Hur man bidrar till wikipedia

Wikipedia är ett gratis encyclopedia-projekt, skrivet samarbetande av volontärer.Många människor ser Wikipedia artiklar varje dag, men bidrar inte. Detta hur ska du visa dig vad du kan göra för att konstruktivt redigera Wikipedia.

Steg

  1. Bilden med titeln Bidra till Wikipedia Steg 1
1. Skapa ett Wikipedia-konto. Konto-skapandet är inte nödvändigt - Men om du registrerar dig för ett konto får du fler privilegier än en icke-registrerad användare. För att alla dessa privilegier ska äga rum måste ditt konto vara minst fyra dagar och ha minst tio ändringar.
  • Bild med titeln Bidra till Wikipedia Steg 2
    2. Bli bekant med Wikipedias kärnpolicy. Wikipedia har zillioner av riktlinjer och policysidor. Dessa är det viktigaste: Neutral synvinkel (NPOV), Ingen originalforskning (eller eller), och Verifierbarhet.
  • Bilden med titeln Bidra till Wikipedia Steg 3
    3. Expandera stubbar. En artikel som inte är fullständig, eller skriven i full detalj, kan markeras med en {{stub}} tagg. Du kan hjälpa till genom att lägga till innehåll i de artiklar som för närvarande är markerade som stubbar. Artiklar kan också ha en mer detaljerad {{stub}} vilket betyder att stubben har sorterats. Under sorterade stubbar inkluderar allt från konst, kulturer, design, sändningsmedier, radio, tv, litteratur och mer!
  • Bild med titeln Bidra till Wikipedia Steg 4
    4. Lägg till ett foto. En encyklopedi är inte komplett utan bilder. Du kan ladda upp så många bilder som du önskar - men du måste dock ge detaljerad information om källan och licensen för filen. Om du inte kan ge den informationen, ladda inte några bilder. Om du fortfarande väljer att ladda upp bilder, kommer de att raderas.
  • Bild med titeln Bidra till Wikipedia Steg 5
    5
    Skriv en ny artikel. Den engelska versionen av Wikipedia har för närvarande över sex miljoner artiklar! Du kan hjälpa till att fortsätta denna tillväxt genom att skriva en egen artikel. Du bör skriva en artikel om något du är mycket kunnig om så att du kan skriva en komplett och informativ artikel. Artiklar skapade som testsidor, ren vandalism, angreppssidor, etc. kommer att raderas på plats, utan ytterligare debatt.
  • Bilden med titeln Bidra till Wikipedia Steg 6
    6. Ta bort spam. Wikipedia nås av miljontals människor varje dag, så det tenderar att vara mycket vandalism eller spamming. Människor som vandaliserar eller spamerar en sida kan ha lagt till olämpliga länkar, blankade sidan, tillagt nonsens mm. Du kan hjälpa till med att ta bort, eller återvända, den här vandalismen. Att ta bort vandalism kommer att göra Wikipedia en bättre plats för människor att samla information och resurser.
  • Bild med titeln Bidra till Wikipedia Steg 7
    7. Hjälpa till. Även om Wikipedia är en encyklopedi, är det också ett samhälle. Du kan hjälpa nykomlingar att göra det till en större och bättre gemenskap för encyklopedi.
  • Bilden med titeln Bidra till Wikipedia Steg 8
    8. Gör lite underhåll. Du kan hjälpa Wikipedia att köra optimalt genom att göra underhållsuppgifter som att ta bort upphovsrättsbrott, fixa artiklar, delta i raderingsprocesser och alla typer av andra saker.
  • Bilden med titeln Bidra till Wikipedia Steg 9
    9. Återvinna vandalism. Använd verktyg om du vill. Om du blir bra på det får du ett verktyg som heter "Rollback" som låter dig återgå vandalism snabbare. Kom ihåg att skräppost är också vandalism! Om någon är ihållande om vandalisering av en sida, rapportera dem till "administratörsintervention mot vandalismens styrelse - AIV för kort - när de har blivit varna lämpligen.
  • Tips

    Det tar mindre än en minut att skapa ett konto, och du får några fördelar för kontoskapande, inklusive möjligheten att flytta sidor. Det finns ingen bekräftelse-e-postprocess, och kontot skapande är omedelbar.
  • Kom ihåg att för ditt konto kan redigera halvskyddade artiklar måste det ha minst 10 ändringar och vara fyra dagar gamla.
  • Om du har problem med något eller någon, diskutera det. Kom alltid ihåg att vara lugn och rimlig, och du kommer att ha en bättre tid i tvister.
  • Du kan ställa frågor om mer erfarna användare genom att sätta en {{helpme}} mall på din pratningssida.
  • Om du gillar att redigera på Wikipedia, kan du njuta av Redigering på WikiHow också.
  • Om du vill träna att redigera Wikipedia kan du använda sandlåda.
  • Du kan ställa frågor om redigering av Wikipedia på Tehus eller Wikipedia helpdesk
  • Varningar

    Vandalisera inte Wikipedia. Det gör bara huvudvärk för alla när människor vandrar Wikipedia, och dina ändringar kommer inte att uppskattas. Vandalismen måste återgå av någon som skulle kunna redigera Wikipedia konstruktivt på andra sätt. Vandalism avlägsnas vanligen inom fem minuter, eller till och med inom några sekunder för populära sidor. Persistent vandalism kan mötas med ett block av en administratör. Om du känner uppmaningen att vandalisera med vad du anser roliga ändringar, överväga att redigera på Uncycleopedia istället, där dina roliga ändringar skulle uppskattas.
  • Använd inte flera konton för att vandraalisera Wikipedia. Wikipedia s Chansfartygkan upptäcka missbrukande flera konton och de kommer att förbjudas på obestämd tid.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande