eller ditt finger. Finger Vibrato är när du flyttar fingret fram och tillbaka, och när du gör det snabbt låter det riktigt vackert."

  • 2. Ställ in din metronom till ett långsamt slag och arbeta på din fingerrörelse. Använda ditt pekfinger, välj en anteckning och böja strängen till metronomens långsamma slag. Kollapsa det första foget av ditt finger, rulla sedan upp det. Anteckningen kan inte nödvändigtvis låta annorlunda, men det kommer att få dig vana att flytta fingrarna korrekt för vibrato.
  • Se till att fingret inte rör sig upp och ner på strängen eller böjer strängen för mycket. Du vill hålla rätt intonation medan du spelar Vibrato.
  • När du har fått rörelsen med ditt pekfinger, upprepa övningen med ditt långfinger, sedan ditt ringfinger, och äntligen din pinky. Tänk inte att du måste få rörelsen ner med alla dina fingrar i en övning - ta din tid och bygga muskelminnet ett finger i taget.
  • 3. Gör en knackande rörelse med din hand för att utföra Wrist Vibo. När du väl vet hur man rullar fingrarna, träna du flytta din handled som om du knackade på en dörr. Börja långsamt, med en metronom och gradvis öka din hastighet.
  • Att öva denna rörelse bort från din violin kan hjälpa dig att utveckla muskelminne. Håll en stressboll eller tennisboll i handen med armen i samma vinkel Det skulle vara om du spelade violinen och övar knackningsrörelsen.
  • Om du placerar din pekare eller ringfinger på en anteckning kan du träna Vibrato genom att faktiskt knacka dina knogar mot E-String Tuning Peg - bara ta hand om att inte knacka för hårt eller du kan slå din sträng ut ur melodi.
  • Dricks: Håll din handled och underarm helt avslappnad för att tillåta rörelsen att äga rum. Om dina muskler är åtdragen, kommer det inte att finnas tillräckligt med utrymme för att skapa vibrato. En axelstöd kan hjälpa till att hålla din violin så att du kan koncentrera din vibrato teknik utan att behöva oroa dig för att hålla upp din fiol.

  • 4. Utöka din knackningsrörelse för att skapa arm vibrato. Arm Vibrato är mycket lik Wrist Vibo - det är bara en större rörelse som involverar hela underarmen, snarare än bara din handled. Håller din arm lös, upprepa samma knackande rörelse du gjorde med Wrist Vibo. Men för ARM Vibrato kommer rörelsen att komma mer från armbågen.
  • Det kan hjälpa till att föreställa sig att du istället för artigt knackar på en dörr, döljer du på en stor slottdörr.
  • Som med handleden vibrato, träna rörelsen tills du har tekniken rätt.
  • Bild med titeln gör vibrato på ett violin steg 5
    5. Börja med ett starkare finger. Att lära sig hur man skapar en ren vibrato med alla 4 fingrar tar lite tid - särskilt med det svagare pinkyfingeret. Ditt andra eller tredje finger är vanligtvis det bästa fingret att börja med när du lär dig Vibrato.
  • Några utförda violinister kan inte skapa en stark vibrato med sitt pinkyfinger - så oroa dig inte om du inte kan göra det med alla 4 fingrar direkt. Även om det är mindre vanligt för en skicklig violinist att ha problem med det första fingret, finns det några som fortfarande har svårt.
  • 6. Utöva fingrarna för att öka din fingerhastighet. Dina fingrar kommer sannolikt inte att bygga styrka och rörlighet för att skapa en stark vibrato helt enkelt genom att spela violinen. Regelbundna fingerövningar kommer att stärka musklerna i fingrarna och förbättra flexibiliteten hos dina leder.
  • Att bara tappa på en bordplatta är en grundläggande övning för att förbättra din fingerstyrka. Kopp din hand längs kanten på bordet och tryck på ditt första finger 5 - 10 gånger, sedan flytta till den andra och upprepa övningen, hela vägen ner till din pinky.
  • Om du vet hur man spelar triller (växlar snabbt mellan en anteckning och anteckningen ovan) kan du också använda den tekniken för att förbättra fingrarna.
  • Sträck dina fingrar genom att öppna din hand och curling varje fingertopp till basen av tummen. Försök att flytta fingrarna självständigt utan att flytta de andra fingrarna. Håll sträckan för ett andetag eller två, släpp sedan. Upprepa 3 - 5 gånger med varje finger på vänster hand.
  • 7. Prova finger vibrato när du har byggt upp din hastighet. För att utföra fingerbrato, kommer du att göra samma rörelse, men fingrarna kommer att röra sig väldigt snabbt. Finger Vibrato är en mer avancerad teknik än handled eller arm vibrato. Det kan ta lite tid att bygga upp styrkan och rörligheten i fingrarna till den punkt som du kan göra det med kontroll.
  • Finger Vibrato använder samma rullande rörelse som du använde när du skapar handled eller arm vibrato. Men du måste flytta fingret mycket snabbare så att ditt finger vibrerar mot strängen.
  • Finger vibrato skapar ett ljus, smält ljud som kan lägga till livlighet att notera i snabbare bitar.
  • Del 2 av 3:
    Koordinera dina händer
    1. Börja med en långsammare arm vibrato för att lägga till i bågen. När du börjar lära dig vibrato, kan koordinera dina händer vara den svåraste delen. Du kommer sannolikt att hitta att du vill synkronisera rörelsen på din arm eller handled med din böjning. Att använda en långsammare vibrato till start kan hjälpa dig att lära dig att driva dina två händer oberoende av varandra.
    • När du börjar träna, var inte orolig om din vibrato låter mer som en polis siren eller en döende ko än det vackra, emotionella instrumentet du vet att violinen är. Hålla på det, och du kommer gradvis att utveckla en bättre ton.
    • Vid denna tid är det viktigare att du har tekniken ner än att producera det bästa ljudet. Ljudet kommer, men om du inte har tekniken kommer du att utveckla dåliga vanor som kan öka risken för repetitiva skador senare.
  • 2. Prova Vibrato med alla 4 fingrar på alla 4 strängar. När du har den grundläggande rörelsen nere, öka din mångsidighet genom att träna med alla fingrar på alla strängar. Förvänta dig att ha svårare med svagare fingrar, till exempel ditt pinkyfinger.
  • Vissa fingrar och strängar blir svårare än andra. Vanligtvis är din kortare, svagare pinkyfinger det svåraste. Oroa dig inte om du inte kan få det direkt, eller om några fingrar blir snabbare än andra - bara hålla på det.
  • 3. Öva vibrato med enkla anteckningar för att utveckla muskelminne. Ställ in din metronom till ett måttligt slag och försök att producera en vibrato med varje klick av metronomen. Samtidigt dra din båge långsamt över strängen för hela längden.
  • Det kommer att ta en viss justering för att bli van vid att flytta din vänstra arm i tid med metronomen och inte flytta höger arm samtidigt - det är därför en stark vibrato tar övning till perfekt. Ställ in metronomen så långsam som du behöver börja, och oroa dig inte om du förstör dig. Bara ta ett djupt andetag och börja igen.
  • Ägna ett par minuter under varje övningssession för att arbeta på din vibrato teknik. Mer än det och du kommer sannolikt att bli uttråkad eller bli frustrerad. Försök inte att blanda tekniken med din vanliga spelning tills du har den teknik perfekta med hjälp av de flesta (om inte alla) fingrar.
  • Expertips
    Elizabeth Douglas

    Elizabeth Douglas

    VD för WikiHowelizabeth Douglas är VD för WikiHow. Elizabeth har över 15 års erfarenhet av att arbeta inom teknikindustrin, inklusive roller i datateknik, användarupplevelse och produkthantering. Hon fick sin BS i datavetenskap och hennes Master of Business Administration (MBA) från Stanford University.
    Elizabeth Douglas
    Elizabeth Douglas
    VD för WikiHow

    Elizabeth Douglas, amatör violinist, rådgivning: "Det är sant att övningen gör perfekt. Jag tror att du bör försöka öva vibrato handposition med en anteckning, och sedan en gång du blir bekväm att göra det på anteckningar som inte är i en sång, kan du försöka göra vibrato på några anteckningar medan du spelar något mer utmanande."

  • 4. Gå vidare för att öva vibrato med långsamma skalor. När du är bekväm med att skapa Vibrato med 2 eller 3 fingrar på alla strängar, börja spela en skala mycket långsamt och med vibrato på varje anteckning. Detta hjälper dig att vänja dig vid vibrato samtidigt som du byter fingerpositioner.
  • Kom ihåg att hålla din vänstra arm och gå lös och avslappnad när du spelar. Undvik tendensen att spända upp på fiolen när du byter fingerpositioner.
  • När du spelar vågorna, ökar gradvis intensiteten (hastighet) av din vibrato.
  • 5. Inkorporera Vibrato i en lång, långsam sång för att fortsätta din övning. Börja med en långsam sång som är relativt lätt, eller att du redan vet, så att du kan fokusera på vibrato istället för att hitta anteckningarna. Spela låten långsamt, med en metronom.
  • Om du övar ensam kan det hjälpa till att spela upp din spelning och lyssna på det senare för att kontrollera din intonation.
  • Del 3 av 3:
    Använda Vibrato i musik
    1. Bild med titeln gör vibrato på ett violin steg 13
    1. Börja med att lägga till Vibrato till låtar du redan vet. När du känner dig marginellt bekväm med Vibrato och har en stark teknik, är du redo att börja använda Vibrato när du spelar sånger. Lägga till den här tekniken till en låt du redan vet kan du förstå hur vibrato berikar musiken.
    • Om du börjar med en låt du redan vet behöver du inte oroa dig för att jaga på anteckningarna att spela såväl som att räkna ut var du ska lägga till vibrato. Du kan helt enkelt fokusera på vibrato.
    • Det är en bra idé att börja med långsammare sånger, så du kommer inte att känna dig rusad och försöker glida i vibrato.
  • Bild med titeln gör vibrato på ett violinsteg 14
    2. Prova arm vibrato för långsamma eller ledsna sånger. De breda, djupa vibrationerna av arm vibrato lånar sig bäst för dystermelodier som framkallar ett intensivt emotionellt svar. I låtar som "Ave Maria" Du kan använda arm vibrato till stor effekt.
  • ARM Vibrato är typiskt lämplig för anteckningar som hålls ut under lång tid. Detta gör det möjligt för dig att få de flesta vibrationer ut ur tonen.
  • 3. Använd handled eller finger vibrato för snabba och livliga låtar. Snabbare låtar ger dig inte tid att utveckla rätt rörelse för en full arm vibrato. Men en liten handled vibrato, särskilt i slutet av musikaliska fraser, kan lägga intensitet och smak för din spelning.
  • Öva med vibrato på olika anteckningar, och på olika ställen i sången. Även om du alltid kan efterlikna stora violinister, kan det också vara mycket roligt att försöka sätta din egen snurrning på ett arrangemang.
  • Dricks: Med särskilt snabba sektioner av låtar kan du använda fingerbrato för att pulsa noten och maximera tonen i ditt instrument.

  • Bild med titeln gör vibrato på ett violinsteg 16
    4. Kombinera vibrato-tekniker för att lägga till känsla och känslor. De flesta låtar du spelar på violin är inte helt av samma tempo. Att använda arm vibrato i långsamma sektioner kan lägga intensitet och bygga spänning i musiken. Lägga till handleden Vibrato under snabbare sektioner Livens stämningen och hjälper till att släppa den spänningen.
  • Titta på videor av kända violinister, som Joshua Bell eller Itzhak Perlman, för att se hur de använder Vibrato när de spelar. Notera när de byter till olika typer av vibrato för att förbättra stämningen i sången.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd en axelstöd för att hålla din violin från att studsa eller flytta medan du börjar lära dig vibrato.
  • En privat instruktör ger en enorm fördel om du försöker lära dig vibrato. De kan ge dig råd om armpositionering och hjälpa dig att tweak din teknik.
  • Varningar

    Innan du spelar violin, speciellt om du övar vibrato, se till att du väl värmer upp dina händer, fingrar, handleder och underarmar innan du spelar.
  • Vibrato kan vara en ansträngande teknik. Se till att din vänstra handled och underarm har rätt form innan du försöker vibrato, eller du riskerar skada.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande