Hur man rengör en slips

En stilig slips är den perfekta häftklammeren av de flesta manliga garderober. Slipsar kan vara dyra och är vanligtvis gjorda av känsliga tyger som inte kan sättas i en tvättmaskin. Tyvärr är det alltför lätt att hamna med mat, bläck eller annat svårt att ta bort fläckar på ditt slips, vilket gör det oönskat. Men att veta hur man kan rengöra ett slips kan föryngra ditt favorit tillbehör så att du kan bära det stolt.

Steg

Metod 1 av 3:
Agerar omedelbart efter ett spill
  1. Bild med titeln Rengör ett slips Steg 1
1. Adressera spillet och resulterar omedelbart. Ju längre du tillåter spillet att stanna kvar på slipsen, desto mer sannolikt är det att du inte kommer att kunna ta bort fläcken helt.
  • 2. Ta bort spillet med bladet av en tråkig kniv. I stället för att torka spillet av din slips med en servett, använd kanten på en kniv eller annat rakt föremål för att försiktigt skrapa av den extra substansen.
  • Detta hindrar dig från att bädda in fläcken, sprida den vidare, eller trycka den befintliga fläcken djupare in i slipsfabeln.
  • 3. Dämpa en trasa eller servett med klubb soda och blotta fläcken. Om fläcken är vattenlöslig, använd seltzervatten, klubbsoda eller tonic på slipsen när du blottar. Var noga med att inte mätta tyget. Dab fläcken, ta hand om att inte gnugga det längre in i tyget. Du kan tillämpa litet tryck när du borstar lätt över det färgade området.
  • Undvik att använda vatten på siden. Vatten kan enkelt skada en silkesband genom att lämna vattenfläckar och sprida en fläck men äppelcidervinäger kan hålla fläcken från att sätta in.
  • Bild med titeln Rengör en slips Steg 4
    4. Använd en "påväg" Instant Stain Remover Pen. Testa det först på ett område som inte kommer att visa, till exempel baksidan av slipset, för att vara säker på att det inte kommer att lyfta färgen tillsammans med den färgade platsen. Var noga med att du använder en spotborttagare, snarare än en penna som innehåller blekmedel.
  • Metod 2 av 3:
    Behandling av envisa fläckar
    1. Bild med titeln Rengör ett slips Steg 5
    1. Kontrollera etiketten för att bestämma tyginnehållet i ditt slips. Detta hjälper dig att räkna ut den bästa metoden för att rengöra en fläck av din slips och förhindra att du förstör det. Om du är osäker på tyget är det alltid bättre att behandla bindningen delikat och hålla det ur tvättmaskinen.
  • Bild med titeln Rengör en slips Steg 6
    2. Täck fett, olja eller bläckfläckar med talkumpulver eller majsstärkelse. Dessa produkter verkar för att absorbera fläckar omedelbart efter att de inträffat. Lämna talkpulver eller majsstärkelse på din slips i några timmar, och skaka sedan av det. Om fläcken fortfarande visar kan du upprepa processen.
  • 3. Dab fläcken med gnidningsalkohol. Rubbing alkohol kan lyfta fläckar från det övre lagret av slipsen på tyger som ull, rayon och silke. Applicera gnidningsalkoholen till en ren trasa och sedan dra fläcken lätt. Låt slipsen luften efter att du är färdig att dabbing fläcken.
  • Använd aldrig alkohol på acetat, rayon eller triacetat för att behandla fläckar.
  • 4. Suga mer slitstarka tyger i vatten. Tyger som akryl, bomull, linne, nylon, polyester eller spandex kan blötläggas i vatten för att släppa ut fläckar som bläck. Blöt din slips i en kvart varmt vatten blandat med en tesked diskmedel och en matsked vinäger. Efter ungefär en timme, skölj din slips med rent, varmt vatten och låt det lufttorka.
  • 5. Spola ut bläckfläckar på mer känsliga tyger. För tyger som ull, rayon eller silke, försök lossa en fläck genom att dabbing på en fläckborttagare med en ren trasa och spruta sedan fläcken med destillerat vatten. Låt slipsen lufttorka och upprepa om det behövs.
  • Bild med titeln Rengör ett slips steg 10
    6. Välj en kemtvätt för svåra fläckar eller känsliga band. Hitta en kemtvätt som vet specifikt hur man rengör en slips, men bara om allt annat misslyckas. En vanlig städservice kan eventuellt ta bort fläcken, men det kommer också att trycka på slipset, vilket ändrar sitt utseende dramatiskt. Specialisten kommer att kunna ta bort de förekommande märkena utan att ändra sin form, även om det kan kräva demontering och återuppbyggnad av slipsen.
  • Vid den tidpunkten måste du bestämma om köp av ett nytt slips kan vara mer kostnadseffektivt.
  • Var noga med att alltid läsa instruktionerna för slipset på etiketten. De flesta slipsar kommer att instruera dig att tvätta med hand eller torka bara.
  • Metod 3 av 3:
    Förhindra en fläck till din slips
    1. Bild med titeln Rengör ett slips Steg 11
    1. Ta bort din slips innan du äter. Om du befinner dig i en atmosfär där du kan ta av din slips innan du äter, gör det. När vi slår på oss själva är det vanligtvis rätt ner våra torsos där en slips hänger. Det är alltför lätt att spilla mat på din slips och lämna en fläck, så undvik det om du kan.
  • 2. Kasta din slips över axeln. Om du lutar över något rörigt, som mat, försök drapera ditt slips över axeln för att hålla det ur vägen. Detta kommer att hålla ditt slips från doppning i ämnen som kommer att orsaka fläckar.
  • Tie Tacks och clips hjälper också till att hålla din slips ur vägen, vilket gör spill och fläckar lite mindre sannolikt.
  • 3. Skydda dina slipsar med ett tygskyddsmedel. Innan du bär ditt slips kan du spruta ett speciellt tygskyddsmedel på din slips. Detta ger dig extra skydd mot fläckar.
  • Även om detta inte kommer att förhindra en fläck helt, kommer det att göra din slips tyg mer motståndskraftigt mot dem.
  • Tips

    Varningar

    Torr rengöring En silke slips kan ta ut glansen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande