Så här rengör du en kolibri-matare

En kolibri-matare ska rengöras regelbundet för att se till att det är säkert för fåglar. Skölj mataren med varmt vatten varje gång den är fylld. För reguljära rengöringar kan du koka dina matare i en kruka med vatten om de kan hantera det utan att deformeras. Detta tar bort sockerrester väl. Skölj mataren efter kokning eftersom viss sockervätska kommer att förbli i vattnet som används för att koka. Om din matare inte kan kokas måste du använda mjuka rengöringsmedel som vit vinäger eller peroxid oftare. Men om du ser svart mögel måste du suga med ättika och peroxid under en längre tid - tills resten har förstörts. Alternativt kan du använda utspädd blekmedel men det är mycket viktigt att ta bort all blekmedel innan du fyller på mataren. Arbeta med att bibehålla städaren efter att ha rengjort det genom att ändra nektar regelbundet och djupt rengöring det en gång i månaden. Om du inte håller nektar färskt kommer det att jäsas. Detta kommer att skada fågelsorganen. Fermenterad vätska kan förbli tydlig. Du kan inte lita på molnighet att berätta det är dags att ändra det. Svart mögel kommer att hända om en matare har försummat ännu mer och det kommer att döda fåglarna snabbare än bortskämd nektar.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör en rutinmässig rengöring
  1. Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 1
1. Häll ut alla nektar. Som du sannolikt lagrar din matare med nektar, se till att du tar bort det innan du rengör mataren. Du borde helt enkelt hälla nektar ner i avloppet. När fåglar har matats i vätskan kommer det att innehålla mögel och andra föroreningar, så spara inte oanvänd sockervätska från insidan av matarna. Du kan göra mer nektar senare med enkel socker och vatten eller återuppta mataren med butiksköpta nektar. Om du köper nektar från en butik väljer den färglösa sorten, inte den typ som är färgad röd. Fåglar lockas till de röda matardelarna och behöver inte ta onödiga petroleumfärger. Fåglarna föredrar socker socker över betesocker och du bör aldrig använda något utom sockerrör eller betesocker.
  • Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 2
    2. Demontera mataren. Du kan behöva tillverkarens riktlinjer för att demontera din matare. Dock är demontering av en matare ofta självförklarande. Du kan vanligtvis se knopparna och skruvarna som måste ångras för att ta matardelen.
  • Om du är osäker är du dock, men du bör rådfråga riktlinjerna för att du inte skadar din matare. Om du förlorat riktlinjerna kan du skriva namnet på din matare till en sökmotor. Du kanske kan hitta en kopia av riktlinjerna online. Vissa matare rekommenderar dock att du använder tvål. Tvål är inte effektiv för att ta bort svart mögel och tvål är svår att ta bort utan att lämna rester som kommer att skada fåglarna.
  • Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 3
    3. Välj en renare. Vanligtvis är blekmedel inte nödvändigt om det inte finns svart mögel i mataren. För det mesta fungerar svagare rengöringsmedel som peroxid och ättika bäst eftersom de är mindre benägna att lämna skadliga rester.
  • Om du inte ser mögel, välj vit ättika eller 3% väteperoxid som din renare. Vinäger bör spädas med vatten. Använd två delar vatten till en del ättika.
  • Du kan också använda enkel diskmedel. Du bör dock koka din matare i en stor kruka med vatten för att ta bort all tvålrester, eftersom även en liten mängd tvål skadar magbeklädnaden av fåglarna genom att attackera magcellerna. Om din matare inte kan kokas utan deformation, använd inte tvål eller använd väldigt lite och suga mataren i en stor kruka med vatten, omröring ibland. Skölj det väldigt noggrant.
  • Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 4
    4. Blöt din matare. Fyll upp handfatet med din valda rengörare. Låt din matare suga i flera timmar. Detta kommer att ta bort några toxiner och göra det lättare att skrubba av någon smuts.
  • Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 5
    5. Skruva ner insidan av din matare. Du behöver en tunn flaskborste för att komma in i de olika nooks och crannies av mataren. Skruva in insidan av din matare med flaskborsten. Du vill ta bort alla nektar- eller sockerrester, eftersom det kan förstöra och förorena ny nektar. Kokande mataren, om den kan kokas utan deformering, är ett sätt att ta bort sockerrester utan skrubbning. Om du föredrar att inte skrubba och ha någon form kan du suga mataren i ett aktivt kemiskt bad som ättika eller väteperoxid. Om blötläggs tillräckligt länge, bör alla biofilmer (mögel och sådana) förstöras. Kom ihåg att skrubbning inte alltid tar bort mikroskopiskt material.
  • Efter att ha blivit blöt, bör resten komma ut lätt. Du borde inte behöva skrubba med för mycket kraft.
  • Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 6
    6. Skölj mataren helt. Skölj mataren under varmt, löpande kranvatten. Skölj varje del av mataren tills vattnet går klart. Det är väldigt viktigt att skölja mataren helt för att hålla skadliga rester från att komma in i Hummingbird Nectar.
  • Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 7
    7. Låt det torka helt. Ställ in mataren på en torr, säker plats i ditt hem. Låt det lufttorka helt innan du monterar det och lägger tillbaka det på plats. Hur länge det kommer att ta beror på fuktigheten i din region. Det kan ta var som helst från några timmar till över natten.
  • Metod 2 av 3:
    Behandla mögel
    1. Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 8
    1. Späd din blekmedel. Om det finns svart mögel i din Hummingbird-matare måste du rengöra den med blekmedel, peroxid eller ättika. Du bör aldrig använda blekmedel utan att späda det först, eftersom det kan vara farligt. Du bör också se till att ha handskar när han hanterar blekmedel och har tillräcklig ventilation. Vinäger och peroxid är svagare så att de tar längre tid att ta bort den svarta formen. De har emellertid fördelen att inte skapa giftiga dioxinkemikalier genom att reagera med organiska föreningar som socker.
    • För att späda blekmedel, blanda en kvart kopp blekmedel med en gallon vatten. Det är lättast att sätta din blekmedel och vatten i en stor hink.
  • Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 9
    2. Blöt mataren i blekningen i en timme. Detta är viktigt för att ta bort eventuella mögel och sporer som potentiellt kan skada kolibrier. Dunker alla delar av din fågelmatare i bleklösningen. Låt dem sitta i en timme.
  • Kom ihåg att bära handskar när du arbetar med blekmedel.
  • Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 10
    3. Rengör mataren med en flaskborste. Håll dina handskar på, ta bort de delar av fågelmataren från blekningen. Rengör varje del av mataren med en flaskborste.
  • Se till att skrubba av några spår av svart mögel. Du vill inte ha någon svart mögel på mataren när du sätter den tillbaka på plats.
  • Där handskar under rengöringsprocessens varaktighet.
  • Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 11
    4. Skölj mataren noggrant. Det är viktigt att skölja mataren eftersom blekmedel kan vara farligt för fåglar. Kör mataren under varmt vatten tills vattnet är klart. Eftersom blekmedel som reagerar med organiska föreningar som socker kan skapa mycket giftiga dioxinkemikalier, är det mycket rekommenderat att koka mataren i en stor kruka med vatten efter sköljning för att säkerställa att alla spår av blekningsrest avlägsnas. Om din matare har en typ av plast som inte kan kokas, suga mataren i en stor kruka med vatten i flera timmar, omröring periodiskt.
  • Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 12
    5. Fyll på mataren. Efter blekning av en matare behöver du inte låta den lufttorka. Du kan helt enkelt fylla på det och lägga tillbaka det på plats. Men om mataren är väldigt våt, kan du klappa det torka något med en handduk innan du sätter den tillbaka på plats.
  • Metod 3 av 3:
    Underhålla din matare
    1. Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 13
    1. Rengör mataren till höger frekvens, beroende på säsongen. Under de varmare månaderna måste matare rengöras oftare. I 90f eller högre väder kan det till och med vara nödvändigt att ersätta vätskan två gånger dagligen. Fermentering sker väldigt snabbt. Placera inte kolibri matare på platser där de får direkt solljus, eftersom det ökar hastigheter uppför spoilage. I väder med temperaturer på 80-talet är det en bra idé att ändra vätskan dagligen. På 70-talet kan vätskan vara mer än en dag. Kom ihåg att du inte kan lita på flytande grumlighet för att veta att det är dags att byta vätskan. Tydlig vätska kan vara för fermenterad redan. Öl ser klart ut, men det är extremt fermenterat.
    • Kontrollera kolibri-mataren varje morgon och kväll. Om det ser ut gult eller du ser buggar i nektar, ändra det.
  • Bild med titeln Clean A Hummingbird Feeder Steg 14
    2. Byt nektar regelbundet. Titta på nektar nära och kasta den bort när det är nödvändigt. Hur länge nektar varar beror på omgivningstemperaturen, hur ren mataren var innan den fylldes på, hur många portar är öppna för att låta luften, och huruvida det blir direkt solljus eller inte.
  • I höga värmesituationer eller när mataren är i direkt solljus, kan nektar gå dåligt på mindre än en dag.
  • Vid ett minimum måste du ändra nektar var 3-5 dagar.
  • Bild med titeln Rengör en Hummingbird-matare Steg 15
    3. Djupa rengör mataren minst en gång var sjunde dagar i varmt väder. Kontrollera mataren periodiskt för en oljig återstod. Detta kan indikera att det är svart mögel. Mataren ska kokas, om den är tillverkad av delar som kan kokas, oftare än det är djupt. När du djuper rengör mataren periodiskt har du möjlighet att koka mataren tre gånger i rad i 30 minuter varje gång, så att den kan svalna. Detta kommer att döda mögelsporer som är mycket resistenta mot att bli dödade av kokning. Du kan också suga mataren i väteperoxid eller ättika i en timme eller mer. Om du märker svart mögel växer på mataren som är särskilt dålig och kräver blötläggning i ättika, peroxid eller en 1 del blekmedel 10 delar vattenvätska. Du bör inte se någon svart mögel på mataren efter blötläggning. Om du ser det fortsätter du att suga tills det har upplösts.
  • Tips

    Har flera matare, så att du kan ha minst en i bruk och en redo att ersätta medan den andra är ren. På det sättet kommer du inte att känna dig frestad att skjuta upp rengöring den som används.
  • För att göra rengöring enklare och för att säkerställa att de flesta av nektar konsumeras mellan flöden, fyll bara mataren delvis full. Du måste övervaka matarna för att bestämma hur lite kan läggas till innan de kördes av fåglarna. Målet är att hitta den minsta mängd nektar som kan användas för att minimera avfall, samtidigt som de inte lämnar fåglarna med en torr matare. För många mindre matare är en tredjedel full i norra områden där fåglar är territoriella. För områden med gemensamma södra arter kan mer vätska behövas eftersom fler fåglar delar mataren.
  • Varningar

    En smutsig matare kan växa mögel, som kan skada eller döda kolibrierna. Rengör nektarmatare regelbundet. Fermentering sker ännu snabbare än svart mögeltillväxt. Även klar vätska kan fermenteras. Du borde kunna lukta det om du öppnar mataren efter att vätskan har börjat jäsas. Hummingbirds är mycket liten och fermenterad vätska är dålig för dem, inte bara svart mögel. Och i motsats till populär tro kan du inte vänta tills vätskan är grumlig för att veta att det är dags att det ska ändras. Tydlig vätska kan vara för fermenterad för fåglarnas hälsa.
  • Stadsvatten har klorgas eller kloramin i den. Kokar vattnet eller lämnar det för att avdunsta kloret ur det inte fungerar med kloramin. Det förblir upplöst. Väl vatten är ibland förorenat med arsenik i jordbruksområden och andra kemikalier. Väl vatten innehåller också ofta för mycket järn för fåglarna.
  • Fåglar kommer bo nära matare så det är nödvändigt att hålla dem rena och fulla av nektar under hela säsongen är fåglarna där. De kommer också tillbaka till samma plats nästa säsong. Många vanliga arter, särskilt mer i norr, är konkurrenskraftiga för matare, så om du vill tjäna fler fåglar måste du ha fler matare - åtskilda tillräckligt långt bort så att fåglarna inte kan se de andra fåglarna som matar sig från "deras" matare.
  • Vissa företag säljer nektar med rött färgämne. Detta lockar inte fåglarna mer än röda plastmatar delar och extra kemikalier kommer inte att göra fåglarna friskare! Dessa färgämnen är petroleumbaserade. Vissa säljer också kopparföreningar för att lägga till nektar för att sakta ner förstörelsen. Detta kommer att orsaka en zinkbrist i fåglarna eftersom djur upprätthåller en koppar-zink jämvikt. Lägg inte till koppar till din nektar. Använd inte konserveringsmedel. Koka sockret + vattenvätskan och använd destillerat vatten som vattenkällan.
  • Blekrester skapar högtoxiska dioxinmolekyler när den reagerar med organiska föreningar (som socker) så blekningsresten ska aldrig komma i kontakt med sockervätskan i mataren.
  • Saker du behöver

    • Flaskborste
    • Vatten
    • Destillerad vit vinäger
    • Bleka
    • Hummingbird-matare
    • Hummingbird mat
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande