Hur man skickar en epipen

Om du har en ePipen-autoinjektor för att behandla allvarliga allergier, måste du kassera det ordentligt - även om du inte har använt det ännu. Epipens som helt enkelt kastas in med hushållsuckan kan skada människor eller hushålls husdjur. Medan lagar för bortskaffande av epipens skiljer sig avsevärt beroende på var du bor, är ditt bästa användningsområde vanligtvis att ta en begagnad eller utgått epipen tillbaka till vårdgivaren som föreskrev det till dig. De kommer att veta hur man skickar det ordentligt.

Steg

Metod 1 av 3:
Bortskaffande av använda epipens
  1. Bild med titeln Kassera ett epipens steg 1
1. Ring 911 eller annat nödnummer omedelbart efter användning av en epipen. En allvarlig allergisk reaktion anses vara en medicinsk nödsituation. Om du är nära ett sjukhus och har någon med dig som kan köra, gå till akutrummet så snart som möjligt. Annars, ring en ambulans för att ta dig dit.
  • Även om epipen verkar fungera och du känner dig okej, behöver du fortfarande söka omedelbar medicinsk behandling. Du kan ha en annan reaktion eller behöver ytterligare medicinering eller behandling.

Dricks: Om du ringer nödnumret, berätta för operatören exakt vad du utsattes för och hur länge efter exponering du använde din epipen. Om det finns risk för ytterligare exponering, låt dem veta om det också. Det hjälper nödsituationer att veta vad de ska göra när de kommer till dig.

  • Bild med titeln Kassera ett epipens steg 2
    2. Placera den använda epipenen tillbaka i behållaren och märk den tydligt. Epipens har inbyggda nålskydd som kommer att skydda nålen efter att den används. Men du måste fortfarande vara försiktig med det. Returnera det till lådan, om du fortfarande har det. På utsidan av lådan skriver du datum och tid som du administrerade epipen.
  • Om du inte har den ursprungliga förpackningen för din epipen, skriv tiden ner på utsidan av röret med en permanent markör.
  • Kassera inte din använda epipen tills du har fått läkarvård. Håll det med dig så att du kan ge den till de medicinska proffs som behandlar dig.
  • Bild med titeln Kassera av ett Epipen Steg 3
    3. Ge den använda autoinjektorn till nödsituationer. Akutmottagare eller akutmottagare behöver veta när du använde auto-injektorn och exakt hur mycket läkemedel levererades. Denna information kan hjälpa dem att avgöra om du kan behöva en annan dos.
  • Medicinsk personal vet hur man skickar ePipens ordentligt. Typiskt, efter mängden medicinering och tid noteras, kommer de att förfoga över det med resten av det medicinska avfallet.
  • Metod 2 av 3:
    Hantering av utgått epipens
    1. Bild med titeln Kassera av ett Epipen Steg 4
    1. Bestäm när din epipen löper ut baserat på datumet på själva enheten. Utgångsdatumet på den ursprungliga rutan kan vara annorlunda än utgångsdatumet på själva enheten. Om de två datumen är olika, kommer den som är på enheten i allmänhet att vara mer exakt än den på lådan.
    • Om du inte hittar utgångsdatumet på enheten, använd datumet på rutan som referens. Det är dock en bra idé att ta epipen till en apotekare och fråga dem om de kan räkna ut utgångsdatumet.
  • Bild med titeln Kassera ett epipens steg 5
    2. Byt ut din epipen före utgångsdatum. Om du bor i ett land som kräver recept på en epipen, få receptet fyllt i minst 30 dagar innan din epipen löper ut. På det sättet vet du säkert att du alltid har en bra epipen tillgänglig.
  • Du kanske vill ringa till ditt vanliga apotek och se till att de har epipens tillgängliga. Om de är ute och det är nära utgångsdatumet för din gamla epipen, kan du behöva kolla på ett annat apotek.
  • Dricks: Be apotekaren att ge dig en epipen med det senaste möjliga utgångsdatumet, så det kommer att vara längre.

  • Bild med titeln Kassera ett epipens steg 6
    3. Spara din utgått epipen som en säkerhetskopia endast om det är absolut nödvändigt. En utgått epipen kan fortfarande innehålla tillräckligt med aktiv medicin för att spara ett liv upp till 2 år efter utgångsdatumet på enheten. Medan du inte borde förlita dig på en utgått epipen uteslutande, kanske du vill hålla den som en säkerhetskopia i några månader efter utgångsdatum.
  • Försök inte använda en epipen om vätskan inuti är missfärgad, eller om det finns fasta partiklar i vätskan. Detta är ett tecken på att medicinen har destabiliserad och injektion kan vara farlig. Du kan se vätskan genom fönstret på sidan av din epipen. Det är omgivet av en gul låda med orden "Byt ut om lösningen är missfärgad."
  • En utgått epipen får inte ha tillräckligt med medicin för att stoppa en allvarlig allergisk reaktion. Om allt du har är en utgått epipen, ring nödnummer och ange specifikt att du använde en utgått epipen. Försök inte att injicera dig själv igen, även om du hittar en epipen som fortfarande är bra. Du vill inte riskera en överdosering.
  • Dricks: Ange en påminnelse på din dator eller annan elektronisk enhet så du vet när din epipen snart kommer att gå ut och kan ersätta den. Låt bli förlita sig uteslutande på en utgått epipen.

  • Bild med titeln Kassera ett epipensteg 7
    4. Ta din utgått epipen till din läkare eller apotekspersonal. Även om de är täckta med säkerhetskåpor, bör du fortfarande inte bara kasta en utgått epipen med ditt vanliga hushållsavfall. Om du ska få en ny epipen, ta din gamla med dig och ge den till apotekaren. De kommer att veta hur man kasserar det.
  • Du kan också ge din utgått epipen till din vårdgivare när de förnyar receptet om du inte planerar att hålla den att använda som en säkerhetskopia.
  • Metod 3 av 3:
    Lagra epipens ordentligt
    1. Bild med titeln Kassera ett epipens steg 8
    1. Håll din epipen på en torr, mörk plats. För att hålla medicinen säker och stabil, ska din epipen inte utsättas för solljus eller extremt fuktighet. Om du känner dig mer bekväm med din epipen med dig, returnera den till en torr, mörk plats så snart du kommer hem.
    • På grund av fuktigheten, håll inte din epipen i medicinskåp i badrummet.
    • Om du tar din epipen till jobbet, investera i ett förvaringsfodral eller skåp som är speciellt utformat för att upprätthålla rätt miljö. Du kan hitta dessa på stora online-återförsäljare. Din läkare kan också ha en rekommendation.
    • Om ditt barn har en epipen för skolan, ge det till skolsjuksköterskan istället för att låta ditt barn hålla det med dem. Skolans sjuksköterskor har speciella skåp där epipens kan hållas på rätt fuktighetsnivåer.
  • Bild med titeln Kassera ett Epipen Steg 9
    2. Undvik att exponera din epipen till extremt heta eller kalla temperaturer. En epipen i sitt ursprungliga bärarrör bör hållas vid rumstemperatur, företrädesvis mellan 68 och 77 ° F (20 och 25 ° C). Medan de kan tolerera temperaturer från 59 till 86 ° F (15 till 30 ° C), ska exponering vid de extrema ändarna av det intervallet vara kortfattat.
  • Om du är utomhus under en längre tid kan du överväga att använda en kommersiell operatör för att hålla din epipen i. Dessa bärare är utformade för att hålla din epipen cool och kan köpas online. Fråga din vårdgivare för rekommendationer.
  • Dricks: Medan det kan tyckas vara bekvämt att hålla din epipen i en bilhandske, rekommenderas det inte på grund av extrema temperaturförändringar. Gör det bara om du bor i ett relativt mildt klimat där temperaturer inte fluktuerar och fuktighet inte är extremt.

  • Bild med titeln Kassera av ett Epipen steg 10
    3. Packa din epipen i din cart-on när du flyger. Om du reser med flyg och måste ta din epipen med dig, berätta flyg och säkerhetspersonal som du har det i ditt bagage. Packa aldrig din epipen i en kontrollerad väska. Bagageutrymmet är inte trycksatt och din epipen kan brista.
  • Om du reser till ett land där Epipens endast är tillgängliga med recept, kan du behöva ett brev från din läkare som förklarar att epipen är en medicinsk nödvändighet. Kontakta ditt lands Passportbyrå före din resa för att ta reda på vad som krävs.
  • Bild med titeln Kassera ett epipens steg 11
    4. Lämna den blå säkerhetslocket tills du behöver använda din epipen. Epipens har ett blått säkerhetslock som skyddar mot oavsiktlig injektion. Om du tar bort locket kan din epipen oavsiktligt släppa. Kepsen säkerställer också att nålen är steril.
  • Om säkerhetslättet är avstängt men epipen inte har använts kan du byta ut locket. Returnera enheten till bärröret med säkerhetsfrisättningsänden mot öppningen. Tryck försiktigt på locket tillbaka till slutet, var försiktig med att hålla fingrarna borta från båda ändarna.
  • Tips

    Varningar

    En epipen är inte en ersättare för medicinsk behandling. Sök medicinsk hjälp omedelbart efter att ha använt en epipen, även om läkemedlet verkar fungera och du mår bra. Du kan ha en andra reaktion senare.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande