Hur man rengör dreadlocks

Dreadlocks är en frisyr som har funnits så länge som människor har funnits, populariserat i afrikanska och karibiska länder. De bildar när hårsektioner blir mattas ihop i långa, repliknande strängar. Dreadlocks är ofta orättvist kritiserade för att vara smutsiga och oförskämda, men i verkligheten är de ganska lätta att hålla rena så länge som bäraren är villig att tvätta och behandla dem regelbundet. Dreadlocks kan rengöras med konditioneringsprodukter formulera speciellt för låst hår, mjuka hemlagade rengöringsblandningar eller till och med vanliga schampon.

Steg

Metod 1 av 3:
Shampooing Dreadlocks
  1. Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 1
1. Blöt dina dreadlocks. Börja med att köra lite vatten lätt över dina dreadlocks i duschen. Det finns inget behov av att helt mätta dem, eftersom ju mer vatten dina lås absorberar desto svårare kommer det att vara för schamponet att infiltrera dem. För bästa resultat, använd varmt (inte för varmt) vatten.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 2
    2. Del ut en liten mängd schampo. Krama en blygsam mängd schampo i din handflata. Det är bättre att använda lite schampo i taget så att du kan styra hur mycket tvål som faktiskt går in i dina lås-du kan alltid använda mer senare om det inte räcker. Om du använder en solid bar shampoo, gnid det mellan dina händer tills den bildar en rik skum.
  • Använd alltid ett schampo som inte lämnar en rest av något slag. Dreadlocks bör inte bibehållas med hjälp av geler, vaxer och andra tillsatser, och ett restformande schampo kommer också att lägga till uppbyggnaden istället för att tvätta den bort.
  • Leta efter naturliga, organiska typer av schampo som är fria från kemikalier som hjälper till att mjukna och stil.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 3
    3. Arbeta skummen i din hårbotten. Tryck båda händerna i hårbotten och distribuera schamponen i mellanslagen mellan dreadlocks rötter. Använd fingrarna på dina fingrar för att ge din hårbotten en bra skrubba till fri död hud och ta bort överskott av talg.
  • Försumma inte att rengöra och ta hand om rötterna. Eftersom det här är där din dreadlocks bifogar, måste de vara starka och friska.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 4
    4. Skölj schamponet genom lås. Låt schampon sitta i 1-2 minuter. Sedan, luta huvudet nedåt så att skummet går genom dina lås när du sköljer. Pressa försiktigt på schampo skum i dreadlocks. Se till att det inte finns någon schampo rester kvar i ditt hår när du är klar.
  • Om du vill kan du använda lite extra schampo för att röra upp varje lås individuellt. Bara inte överdriv det, eller det blir mer tidskrävande att skölja och orsaka lösa hår till frizz.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 5
    5. Torka noggrant. När du kommer ut ur duschen vill du se till att du låter din dreadlocks torka helt. Kram varje lås med en handduk för att trycka ut vattnet som absorberas i dem. Låt dina lås lufttorka, eller använd en hårtork på en låg värmeinställning för att påskynda processen och se till att de inte lämnas fuktiga. Om för mycket fukt kvarstår i låsningarna, kan de börja låsa upp och lukta, eller till och med växa mögel.
  • "Dread Rot" är när fukt blir fångad i det mattade håret så länge att det börjar mögel.
  • När dina dreadlocks fortsätter att ställa in och dra åt, kan du behöva börja använda en hårtork oftare efter tvätt för att säkerställa att håret inuti låsen blir torrt.
  • Metod 2 av 3:
    Sköljning dreadlocks med vatten, bakpulver och ättika
    1. Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 6
    1. Blanda inte bakpulver och ättika. Bakpulver är en bas och ättika är en syra, blandning av de två orsakerna en kemisk reaktion som neutraliserar någon rengöringskraft de två ämnena har på egen hand (vilket är mycket).
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 7
    2. I ett handfat eller tvättställ, lösa upp ¾ kopp bakpulver i några inches varmt vatten. Det är helt säkert att använda på ditt hår och hårbotten.
  • Om du gillar att använda eteriska oljor kan du lägga till dem i rengöringslösningen under det här steget. En matsked citronsaft hjälper till att döda alla lukter och förhindra mögel.
  • Det rekommenderas att du bara använder den här metoden för att rengöra dina lås en gång i veckorna, eftersom bakpulveret kan göra ditt hår torrt och sprött över tiden. För mer vanliga tvättar, använd ett resterfritt schampo.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 8
    3. Blöt din dreadlocks i 5-10 minuter. Donerge dina dreadlocks i bakpulitlösningen upp till rötterna. Blöt dina lås i upp till 10 minuter, eller längre om du behöver en djup ren. När dina dreadlocks suger, kommer bakpulitodret att avlägsna smuts, olja, skräp och annan oönskade uppbyggnad.
  • Om du inte har den tid eller plats som behövs för att suga dina dreadlocks, kan du blanda lösningen och häll den direkt över huvudet för en snabb rengöring.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 9
    4. Skölj med kallt vatten. Ta bort dina dreadlocks från bakpulveret och dyker ut den överskjutande lösningen. Slå på kranen eller hoppa i duschen och ge dina låser en snabb sköljning för att rensa bort några långvariga spår av den bakande soda lösningen eller främmande ämnen. Skölj tills vattnet går klart. Var noga med att din hårbotten får en viss exponering för vattnet.
  • Smutsen, oljan, död huden och andra detritus som har tagits bort från ditt hår kommer att vara synliga i missfärgningen av vattnet. Du kan bli förvånad över hur mycket renare dina lås kommer att känna sig efteråt!
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 10
    5. Har klar en stor flaska vatten och ättika, blandad vid ett förhållande 3: 1, tillräckligt för att skölja över hårbotten och lätt genom dina dreads. Häll det här genom dina lås efter att ha sköljt ut bakpulitlösningen. Detta kommer att neutralisera eventuell återstående bakpulver, balansera pH-värdet och släta löst håret frizz. Du kan lämna det här (någon ättika lukt kommer att spridas som det torkar) eller skölj det.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 11
    6. Handduk eller lufttorka. Ge din dreadlocks gott om tid att torka. Om du har bråttom, använd en hårtork på ändarna och axlarna på dina lås och låt dina rötter avsluta lufttorkning. Din dreadlocks ska vara torra innan du täcker dem med en hatt, tam eller halsduk. Annars kommer dessa föremål att fälla kvarvarande fukt i lås och gör det svårare för att det ska fly.
  • Krama så mycket vatten ur dina lås som du kan innan du låter dem torka eller försöka andra torkningsmetoder.
  • Omslagning av dina dreadlocks i en torr handduk kan hjälpa till att rita vatten ur dem i snabbare takt.
  • Metod 3 av 3:
    Håll ditt hår och hårbotten frisk
    1. Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 12
    1. Tvätta dina dreadlocks regelbundet. I motsats till populära missuppfattningar kräver dreadlocks tvätt lika mycket som andra frisyrer. Du bör sträva efter att schampo och rulla dina dreadlocks var tredje eller fyra dagar när de är nya. När de har blivit låst, kan du få genom att tvätta dem en gång i veckan, eller oftare beroende på hårtypen och mängden olja som din hårbotten tenderar att producera.
    • De flesta som bär dreadlocks tvättar dem minst en gång i veckan. Om du har särskilt oljigt hår, eller om du tränar, arbetar ute, blir smutsig eller svett mycket, kan du dra nytta av mer frekventa tvättar.
    • Du kan fortfarande bada regelbundet mellan tvättarna utan att behöva shampoo dina lås.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 13
    2. Ta hand om din hårbotten. Dreadlocks lägger mycket vikt på hårbotten när de blir tyngre och dra. Det är viktigt att du håller hårbotten ren och fuktas utöver dina låser sig själva. När du städar dina lås, ta några ögonblick för att massera din hårbotten kraftigt med fingertopparna. Detta främjar rätt blodflöde och kommer att stärka folliklarna, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att dina lås blir sköra eller faller ut.
  • Klåda och obehag kan vara ett tecken på att hårbotten eller rötterna är i dåligt skick.
  • När ditt hår växer, håll dina dreadlocks vaxade och vrids för att strama upp den nya tillväxten nära hårbotten.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 14
    3. Freshen dina lås med eteriska oljor. Använd ett par droppar Tea Tree, Pepparmint eller Rosemary Oil tillsammans med ditt schampo, eller behandla dina lås med dem separat. Eteriska oljor Fuktar, skär ner på kliande och irritation runt hårbotten och lämna ditt hår som luktar trevligt. De är mycket föredragna för parfymer, spray-in dofter och doftrengöringsmedel, eftersom de inte kommer att skada dina lås eller lämna bakom alla rester.
  • Bara en antydan av eteriska oljor kan bekämpa det "smutsiga håret" lukten som naturligt ackumuleras på tjocka dreadlocks.
  • Bild med titeln Clean Dreadlocks Steg 15
    4. Undvik balsam och liknande produkter. Konditioneringsapparater är utformade för att mjukna och avskräcka håret, vilket är det sista du vill ha om du har ett huvud fullt av dreads. I allmänhet bör det inte finnas någon anledning att villkora dina dreadlocks. Du bör också vara försiktig med andra produkter som innehåller oljor, vaxer eller knutbekämpningsmedel. Regelbunden användning av dessa produkter kan skada strukturen på dina dreadlocks och göra dem mycket svårare att behålla.
  • Ett bra resterfritt schampo, och eventuellt ren aloe gel och saltvattenstrålningsspray bör vara allt du behöver för att hålla dina dreadlocks rena och ser bra ut. För torrbotten eller dreads, kommer mycket lätta tillämpningar av kokosnötolja att hjälpa till att fuktas utan konditionering.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Trots missuppfattningar är tvätta dina dreadlocks faktiskt bra för dem. Inte bara kommer att shampooing dreadlocks hålla dem rena, det tar också bort olja från ditt hår, vilket kan hjälpa det knutligt tättare.
  • Leta efter rengöring och styling produkter som görs speciellt för dreadlocked hår.
  • Skydda dina dreadlocks genom att täcka dem med en tam när du sover eller byter till en silke eller satinkudde.
  • Om det tar lång tid att tvätta dina dreadlock, överväga att investera i en tvättlock. Dessa är utformade för att bäras över dreadlocks och låta shampoo skummen lättare kappa och tränga in i håret.
  • Dreadlocks kan tvättas säkert ett par gånger per vecka, men var försiktig så att du inte tvingar dem för ofta. Kemikalierna i schampo tillsammans med friktionen av skrubbning kan så småningom få dem att lossa.
  • Rulla dina dreadlocks mellan dina palmer (med en liten mängd vax, om du vill) för att hålla dem smidiga och hjälpa dem att låsa mer fast. Vrid låsarna medurs på rötterna för att dra åt dem nära hårbotten.
  • Varningar

    Underlåtenhet att hålla dina dreadlocks torra kan leda till mögeltillväxt och repulsiv lukt.
  • För mycket uppbyggnad på och inuti dreadlocks kan vara omöjligt att ta bort. Kontrollera alltid att en viss hårprodukt är icke-rester som bildas innan du använder den.
  • Det brukade tros att det var för hårt på dreadlocks att tvätta dem. Detta kunde inte vara längre från sanningen. Att inte hålla dina dreadlocks rena är en dålig idé av ett antal skäl. För en, kan syn och lukten av oförskämd dreadlocks vara off-sutting på egen hand. Det är också ohälsosamt för din hårbotten. Att inte tvätta dina dreadlocks regelbundet kan orsaka klåda och irritation, och kan så småningom håravfall.
  • En liten kemisk reaktion kan inträffa vid blandning av ättika med bakpulver. Späd iväger med vatten innan du lägger till bakpuljen. Om en reaktion uppstår, vänta tills den dör ner innan du använder lösningen för att skölja ditt hår.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande