Hur man rengör mattan utan mattrengörare

Att hålla dina mattor rena regelbundet kan vara en utmaning, särskilt i högtrafikområden. Du kanske undrar om det är möjligt att rengöra din matta utan att shelling ut pengar för en mattrengörare. Ett alternativ är att regelbundet vakuum för att hålla det rent. Du kan också använda hushållsprodukter för att rengöra mattan, ett billigare och mer naturligt tillvägagångssätt för mattrengöring.

Steg

Metod 1 av 4:
Avlägsna fläckar
  1. Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 1
1. Adressfläckar omedelbart. Låt inte fläckar sitta på mattan under en lång tid. Städa upp fläckar direkt så fläcken absorberar inte i mattanfibrerna. Fläckar som sitter på mattan kan också sluta läcka in i mattan, vilket orsakar mögel och lukt.
  • Om du vet att folk ska äta eller dricka runt mattan, ha rengöringsmedel till hands i händelse av spill och fläckar.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 2
    2. Applicera vatten till fläckar. Om en vätska som blod kommer på mattan, använd vatten för att få fläcken. Våt en fuktig ren trasa och bläckera fläcken. Skruva inte eller gnida hårt på fläcken, eftersom det kan göra det värre och skada mattan.
  • När du har blottat bort blodet, använd rena pappershanddukar för att torka området. Lägg ett svårt föremål över pappershanddukarna för att suga upp eventuellt kvarvarande vatten.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 3
    3. Blott fläckar med klubb soda. En annan bra plats renare är Club Soda. Om någon spolar ett glas vin eller juice på din matta, byt ut Club Soda. Häll en liten mängd på fläcken och använd en torr trasa för att blotta området tills fläcken kommer ut. Skruva inte fläcken, eftersom det kan förstöra fibrerna i mattan.
  • Använd endast en liten mängd klubbsoda i taget. Översvämmer området med klubb soda eller med för mycket av det kan orsaka mögel att bygga upp i mattan.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 4
    4. Applicera en mjölk och majsstärkelse pasta. Om penna bläckar på mattan, försök att applicera en liten mängd mjölk och majsstärkelse till fläcken. Blanda en liten mängd mjölk och majsstärkelse i en skål för att bilda en pasta. Applicera sedan pastan till fläcken. Använd en torr tandborste för att försiktigt borsta pastaen från fläcken. Pastan ska hämta bläckfläcken och ta bort den.
  • Se till att du dammsar upp den skrapade offen. Du borde se en fläckfri matta under.
  • Metod 2 av 4:
    Eliminera lukt
    1. Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 5
    1. Applicera en ättika och vattenlösning. Vinäger är ett bra alternativ om du vill deodorize din matta. Använd vit ättika för den här lösningen, eftersom du inte vill fläcka mattan med hjälp av färgad vinäger. Kombinera 1 del ättika med 1 delvatten. Sedan spruta den på mattan och blås mattan med en ren trasa för att ta bort fläckar och illaluktande områden.
    • Denna lösning är en bra spotrengörare för alla fläckar på mattan.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 6
    2. Använd bakpulver. Ett hushållsalternativ till professionell mattrengörare är bakpulver. Bakpulver fungerar bra på mattor för att ta bort lukt. Detta är särskilt praktiskt om du märker att mattan börjar lukta i höga trafikområden i ditt hem. Stänk bara bakpulveret på mattan och låt det sitta i några timmar. Då vakuum upp det.
  • Detta är också ett bra alternativ för platsrengöring ett illaluktande område på mattan. Sprinkling bakpulver på platsen och dammsugning upp kan neutralisera lukten.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 7
    3. Prova riven potatis. Riven potatis kan verka som en konstig sak att sätta på din matta, men det har visat sig minska lukt på mattor. Lämna den rivna gula potatisen på mattan i flera timmar. Då vakuum upp och njut av en mindre illaluktande matta.
  • Använd bara gula eller vita potatis, eftersom färgade potatis kan sluta färgas mattan.
  • Om du har husdjur eller barn hemma, håll dem borta från mattan medan den rivna potatisen är på den.
  • Se till att du använder slangfästet på vakuumet när du dammsar upp potatisen.
  • Metod 3 av 4:
    Dammsugning av mattan
    1. Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 8
    1. Få ett vakuum av hög kvalitet. Dammsugning din matta är förmodligen det enklaste och bästa sättet att hålla det rent. Investera i ett vakuum av hög kvalitet som är utformat för användning på mattor. Leta efter en upprätt modell med en stor kapsel och ett topparhuvud. Motorn ska ha tillräckligt med kraft för att suga upp smuts, sand och skräp i mattan.
    • Leta efter högkvalitativa dammsugar online eller i butiker. Om du handlar i butiker, prova flera modeller med en säljare och fråga dem om rekommendationer om vakuum av hög kvalitet i ditt prisklass.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 9
    2. Vakuum på veckovis. Beteckna en dag i veckan som vakuumdag för mattorna. Gör ett noggrant vakuum av mattorna minst en gång i veckan för att ta bort smuts och olja. Ofta är smuts den främsta orsaken till dofter och missfärgning som utvecklas på mattor.
  • Till exempel kan du vakuum mattorna varje söndag. Låt andra i ditt hushåll veta att det är vakuum dag och gör en bra ren av mattor i ditt hem.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 10
    3. Rengör höga trafikområden en gång om dagen. Försök att vakuumera några höga trafikområden av mattan en gång om dagen, helst i slutet av dagen. Detta kommer att hålla dessa områden rena och underhållna, speciellt om de går ofta på. Områden som vardagsrummet, sovrummet, och av några dörrar i ditt hem går vanligtvis på mycket under en dag.
  • Du kan till exempel hålla ett litet handhållet vakuum till hands för att göra dessa områden snabbt innan du lägger dig på natten.
  • Metod 4 av 4:
    Håller mattan ren
    1. Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 11
    1. Låt folk ta av sina skor inuti. Gör det till en vana för alla i ditt hushåll att ta bort sina skor innan de går in och går på mattan. Om du har gäster över, be dem att ta bort sina skor innan du går på mattan. Detta kommer att minska mängden smuts och skräp på mattan.
    • Du kan skapa en skoställ vid fram- och bakdörrarna för att underlätta för människor att ta bort sina skor.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 12
    2. Lägg ner mattor eller mattor. För att skydda din matta och håll det rent, placera mattor och mattor ner i högtrafikområden. Ha en välkommen matta vid dörren och lägg mattor i vardagsrummet eller sovrummet. På så sätt kan du rengöra mattorna och mattorna genom att köra dem genom brickan eller genom att dammsuga dem. Detta kommer att rädda dig från att behöva göra stora rengöring på din matta.
  • Bild med titeln Clean Carpet utan en Carpet Cleaner Steg 13
    3. Gör en djup ren av mattan en gång om året. För att verkligen hålla din matta fräsch, slår ingenting en djupt ren. Försök att göra det minst en gång om året. Rengör du själv eller hyra en professionell mattrengörare för att komma in och göra det här för dig. Att göra en djup ren av mattan själv, kanske du vill investera i en ångrengörare.
  • Om du använder en ångrengörare på dina mattor kan du använda en ättika och vattenlösning för att rengöra mattorna. När mattan torkar, kommer ättika lukten att blekna, lämna dig med ren, färsk matta.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande