Hur man väljer surfbrädefenor

Surfar upp! Om du vill ta på sig några monstervågor måste du ha rätt installation, och det inkluderar rätt flänsar. Hur många och vilka typer av fenor du använder är i stor utsträckning beroende av din storlek och den typ av fender som din styrelse använder. Men det finns mycket utrymme för anpassning och finjustera ditt styrelse för dina specifika surfningsbehov. För att välja rätt fenor enklare har vi svarat på några av dina vanligaste frågor så att du kan hitta de perfekta för ditt styrelse.

Steg

Fråga 1 av 5:
Vilken storlek surfar flänsar behöver jag?
  1. Bild med titeln Välj surfbrädefenor Steg 1
1. Välj fenor som passar ditt viktområde. Fenor är dimensionerade till en surfers vikt, och det är super viktigt att du har fenor som är lämpliga för dig och ditt styrelse eller du kanske inte kan balansera eller manövrera styrelsen. Alla fina tillverkare har ett limningsdiagram som du kan använda för att se vilket viktområde du passar. Om du faller nära den avskurna linjen för en finstorlek, kan du säkra om du är en aggressiv surfare eller spela det säkert genom att välja de mindre av de 2 storlekarna.
  • De flesta tillverkare har ett limningsdiagram som startar vid XS (extra små) och körs till XL (extra stor) med varje storlek som passar ett specifikt viktområde.
  • Om du inte hittar ett limningsdiagram i affären, försök leta upp tillverkarens diagram online.
Fråga 2 av 5:
Passar alla fenor alla surfbrädor?
  1. Bild med titeln Välj surfbrädefenor Steg 2
1. Nej, de flesta brädor har en boxtyp som passar specifika fenor. Finlådan är området på baksidan av surfbrädet med slots som håller dina fenor. Det finns 3 boxtyper: FCS, FCS II, (båda använder ett dubbelt fliksystem) och ett enda fliksystem. För FCS och FCS II har lådorna 2 slitsar för att hålla de 2 flikarna på botten av lämpliga fenor. Enkeltflikfinnor glider in i lådans spår och använd grubskruvar för att hålla dem på plats. Du måste få fenor som passar din specifika styrelse.
  • Skillnaden mellan FCS och FCS II är FCS II-fenorna snap på plats, medan de ursprungliga FCS kräver att du skruva in dem.
  • Bild med titeln Välj surfbrädefenor Steg 3
    2. Longboard-lådor är ofta korskompatibla med varandra. Longboards har större slots och använder en större enskild flikfena för att ge styrelsen mer kontroll och stabilitet. Generellt kan de flesta longboardfinnor passa in i andra longboards utan några problem. Det kan dock finnas några specialiserade longboard fenor som inte gör det.
  • Fråga 3 av 5:
    Gör surfbrädefenor en skillnad?
    1. Bild med titeln Välj surfbräda Fenor Steg 4
    1. Ja, de fenor du väljer kan verkligen påverka hur du surfar. Fenor är speciellt utformade för olika ändamål. En kortare fin gör att du kan göra skarpare varv medan en längre fin kan ge dig mer stabilitet men gör att du blir långsammare. Sopa, eller vinkeln på finen, påverkar din vändning, med mer svep bättre för hantering av större vågor och fenor med mindre sopa bättre för strängare varv och mindre vågor. Fenorna kan göra stor skillnad i hur din styrelse utför.
    • Folien är formen av finen och är vanligtvis tunn vid basen, tjock i mitten och tunn på toppen igen. Formen på folien påverkar hur vatten strömmar över finen och kommer att påverka hur ditt bräde flyttar genom vattnet.
    • Flexibilitet är också viktigt. Mer flex betyder längre, gentler vänder. Mindre flex möjliggör skarpare, kortare varv.
    Fråga 4 av 5:
    Hur många fenor behöver jag för min surfbräda?
    1. Bild med titeln Välj surfbrädefenor Steg 5
    1. Välj en finkonfiguration för att bestämma hur många fenor du behöver. Förutom storlek och kompatibilitetshänsyn vill du också välja en inställning för att hjälpa dig att göra ditt finköpsbeslut. Varje finkonfiguration har olika fördelar beroende på vad du letar efter.
    • Enkla fenor fungerar bättre för små till medelstora vågor. De används vanligen på longboards och är faktiskt hur original surfbrädor utformades.
    • Tvillingfinnor, eller dubbla fenor, gör din styrelse resa snabbare och gör det lättare att manövrera, så de är ett bra alternativ om du planerar att slå några mindre eller medelstora vågor och vill gå väldigt snabbt. Men de har inte tillräckligt med kontroll för att hantera större vågor.
    • En tri-fin, eller 3 fin setup, även känd som Thruster FeS, är en av de mest populära konfigurationerna för en surfbräda. De ger dig en stor balans mellan hastighet och stabilitet så att du kan ta på större vågor eller gå till en trevlig kryssning på en mindre surf om du föredrar.
    • Med en quad fin setup har du 2 fenor på varje sida av styrelsen och ingen central svansfena. Det är en bra installation om du planerar att strimla några monstervågor och behöver extra hastighet och manövrerbarhet.
    • Använd en 5-fin som är inställd för att göra ändringar på platsen. Du surfar inte med alla 5 fenor bifogade. Men du kan byta ut fenor för att skapa en enda fin, dual, tri eller quad setup medan du är på stranden.
    Fråga 5 av 5:
    Varför är surfbrädefinnen så dyra?
    1. Bild med titeln Välj surfbräda Finns Steg 6
    1. Fenor är dyra på grund av det sätt de är gjorda. Medan det finns plastfinnor som är billigare och ett bra alternativ för nybörjare, är högkvalitativa surfbrädefenor gjorda av kompositmaterial och är fint utformade för specifika ändamål. De kan använda en specialiserad intern kärna som håller dem starka samtidigt som de gör dem lättare. Hantverket och det material som går i produktion av surfbrädefenor gör dem väl värda pengarna.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kontrollera online recensioner när du fattar ditt beslut om vilka fenor du vill köpa. Andra surfare kan ge värdefull och hjälpsam insikt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande