Hur man rengör orientaliska mattor

Orientaliska mattor är en vanlig stil med matta som härstammar från länder som Iran, Kina och Indien. Dessa mattor är kända för sina rika färger och unika mönster och kan hittas i tusentals hushåll över hela världen. Orientaliska mattor kommer i alla former och sorter och är vanligtvis gjorda av material som ull eller bomull, men kan också göras av saker som silke eller syntetiskt material. Att lägga till en orientalisk matta till ditt hus kan ta ett rum till liv, men som de flesta mattor är de benägna att bli smutsiga. Lyckligtvis, om du använder rätt teknik för att rengöra och ta hand om din matta, kan du hålla din matta ut under en lång tid.

Steg

Metod 1 av 4:
Med rätt försiktighetsåtgärder
  1. Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 1
1. Kontrollera muffens etikett. Lyft hörnen på din matta för att avslöja Rugs etikett. Vanligtvis, på etiketten, kommer det att ha instruktioner på det säkraste sättet att rengöra din orientaliska matta. Mattor kan vara gjorda av silke, ull, bomull eller syntetiskt material och var och en kräver en viss grad av finess vid rengöring. Bomull och ullmattor är i allmänhet mer hållbara och enklare att rengöra.
  • Om du har en silkesmatta, överväga att ta det till en professionell istället för att rengöra det själv i fallet med svåra fläckar.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 2
    2. Vakuum och tenderar till mattan regelbundet. Dammsuga din matta minst en gång i veckan kommer att lyfta den senaste skräp och smuts från det och hålla det lukt och ser ny under en längre tid. Dammsugning förhindrar också ullfibrerna i din matta från att bli packad.
  • Vakuum inte ofta antika eller silke orientaliska mattor eftersom det kan skada dem och minska deras värde.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 3
    3. Håll din matta ut ur direkt solljus. Orientaliska mattor kan vara benägna att sola, så håll det borta från fönster om du kan. Att hålla en orientalisk matta i solen kommer att få färgerna att blekna över tiden. Om din matta måste vara i direkt solljus, rotera det minst en gång i månaden. Medan färgerna fortfarande är troliga att blekna, kommer de åtminstone att blekna jämnt.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 4
    4. Test för att se om din matta är färgfast. Vissa mattor är Colorfast och kommer inte att blöda när det är vått, medan andra kommer. Om Rugs etikett läser "endast kemtvätt," Då är det en bra möjlighet att din matta är inte färgfast. Om du vill testa din matta, mätta ett litet hörn av mattan med rumstemperaturvatten och tryck sedan på den med en ren vit trasa. Om det finns färg på din trasa, så är din matta sannolikt att blöda om du rengör det själv.
  • Om din matta inte är Colorfast, gör en ljusrengöring men undvik att få din matta våt eller använda kemiska rengöringsmedel på den.
  • Om du behöver djupa en matta som inte är Colorfast, skulle ditt bästa alternativ vara att få det att vara professionellt rengöras.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 5
    5. Flytta dina möbler runt ibland. Tunga möbler som sitter på toppen av din orientaliska matta kan arbeta ner i fibrerna och skada din matta över tiden. För att förhindra detta, omorganisera dina möbler var sjätte månad. Detta kommer även ut på slitage på din matta och öka sin livslängd.
  • Metod 2 av 4:
    Gör en snabb rengöring
    1. Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 6
    1. Svepa din matta. Använd en kvast med halmborstar eller en matta sopmaskin för att göra den första rengöringen av din matta.Svepa i en riktning från slutet till slutet. Gnugga inte din kvast fram och tillbaka eftersom du kan sluta skada den. När du är färdig att svepa hela mattan, upprepa cykeln och gå över den andra gången.
    • Elektriska mattor sopmaskiner använder statisk elektricitet för att hämta smuts och är den säkraste metoden för att snabbt rengöra en antik orientalisk matta.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 7
    2. Vakuum mattan på båda sidor. Lägg ut din matta i ett tomt område och vakuum över mattan långsamt för att ta bort överflödiga slipmedel, hår och smuts som kan skada din matta över tiden. Upprepa denna process tre eller flera gånger för att få all smuts och skräp från mattan. Undvik matta fransar eftersom de kan fastna i vakuumets sopmaskin. När du är klar dammsugning, vänd mattan över och upprepa processen på andra sidan.
  • Se till att du vakuum i riktning mot mattfibrerna, inte mot dem.
  • När du rengör en dyr eller antik matta, se till att du använder mattan för mattan eftersom en roterande borste kan skada din matta och skada sitt värde.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 8
    3. Slå och skaka din matta ute. Om du kan välja din matta upp kan du ta den ut och skaka den för att ta bort inbäddad smuts och andra partiklar. Om din matta är för stor för att skaka, häng det på en klädstreck och slå den med dina händer. Du borde se damm och smuts kommer ut av mattan som du gör det här.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 9
    4. Spot Rengör din matta. Det är bäst att tendera att spillas så snart de uppstår, för om de torkar blir det mycket svårare för att du ska få fläcken eller luktar ur din matta. Så snart spillet uppträder blott upp så mycket av vätskan som du kan, med en pappershandduk eller ren trasa. När du har suit upp spillet, dämpar en trasa och använd kallt vatten för att blotta fläcken igen.
  • Gnugga inte fram och tillbaka på spillet eftersom du kan sluta gnugga fläcken djupare in i mattan.
  • Metod 3 av 4:
    Utföra en djup rengöring
    1. Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 10
    1. Vakuum båda sidor av mattan. Ta med din orientaliska matta ute så att du kan lägga den ut på en plan yta. Svepa och rengör området innan du börjar rengöra din matta. Vakuum mattan tills det mesta av smutsen och skräpet lyfts från den, vrid den över till andra sidan och upprepa processen. Efter att du vakuum, skaka mattan för att ta bort eventuella extra smuts eller skräp.
    • Du kan också använda en elektrisk sopmaskin om ditt vakuum inte är effektivt.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 11
    2. Använd en trädgårdsslang och spraya mattan med kallt vatten. Blötläggs hela mattan på ena sidan och vänd den över och spruta den andra sidan med vatten. Du måste bara göra det i några minuter på varje sida för din orientaliska matta för att bli mättad med vatten.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 12
    3. Fyll en hink med kallt vatten och en mild flytande tvål. Du kan använda ett mildt flytande tvättmedel eller diskmedel för att rengöra din matta. Fyll en hink med en gallon kallt vatten och tre matskedar av din milda tvål. Blanda lösningen tillsammans i din hink.
  • Du kan också använda ett mildt schampo för orientaliska mattor som är gjorda av ull.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 13
    4. Testa din lösning genom att rengöra en liten del av mattan. Du kan använda en långhårig borste eller en icke-shedding svamp för att rengöra din matta. Doppa din svamp eller borsta i ditt vatten och tvållösning tills det är mättat och lätt gå över en liten del av mattan. Vänta upp till tio minuter för att se om rengöringslösningen har en negativ inverkan på den innan den fortsätter till nästa steg.
  • Om rengöringslösningen ändrar din mattans färg eller gör färgerna blöda, sluta rengöra det och ta det en professionell.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 14
    5. Rengör resten av din matta. Skum din matta i riktning mot nap, eller så att fibrerna ligger, motsatt sig att sitta upp. Skum din matta nog att skapa suds på ytan av mattan.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 15
    6. Skölj din matta med din trädgårdsslang. Skölj resten av städaren med trädgårdsslangen. När du är klar gör en sida, vänd mattan över och skölj andra sidan av det. SUDS på toppen av mattan ska tvättas av noggrant före torkning.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 16
    7. Torka din orientaliska matta noggrant. Våta mattor kan bygga mögel över tiden och skapa en dålig lukt. När du är klar sköljer din matta, är det viktigt att du tillåter det att torka innan du lägger tillbaka det där det hör hemma. Använd en suggee för att klämma resten av vattnet ur din matta och låt den torka platt på marken. Kom ihåg att vända din matta över så att båda sidorna kan torka.
  • Om torkning tar för lång tid, peka på en fläkt på för att snabba processen.
  • Metod 4 av 4:
    Med hjälp av alternativa metoder
    1. Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 17
    1. Använd talkumpulver för att ta bort oönskade lukt. Efter att ha vaknat din matta grundligt, strö lite talcumpulver på ytan och låt det sitta på mattan över natten. Pulvret kommer att absorbera oönskade lukt som lämnas av husdjur eller rök. Nästa dag, använd ditt vakuum för att lyfta pulvret från din matta.
    • Du kan köpa talcumpulver på många olika varuhus.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 18
    2. Använd ättika, vatten och tvättmedel för att ta bort husdjur eller kaffe fläckar. Blanda 1/4 kopp (59.1 ml) Vit ättika och 1/2 tsk (2.5 ml) flytande diskmedel med 2 koppar (473.17 ml) rumstemperaturvatten i en hink och använd det för att ta bort hårdare fläckar.
  • Vinägerns surhet förhindrar färgerna i din matta från att springa och kan eliminera oönskade lukt.
  • Bild med titled Clean orientaliska mattor Steg 19
    3. Överväg att kontakta en professionell rug-renare. Om din matta är dyr, gjord av material som silke, eller har sentimentalt värde, kan det vara en bra idé att ta den till en professionell rug-renare istället för att försöka göra det själv. Mattrengöringsmedel har många erfarenhet av olika typer av mattor och känner till det bästa sättet att göra det för ditt problem. Medan det kostar pengar kan det vara värt det så att du kan undvika reparationer i framtiden.
  • Tips

    Se till att du inte använder grova borstar på mattan, eftersom det kan skada fibrerna.
  • Hantera din matta med omsorg medan du städar den, eftersom ull blir svagare när den är våt. Fortsätt att använda speciell vård med din matta tills det är torrt.
  • Orientaliska mattor ska tvättas varannan till tre år för att bevara dem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande