Hur man rengör en matta

Mattor kan verkligen knyta ett rum tillsammans, men de kan vara dyra och ibland känsliga. Genom att förstå hur man kan rengöra mattor, kommer du också att kunna bevara din investering. Underhåll och regelbundet dammsugning, borttagning av damm, insekter och snabb behandling av fläckar och spill är alla viktiga delar av ryggvård. För omfattande skada eller behandling av mer värdefulla och känsliga mattor gjorda av ull eller som är handknutna, kommer en matta och mattanskvårdspersonal sannolikt nödvändig. De flesta underhåll kan hanteras i hemmet, men det är uppenbart nödvändigt.

Steg

Del 1 av 2:
Bibehålla en ren matta
1. Vakuum din matta regelbundet. För att upprätthålla ett område matta, åtminstone en gång i månaden vänd det upp och ner och dammsugnar baksidan av mattan. Dammsugning bak med beaterbaren / roterande borsten hjälper till att trycka smuts nedåt djupt ner mot toppen av mattan. Vänd det höger sida upp och vakuum. Använd endast sug på framsidan av ullmattor, för syntetiska mattor Du kan använda Beater Bar / Rotating Pensel på framsidan och baksidan.
  • Vacuum frans eller tofsar. De är känsliga material, och lätt trasta i vakuumets beaterbar eller rippad av sugningen.Fluffing dem för hand är allt de behöver. Allt annat kan orsaka skador på dem.
  • Vakuumullmattor bara några gånger i månaden. Dammsugning kan oftast dra ut fibrerna.
  • 2. Rotera mattan till jämnt slitage. Fottrafikmönster kan slå spår i mönstret och fibrerna i en matta. Detta kan förebyggas genom att rotera ditt område matta regelbundet för att undvika bildandet av detta fula slitage. Om dina möbler vilar på en matta, överväga att flytta dina möbler regelbundet för att undvika intryck eller ojämnt blekning på mattan. Du kan också vända din matta varannan månad till jämnt slitage.
  • 3. Rulla mattor för flyttning och lagring. Håll rullen så tätt som möjligt. Detta förhindrar veckningar och vikningar från att bilda i mattan. Det är också betydligt lättare att bryta ner, flytta och lagra mattan när den rullas. Om du transporterar mattan för ångrengöring eller kemtvätt måste du rulla i förhand.
  • 4. Använd utspädd vit vinäger för att återställa mattan färg och glans. Späd ättenskapen, 1 del till 3 delar vatten och blott långsamt och i riktning mot mattan hög med en svamp. Blöt inte mattan, bara dämpa den. Låt det lufttorka samtidigt som du undviker exponering för solen, som kan bleka färger.
  • 5. Stänk Borax på mattan för att ta bort någon insektsinfestation. Ångrengöring och schampo är ineffektiva vid kontroll av insektskolonier. Borax naturligt rockar och försämrar exoskeletten av insekter och förstör larver och ägg. Strö på mattan, vänta ca 20 minuter och vakuum. Se till att det inte finns några husdjur nära mattan som potentiellt kan andas in boraxen, vilket är en mildt giftig irriterande.
  • Del 2 av 2:
    Behandla fläckar och fläckar
    1. Rengör fläckar eller fläckar så snart de visas. Testa alltid din matta med en fuktig vit bomullshandduk för att se till att färgerna inte körs eller blöder. Låt aldrig din matta torka på golvet, eftersom det kan orsaka skador på golvet och leda till permanent vattenskada.
    • Undvik matta schampo på ullmattor. Carpet Shampoos görs vanligtvis för syntetisk vägg till väggmatta och inte ullområdet mattor. Kontrollera alltid etiketten innan du använder några spotrengöringsmedel eller matta shampoo. Efter att ha använt en spot cleaner eller schampo, se till att du sköljer det hela. Om det finns några tvålrester kvar i mattan kommer det att locka smuts.
  • Bild med titeln Rengör ett matta steg 7
    2. Blott spillet och ta bort eventuella fasta skräp genom att skrapa. Blot med en ren vit 100% bomull Torka handduk. Tryck ner väldigt hårt från utsidan mot mitten. Gör det upprepade gånger, vrid den vikta handduken över och om tills du har absorberat så mycket fukt som möjligt. När du blottar fläcken flyttar handduken i raka linjer. Gnid inte i en cirkel, eftersom det kan skada fibrerna och konstruktionen av mattan.
  • 3. Behandla mattan enligt spillet. Lera och milda fläckar kan behandlas helt enkelt genom att blotta torr och dammsugning. Mer komplicerade eller allvarliga fläckar kräver viss kemisk ingrepp, normalt i form av en mild syra för att avlägsna färgämnena som färgar mattan, ett ljust rengöringsmedel för att avlägsna eventuella skräp och desinfiska och ammoniak i icke-ullmattor till samma effekt.
  • Om mattan blötläggs, använd ett affärsvakuum för att suga upp fukten. Torka det så bra som du kan och ta det till en renare. Vattenskador kan inte vändas eller behandlas hemma utan betydande expertis, vård och hårdvara.
  • Om spillet är förgänglig måste vård tas för att skölja området noggrant med mildt rengöringsmedel och vatten för att förhindra att resten återgår. Med hjälp av flytande skålsål utspädd 2: 1 med vatten hjälper till att ta bort och desinficera spillet. Applicera på en vit bomullshandduk och blot tills så mycket av spillet som möjligt absorberas.
  • För fläckar som kräver behandling med ammoniak, ta värdefulla mattor till en professionell. Använd inte ammoniak eller hårda rengöringsmedel på ullmattor eftersom fibrerna kommer att krympa och försämras med varje vattenbehandling. Ta din matta till en professionell renare för att minimera rengöringsmedel.
  • För spill av lättfördärvliga föremål, använd inte varmt vatten. Blott med en svamp och behandla med tre delar syra, ett mildt rengöringsmedel och en del vatten. Om mattan inte är ull, lägg till en del av ammoniak för desinfektion och rengöring.
  • Neutralisera lukt från urinolyckor och ta bort fläckar genom att blanda 1 del vit vinäger med 3 delar vatten och 1/3 del tvättmedel och blott med vit handduk eller ren svamp. Upprepa behandlingen för fläckar om mattan är missfärgad.
  • 4. Använd en fläkt för att torka mattan. Exponera så mycket av det drabbade området som möjligt till luftströmmen för att hjälpa till vid förångning av fukt. Låt inte mattan torka i den öppna solen, eftersom fotoblekning kan förstöra färgerna i mattan och orsaka nedbrytning av fibrer. Låt inte mattan torka på golvet, istället placera den på ett torkställ.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd alltid droppdukar när du arbetar runt mattor för att skydda från spill.
  • När du använder någon typ av spot-borttagare lägger du alltid spotter på en vit bomull och sedan blottar platsen. Att sätta spottaren på mattan kan ta bort platsen hårdare eller kan göra platsen i en fläck, vilket är permanent.
  • Använd en HEPA-godkänd vakuum och filterpåse om det är tillgängligt för att ta bort damm från din matta, det har en högre effektivitet vid avlägsnande av potentiellt giftigt damm och ett starkare sugflöde.
  • Ett annat sätt att du kan städa din matta är att hyra eller köpa en mattrengörare / extraktor. Denna typ av maskin kommer att göra ett ganska bra jobb med att rengöra din matta ytligt, men eftersom de inte har möjlighet att faktiskt ånga fibrerna, kan alla fläckar och smuts inte tas bort. Byt vattnet i mattrengöraren ofta. Dessa typer av maskiner är gjorda för syntetisk vägg till väggmatta eller klädsel och kommer allvarligt att skada ullmattor.
  • När du köper en ny matta, fråga om den kommer med en fläckskyddsbehandling.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande