Hur man deodorize kläder

Vissa lukt på kläder kan vara svåra att ta bort, för att inte tala om pinsamt. Genom att utnyttja naturliga luktneutralisatorer, eller experimentera med specialmedel, kan du hitta den metod som fungerar bäst för dig, och kanske till och med spara pengar i processen.

Steg

Metod 1 av 2:
Deodorizing naturligt
  1. Bild med titeln Deodorize kläder Steg 1
1. Lägg till bakpulver till din tvätt för att neutralisera lukt. Bakpulver har länge använts för att deodorize kläder och förbehandlingsfläckar. Lägga till en kopp bakpulver till en last av tvätt kan hjälpa till att ta bort oönskade luktar.
  • Ibland är det bara tillräckligt med bakpulver i din tvättcykel. För svårt att avlägsna lukt, tillsätt ½ kopp bakpulver per gallon vatten i en stor hink eller sink. Var noga med att virvla runt för att se till att de är helt nedsänkt och att fördela bakpulveret jämnt i hela blandningen.
  • Om du inte har tid att tvätta svettiga, strykar illaluktande kläder omedelbart, för att sätta dem i din tvättkorg för att styra lukt och absorbera fukt.
  • Bild med titeln Deodorize kläder Steg 2
    2. Blanda vit vinäger i tvättcykeln. Lägg till ca ¼ kopp vit vinäger under den slutliga sköljcykeln för att hjälpa till att ta bort lukt från svett, rök och bakterier.
  • Bild med titeln Deodorize kläder Steg 3
    3. Göra en vodkautspädning. Använd 1 del vodka till 1 delvatten och lagra lösningen i en kanna (oroa dig inte för långvarig lagring, din lösning kommer att vara länge). Häll sedan lite lösning i en sprayflaska och spraya på illaluktande kläder.
  • Gör ett spot-test först i ett litet, obemöjligt område för att se till att den här lösningen inte kommer att skada dina kläder. Det här sättet att deodorize dina kläder kanske inte är idealiska för vissa tyger, som läder eller silke.
  • Om du inte har en sprayflaska, kan de vanligtvis hittas på restaurangförsörjningsaffärer eller var som helst kommersiella rengöringsmedel säljs.
  • Även om vodka är en effektiv deodorizer, rengör det inte dina kläder eller ta bort fläckar, så förvänta dig inte att din lösning ska producera resultat i dessa områden.
  • Bild med titeln Deodorize kläder Steg 4
    4. Gör en tyguppfriskning med eteriska oljor. Använd 1 kopp ättika, 1 kopp vatten och ½ tesked av din favorit eterisk olja. Tea Tree, Lavendel, Citron och Grapefrukt är alla populära alternativ. Häll din blandning i en sprayflaska och spritz dina kläder mellan tvättcykler.
    Expertips
    Susan Stocker

    Susan Stocker

    Green Cleaning ExpertSusan Stocker körs och äger Susans gröna rengöring, # 1 Green Cleaning Company i Seattle. Hon är välkänd i regionen för enastående kundserviceprotokoll - Vinnande 2017 Better Business Torch Award för Ethics & Integricity-och hennes energiska stöd av rättvisa löner, anställningsförmåner och grön rengöringspraxis.
    Susan Stocker
    Susan Stocker
    Grönrengöringsexpert

    Experthack: Använd flera droppar eteriska oljor som lavendel eller tea träd för att deodorize dina kläder. Tea Tree har naturliga bakterior och antifungala egenskaper, och lavendel har en lugnande doft.

  • Metod 2 av 2:
    Använda specialmedel
    1. Bild med titeln Deodorize kläder Steg 5
    1. Blöt dina kläder i en boraxlösning. Lägg ½ kopp borax för varje halvt gallon vatten du använder och njuter av dina kläder i minst 30 minuter i ett stort handfat eller badkar. Borax är mycket effektivt för att avlägsna lukt på grund av vissa aspekter av dess kemiska smink som hämmar de metaboliska processerna hos många lukt som orsakar bakterier.
    • Var noga med att tvätta dina kläder efter att ha använt Borax. En annan användbar egenskap av borax är att det faktiskt ökar effektiviteten hos andra tvättmedel. När du är klar att blötlägga dina kläder, kör dem genom tvättmaskinen som du normalt skulle och tillåta Borax unika kemiska egenskaper att arbeta med sin magi!
  • Bild med titeln Deodorize kläder Steg 6
    2. Använd en sporttvätt. Specialty tvättmedel som Nathan`s Sport Wash eller Sport Suds är speciellt utformade för att ta bort kroppslukt och bakterier från träningskläder, men deras deodoriserande egenskaper gör vanligtvis tricket för andra oönskade luktar. Lägg bara till den rekommenderade mängden på din tvättmaskin och tvätta som vanligt.
  • Vissa sport tvättar, som Sport Suds, är enligt uppgift kraftfulla nog för att lösa upp gunk på insidan av din tvättmaskin. Det rekommenderas att ge din tvättmaskin en djup ren innan du tvättar dina kläder med tvättmedel som dessa.
  • Bild med titeln Deodorize kläder Steg 7
    3. Gör ditt eget specialmedel. Hemlagade specialdetergenter kan vara lika effektiva som kommersiella produkter, om inte mer. De flesta recept för hemlagade tvättmedel kräver en blandning av naturliga och kemiska ingredienser. Ett populärt recept ringer till 3 matskedar borax, 3 matskedar bakpulver och 2 matskedar gryning diskmedel vätska. Lägg till dessa till 2 koppar varmt vatten i en gallon kanna och skaka tills väl blandas. Därefter lägg till kallt vatten tills kannen är full.
  • Att göra ditt eget specialtrengöringsmedel är också anmärkningsvärt kostnadseffektivt. Du kan minska din kostnad per belastning av tvätt från $.50 till $.03!
  • Tips

    Försök lufttorka dina kläder för att underlätta avgasning av rök och kemikalier. Torkning kan naturligtvis ge dina kläder en ny, breezy doft utan bekostnad av torktumlare.
  • Djupa rengör tvättmaskinen med varmt vatten och blekmedel för att ta bort alla uppbyggnad, mögel och bakterier - de kan ge dina kläder en oönskad lukt.
  • Varningar

    Rengöringsmedel som borax och andra specialmedel är skadliga när de intas. Håll alltid dessa produkter utom räckhåll för barn.

    Saker du behöver

    • Bakpulver
    • Billig vodka
    • Borax
    • Sprayflaska
    • Special tvättmedel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande