Hur man bryr sig om en åsna

Åsnor, med sina söta ansikten och mild, intelligent natur, gör underbara husdjur. De förtjänar inte sitt rykte för envishet: I själva verket är de smarta och kontemplativa. Åsnor behöver några hektar utrymme, en torr plats att sova och gott om fiber att äta. Om du tar en bra hand om din åsna, kan det leva för att vara över 30 år gammal. Se steg 1 för att lära dig hur du säkerställer att din åsna leder ett långt och hälsosamt liv.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja och hantera en åsna
  1. Bild med titeln 65774 1
1. Välj en åsna av rätt storlek, kön och temperament. När du plockar ut en åsna är det viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer. Manliga och kvinnliga åsnor har olika temperament, och det finns miniatyr, vanliga och gigantiska donkeys som är lika stora som vanliga hästar. Ta reda på vilken typ som är rätt passform för dina behov innan du bestämmer vilken som ska ta med hem.
  • Om du planerar att hålla din åsna som husdjur, välj en gelning (en kastrerad man) eller en jenny (en kvinna).
  • Om du planerar att odla din åsna, behöver du en jack (en intakt man) och en eller flera jennies. Får inte en jack om du bara vill ha ett husdjur och inte hålla en jacka med andra manliga åsnor, eftersom de kommer att slåss.
  • Om du planerar att köra din åsna, se till att det är tillräckligt stort för att hantera din vikt. En åsna kan säkert bära 20% av sin kroppsvikt. Också, precis som Mule, Horse eller Camel, se till att de inte är sjuka eller skadade, för det kan göra det värre
  • Om du planerar att använda din åsna som ett vaktdjur mot rovdjur, som vargar eller hundar, välj en standard eller jätte åsnan, inte en miniatyr. Det är viktigt att åsnan är större än rovdjuret.
  • Bild med titeln 65774 2
    2. Se till att åsnan har grundläggande träning. Om det här är din första gången hantering av en åsna, vill du välja en som redan vet hur man står och går på ledning utan bultning. Du kanske också vill se till att åsnan kan hantera att bli petted över hela kroppen och låter dig lyfta fötterna utan problem. Åsnor kan vara lite knepigt att träna, så om du inte är erfaren med dem, är det en bra idé att välja en som är ganska välskött eller hitta en vän som hjälper dig.
  • Bild med titeln Vård för en åsna steg 8
    3. Håll mer än en åsna om du kan. Åsnor är extremt sociala varelser och de blir ledsna när de är kvar ensam i betet. Din åsna blir mycket lyckligare med en följeslagare. Två jennies, två gelings eller en jenny och en geling gör goda följeslagare för varandra. Åsnor kommer att binda djupt med sina följeslagare för livet, och de vill inte gå någonstans utan varandra.
  • Donkeys kan binda med hästar, men om du någonsin planerar att ta hästen någonstans utan åsnan är det inte tillrådligt att låta dem skapa ett djupt band. Åsnan blir upprörd när du tar bort hästen från betesmarken. Det är bättre att hålla dem i separata kapslingar.
  • Donkey har mycket specifika kostbehov, och om de hålls med andra arter kommer sannolikt att bli överviktiga och ohälsosamma.
  • Åsnor och hundar gör inte goda följeslagna, såvida de inte är uppvuxna tillsammans från den tid de är barn.
  • Om du använder åsnan som en besättningsvakt, får du bara en så att den obligationer till besättningen snarare än den andra åsnan.
  • Bild med titeln 65774 4
    4. Var försiktig med din åsna. Åsnor bör inte vara hårda straffade. Öva mildhet och tålamod när du försöker leda dem eller lära dem något nytt. De är inte envisa, men de behöver tid att bearbeta situationer innan de bestämmer vad de ska göra, och de tycker inte om att bli skyndade eller tvungna att agera. Pet din åsna, tala i lugnande toner och höja inte din röst eller vara kraftfull.
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 7
    5. Låt din åsna träna varje dag. För att hålla sig i form och frisk, behöver de daglig träning. De ska träna sig om de har en tillräckligt stor betesmark för att vandra runt. Du kan också ta din åsna en promenad med en lång rep ledning. Kom ihåg att det inte är en bra idé att åka din åsna om det inte är tillräckligt stort för att stödja din vikt.
  • Låt din åsna få extra träning på vintern. Om du måste stänga din åsna upp under vintern, måste du släppa ut varje dag för träning. Om du kan låta åsnan vandra runt ladan mellan utomhusutflykter, skulle det vara idealiskt. Tvinga inte en åsna som hatar snö för att gå ut i elementen - ge detta djur ett alternativt inomhusövningsområde. Håll en kappa på åsnan om du vill under vinterutflykter för att förhindra chills-donkeys kan få lunginflammation eller bronkit om de utsätts för regn eller mycket kallt väder.
  • Metod 2 av 3:
    Tillhandahålla mat och skydd
    1. Bild med titeln 65774 6
    1. Donkeys största matkällor bör vara lågsocker och hög fiber. Barley halm (växtens stjälk efter att kornet har skördats) är ett bra alternativ för detta och betyder att de gärna kan munch i timmar i slutet utan att få vikt.
  • Bild med titeln 65774 7
    2. Åsnor måste äta lite och ofta (som andra hästar) och gör inte bra om de matas stora mängder mat på en gång jag.e. En morgon och kväll "Bucket Feed". Du bör undvika att mata din åsna några spannmål eller korn som havre, korn, vete och majs (majs). Dessa produkter är för höga i stärkelse och socker och har blivit involverade i utvecklingen av sjukdomar som laminit i åsnor, liksom en ledande orsak till fetma.
  • Bild med titeln 65774 8
    3. Åsnor är lyckligare med gott om utrymme att vandra runt och beta, vilket de gör för majoriteten av dagen. Det är svårt att säga specifikt hur mycket gräs ett par åsnor behöver som betning kan variera så mycket. Gräs bör betraktas som ett tillägg till halm, snarare än att göra upp de flesta av sina dieter.
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 4
    4. Ett bra alternativ till frodigt betesmark har en smuts paddock, eller ett icke-betesområde, som en betonggård eller en sandskola.Åsnor behöver alltid ha något att nibble på så se till att du håller en tillräcklig utbud av halm tillgänglig hela tiden.
  • Under vintern, när gräset är dött, eller vid andra tider på året när det inte finns tillräckligt med gräs, kan du komplettera din åsna kost med änghö. Detta måste vara god kvalitet när det gäller att vara ren, välproducerad och mögelfri, sen-cut hö kan vara bättre eftersom det är högre i fiber och lägre i socker. Undvik Alfalfa om du inte har en gravid eller omvårdnadsman, eller andra speciella behov. Se till att det inte är gammalt eller bortskämd, eller din åsna kunde bli sjuk. Om du har råd med Chaff med tillsatser som riktar sig mot hovar, rockar och så vidare, kanske du vill undersöka de tillgängliga alternativen. Chaff tenderar att vara lämplig för äldre åsnor med tänder problem, konvalescerande åsnor och ammande åsnor.
  • Var försiktig så att du inte övermatar din åsna. Åsnor blir sjuk med livshotande sjukdomar när de äter för mycket protein och annan näringsrik mat. Åsnor utvecklades i de torra och halva aridområdena i Mellanöstern och Nordafrika, och som ett resultat kan få alla näringsämnen de behöver från hög fiber, skrubbigt betesmark. När gräset är för rikt eller rikligt (tänk mejeri eller häst betesmark), kan du behöva begränsa det tillgängliga området för att förhindra att de äter för mycket och får för mycket vikt. Rigging upp ett säkert, rörligt elektriskt staket gör att du kan dela bort fältet och begränsa det belopp de kan äta. Flytta staketet regelbundet för att ge dem lite färskt betande.
  • Bild med titeln 65774 10
    5. Ge lämpliga godis. Som nämnts ovan sätter åsnor lätt, så var försiktig med godis. Ge inte mer än en handfull av någon behandling i taget. Äpplen, morötter och bananer (skinn på) är idealiska. Skrapor från ditt kök är inte en bra idé eftersom åsnor kommer att ha problem med att smälta allt från Brassica-familjen (broccoli, blomkål mm.), potatis, lök och många fler. Färska eller torkade mintblad gör en bra behandling. Åsnor behöver en enkel, hälsosam kost och det här inkluderar inte saker som toast, kex eller kakor. Styra av högt bearbetade, söta människa och häst snacks för åsnor.
  • Bild med titeln 65774 11
    6. Åsnor är vegetarian och bör aldrig matas något härrörande från kött eller fisk.
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 5
    7. Kontrollera med din veterinär om kosttillskott - det här kan rekommenderas beroende på marktypen för din speciella region.Här är några tillskott Din veterinär kan rekommendera:
  • Ett equine-specifikt salt / mineralslickningsblock kan vara till hjälp, men kontrollera med din veterinär först. Valde en som inte innehåller melass, annars kommer de bara att slicka blocket för den söta sockermaken.
  • Höga fiber kuber-kan matas till åsnor som behöver få lite vikt, försök att hitta en riktad specifikt för åsnor (du kan vara lycka här, beroende på var du bor), eller ett näst bästa skulle vara en för good-doers och ponnyer. Bild med titeln 65774 13
  • Frystorkat gräs - kan vara ett användbart tillskott för några illa, underviktiga åsnor för att få dem tillbaka på form, se till att det är bekämpningsmedelfritt, och mata aldrig ett åsnorklippt som typ av gräs kan vara skadligt för åsnan. Var försiktig utfodringsfrystorkat gräs i vilken mängd höga sockernivåerna kan vara farliga för ett friskt djur och utlösa den smärtsamma hovssjukdomen som kallas laminit.
  • Proteinpellets / kuber-Dessa färdiga pellets innehåller väsentliga näringsämnen - de är användbara för ammande mödrar med föl eller för åsnor som lever genom mycket kalla vintrar som kan behöva en boost. Annars är det här flödet för rik för vardagliga ändamål. Aldrig ersätta pellets avsedda för ett annat djur (e.g. Fjäderfäpellets) - Vissa pellets innehåller kött och det är giftigt mot åsnor.
  • Morötter - vilket ungulat (hovdjur) älskar inte en morot?
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 3
    8. Ge rent, färskt vatten. Ställ in en vattentråg eller hink och håll det fullt av färskt, fritt vatten hela tiden. Se till att det inte läcker ut på åsnans golv, eftersom de behöver ett helt torrt golv för sina hovar. Glöm inte att kolla på vintern för att se om det har fruset över - om det har, måste du rensa isen bort, eller utrusta tanken med en värmare. Äldre åsnor uppskattar verkligen en drink med varmt vatten på vintern.
  • Bild med titeln Vård för en åsna steg 1
    9. Ställ in ett torrt skydd med hårda golv. Åsnor härstammar i ett ökenklimat. De föredrar varmare väder men är mycket hårda, förutsatt att de ges adekvat boende. Åsnor gillar inte vind eller regn och kommer att söka skydd från båda. Till skillnad från hästar, regn sipprar in i en åsna kappa och gör livet outhärdligt. Skyddet behöver inte vara utarbetad, så länge det är tillräckligt och ger skyddet en åsna söker. En skjul, mager till eller ladugård med hårda trägolv är idealiska. Se till att golven är svåra och torra. Åsnor har porösa hovar som kan bli sjuka när de står i våta områden för länge.
  • I ett tempererat klimat, ge ett skydd som består av minst tre väggar, med tillräcklig backspace för att komma ut ur regnet och vinden. Detta kan vara en skjul, en stabil eller till och med en liten ladugård. Sätt halm på marken för komfort och värme, särskilt i årets svalare månader.
  • I ett klimat med svår vinter (temperaturer under frysning och med is, snö och frysande gales), du måste Ge en åsna med ladugård boende. Barnen ska vara snygg plugga upp eventuella luckor som låter utkast genom för att förhindra att åsnan fångar frossa. En vinterbarn bör också ha tillräckligt med utrymme för träning, om åsnan inte gillar att tas ut alls medan snö vilar på marken.
  • Bild med titeln 65774 16
    10. Om du valde att lägga en matta på din åsna för vintern (allvarligt kallt väder, eller en äldre / tunn åsna), se till att du tar ruggen, kontrollera efter gnuggar och byt ut varje dag.
  • Bild med titeln Vård för en åsna steg 6
    11. Håll matningsområdet rent. För att undvika eventuella föroreningar eller maskproblem, håll alltid en åsnans matningsområde ren. Ta bort lera, tvätta matskopor dagligen och håll hö i en strängkorg ansluten till en vägg (ett hönät), från golvet. Håll skyddet rent genom att mucka det åtminstone varannan dag för att ta bort åsnans avfall och hö. Spraya ner golvet och väggarna och låta dem helt torka ut innan åsnan använder skyddet igen.
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 2
    12. Omger området med ett robust staket. För att hålla din åsna och för att skydda din åsna från rovdjur som hundar och vargar, eller från missgynnade försök att trycka genom staketet, bygga fast, säker fäktning runt området du har satt åt sidan för din åsna. Åsnor är ganska smart, och de hittar ett sätt att fly från om du inte installerar ett bra staket runt gräset och skyddsområdet. Det ska vara minst lika högt som åsnans axlar.
  • Metod 3 av 3:
    Hålla din åsna frisk
    1. Borsta åsnan regelbundet. Det bästa sättet att rengöra åsnor är att borsta dem varje dag. De gillar inte att bli våta, så det är inte nödvändigt att spruta dem ner eller ge dem bad. En daglig borstning, liksom rengöring av mucken från sina hovar, kommer att räcka.
  • Bild med titeln Vård för en åsna steg 10
    2. Håll hovarna torra och trimmade. Donkeys hovar växer, precis som människors naglar, och de måste trimmas från tid till annan så att de inte blir för lång och spricka. Ha en professionell farrier trims åsnans hovar i lämplig vinkel, vilket är 60 till 65 grader. Åsnans hovar ska trimmas var 8: e veckor eller så.
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 11
    3. Kontrollera tänderna för skarpa kanter. Åsnor tänder växer också kontinuerligt, och de blir slitna när åsnan tuggar mat. Din åsna bör ses av en equine tandläkare varje år oavsett hur tänderna verkar för dig. Dina åsnor tänder går tillbaka så långt som längden på underarmen, så det finns inget sätt att veta vad som händer på baksidan av munnen utan specialverktyg. Tandläkaren måste kontrollera höger mot munnen för att se till att din åsna har fungerande tänder som inte orsakar svårigheter att äta och konstant smärta.
  • En åsna med fattiga tänder kan vara lyckligare på en diet eller mos / våtmatning - det här kommer att undvika behovet av att åsnan tugga för mycket på gräs eller hö. Konsultera med din veterinär på de bästa alternativen.
  • Bild med titeln 65774 22
    Bild med titeln 65774 22
    4. Håll vaccinationer uppdaterade. Åsnor är hårda och nästan sjukdomsfria. De behöver vaccineras årligen mot tetanus, influensa och distemper. Andra vaccinationer att överväga, beroende på var du bor, inkluderar rabies, encefalit och West Nile-virus.
  • Bild med titeln 65774 23
    5. Åsnor, som hästar kan få intestinala maskar. Både hästar och åsnor börjar drabbas av på grund av overzealös användning av mormor, som nu svarar maskarna inte som de brukade och drogerna blir alltmer ineffektiva. Det finns inget enkelt svar på detta, men vägen framåt är definitivt inte fortsätter med samma mönster av untargeted worming som har orsakat situationen att uppstå. Åsnor och hästar ska ha sina avföringstestade gånger om året för att se vad (om några) maskar de har och då lämplig behandling kan ges. Be din veterinär att ge dig vägledning om detta, och be om en uppföljningskontroll för att säkerställa att behandlingen fungerade.
  • Bild med titeln Vård för en åsna Steg 9
    6. Att hålla betesmarken och ladan som fritt från avfall som möjligt kommer att bidra till att bryta ormens livscykel eftersom de behöver leva under en viss tid utanför åsnan innan de intas. Minimera antalet larva som ätas är ett praktiskt sätt att hjälpa till att bekämpa antalet intestinala maskar i din åsna. "Poo plockar" betesmarken minst 3 gånger i veckan har visat sig avsevärt minska antalet maskar på betesmarken.
  • Tips

    Om insekter stör din åsna, fråga veterinären om lämpliga insektsmedel. Ibland kan löss vara ett problem eftersom de gillar att gömma sig i åsnans långa kappa. Åsnor irriterad av löss kommer att gnugga mot väggar och staket för att underlätta klåda - i tiden detta resulterar i fula skalliga fläckar.
  • Om du behöver sätta din åsna på en diet för att minska sin vikt, gör det bara på en veterinärsråd. Åsnor behöver dagliga grovfoder för att hålla maten att röra sig genom sina tarmar - om de inte får det, kan de bli mycket sjuk.
  • Tillbringa mycket tid med din åsna.
  • Åsnor kommer ofta att bilda ett speciellt band med barn och personer med funktionshinder. Om du bor på en gård eller har en stor egendom, tänk på detta när du överväger ditt ideala följeslag. Donkey-Riding Therapy används ofta för att hjälpa människor med funktionshinder och sanna vänskap utvecklas mellan åsna och ryttare. Om du har tid att öppna din gård på helgerna till dem som behöver sådan hjälp, kan det vara ett underbart nytt uttag för dig och åsnorna.
  • Åsnor lever längre än hästar, vanligtvis från 30 - 40 år är möjlig, så givet deras livslängd, är de ett engagemang för livet.
  • Åsnor bör inte förväntas tolerera hårt vinterväder, även om de kan släppas ut på snön ibland för frisk luft så länge de inte uttrycker motvilja av detta (vissa åsnor som snö - andra hatar det). Om du låter din åsna ut i snön för träning, ta bort snön från sin kappa på återvända till ladan för att förhindra smältan från att göra åsnan kall. Donkeyrockar är inte resistenta mot regn eller snösmält.
  • Det här är en kort övergripande guide för att bry sig om åsnor - för mer specifik information om speciella problem eller problem, kontakta din veterinär eller ett berömt Donkey Societys webbsida.
  • Läs mer om åsnor. Surfa på webben eller låna biblioteksböcker för att lära sig om de olika typerna av åsnor, deras karaktärer, deras sjukdomar och annan intressant bakgrundsinformation. Du kan aldrig veta för mycket om ditt följeslagande djur.
  • Alfalfa hö är inte bra för åsnor på grund av för många näringsämnen. Timothy Hay och andra typer är bäst för dem välbefinnande i din åsna.
  • En kvinnlig åsna är känd som en "Jennet" eller en "Jenny" - en manlig åsna är känd som en "Jack". Unga åsnor är kända som "föl".
  • Åsnor har tidigare fungerat som partners till högt strängt racehorses för att lugna dem ner och är ofta placerade med avvänjade hästkål för att få dem genom sin första ensamhet. Vi kan bara beundra den här patienten, lugnande djur för att vara så att ge, men snälla tänka på den ensamma åsnan kvar när tävlingshästen eller Colt rör sig på större och bättre saker. Åsnor bildar djupa bilagor eller bindningar med sina följeslagare, och med tanke på chansen kommer ofta att binda för livet. Missbruk inte detta förtroende.
  • Varningar

    Träna din åsna att stå tyst för farrier, tillsammans med att få den som används för att lyfta benen. Låt inte farrier göra en åsna att ligga ner för hovvård - det här uppstår åsnan och är onödigt.
  • Låt inte någon mishandle en åsna. Åsnor är mjuka varelser - dra aldrig öronen eller försök att skada dem på något sätt. Om du har en räddons åsna måste du lägga in mycket tid och ansträngning för att återställa sin förtroende - ofta har sådana åsnor blivit misshandlade och är nervösa, blyg och rädda. Eftersom det inte är deras normala natur, är det verkligen ynkligt att se och ska du ta upp denna utmaning, söka hjälp från en lokal åsna organisation.
  • Folk älskar att petting åsnor. Om du är orolig för att folk kommer nära och mata din åsna fel mat, lägg upp visuella och skriftliga tecken VARNING Människor att inte mata din åsna (er).
  • Om din åsna har gått av sin mat eller äter väldigt lite, är det en viktig indikator på att din åsna behöver se en veterinär omedelbart för att bedöma vad som kan vara fel.
  • Många växter är giftiga mot åsnor, listan är för lång för att nämna här, men några av de farligaste är listade nedan:
  • Färsk eller torkad ragwort
  • idegran
  • ekollon och ekblad
  • sycamore eller röda lönnlöv
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande