Hur man får kaffe fläckar ur en vit skjorta

Ta bort en kaffe fläck från din orörda vita skjorta kan tyckas hopplös först, men oroa dig inte! Det finns ett antal fläck-busting tekniker du kan prova. Vi börjar med att gå igenom några alternativ för att behandla färska kaffesfläckar, sedan flytta till några förslag för att ta bort envisa fläckar och äldre kaffe fläckar.

Steg

Metod 1 av 9:
Spot Behandla en mindre fläck med Club Soda.
  1. Bild med titeln Få kaffe fläckar ut ur en vit skjorta steg 1
1. Club Soda är ett snabbt och enkelt sätt att behandla mindre fläckar. Mätta det färgade materialet med klubben. Ta sedan försiktigt området med en pappershandduk tills fläckhissarna. Om möjligt, häng skjortan upp till lufttorka och kasta den i tvätten så fort du kan.
  • Upprepa detta så många gånger som du vill.
  • Club Soda är förmodligen inte realistisk om du har att göra med en stor kaffe fläck.
Metod 2 av 9:
Blot en liten fläck med vit vinäger.
1. Vinäger är ett bra alternativ om du inte har klubb soda. Våt en pappershandduk eller ren trasa med vit ättika och dab på fläcken försiktigt. Håll bläcken fläcken med pappershandduken tills den lyfter. Häng det för att torka, om möjligt och kör det genom en vanlig tvättcykel så fort du kan.
  • För en stor fläck, suga skjortan över natten i en lösning av 3 delar ättika till 1 del kallt vatten.
  • Om du har ingredienserna, försök blanda varmt vatten med några droppar diskmedel och 1 US-mm (15 ml) vit vinäger. Applicera lösningen på fläcken och låt den sitta i 15 minuter innan den sköljs ut med kallt vatten.
Metod 3 av 9:
DAB i stora, färska spill med pappershandduk.
1. Handduken absorberar överflödig vätska och gör rengöring enklare. Om du bara drubbled lite kaffe på din tröja, kan du förmodligen hoppa över det här. Det är definitivt fördelaktigt om du har en större fläck, men! Ta bara några rena pappershanddukar och försiktigt dab på spillet för att suga upp överflödigt kaffe på skjortan.
  • Du kan också använda en ren, torr trasa.
  • Undvik att applicera tryck eftersom det kan köra kaffe i tyget.
  • Om den första pappershandduken blir mättad, ta en ny för att avsluta jobbet.
Metod 4 av 9:
Skölj större fläckar med kallt vatten.
1. Agera snabbt så att kaffet inte har tid att suga in i tyget. Det kan vara lättare att ta bort din skjorta för detta om du har att göra med en stor fläck. Om du inte kan ta av din tröja just nu, inga bekymmer! Gör bara ditt bästa för att spola det färgade området med kallt, rinnande vatten i några minuter.
  • Om du inte kan få skjortan under en kran eller ta av den, håll en torr pappershandduk under fläcken och dab det färgade området med en våt trasa eller svamp.
  • Använd alltid kallt vatten för detta! Varmt vatten ställer permanent fläcken i tyget.
Metod 5 av 9:
Förbehandla platsen med flytande tvättmedel.
1. Gnid tvättmedlet i fläcken och låt den sitta i 3-5 minuter. Använd en fläckförbehandlingsprodukt om du har det, men ditt vanliga flytande tvättmedel fungerar också bra. Täck fläcken med detergent och gnid försiktigt det i tyget. Detta bör lossa fläcken innan du kör det genom en vanlig tvättmaskincykel.
  • Om du bara har pulveriserat tvättmedel, blanda lika delar tvättmedel och vatten för att göra en tjock pasta och täcka fläcken i det.
Metod 6 av 9:
Maskin-Tvätta skjortan i kallt vatten.
  1. Bild med titeln Få kaffe fläckar ur en vit skjorta Steg 6
1. Undvik att använda varmt vatten som kan permanent ställa in fläcken. Justera tvättmaskinens inställningar för att använda kallt vatten och cykeln som du normalt skulle använda för din vita skjorta. Sedan, kasta skjortan i maskinen, lägga till tvättmedel som du normalt skulle och köra tvättcykeln.
  • Det är bra att tvätta skjortan av sig själv eller med en mängd andra vita föremål.
  • Om du har syrgas blekmedel tvättmedel till hands, använd det för mer fläckkämpe kraft.
Metod 7 av 9:
Bekräfta att fläcken är borta innan du torkar skjortan.
1. Värmen från din torktumlare ställer permanent en långvarig fläck. Om skjortan ser helt ren och fläcken är borta, kasta plagget i din torktumlare och torka det som du normalt skulle. Om du inte är säker eller bara vill spela det säkert, överväga lufttorkning av tröjan istället. På det sättet kommer du inte av misstag ställa in någon långvarig bit av fläck permanent.
  • Om fläcken kvarstår, försök att köra det genom en annan tvättcykel med enzymatisk tvättmedel.
Metod 8 av 9:
Använd en enzymatisk presoak för att bli av med gamla fläckar.
1. Blanda städaren med varmt vatten och suga skjortan i 30 minuter. Äldre kaffe fläckar är mer envis, men du kan definitivt få dem ut! Blanda 1 quart (946 ml) varmt vatten med 1 matsked (15 ml) av en enzymatisk presoak-produkt i ett stort bassäng eller hink. Därefter, fördjupa skjortan i lösningen. Efter en halvtimme, lyft skjortan för att se till att fläcken är borta. Om det ser bra ut, kör skjortan genom en vanlig tvättcykel som du normalt skulle.
  • Enzymatiska Presoaks är kommersiella fläckborttagare som du kan köpa i alla livsmedelsbutiker eller stora kassaskåp. Dessa rengöringsmedel använder enzymer i sina formler för att hjälpa till att bryta ner ekologiska fläckar.
  • Om fläcken fortfarande är där, försök att blötlägga det i ytterligare en halvtimme eller ge en av de andra rengöringsteknikerna ett försök.
  • Lägg inte skjortan i din torktumlare tills fläcken är helt borta.
Metod 9 av 9:
Bli av med äldre fläckar med klorblekmedel.
1. Utspädd blekmedel är säker att använda på naturliga tyger som bomull och linne. Blanda 1/4 kopp (60 ml) klorblekmedel och 1 gallon (946 ml) vatten i en stor hink eller bassäng. Dunkera skjortan i lösningen och suga den i 5 minuter. Skölj sedan skjortan med kallt vatten och kör det genom en vanlig tvättcykel.
  • Du kan också tvätta skjortan med blekmedel. Lägg till en keps full av blekmedel i tvättmaskintrumman när den fylls upp med kallt vatten, lägg sedan till skjortan och kör cykeln.
  • Lägg inte skjortan i din torktumlare tills fläcken är helt lyftad.
  • Undvik att använda blekmedel för att behandla kaffefläckar på spandex, ull, silke, mohair eller läderkläder. Det är bäst att ta dessa tyger till en kemtvätt.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande