Hur man kontrollerar lus

Huvudlöss är små vinglösa parasitiska insekter som bor i hårbotten. De kan vara svåra att upptäcka eftersom de bara är 2 - 3 mm långa. Stäng undersökning av hårbotten och försiktigt kammar håret är de enda sätten att kontrollera framgångsrikt. Det är lättare att kolla en annan person för löss, men du kan också kontrollera ditt eget huvud om du har några speglar.

Steg

Del 1 av 4:
Att veta när man ska kolla efter löss
  1. Bild med titeln Kontrollera efter LIFE STEG 1
1. Kontrollera efter klåda av hårbotten. En kliande hårbotten är det vanligaste symptomet på lössfallet. Men andra villkor, inklusive mjäll och hårbotten eksem, kan också orsaka kliande hårbotten. Kliande skalps kan också vara ett tecken på en allergisk reaktion på hårvårdsprodukter som schampo också.
  • Vissa människor som har huvudlöss kanske inte upplever klåda genast. Det kan ta upp till sex veckor efter infestation för hårbotten att börja känna kliande.
  • Vissa människor kan också känna en "kittlande" känsla på hårbotten eller huvudet, som om något rör sig eller kryper.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 2
    2. Kontrollera efter vita flingor på hårbotten eller i håret. Vita flingor kan orsakas av mjäll eller hårbotten eksem. De kan också orsakas av en allergisk reaktion på schampon och andra hårvårdsprodukter. Men dessa "flingor" kan faktiskt vara lössägg (nits).
  • Mjäll förekommer vanligen i hela håret. Lussägg förekommer vanligtvis närmare hårbotten och är inte lika utbredd som mjällflingor.
  • Om du inte lätt kan borsta eller skaka flingorna från håret eller hårbotten, kan de vara lössägg.
  • Bild med titeln Kontrollera efter lus steg 3
    3. Undersök kläder för löss. Löss kan hitta sig in i ditt hem på kläder eller sängkläder. De kan inte flyga, men de kan hoppa stora avstånd.
  • Du kan se små buggar som ser ut som ljusbruna sesamfrön på kläder, sängkläder, hud eller hår.
  • Del 2 av 4:
    Uppställning
    1. Bild med titeln Kontrollera för löss steg 4
    1. Hitta en ljus ljuskälla. Naturligt ljus är bra om det inte filtreras genom gardiner eller persienner. Badrumsljus är ofta ljust nog. Om du behöver ytterligare ljus, använd en ljus ficklampa eller en liten skrivbordslampa.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 5
    2. Våt personens hår. Detta kan göras under en kran eller med en sprayflaska. Löss kan ses på torrt eller vått hår, men många människor har en lättare tid att spotta löss om håret är vått.
  • Att arbeta med vått hår gör det också lättare att försiktigt dela sektioner och klippa de undersökta avsnitten ur vägen så att du kan fortsätta att kontrollera resten av håret.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 6
    3. Känna igen vuxna löss. Vuxna löss är svåra att se, främst för att de kan röra sig snabbt och de gillar inte ljus. När du separerar sektioner av hår kan vuxna löss snabbt flytta tillbaka till håret och in i skuggorna. Även om en vuxen lus är liten, borde du kunna se dem om du kan läsa det lilla utskriften av en tidning.
  • Vuxna löss är ljusbrun i färg och handlar om storleken på ett sesamfrö. Vuxna finns ofta nära hårbottenområdet, i håret strax ovanför och bakom öronen och på hårlinjen runt halsen.
  • Bild med titeln Kontrollera efter LIBE STEG 7
    4. Känna igen ägg, även kallade nits. Äggen är ordentligt fastsatta, praktiskt taget, till håret. Ägg är gulbrun, eller solbränna, i färg innan de kläcker, och ser ut som små frön. Nyliga ägg är glänsande och finns ofta nära hårbotten.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 8
    5. Identifiera de kläckta nitsna. När ägget, eller nits, har kläckt, är ägghöljet ordentligt fastsatt på håret. Färgen på höljet är praktiskt taget klar.
  • Del 3 av 4:
    Undersökning av håret för löss och nits
    1. Bild med titeln Kontrollera efter Lice Steg 9
    1. Börja med att separera det våta håret i sektioner. Dela håret i små sektioner, och börja med att placera kamen nära hårbotten. Använd antingen en vanlig fin tandkam, eller en lösskam och kamma genom varje sektion av hår, från nära hårbotten till ändarna. Kamma genom varje sektion mer än en gång.
    • Lice Combs är tillgängliga hos drogbutiker. De är mindre än en vanlig kam, men tänderna i kammen är mycket närmare varandra för att lättare söka efter löss och nits.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 10
    2. Fortsätt att kamma genom håret i sektioner. När du är klar med att kamma en del av det våta håret, använd ett klipp för att skilja det från håret du ännu inte har undersökt. Kamma genom varje uppdelad sektion av hår, undersöker kammen efter varje passera genom håret.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 11
    3. Undersök området runt öronen och nackenens botten noga. Dessa områden är platser där vuxna löss och nits brukar hittas.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 12
    4. Fånga en levande lus mellan tummen och pekfingret. Om du ser något rörligt, försök att fånga det mellan tummen och pekfingret, tejpa den till en bit vit papper så att du kan undersöka det närmare. Det kan vara till hjälp att jämföra vad du har funnit för dokumenterade bilder av löss.
  • Fånga en lus med fingrarna är inte farlig. Genom att göra detta kan du bekräfta att den person du undersöker har en lössäkling.
  • Bild med titeln Kontrollera efter lus steg 13
    5. Förvirra inte mjäll för löss eller nits. Människor i alla åldrar har saker som fångas i håret. Kombinera genom någons hår så försiktigt kommer sannolikt att avslöja mjäll, knutet hår, tyg och andra små saker som kommer in i håret. Nits kommer inte lätt att kamma eftersom de är cementerade till håret. Använd ditt förstoringsglas för att undersöka små saker som du kan kamma genom håret för att vara säker.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 14
    6. Kontrollera ditt eget hår för löss. Det är uppenbart att det inte är lika lätt uppgift, så försök att få lite hjälp om möjligt. Om du bestämmer dig för att kontrollera ditt eget hår själv, följ sedan samma grundläggande steg. Alla i ett hushåll med en infekterad person bör kontrolleras för löss.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 15
    7. Blöt ditt hår. Lus och nits kan ses på vått eller torrt hår, men undersöker dig själv för löss kan vara lättare med ditt hår våt.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 16
    8. Var noga med att du har tillräckligt med ljus. Badrumsbelysning är ofta ljusare än lamporna i andra rum, plus du kommer att förlita dig på badrummets speglar. Använd om det behövs, använd en liten lampa för tillsatt ljus.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 17
    9. Använd en handspegel. Du måste noggrant undersöka områdena bakom och runt dina öron. Använd klipp för att hålla ditt hår tillbaka och placera handspegeln så att du tydligt kan se de områden du behöver undersöka.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 18
    10. Placera spegeln för att se baksidan av nacken. Titta noga på någonting som kryper, och för nits eller nithöljen kopplade till ditt hår i detta område.
  • Bild med titeln KONTROLLERA FÖR LIFE STEG 19
    11. Använd en fin tandkam eller en lutom kam. För att bäst undersöka ditt eget hår måste du separera sektioner och kamma genom dem flera gånger. Undersök kammen noggrant efter varje passera genom ditt hår. Fortsätt att använda klipp det separata håret du redan har granskat.
  • Kom ihåg att fokusera på området runt öronen och vid basen av nacken. Att undersöka ditt eget hår för löss är svårt, så fokuserar på de mest troliga platserna kan hjälpa dig att avgöra om du har en löss.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 20
    12. Titta noga på kammen. Du kanske vill använda ett förstoringsglas för att undersöka kammen varje gång du passerar det genom ditt hår. Identifiera mjäll, trassigt hår, tyg och andra föremål. Liten, frö-liknande, höljen kommer att vara ordentligt fastsatta och kommer att vara svåra att ta bort, troligen avlägsna hårfollikeln med det när du passerar kammen genom. Detta gör det möjligt för dig att noggrant undersöka vad som är utdraget och vad som är kvar i kammen, för att avgöra om du har löss eller nits i ditt hår.
  • Del 4 av 4:
    Behandla löss
    1. Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 21
    1. Behandla den infekterade personen. Du kan Behandla huvudlöss Använda produkter som är tillgängliga utan recept. Följ anvisningarna nära, inklusive eventuella åtgärder som rekommenderas för säkerhet.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 22
    2. Börja med att fråga personen att sätta på gamla kläder. Detta hjälper bara om ingredienserna i behandlingen skadar kläderna. Också vara säker på att personen har tvättat sitt hår, men har inte tillämpat balsam.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 23
    3. Följ produktriktningarna. Din läkare eller apotekspersonal kan hjälpa dig till bästa produktval. När personen har behandlats efter produktens riktningar, undersök deras hår igen på cirka åtta till 12 timmar. Om du fortfarande ser löss, men de rör sig långsamt, fungerar behandlingen fortfarande. Fortsätt med processen att ta bort så många döda löss och nits som möjligt av kamningstekniken.
  • Bild med titeln Kontrollera efter lus steg 24
    4. Re-behandla om löss är fortfarande aktiva. När du undersöker håret, märk om lössen fortfarande är lika aktiva som de var, före behandling. Om detta inträffar följer du paketets anvisningar för att återskapa den person som infekteras.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 25
    5. Följ produktinstruktioner om återbehandling behövs. Vanligtvis bör du återkomma personens hårbotten efter en vecka. De flesta tillgängliga produkter skisserar hur man ska fortsätta med en andra behandling. Din läkare eller apotekspersonal kan hjälpa till med råd om återbehandling, liksom att behandla ytterligare familjemedlemmar.
  • Tyvärr har löss blivit mer motståndskraftiga mot de vanliga behandlingarna - även några receptbelagda behandlingar. Din läkare kan behöva ordinera starkare läkemedel (ibland tas oralt) för att bli av med löss.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 26
    6. Behandla miljön. Tvätta och torka alla sängkläder, handdukar och kläder som personen kom i kontakt med 2 dagar före behandling. Använd varmt vatten och sätt torktumret till en hög värmeinställning.
  • Föremål som inte kan tvättas kan torkas eller sättas i en tätt förseglad plastpåse i två veckor.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 27
    7. Blötkammar och borstar. Varje gång en kam eller pensel används för att avlägsna löss och nits, blötta objekten i 5 till 10 minuter i varmt vatten som är minst 130 ° F.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 28
    8. Vakuum golvet och möblerna. Huvudlöss bor bara i ungefär två dagar när de inte är på en person. Nits kan inte kläcka om de tas bort från den normala temperaturen hos en mänsklig kropp och dö inom en vecka.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss Steg 29
    9. Tvätta kläder och blötkammar. Se till att du inte av misstag orsakar återinfogning. Tvätta alla kläder och sängkläder i varmt vatten. Förvara ojämn föremål i lufttäta plastpåsar i två veckor. Blötkammar och andra hårtillbehör, som bobby-stift och clips, i varmt vatten i minst fem minuter.
  • Se till att tvätta eventuella mjuka föremål, till exempel fyllda djur eller kuddar, i varmt vatten.
  • Bild med titeln Kontrollera efter lus steg 30
    10. Undvik att dela mjuka föremål. Löss sprids ofta till barn när de delar kläder, hattar, halsdukar eller fyllda djur. Låt inte ditt barn dela med sig av dessa saker med andra.
  • Dela inte mjuka föremål mellan familjemedlemmar tills alla tecken på angrepp har försvunnit.
  • Bild med titeln Kontrollera efter lus steg 31
    11. Fortsätt att noggrant undersöka håret på den infekterade personen. Följ kammarproceduren varannan till tre dagar, och i två till tre veckor, för att vara säker på att personen inte har infekterats.
  • Bild med titeln Kontrollera för löss steg 32
    12. Låt ditt barn återvända till skolan. Efter en lyckad behandling kan ditt barn återvända till skolan nästa dag. Håll inte ditt barn hem från skolan i flera dagar på grund av lössfall.
  • Se till att ditt barn inte gör huvud-till-huvudet kontakt med andra barn i skolan.
  • Varna din skolsjuksköterska som du har hittat löss eller nits på ditt barn och att det har behandlats. Skolan kan vara skyldig att berätta för andra föräldrar att en exponering har ägt rum så att familjer kan vara på varning och sjuksköterskan kan kontrollera de möjligen utsatta studenterna. Känn inte generad eftersom det här är extremt vanligt.
  • Tips

    Kontrollera efter lus på ditt eget huvud kan vara extremt svårt. Om möjligt, få någon att hjälpa.
  • Överväga att undersöka andra medlemmar i hushållet om du hittar någon med lösen.
  • Lus överförs från person till personkontakt. Lus kan också spridas genom kontakt med saker som har varit i kontakt med någon med löss, som hattar, kamar, halsdukar och huvudband. Dela aldrig dessa saker med andra.
  • Löss bär inte bakteriella eller virusinfektioner.
  • Löss kan bara leva i upp till 48 timmar när de inte längre har en mänsklig värd för att mata på.
  • Beroende på nivån på angreppet kanske du vill kontakta din läkare för råd om behandlingsalternativ, liksom behandlingsförslag för levnadsmiljön.
  • Hundar eller katter kan inte få mänskliga löss. Så det är okej att krama ditt andra husdjur när du har det.
  • Om du vet att du har löss på ett klädsel som en hatt eller ett hår elastiskt, placera dem i en sluten plastpåse. Efter 48 timmar utan värd kommer lösen att dö.
  • Saker du behöver

    • Fin tandkam, eller lutom kam
    • God belysning
    • Förstoringsglas
    • Sprayflaska med vatten
    • Tejp
    • vitt papper
    • Handspegel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande