Hur man filar för skilsmässa

Att få en skilsmässa är en stressig och känslomässigt dräneringsupplevelse. Men i de flesta fall är processen att faktiskt arkivera för skilsmässa relativt okomplicerad. Även om de specifika reglerna varierar från staten till stat, inleder du vanligtvis processen genom att lämna in en framställan med familjelagen i länet där du bor. Förutsatt att skilsmässan är relativt vänlig, kanske du kan hantera saker på egen hand. Men om du och din make har kommunikationsfrågor eller inte kan komma överens om frågor som barnomsorg och support eller hur du delar din egendom, kan du behöva extra hjälp från en familjerättsadvokat.

Steg

Del 1 av 3:
Framställning av domstolen för skilsmässa
  1. Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 1
1. Bekräfta att du är berättigad att fila för skilsmässa i den stat där du bor. Varje stat har bostadskrav som du måste träffas om du vill fila för skilsmässa i den staten. Vanligtvis måste du ha bott i staten i minst 6 månader till ett år.
  • Vissa stater kräver en längre period av bostad. Det finns emellertid ofta undantag. Till exempel, om orsaken till skilsmässan hände i den staten, kanske du kan lämna skilsmässa oavsett hur länge du har bott där. Du kanske inte kan lämna in en skilsmässa i den situationen. Om du är bekymrad över att du inte har bott i en stat tillräckligt länge för att fila för skilsmässa där, prata med en advokat om det.
  • Den specifika domstolen där du lägger din skilsmässa är vanligtvis den i länet där du och din make bor. Om du och din make bor i olika län, kan du behöva fil i länet där din make bor.

Dricks: Förutom statens regler för skilsmässa, länet där du filar kan ha sina egna lokala regler och krav. En lokal advokat kan berätta om dem.

  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 2
    2. Besök en familjerättsadvokat för ett gratis första samråd. Familjerätt advokater Ge alltid ett gratis inledande samråd. Även om du inte tror att du har råd med en advokat är det fortfarande värt att prata med någon om ditt fall. De kan kanske hjälpa dig i en begränsad kapacitet för en reducerad skattesats.
  • Många familjeadvokater har också glidskalor baserat på din inkomst. Detta kan hjälpa dig att ge en advokat.
  • Rättshjälpskontor Ibland ger du hjälp till skilsmässor utan kostnad. Men på grund av efterfrågan på deras tjänster, tar de vanligtvis inte skilsmässa fall om inte missbruk är inblandat.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 3
    3. Kontrollera efter formulär som du kan använda om du arkiverar på egen hand. Familjedomstolar i de flesta stater har former du kan fylla i om du vill fila för skilsmässa utan att anställa en advokat. Vanligtvis kan du hämta dessa formulär från webbplatsen för ditt statens domstolssystem.
  • Om du hämtar formulär från statens webbplats, kolla med din lokala tingshus och se till att det inte finns några ytterligare former som du ska fylla i. Vissa lokala domstolar har egna former, till exempel ett visst omslag, som måste ingå.
  • Vanligtvis kommer det att finnas olika former om du och din make har barn eller om du äger ett hus tillsammans. Se till att du har plockat rätt formulär. Om du behöver hjälp kan clerks kontor i din lokala familjeresrätt att berätta vilka former du behöver baserat på dina omständigheter.
  • Dricks: Domstolens kontorist kan berätta vilka former att få och ge instruktioner om hur man fyller ut formuläret, men de kan inte ge dig juridisk rådgivning om ditt speciella fall. Om du behöver råd, prata med en advokat. Vissa domstolar har också familjerättsfacilitatorer som kommer att ge dig råd utan kostnad.

  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 4
    4. Nå ett separationsavtal om det behövs. Vissa stater, som Massachusetts, kräver att du och din make ska komma till ett preliminärt avtal om barnomsorg, barnbidrag och hur du kommer att dela din egendom innan Du kan fila för skilsmässa. Detta avtal kan vara ett tillfälligt avtal mellan dig och din make eller en som du avser att göra en del av den slutliga skilsmässa domen. Om ett separationsavtal krävs, kommer statsdomstolens webbplats att ha information och formulär för att du ska kunna använda.
  • På ett minimum kommer separationsavtalet att styra relationerna mellan dig och din make tills din skilsmässa är färdigställd.
  • Om du och din make har problem med att kommunicera eller det har varit en missbrukshistoria, kanske du vill använda medlingstjänster eller anställa en advokat.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 5
    5. Fyll i din skilsmässa framställan. Genom skilsmässa framställningen ger du domstolen information om dig själv, din make och ditt äktenskap. Framställningen är ett dokument som formellt uppmanar domstolen att förklara ett rättsligt slut på ditt äktenskap.
  • Om du hämtade formulären online kan du skriva in din information direkt i formuläret. Om du arbetar med pappersformulär kan du skriva dina svar. Skriv ut tydligt och snyggt med svart bläck.
  • För att slutföra skilsmässa framställningen måste du ge information om din make, inklusive deras fullständiga juridiska namn, födelsedatum och nuvarande bostad. Om du inte har all den här informationen och inte vet hur man får det, prata med en advokat.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 6
    6. Slutför och underteckna din skilsmässa framställan. När du har fyllt i framställningen och andra formulär, läs över dem noggrant och se till att all information är korrekt. Om du skrev din information i formuläret, kontrollera efter typsnitt. Innan du undertecknar och daterar formulären, kontrollera om det finns ett notarieblock under den plats där du ska skriva. Om det finns, underteckna inte dina formulär tills du är i närvaro av a notarius publicus.
  • Inte alla stater kräver att du undertecknar dina formulär i närvaro av en notarie. Men många stater kräver detta om du inte är representerad av en advokat.
  • När du går till notarie behöver du ett giltigt, offentligt utfärdat foto-ID så att det inte kan validera din identitet. Notarie kommer inte att läsa dina former - deras enda jobb är att intyga att du är den person som undertecknade dokumenten och att du gjorde det av din egen fria vilja.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 7
    7. Samla stöddokument. På ett minimum behöver du en officiell kopia av ditt ursprungliga bröllopscertifikat för att följa med din skilsmässa framställan. Vissa stater kan kräva andra dokument, till exempel födelsecertifikat för alla barn du och din make har.
  • Om du inte har en kopia av ditt bröllopscertifikat kan du beställa en från statens vitala registerkontor där du var gift. Om du var gift i ett annat land, som på ett destinationsbröllop, skulle du behöva ett bröllopscertifikat från staten där du registrerade dig som ett gift par efter att du återvänt till USA.
  • Bröllopscertifikat för de flesta stater kan beställas online via VitalChek-webbplatsen på https: // vitalchek.com / äktenskap-poster. Kopior kostar vanligtvis mindre än $ 20. Det kan ta upp till 2 veckor för att du ska få din kopia i posten, så planera i enlighet därmed.
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 8
    8. Fyll i formulär för att begära tillfälliga order om det behövs. Genom en tillfällig ordning kan domaren kräva att din make betalar dig barnstöd eller spousalstöd, eller för att de ska betala vissa räkningar medan din skilsmässa är pågående. Om det har blivit missbruk eller du är oroad över din säkerhet, kan du också få en tillfällig begränsningsorder mot din make.
  • Tillfälliga beställningar bara förrän skilsmässan är färdigställd. Om du vill ha samma arrangemang att fortsätta efter skilsmässan måste dessa detaljer ingå i ditt slutliga skilsmässa-dekret.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 9
    9. Ta dina formulär till Family Court Clerk. När du har slutfört alla nödvändiga former, gör minst 2 kopior av de färdiga blanketterna. Ta kopiorna och originalet till domstolens domstolsdomstol som kommer att höra din skilsmässa.
  • Clerk kommer att stämpla alla dina dokument som arkiveras, sedan ge de 2 kopiorna tillbaka till dig. En av de kopiorna är för dina poster. Den andra måste levereras till din make.
  • Dricks: Om du ansöker om eventuella tillfälliga beställningar, gå klerkens kontor klädd i snyggt, professionellt kläder. Ta med några dokument som kan stödja dessa beställningar, till exempel paystubs, avkastning, räkningar, eller polisrapporter. Domaren kanske vill ställa frågor innan de fattar ett beslut om din tillfälliga order.

  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 10
    10. Betala dina arkiveringsavgifter eller ansöka om ett undantag. Avgifterna för att lämna ett skilsmässa fall varierar kraftigt bland stater, men de är vanligtvis mellan $ 200 och $ 500. Om du inte har råd med avgifterna kan du ansöka om avgiftsbelopp. Vanligtvis måste du visa extremt låg inkomst för att kvalificera sig. Om du redan får statliga fördelar, som SNAP eller TANF, kan du automatiskt kvalificera dig.
  • De flesta domstols clerks accepterar en check eller order som betalning för avgifter. Många accepterar kontanter, och vissa accepterar stora kredit- eller betalkort. Det är en bra idé att ringa framåt och ta reda på vilka metoder som betalas, så att du kan förberedas.
  • Om du vill ansöka om upphävande, ta med information med dig om din inkomst och någon egendom du äger, till exempel ett hus. Du behöver den här informationen för att slutföra din ansökan. Du bör också vara redo att visas före domaren, eftersom de kan ringa tillbaka för att diskutera din ansökan.
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 11
    11. Har din make serverat med framställningen. Din make måste ha ett juridiskt meddelande som du har lämnat in för skilsmässa. Genom att använda "service" bearbeta, du har bevis på att de var medvetna om ärendet. Om din make inte svarar på din framställan eller dyker upp i domstol, måste du visa domaren bevis på att de visste om det.
  • Om du och din make är på vänliga villkor kan du maila papper med hjälp av certifierat brev med återvändande kvitto. Håll det gröna kortet du kommer tillbaka i posten med din kopia av skilsmässapapper. Detta är ditt bevis på service. Du kan också behöva fylla i ett bevis på serviceformulär och fil med clerk. I vissa stater kan endast advokater slutföra service på detta sätt.
  • Du kan ha någon över 18 år ta papper till din make i person. De kommer att fylla i ett bevis på serviceformulär för dig att fila med clerk. Det här alternativet är gratis.
  • Du kan också ha en sheriff suppleant betjäna papper på din make. Detta är ett bra alternativ om du och din make är på omtvistade villkor eller om du har säkerhetsfrågor. Det här alternativet kostar vanligtvis cirka $ 30. Om du beviljades ett avgiftsavstående, är tjänsten med en sheriffs suppleant vanligtvis också fri.
  • Det finns också privata process som serverar företag du kan använda. Dessa företag är bra att jaga ner människor, så om du misstänker att din make kommer att försöka undvika service, kanske du vill gå den här vägen. Priserna varierar mycket av företaget och hur lång tid det tar dem att slutföra service.
  • Del 2 av 3:
    Förhandlingar om föräldraskap och egendom division
    1. Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 12
    1. Bestäm vilken egendom som är separat och vilken egendom är gemensam egendom. Generellt är någon egendom som du ägde innan äktenskapet fortfarande är din egen egendom och är inte uppdelad. De flesta fastighet som förvärvats under äktenskapet anses vara gemensam egendom, även om det finns några undantag.
    • Vilken egenskap som helst som en av er fick som en present eller arv under ditt äktenskap anses också vara separat egendom.
    • I de flesta stater, om du och din make är oense om huruvida man ska karakterisera en viss egendom som separat eller gemensam egendom, antas det vara gemensam egendom om den förvärvades under äktenskapet. Den maka som tror att den är separat måste bevisa det för domaren.
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 13
    2. Gör en lista över dig och din makas skulder. Med några få undantag anses skulder som förvärvats under äktenskapet gemensamma skulder, även om endast en makas namn är på kontot. Om du förvärvade skulden före äktenskapet, anses det dock vara din separat skuld. Med några undantag är du vanligtvis ansvarig för det på egen hand.
  • Till exempel, om du har ådragit sig skuld i väntan på äktenskapet, eller eftersom din make som kom överens om att hjälpa dig att betala tillbaka, kanske du kan hävda att skulden är gemensam skuld. Men om din make inte håller med om att du måste säkerhetskopiera ditt påstående med bevis, till exempel textmeddelanden mellan dig och din make där din make var överens om att hjälpa dig att betala tillbaka skulden.
  • Om en av er förvärvade studentlånsskulden medan du var gift, anses skulden vanligtvis en gemensam skuld, även om den andra makan inte cosign på lånet.
  • Dricks: Säkrade skulder följer vanligtvis fastigheten. Med andra ord, om du har en inteckning och din make får huset, är de vanligtvis ansvariga för inteckning.

  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 14
    3. Fyll i dina finansiella informationsformulär. När du har gjort en lista över tillgångar och skulder måste du dela den här informationen med din make. Din make är ansvarig för att göra en liknande lista. Vanligtvis delar du helt enkelt den här informationen med varandra. Men vissa stater kräver också att du ska lämna in dessa former med domstolen som hanterar din skilsmässa.
  • Till exempel, i Kalifornien måste du fylla i dessa formulär inom 60 dagar efter att du lämnat in ditt framställningar för skilsmässa. Blanketterna måste åtföljas av 2 års värde av avkastning.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 15
    4. Prata med din make om hur du vill dela föräldraskap. Om du och din make har barn, måste du ta reda på vem som ska ha primär vårdnad om barnen. Domstolar i de flesta stater anser det i barnens bästa att spendera tid med båda föräldrarna, om inte en förälder visar sig vara missbruk eller oförmögen att ta hand om barnen.
  • De flesta stater har kalkylblad som du kan använda för att bestämma rättvis föräldraskap och barnbidrag det borde betalas. Dessa kalkylblad ingår vanligtvis i formpaketet för par med barn.
  • Om du inte tror att din make borde ha tid med dina barn, är det vanligtvis en bra idé att få en advokat för att hjälpa dig. Du måste bevisa för domstolen att din make är olämplig för att ta hand om dina barn, och den här processen kan bli mycket uppvärmd.
  • I vissa situationer kan domstolen utse a Guardian ad litem (Gal) för att representera dina barn. Gal kommer att intervjua barnen, föräldrarna och andra vuxna som spenderar tid med barnen, inklusive lärare, tränare eller religiösa ledare. Gal observerar också barnet som interagerar med föräldrar eller andra vuxna. De skriver upp en rapport som berättar för domaren vilket arrangemang de tror är i barnens bästa.
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 16
    5. Delta i medling om det behövs. Om du och din make inte kan komma överens om frågor som rör föräldraskap eller divisionen av din egendom, kan en medlare hjälpa till. Familjedomstolens kontorist där du har lämnat in din framställan kommer en lista över domstolsgodkända mediatorer som du kan välja mellan.
  • Medling för skilsmässa par är gratis i många stater. I vissa stater krävs medling enligt lag om du och din make inte kan komma överens.
  • Eftersom medling är en icke-konfronterande miljö kan det hjälpa dig om du och din make är i varandras halsar eller om känslor går högt när du börjar diskutera skilsmässa-relaterade problem.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 17
    6. Skriv upp ditt avvecklingsavtal. När du har kommit till ett avtal fyller du och din make ut en blankett för att underkasta sig den domstol som beskriver dina beslut. Tekniskt kan domaren ändra detta avtal, även om det i praktiken får.
  • Avvecklingsavtalet är vanligtvis en del av ditt skilsmässaformat paket. Din domstol kan ha en tidsfrist genom vilken du måste skicka in detta formulär. Varje deadline är vanligtvis listad i instruktionerna för ditt formatpaket. Du kan också ringa clerkens kontor och ta reda på det.
  • Om det finns några problem som du och din make inte var överens om, markera dem tydligt på avvecklingsavtalet. Det här är problem som du vill att domaren ska bestämma för dig.
  • Dricks: Även om du och din make är överens om att endast en av er kommer att ansvara för särskilda gemensamma skulder, är borgenären inte bunden av detta avtal och kan fortfarande kräva betalning från någon av er.

    Del 3 av 3:
    Delta i din rättshandling
    1. Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 18
    1. Fyll i alla nödvändiga föräldraskap eller skilsmässa klasser. Många domstolssystem har kurser för att hjälpa divreringspar att förstå skilsmässaprocessen och navigera i delad vårdnad om sina barn. I vissa stater krävs dessa klasser. Family court clerk kommer att meddela om du är skyldig att ta några klasser.
    • Om klasserna är skyldiga, kommer domstolen vanligtvis inte att ställa in ett datum för en utfrågning tills du har slutfört dem. Tänk på att du och din make brukar inte vara skyldig att slutföra dem tillsammans.
    • Även om klasserna inte är nödvändiga är det en bra idé att ta dem om de erbjuds, speciellt om du lämnar in skilsmässa på egen hand.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 19
    2. Vänta på meddelande om datum för din hörsel. Om du inte har en advokat får du meddelande i posten när din hörsel är planerad. Om du har en advokat, kommer de att få meddelandet och låt dig veta dagen för förhandlingen.
  • Om ditt ärende är ifrågasatt, eller om du har problem med dig och din make kvar för domaren att bestämma, kan du ha en eller två preliminära utfrågningar före din sista hörsel. Under dessa utfrågningar kommer du att dela dokument, vittnen och andra bevis som du planerar att presentera för domaren.
  • Göra allt för att delta i domstolen på dagen förhandlingen är planerad. Medan det kan vara möjligt att omplacera hörseln, kan du behöva visa att du har en bra anledning till att domstolen ska göra det. Om du inte tror att du kan delta i förhandlingen på det datum som planeras, kontakta clerk så snart som möjligt för att bestämma dina alternativ.
  • Dricks: Många stater har en obligatorisk väntetiden var som helst från 30 till 90 dagar innan en slutlig utfrågning kommer att schemaläggas. I slutet av väntetiden kommer din hörsel att schemaläggas. Det kan dock fortfarande vara ett par veckor innan du går till domstol, beroende på hur upptagen domstolen är.

  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 20
    3. Ordna dina dokument för den slutliga hörseln. Även för en enkel skilsmässa där du och din make är överens om allt, kommer det fortfarande att finnas dokument som du behöver ta med dig. Till ett minimum, ta med din kopia av varje dokument som du har lämnat in med domstolen.
  • Om du och din make inte håller med om några problem vill du också ta med dokument eller andra bevis som stöder dina påståenden. Om du till exempel hävdar att en skuld är gemensam och din make håller det är din separat skuld, du vill ta med några dokument eller annan information som visade din make som kom överens om att hjälpa till att betala tillbaka skulden.
  • För andra dokument än dokument som du har lämnat in med domstolen, gör minst 2 kopior av dokumentet. Domaren kommer sannolikt att vilja granska originalet, men du behöver en kopia för dig själv och en för din make.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 21
    4. Bekanta dig med domstolen och dess förfaranden. Om du aldrig har varit i domstol Innan, sitta i vissa utfrågningar innan du går på din egen. På det sättet har du en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig. Titta på samma domare som kommer att höra ditt eget fall. Om du inte känner till domarens namn kan du ta reda på clerks kontor.
  • Du kanske också vill göra en "torrkörning" Så du vet hur man kommer till tingshuset, var att parkera, och hur man hittar rätt rättssal. Detta kan vara särskilt värdefullt om du bor i en större stad.
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 22
    5. Anländer till domstol minst 30 minuter tidigt på dagen för din hörsel. Anländer tidigt ger dig gott om tid att parkera, gå igenom säkerhet och hitta rätt rättssal. Ta inte med dig dina barn med förhandlingen om de inte ska vara vittnen. Medan du inte behöver bära en kostym, ren, snygg, är professionell klädsel att föredra. Domstolen kan ha klädkoden som anges på sin webbplats.
  • Lämna elektroniska enheter hemma. Om du behöver ha din mobiltelefon med dig under hörseln, vrid den på tyst innan du går in i tingshuset.
  • Föremål som kan användas som vapen, inklusive nagelklippare, fickknivar och sax, bör lämnas hemma. Om du tar dem med dig till domstolen kan de konfiskeras vid säkerhetskontrollen och du kanske inte kan få tillbaka dem.
  • Bild med titeln fil för skilsmässa Steg 23
    6. Stå när du ringde för att delta i din hörsel. Vanligtvis kommer domaren att höra flera fall på en dag. När du går in i rättssalen, ta en plats i galleriet. När domaren kallar ditt ärende, stå och ange att du är närvarande och redo att fortsätta.
  • Domaren eller Bailiff kommer att indikera att du kan komma till framsidan av rättssalen. Flytta framåt och stå bakom en av borden på framsidan av rättssalen. Sätt dig inte tills fogaren indikerar att du kan sitta.{Greenbox:Dricks:Vissa domare gör a "Docket Call" I början av sessionen för att bestämma vem som är närvarande och redo att fortsätta. Om du har en advokat kan domaren fråga advokaten hur länge de förväntar sig att du ska ta. Domare tar vanligtvis kortare utfrågningar först.}}
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 24
    7. Presentera ditt ärende till domaren. Eftersom du är den som lämnade för skilsmässa, kommer domaren att höra från din första. Tala inte förrän bedöma ber dig att. Om domaren avbryter dig, sluta prata och låta domaren ställa sin fråga eller göra sitt uttalande. Svara på den frågan och vänta tills domaren berättar att du kan fortsätta innan du fortsätter med vad du ursprungligen sa.
  • Tala högt och tydligt så att domaren kan höra dig. Tala inte med din make eller ta itu med några frågor till dem. Tala bara till domaren och några vittnen du ifrågasätter.
  • Om du och din make är överens om allt och ditt ärende är relativt enkelt, kommer domaren troligen helt enkelt att ställa dig en rad frågor om skilsmässan baserat på den information du har angett.
  • Bild med titeln Fil för skilsmässa Steg 25
    8. Få kopior av domarens slutliga dekret. Om ditt ärende är relativt enkelt, kommer domaren sannolikt att utfärda sin dom från bänken och underteckna ett dekret eller beställa att du är förberedd som en del av ditt format paket. Men om du och din make lämnade problem för domaren att bestämma, kan du behöva vänta på det slutliga dekretet.
  • Om det slutliga dekretet inte är tillgängligt omedelbart, kommer domaren att meddela dig när du kan återvända till clerks kontor för att få det.
  • Lägg till ny fråga

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Den här artikeln diskuterar hur man skickar för skilsmässa i USA. Om du bor i ett annat land kan processen vara annorlunda. Prata med en erfaren familjerättsadvokat nära dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande