Hur man får reda på ålder och värde av en gitarr

Kanske plockade du upp en gammal gitarr på en gårdsförsäljning för några dollar, eller kanske har du märkt några dammiga axlar på din morföräldrars vind. Dessa gamla instrument kan vara skräp eller skatt - du vet bara inte. För att ta reda på åldern och värdet på en gitarr kan ta mycket forskning och kan kräva att du ska ta med en expert. Börja med att rengöra gitarr och ta tillbaka det till spelbart tillstånd, om möjligt.

Steg

Del 1 av 3:
Rengöring och inspektion av gitarr
  1. Bild med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 1
1. Torka ner gitarrens yta. Torka försiktigt gitarrens yta med en mjuk, fuktig trasa. Du kan använda en speciell mikrofibergitarrduk, tillgänglig varhelst gitarrer säljs, men en gammal bomullst-shirt fungerar bra.
  • Helt enkelt torka ner en gitarr får inte få all ytan smuts. Försök att räkna ut om du har att göra med något oljebaserat eller vattenbaserat, som det kan bestämma hur du bäst kan få av det.
  • Använd vattenbaserade rengöringsmedel för vattenlöslig smuts och smuts. Några droppar diskmedel utspädd i vatten kan fungera. Dämpa din tyg och försök att inte få för mycket fukt på gitarren själv. Använd rengöringsoljor och polerar för att ta bort oljebaserad smuts.
  • Skruva inte gitarr, som du kan skada målen. Detta är särskilt viktigt med äldre gitarrer. Om du märker målet börjar flingas, ta gitarr till en luthier (någon som bygger och fixar gitarrer) för att få det rengjort, snarare än att försöka göra det själv.
  • Bilden med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 2
    2. Leta efter repor eller sprickor. När du har rengjort ytan på gitarrens kropp, undersöker finishen för repor. Beroende på gitarrens ålder och hur det användes kan det också vara slitage eller sprickor i kroppen.
  • Repor och sprickor påverkar inte nödvändigtvis spelbarheten hos en gitarr, men kan påverka dess värde.
  • Om gitarrkroppen är knäckt, eller finishen är repad eller sliten, kanske du vill undvika att använda poler för att rengöra ytan längre. Ta gitarr till en gitarrverkstad och prata med en Luthier - en professionell som bygger, återställer och reparerar gitarrer. De kommer att kunna hjälpa dig att välja den bästa metoden för att städa gitarr.
  • Bild med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 3
    3. Använd en polsk för särskilt smutsiga gitarrer. En icke-slipande kräm eller pastapolsk fungerar bra om en gitarr har uppbyggd smuts med okänt ursprung, eller om ljusrengörare inte verkar ha någon effekt.Dessa polerhes kan också till och med små repor i gitarrens mål.
  • Undvik att använda polsk om gitarrens finish har för många sprickor eller djupa repor. Den polska kan bygga upp i sprickorna och vara svåra om inte omöjligt att ta bort.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 4
    4. Rengör fingrott och frets. Lossa eller ta bort strängarna (du vill förmodligen ersätta dem ändå) så att du kan rengöra fingerbrädan och fretsarna. Om du använder en olja eller polsk på fingerbrädan, spraya den på trasan först - inte direkt på din gitarr.
  • En gammal tandborste, lite fuktig, är idealisk för rengöring av gunken från och runt fretsarna. Var försiktig så att du inte skrubba för hårt - du kan skrapa eller skada fingerbrädet.
  • Bild med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 5
    5. Polera hårdvaran. Både akustiska och elektriska gitarrer har metalldelar som kan vara tarnished eller smutsiga på en gammal gitarr. Rengör och polera dessa delar noggrant, notera några delar som saknas eller brutits.
  • Undvik att byta ut eller reparera delar direkt tills du förstår gitarrens värde. Generellt måste gitarren vara i spelbart tillstånd, men innan du börjar byta maskinvara, borde du ha en bättre förståelse för gitarrens ålder och värde.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 6
    6. Byt gitarrens strängar. En vintage gitarr har sannolikt gamla strängar på det, om alla strängar är även kvar där. Ge det till en ny uppsättning kvalitetssträngar så att du kan korrekt utvärdera instrumentets ljud.
  • Om du aldrig har ersatt gitarrsträngar Innan är det förmodligen bättre om du tar det till en gitarrbutik och får dem att göra det för dig för en liten avgift. En vän som spelar gitarr kan vara villig att hjälpa dig gratis.
  • Bilden med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 7
    7
    Ställa gitarr. När du har ersatt gitarrsträngarna, ställer du in dem så gitarren kan spelas ordentligt. Sträcka strängarna genom att dra strängen från nackens ände, sätt sedan in den.
  • Nya strängar kan ha svårt att stanna kvar i början. Du kan åtgärda detta genom att sträcka strängarna flera gånger. Efter att ha stämmer gitarr, sträck strängarna igen. Du måste då retuna den. Om du upprepar dessa fyra till sex gånger, borde du inte ha problem med gitarr som bor i Tune.
  • Del 2 av 3:
    Datera gitarr
    1. Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 8
    1. Hitta namnet på tillverkaren på huvudstocken. Namnet på gitarrföretaget som gjorde gitarren bör målas eller präglas på huvudstocken. Det kan vara svårt att göra om gitarrens finish är blekad, eller om huvudstocken är skadad.
    • Om du bara har en del av ett namn kanske du vill jämföra huvudstocken till bilder av andra för att se om du kan räkna ut det fullständiga namnet. Makarens namn kan också verka någon annanstans på instrumentet, till exempel inuti ljudhålet eller på baksidan av instrumentet.
    • När du väl vet namnet på tillverkaren kan du kontrollera det gitarrföretagets hemsida för att ta reda på hur länge de har gjort gitarrer. Detta kan ge dig en väldigt vag idé om hur gammal gitarren är.
    • Du kanske kan jämföra gitarr du måste bilder online av gitarrer som gjorts under vissa år av samma tillverkare. Detta kan ge dig ett smalare år.
  • Bilden med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 9
    2. Leta efter ett serienummer. Beroende på gitarrs tillverkare kan din gitarrs individuella serienummer ge dig en bättre idé hur gammal gitarr är. På en elektrisk gitarr hittar du vanligtvis serienumret på baksidan av gitarrkroppen eller huvudstocken. Serienumret på en akustisk gitarr kan vara på baksidan eller på etiketten i ljudhålet.
  • Gitarrens serienummer kan också ge dig en ledtråd till dess värde. Generellt sett ett lägre serienummer (till exempel, "0001") Indikerar en äldre gitarr som kommer att vara värd mer än ett med ett högre serienummer (till exempel, "0987"). Det lägsta serienumret, vilket indikerar den första gitarren av den här modellen som produceras, brukar begå det högsta priset.
  • Bild med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 10
    3. Kontrollera serienummer online. De flesta större gitarrtillverkare, inklusive Fender, Gibson och Martin, har bord på sina webbplatser som listar serienummer som används för olika modeller och de år de representerar.
  • För vissa tillverkare överlappade serienummer under några decennier, eller användes för mer än en typ av gitarr. Om det här är fallet för din gitarr, måste du göra lite mer arbete för att ta reda på exakt hur gammal det är.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 11
    4. Leta efter en datummarkör på nacken. Om du är bekväm att ta av nacken på din gitarr, kan du hitta en datummarkör på insidan. Detta kan dock vara riskabelt om du inte har erfarenhet av att ta bort och återuppbygga gitarrer.
  • Det borde finnas ett datum på nacken och ett datum på kroppen. Om de två datumen matchar, det är förmodligen det exakta datumet din gitarr byggdes. Om de inte gör det kan det indikera att gitarrens nacke ersattes någon gång, eller att gitarren byggdes från reservdelar och är inte en originalbyggnad.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 12
    5. Ta din gitarr till en luthier eller återförsäljare. Om du inte kan bestämma den exakta åldern på din gitarr på egen hand kan en luthier eller återförsäljare kunna hjälpa dig. De har mer förtrogenhet med egenskaperna hos olika vintagegitarrer.
  • Kommer till en exklusiv återförsäljare av gitarrer av samma gör som den du försöker att datera kan vara din bästa satsning. Personal där kommer att få intim kunskap om det specifika gitarr varumärke, och kan erkänna detaljer som andra inte skulle.
  • Beroende på vad du får veta, kanske du vill ta det till mer än en expert - särskilt om den första personen som tittar på det är osäker på deras svar.
  • Del 3 av 3:
    Värdera gitarr
    1. Bilden med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 13
    1. Identifiera sällsynta skogar och andra material. Det finns vissa skogar, som brasilianska rosenträ, som inte längre används för att hämta gitarrer eftersom de är hotade eller överlägset sällsynta. Om din gitarr är gjord av ett sådant trä, eller innehåller andra sällsynta material, är det inte bara ganska gammalt men kan vara extremt värdefullt.
    • Till exempel, om gitarren är tung och träet har en rödaktig nyans och ett tätt korn, kan du titta på en brasiliansk rosenträ gitarr, vilket kan ha ett starkt värde.
    • Äldre gitarrer inkluderade trim och detalj i elfenben eller sköldpaddor, varav ingen används i dagens gitarrtillverkning. Ebony är också ett sällsynt material att vara på utkik efter.
    • De flesta gitarrer är gjorda av vanliga skogar som lönn eller poppel. Om du misstänker att din gitarr är gjord av ett sällsynt trä eller innehåller sällsynta material, ta det till en expert som kan identifiera materialet ordentligt som äkta.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 14
    2. Bestäm om det är all original. Om en gammal gitarr har spelats ofta av en musiker (eller flera), det finns tveklövar olika delar som har ersatts under åren. En gitarr som har alla sina ursprungliga delar kommer att ha större värde, speciellt om det är äldre.
  • Men om en gammal gitarr anses "spelkvalitet," Det kan fortfarande hämta en bra summa pengar - det kommer inte att vara värt så mycket som det skulle ha varit om allt var original.
  • Med några äldre gitarrer, hitta en som är allt original är så sällsynt att även en som har tinkered med något genom åren fortfarande kan ha mycket värde.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde av ett gitarrsteg 15
    3. Spela gitarr. Medan vissa gitarrer kan se ut som konstverk är en gitarr först och främst ett musikaliskt intresse. Många gitarrens värde beror på hur det låter när det spelas. Även den äldsta gitarren ska ha ett skarpt, rent ljud.
  • Om du inte är en gitarrist, ta gitarr till en plats där gitarrister, t.ex. en öppen mikrofon på ett lokalt café. De flesta gitarrister är mer än glada att kolla in en vintage gitarr, speciellt en som du tror kan vara värt lite pengar.
  • Ju bättre gitarrljud, vanligtvis desto mer blir det värt. Det finns några justeringar du kan göra, till exempel att ändra strängarna, vilket kommer att förbättra gitarrens ljud utan att det påverkar dess värde.
  • Bild med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 16
    4. Kontrollera den blå boken av gitarrvärden. Den blå boken är en av flera respekterade prissättningsguider som kan hjälpa dig att bestämma din gitarrens allmänna värde, beroende på dess övergripande tillstånd och spelbarhet.
  • Du hittar den blå boken online och söker den gratis på BlueBookofGuitArvalues.com.
  • Vilket värde som du hittar i den blå boken eller någon av de andra guiderna är bara ett förslag. Olika egenskaper hos någon enskild gitarr kan få sitt värde att öka eller minska. Till exempel kan du ha en 50-årig gitarr i orört skick som fortfarande bara är värt några tusen dollar. Men samma gitarr i slitna tillstånd kan vara värt miljontals om de tidigare ägs av en berömd rockstjärna.
  • Bilden med titeln Ta reda på åldern och värdet av ett gitarrsteg 17
    5. Sök online. Olika samlarbara och auktionsplatser kan ha gitarrer som är tillgängliga. Jämför din gitarr till de till salu för att få en bättre uppfattning om värdet av din gitarr. Titta främst på ålder och tillstånd.
  • Vissa gitarrer får sitt värde från en annan anledning, som att ha ägts eller spelats av en berömd musiker. Undvik att använda dessa för att bestämma värdet på din gitarr om inte din gitarr händer med en liknande stamtavla.
  • Bild med titeln Ta reda på ålder och värde för ett gitarrsteg 18
    6. Få en bedömning från en luthier eller samlare. Speciellt om din forskning har lett dig att tro att din gitarr kan vara värt en betydande summa pengar, är en professionell bedömning avgörande.
  • Beroende på gitarrens ålder, dess tillstånd och dess sällsynthet, kanske du vill få två eller tre värderingar. Vissa gitarrmakare kan också erbjuda en tjänst där du kan få en gitarrcertifierad som äkta.
  • En bedömning är aldrig en garanti för hur mycket du faktiskt skulle få för din gitarr om du bestämde dig för att sälja den. Om du vill sälja en vintage gitarr får du flera värderingar och prata med en erfaren kollektor eller återförsäljare som kan hjälpa dig att visa gitarr för bästa möjliga resultat.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande