Hur man rengör en damm

Dammar gör för vackra och avkopplande naturliga skärmar. Din kan ha en härlig vatten fontän eller en massa Koi. Men alger kan snabbt överväldiga din damm. En encellig typ av alger vrider vattengrön och strängalger täcker toppen av vattnet. Dessutom lämnar förfallna växtmaterial ett slam i botten av dammen. För att rengöra en damm, fiska ut strängalger, behandla vattnet med väteperoxid eller korn halm, bibehålla dammen med luftning och ta bort växtskräp med ett dammvakuum eller genom att pumpa ut vattnet.

Steg

Del 1 av 3:
Rensa ut alger
  1. Bild med titeln Rengör en damm Steg 1
1. Ta bort strängalger med en pensel, nät eller din hand. Stringalger, som ser ut som hårsträngar som flyter på vattnet eller klamrar sig mot väggarna, skadar dammens ekosystem. En skrubbborste som en toalettborste kan användas för att lyfta upp och ta bort algerna. Skimming nät från en hemförbättringsbutik hjälper också till att nå algerna, men du kan också gälla algerna för hand.
  • Vissa strängalger är fördelaktigt för dammens hälsa. Algerna som pinnar på poolfodret, så länge dess tillväxt är under kontroll, skyddar fisk och bekämpar grönt vatten som orsakas av andra alger. Försök att styra algerna med hjälp av naturliga underhållsmetoder, t.ex. genom att lägga till växter, luftning av vattnet och avlägsna avfall årligen.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 2
    2. Tillsätt väteperoxid för snabb vattenbehandling. När din damm är väldigt grön, kan väteperoxid rensa upp algerna snabbare. Lägg till om en pint (.48 l) butiksköpt väteperoxid för varje 1000 gallon (3785.4 liter) av dammvatten. Späd det om möjligt genom att låta det springa med en fontän, vattenfall eller annat rörligt vatten.
  • Resultaten varierar mellan dammar, men du kan öka mängden väteperoxid efter behov. Var försiktig men, för det kan skada fisk och växter.
  • Kemikalier som strängalgreglering är mindre skadliga men dyrare alternativ för befintliga algproblem.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 3
    3. Lägg till kornstrå för en naturlig behandling. Köp Barley Straw Online eller på ett trädgårdscenter. Stuff strået i en mesh-väska, Hay Net eller Fishnet-tights. Låt påsen sitta i dammen i flera veckor, helst där vattnet sprider, såsom en fontän eller vattenfall, om möjligt. Efter några veckor börjar kornet bryta ned. Ta bort eventuella ruttna bitar för att undvika att lägga till mer näringsämnen för algerna.
  • Del 2 av 3:
    Bibehålla dammen
    1. Bild med titeln Rengör en damm Steg 4
    1. Installera en UV-klargörare. UV-lampor behandlar de encelliga algerna som orsakar grönt vatten. UV-ljuset är installerat i vattnet. Vatten passerar genom ljuset och algerna blir förstörda. Ljuset måste bytas ut årligen och tas in under vintermånaderna.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 5
    2. Skölj ditt dammfilter. Din damm kan ha ett filter, vilket är användbart för odling av bakterier som bryter ner avfall och mat när du har massor av fisk. Om det är svårt för vatten att strömma genom filtret, följ användarhandboken för att rengöra filtret. Använd bara dammvatten så att du bevarar de hjälpsamma bakterierna i filtret.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 6
    3. Introducera växter. Växter är ett sätt att naturligtvis hålla dammen ren och klar av alger. Växter som anakaris, hornwort och papegojans fjäder bor under vattnet och håller vattnet fullt av syre, vilket begränsar algerutvecklingen. Liljor och lotusplantor täcker också ytan av vattnet, blockerar solljus som hjälper till med överdriven alg-tillväxt.
  • Du presenterar växter genom att plantera dem på lämpliga lager. Exempelvis vilar nedsänkta växter som Anacharis helt under ytan med sina rötter i en korg. Marginalväxter, inklusive cattails, och liljor är rotade i vatten med vattenlevande vatten. Flytande växter som vattenhyacinter vilar på vattnet.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 7
    4. Tilläggsluftning med en vattenpump. Luftning lägger till syre till vattnet genom att churning det. Växter, vattenfall och fontäner Hjälp, men du kan också lägga till en luftningspump för att hålla vattnet blandat, förhindra alger och lukt.
  • Installera små pumpar genom att fästa vattencirkulerande slang och placera pumpen i vattnet bort från smuts, t.ex. på ett block eller stenar. Dölj den öppna änden av slangen bort från pumpen nära några stenar. Anslut pumpens nätsladd till ett uttag, se till att det är borta från vatten. Du kanske vill begrava sladden under jorden i PVC-röret.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 8
    5. Kontrollera mängden mat för fisk. Uneaten fiskmat lämnar näringsämnen som orsakar algeruppbyggnad. Använd antingen högre kvalitetsmat eller lita på naturlig mat som alger som växer på dammfodret. Erbjuda inte extra mat när det inte behövs. Övervaka vattnet för kvarvarande mat och erbjuda mindre efter behov.
  • Mata fisk högprotein fisk mat, som dammvård sommarstaple, två till fyra gånger om dagen när vattnet är varmt. Mata dem en gång varje dag eller två dagar med låg proteinmat när vattnet går under 60 grader f (15.5 grader c).
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 9
    6. Replenish bakterier på sommaren. På vintern håller luftfiltret bakterier som levde som annars skulle dö i kylan. På sommaren kan algförebyggande stärkas genom att lägga till en produkt som mikrobe lift. Följ anvisningarna på etiketten för rätt dosering.
  • Gynnsamma bakterier bryter ner kemikalier som är skadliga för fisk, som ammoniak och mat och avfall näringsrika för alger. Det kommer också att hjälpa till att balansera mikrobioomen i din damm.
  • Del 3 av 3:
    Avlägsna sediment från en krympande damm
    1. Bild med titeln Rengör en damm Steg 10
    1. Dammsuga skräp med ett dammvakuum. Dammsugare kan hittas online eller hemma förbättringsbutiker. De har långa handtag och når botten av dammen för att avlägsna förfallna växtämnen utan att ta bort vatten. Om din damm är liten eller inte har mycket skräp, allt du behöver göra är att vakuum.
    • Rutinmässig damm städning för att ta bort växtämnen bör göras en gång om året på våren eller faller.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 11
    2. Förbered innehavstankar för damm varelser. Om du behöver tömma vattnet för att nå sediment som samlar på botten, måste du ta bort fisken och växterna för att undvika att skada dem. Ställa in tillräckligt med tankar för att hålla dem alla. Håll tankarna på ett skuggigt läge. Fyll dem med dammvatten eller, om dammvattnet är grumligt, tryck på vatten.
  • Marginalväxter, som bor nära vattnet, kan överleva ut ur vatten men måste hållas skuggad, som med en tarp och fuktig, som med en sprayflaska eller slang.
  • Håll vattentemperaturen konsekvent när du transporterar någon fisk så att de inte går in i chock.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 12
    3. Börja pumpa vatten i en stor behållare. Utility pumpar kan hittas hemma förbättring butiker. Följ användarhandboken för att installera dem nära vattnet. Anslut dem med slang till en stor behållare som håller dammvattnet, till exempel ett badkar eller tank. Gör tanken så stor som möjligt för att hålla fisk och växter också, om du planerar att använda det här som en behållare.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 13
    4. Ta bort växterna som vattennivån droppar. Eftersom vatten avlägsnas från dammen kommer växter att exponeras. Spara dina växter genom att flytta dem till behållarna. Placera åt sidan förfallna växtfrågor. Små damm varelser kan lämna växten och återvända till dammen.
  • Detta är ett bra tillfälle att repotera växter och dela andra som har börjat ta upp för mycket utrymme i dammen.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 14
    5. Fånga och ta bort fisk när vattennivån sjunker. Fisk kommer också att visas som du pumpar. Använd ett nät för att fånga de du kan nå och släppa dem till att hålla tankar. När vattnet når en låg nivå, kommer fisken att ha ingenstans att gå och lätt kan skopas upp i ett nät.
  • Att placera dem i en skuggad behållare som innehåller dammvatten förhindrar stress som skadar fisken.
  • Placera bladnät över hållbehållarna för att innehålla hoppfisk som Koi.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 15
    6. Scoop Out Plant Matter. För dammar som kan hanteras för hand, kan slammet i botten av dammen avlägsnas genom att svepa med en kvast och dammpanel eller spade. Kassera avfallet i papperskorgen.
  • Större dammar med droppvattennivåer på grund av sedimentuppbyggnad kan dra nytta av utgrävning och bulldozing av en professionell.
  • Muddring är ett alternativ för att ta bort sediment utan att dränera vattnet, men det kräver tunga maskiner och sedimentet kan bryta ihop när den flyttas.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 16
    7. Skrubba dammfodret med vatten. Använd en skrubbborste doppad i vatten för att lossa eventuellt kvarvarande slam för borttagning. Du kan se matta-liknande strängalger som täcker fodret. Dessa alger, så länge det är på fodret, skyddar mot missfärgat vatten. Den enda gången du bör överväga att ta bort algerna på fodret är om du inte gillar hur det gör din damm utseende. Annars, ta bort strängar på väggarna eller vattenytan.
  • Använd inte kemikalier för att attackera alger, eftersom denna skada fisk. Blast alger av stenar med en slang och plocka upp strängsorten med hand eller med en pol.
  • Bild med titeln Rengör en damm Steg 17
    8. Returnera allt till dammen. Gradvis pumpa vatten tillbaka i dammen, placera växter när du går. När du är klar, låt fisken tillbaka i vattnet. För molnigt dammvatten du vill ersätta, använd regnvatten om möjligt eller deklorerat kranvatten.
  • Regnvatten kan samlas in genom att placera fat under takdownsprodukter och vart du än annat kan hitta avrinning.
  • Kranvatten som används i dammen blir för kallt för fisken, så innan du släpper fisken, ta bort lite vatten från behållaren och byt ut det med några av det nya vattnet. Gör det flera gånger.
  • Tips

    Ta bort skräp årligen för att undvika alg-tillväxt.
  • Algerbehandling kan ta dagar eller veckor för att helt klara. Var tålmodig och gradvis justera doser av kemikalier.
  • För större dammar, kontakta en professionell för borttagning av dränering och sediment.
  • Varningar

    Fisken är mycket känslig för förändringar i dammen, så var försiktig när du introducerar kranvatten eller kemikalier.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande