Hur man upptäcker lögner

Du har nog tittat på minst en detektiv show där huvudpersonen kan upptäcka lögner bara genom att titta på någon. Att vara en mänsklig Lie-detektor låter som en supermakt, men det är helt uppnåeligt. Medan det inte finns något säkert sätt att upptäcka en lögnare, kan du kunna upptäcka sanning och fiktion om du betalar noggrann uppmärksamhet åt en persons historia och hur de berättar det.

Steg

Metod 1 av 18:
Kontrollera om de täcker sina ögon eller mun.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 1
1. Lögnare kanske vill gömma sitt ansikte så att du inte tittar på dem medan de berättar om untruths. Lägg märke till om de lägger en hand över sina ögon så att du inte kan göra ögonkontakt. Dessutom, överväga om de fortsätter att föra sin hand till munnen. Dessa kan vara tecken som personen ljuger för dig.
  • De får inte helt täcka sina ögon eller mun. Till exempel kan de placera en hand över sidan av ansiktet så att det är dolt. På samma sätt kan de röra sina läppar så att deras hand täcker det mesta av munnen.
Metod 2 av 18:
Leta efter ett falskt leende.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 2
1. En lögnare kan trycka sina läppar ihop i ett tätt leende som inte når ögonen. De kan försöka dölja sitt verkliga ansiktsuttryck genom att tvinga ett leende. Ett riktigt leende kommer att orsaka kråka fötter runt personens ögon.
  • Detta är mindre tillförlitligt om personen hade Botox tidigare. Botox kan frysa området runt en persons ögon så att de inte får kråka fötterna.
Metod 3 av 18:
Titta på snabb blinkande.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 3
1. Studier visar att ögonkontakt inte har något att göra med sanningsenlighet, men det betyder inte att en persons ögon inte kan hjälpa dig att räkna ut om de säger sanningen. När någon ljuger, kan de börja blinka snabbare än de normalt gör. Göra ögonkontakt med dem för att se om de blinkande ändras. Om den person du misstänker kan ljuga plötsligt börjar blinka snabbt, det är möjligt att de inte är sanningsenliga.
  • Till exempel, låt oss säga att du bara frågade dem en fråga. Om de börjar blinka riktigt snabbt innan de svarar, kan de försöka ljuga för dig.
Metod 4 av 18:
Lägg märke till om de tuggar på läppen.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 4
1. Någon som sprutar lögner kan känna sig super självmedvetna om munnen. Dessutom kommer de troligen att känna sig nervösa. Ofta får dessa känslor att de börjar bita eller tugga sin bottenläpp. Titta på detta beteende om du misstänker att någon kan ljuga för dig.
  • Till exempel kan de tugga på läppen medan du ställer frågor eller kan nibble deras läpp efter att ha ett svar.
Metod 5 av 18:
Leta efter flared näsborrar.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 5
1. Flared näsborrar är ett mikrouttryck som kan innebära att en person ligger. Ibland händer detta eftersom personen känner sig defensiv, eftersom de är oroliga att du kommer att fånga på sin lögn. Titta på näsan medan de talar för att se om deras näsborrar flare ut.
  • Försök att fråga dem en fråga, till exempel, "Kan du berätta för mig vad som hände?"Eller" om du inte gjorde det, vem gjorde?"Se sedan näsan när de svarar.
  • Tänk på att flared näsborrar också kan ha andra betydelser, som ilska eller rädsla.
Metod 6 av 18:
Kontrollera om personen svettas när det inte är varmt.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 6
1. En lögnare kan börja svettas eftersom de känner sig nervösa. Titta på sina tempel, runt sina läppar och vid deras underarmsområde för att se om de svettas. Därefter, överväga om temperaturen kan orsaka svettningen.
  • Personens tempel och hårlinje kommer sannolikt att vara den mest märkbara platsen först.
  • Om det är varmt ute, kan de svettas på grund av värmen. I så fall, förlita sig på andra tecken för att kontrollera om personen kan ligga.
Metod 7 av 18:
Lägg märke till om de leker med håret eller skägget.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 7
1. De kan börja twirling håret runt fingret eller springa sina händer genom håret. De kan också gnugga sitt ansiktshår om de har någon. Titta på dessa beteenden om du misstänker att en person kan ligga.
  • Till exempel kan personen börja twirling håret runt fingret eller kan till och med fläta ändarna av långt hår.
  • Om personen har ansiktshår, kan du märka dem att köra fingrarna längs den eller justera ändarna.
  • Var uppmärksam på hur ofta de gör det här. De är mer benägna att ligga om de leker med håret eller skägget under hela samtalet.
Metod 8 av 18:
Titta på händerna för att se om de gömmer dem eller fidget.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 8
1. En person som ljuger kommer sannolikt att ha problem med att göra normala handbehåll. I vissa fall kan de känna att de behöver dölja sina händer. Observera sina handrörelser för att kontrollera saker som att lägga händerna i sina fickor eller placera händerna bakom ryggen. Du kan också märka saker som handvridning eller rörande slumpmässiga föremål.
  • De kan till exempel börja knäcka sina fingrar eller kan spela med en knapp på sin skjorta.
Metod 9 av 18:
Lyssna på en förändring i personens ton av röst.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 9
1. Ligger gör att du känner dig nervös, så din kropp kan spända upp. Detta kan påverka ljudet av din röst. Deras ton av röst kan gå upp högre eller kan falla lägre. Tänk på några ändringar i tonen som ett möjligt tecken på att ligga.
  • Låt oss säga att någon berättar om en historia om vad de gjorde igår kväll och plötsligt blir deras röst väldigt hög. De kan ha börjat berätta en lögn.
Metod 10 av 18:
Lägg märke till om deras tal hastar eller saktar ner.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 10
1. En lögnare kan sakta ner sitt tal medan de tänker på sin lögn, men de kan prata snabbare när de upprepas en repeterad lögn. Det är vanligt att lögnare ändrar hur snabbt de talar under en konversation. Var uppmärksam på takten i sitt tal för att hjälpa dig att räkna ut om en person kan ligga.
  • Till exempel kan de i början rattla av en historia super snabbt. När de försöker svara på frågor om historien, kan de tala riktigt långsamt när de gör saker.
Metod 11 av 18:
Leta efter ändringar i sin meningsstruktur.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 11
1. Vanligtvis kommer en lögnare att förändra det sätt de berättar för lögnet när de blir mer bekväma med sin historia. Du kan märka meningsfragment när de försöker göra saker. Å andra sidan kan de byta till mer komplexa eller springa på meningar när de försöker övertyga dig om sin historia. Var uppmärksam om personen plötsligt svänger mellan korta, ofullständiga meningar och mycket långa, komplexa meningar.
  • Som ett exempel kan de börja med uttalanden som, "bara jag", "i skolan" och "rätt hem."Senare kan du märka meningar som" Jag var helt ensam igår kväll, du kan kolla med mina vänner. Det var bara jag där, så det finns ingen anledning att vara misstänksam."
Metod 12 av 18:
Tryck på dem för mer information för att se om de kan utarbeta sin historia.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 12
1. En person som ljuger måste göra en historia, så de kommer sannolikt att kämpa för att fylla i detaljerna. När du ber om mer information, kommer de knappt att expandera på vad de redan berättade för dig. Lägg märke till om någon inte delar många detaljer med dig eftersom de kan ljuga.
  • Låt oss säga att du misstänker att din partner ljuger om att studera på biblioteket istället för att gå ut med vänner. De kan säga saker som, "biblioteket var tyst igår kväll" eller "det var verkligen upptagen."
  • Du kan ställa frågor som "om hur många tabellerna var tomma?"" Vilken bibliotekarie var i tjänst igår kväll?"Eller" Vilka böcker granska du igår kväll?"För att se om de lägger till mer information.
Metod 13 av 18:
Fråga personen frågor att se om de snabbt svarar.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 13
1. Normalt tar människor ett ögonblick att tänka på svaret på en fråga innan de ger det. Men en person som ljuger kommer ofta att svara genast för att de har repeterat sina svar. Fråga personen flera frågor i rad för att se om de tar tid att tänka på det eller svara direkt. Om de verkar ha alla svar, kan de ljuga för dig.
  • Du kanske frågar frågor som "Vad hände efter det?"" Vem var där?"" Var var du förut?"Eller" kan du beskriva scenen?"
  • Om personen ger ett kort, icke-detaljerat svar som täcker en lång tid, kan det vara ett tecken på att de ligger.
Metod 14 av 18:
Använd öppna frågor för att resa upp en lögnare.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 14
1. Öppna frågor tvingar personen att lägga till på sin historia. Inte bara är detta mer arbete för dem, det gräver också sitt hål djupare om de ljuger. Peppar personen med frågor som kräver mer än ett ja / nej svar så de måste tänka.
  • Du kanske frågar, "Vem var där?" istället för "Var du ensam?" eller "Vilka klasser tog du senaste terminen?" hellre än "Var du en student sista termin?"
  • Försök att fråga oväntade frågor eftersom det kommer att stressa dem ut mer. Till exempel, "Vilken låt spelade när du kom dit," eller "Vilken bartender arbetade igår kväll?" kan resa upp en person som gör saker.
Metod 15 av 18:
Få personen att berätta för sin historia i omvänd så att du kan kontrollera om inkonsekvenser.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 15
1. Lögnare kan vara riktigt bra på att berätta en repeterad lögn, men ber dem att berätta det bakåt, brukar vi åka upp dem. När en person säger sanningen kan de vanligtvis gå igenom sina minnen för att enkelt vända sin historia. En lögnare måste dock arbeta extra för att rekonstruera sin lögn. Be personen att berätta historien bakåt och se hur bra de gör det.
  • Säg, "okej. Kan du berätta för mig vad som hände igen, men den här gången börjar i slutet av historien och gå bakåt?"
Metod 16 av 18:
Lägg märke till om de upprepar dina frågor.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 16
1. När någon ljuger, behöver de ofta extra tid att tänka på ett svar på dina frågor. På grund av detta försöker de köpa tid genom att upprepa en fråga innan de svarar på det. Vara på varning om en person fortsätter att göra detta, eftersom de kan ljuga.
  • Du kanske frågar, "Var var du igår kväll?"Bara för dem att svara," var var jag igår kväll? Åh, jag var hemma."
  • Som ett annat alternativ kan de komplimera din fråga att köpa tid. Lyssna på uttalanden som, "Det är en bra fråga," eller "Tack för att du frågar det."
Metod 17 av 18:
Lyssna på en detalj Du kan verifiera.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 17
1. Du kanske kan fånga en person i en lögn genom att kontrollera sin historia. Notera eventuella detaljer som du kan verifiera senare. Sedan, se om vad personen sa att du var sant.
  • Till exempel, låt oss säga att din kollega säger att de åt lunch på ett lokalt café, men du misstänker att de stal din lunch. Du kanske frågar dem vad caféets speciella är den dagen så att du kan verifiera den detaljerna.
  • På samma sätt, kanske du misstänker den person du är dating ljuger om sin utbildning. Du kanske frågar dem namnet på deras examen och de professorer de studerade under. Du kan sedan kontrollera om skolan de hävdar att de deltog har den examen och sysselsätter de professorerna.
Metod 18 av 18:
Fråga hävdar att de är ärliga.
  1. Bild med titeln Detect Lies Steg 18
1. En lögnare vill att du ska tro på dem, så de kan direkt berätta att de är sanningsenliga. Uttalanden som "det är den ärliga sanningen" eller "jag vill inte ljuga för dig" är en stor röd flagga som personen ljuger. När som helst hör du dessa fraser, se närmare på personens historia eftersom de kunde ljuga.
  • De kan säga saker som, "för att vara ärlig med dig," eller "Jag vill berätta sanningen."Om det händer, är det en bra idé att ställa fler frågor och var försiktig med hur de svarar.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

Tips

Lita inte på ögonkontakt för att berätta om någon ljuger. Studier visar att brist på ögonkontakt är inte ett tillförlitligt tecken på att ligga.
  • Tänk på att vissa människor kan visa tecken på att ljuga även när de säger sanningen. Det blir lättare att upptäcka lögner hos personer du vet bra, eftersom du har en bra idé om hur de normalt agerar och pratar.
  • Varningar

    Var försiktig när du anklagar någon av att ljuga. Se till att du har bevis för att säkerhetskopiera dina påståenden och vara beredd på mycket pushback från lögnaren.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande