Hur man bryr sig om orkidéer

Orkidéer är vackra, känsliga blommor som kommer i utbud av färger, former och storlekar. Det finns över 22 000 arter av orkidéer, och omsorgskraven kan variera beroende på typen. Men du kan följa några enkla riktlinjer, oavsett vilken typ av orkidé du har, för att hålla det friskt och ser bra ut.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa rätt miljö
  1. Bild med titeln Vård för Orchids Steg 1
1. Använd krukor med dräneringshål. Det är absolut nödvändigt att orkidékrukorna är utrustade med dräneringshål för att tillåta överskott av vatten att springa ur potten. Annars kan rotrot döda dina vackra växter! Om dina orkidéer är i krukor utan dräneringshål, repetera dem till nya.
  • Sätt en tallrik eller droppbricka under krukorna för att förhindra överskott av vatten från att spilla på golvet.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 2
    2. Ge ett snabbt dränering av pottmedium utformat för orkidéer. Du kan välja mellan ett barkbaserat eller moss-baserat pottmedium. Ett barkbaserat medium dränerar väl och hjälper till att förhindra övervatten, men kan bryta ner snabbt. Ett mossbaserat medium behåller fukt bättre men det kräver att det behövs noggrann vattning och förmåga att bli repotted oftare.
  • Om dina orkidéer inte är i rätt typ av pottmedium, repetera dem för att hjälpa dem att trivas.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 3
    3. Placera krukorna nära South- eller East-Facing Windows, om möjligt. Orkidéer behöver starka, men indirekta, ljusa att trivas. Om du kan, placera dem nära South- eller East-Facing Windows för att säkerställa att de får rätt mängd och intensitet av solljus. Om du bara har ett västläge, täcka det med en ren gardin för att hålla orkidéerna från att bli brända.
  • Placering av krukorna nära ett norrfönster kan inte ge dem tillräckligt med ljus att blomma.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 4
    4. Håll en temperatur på 60-75 ° F (16-24 ° C) i ditt hem. Orkidéer trivs i måttliga temperaturer, och kommer att dö om de blir för kalla. Även om den korrekta temperaturen varierar baserat på Orchids art, bör du i allmänhet sträva efter att hålla ditt hem över 60 ° F (16 ° C) på natten. Under dagen ska temperaturen vara 10-15 grader varmare än den.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 5
    5. Ge försiktig luftcirkulation. Eftersom orkidéer inte odlas i marken måste du ge luftcirkulationen för att hålla rötterna friska. På milda månader kan du öppna fönster i ditt hem för att ge en mild bris. Annars, använd en överliggande fläkt på en låg inställning eller en oscillerande fläkt riktad från orkidéerna för att hålla luften från att bli gammal eller stillastående.
  • Del 2 av 3:
    Vattning, matning och beskärning orkidéer
    1. Bild med titeln Vård för Orchids Steg 6
    1. Vatten orkidéerna strax innan de går torr. Det är viktigt att vattna en orkidé baserat på hur mycket vatten det använder, snarare än efter ett visst antal dagar. Varje par dagar, försiktigt hålla 1 eller 2 fingrar i pottmediet, dra sedan ut dem och gnugga dem ihop. Om du inte känner någon fukt på fingrarna, vattnar inte orkidéerna genom att hälla vatten över pottmediet och låta det suga in. Efter några minuter, dumpa ut överskottet i tallriken eller droppbrickorna under krukorna.
    • Beroende på klimat, fuktighetsnivåer och pottmedium, kan du behöva vattna orkidéerna flera gånger per vecka till en gång vardera flera veckor.
    • Rensa krukor kan hjälpa dig att bestämma när det är dags att vattna dina orkidéer - om det inte finns någon kondens på insidan av krukorna är det dags att vatten.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 7
    2. Mist orkidéer dagligen om fuktighetsnivån i ditt hem är under 40%.Orchids gör bäst i miljöer med 40-60% fuktighet. Plocka upp en hygrometer från ett trädgårdscentrum eller superstore och använda den till Testa fuktigheten i ditt hem. Om luftfuktigheten är mindre än 40%, använd en sprayflaska med en fin dimma inställning för att lätt dimma orkidéerna och deras pottmedium en gång per dag.
  • Om fuktigheten i ditt hem är högre än 60%, placera en avfuktare i rummet där dina orkidéer är för att förhindra tillväxten av bakterier och svampar.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 8
    3. Befrukta orkidéerna en gång per månad medan de blommar. Använd ett balanserat flytande gödselmedel, såsom 10-10-10 eller 20-20-20. Blanda det vid halvstyrka och använd den för att mata orkidéerna en gång per månad medan de blommar. Vattna inte dem inom flera dagar efter att ha gödit dem, eller näringsämnena kommer helt enkelt att läcka ut med vattnet.
  • Efter blommande kommer lövtillväxten slutligen att sluta. Du kan ge växten mindre vatten och gödselmedel tills nya löv börjar växa igen.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 9
    4. Skära av förbrukade stammar när blommorna har dött. Orkidéer blommar inte mer än en gång på samma stam, med undantag för phalaenopsis, eller mothkidé. Om du har en phalaenopsis, klippa stammen precis ovanför botten 2 noder, eller lederna av stammen när blomman har dött. För orkidé sorter med pseudobulbs, klippa stammen strax ovanför pseudobulb. För andra orkidé sorter, skära hela stammen av så nära pottmedia som möjligt.
  • Pseudobulb är en förtjockad stam vid basen av varje tillväxt.
  • Använd alltid sterila verktyg att prune orkidéer.
  • Del 3 av 3:
    Hantering av skadedjur och sjukdomar
    1. Bild med titeln Vård för Orchids Steg 10
    1. Ta bort skalinsekter och mealybugs för hand. Tecken på skala insekter och mealybugs inkluderar klibbiga löv och svart, sooty mögel. Använd dina händer för att ta bort alla synliga insekter på toppen och undersidan av löv och blomma stjälkar.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 11
    2. Rengör de drabbade bladen med tvålvatten. Efter att ha tagit bort insekterna för hand, lägg till en spruta med diskmedel till en kopp eller skål och tillsätt rumstemperaturvatten. Doppa en mjuk trasa i lösningen, torka sedan försiktigt ner varje blad och blomma stjälk. Tvålvattnet kommer att ta bort klibbighet och sot såväl som döda eventuella kvarvarande insekter.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 12
    3. Spraya orkidéerna med en insekticid om problem kvarstår. Om du tog bort buggarna och rengjort bladen men fortfarande ser tecken på en infestation, hämta en insekticid på ditt lokala trädgårdscenter. Be en anställd att hjälpa dig att hitta en insekticid som är säker att använda på orkidéer. Följ anvisningsanvisningarna på förpackningen.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 13
    4. Skära bort någon sjukt vävnad. Om du märker att din orkidé har missfärgat löv eller fläckar på den (som grädde, gul, brun eller svart), lider det sannolikt av en sjukdom. Det första steget är att ta bort så mycket av den infekterade vävnaden som möjligt. Använd ett sterilt skärverktyg för att skära bort sjuka löv, stjälkar och blommor. Var säker på att Desinficera dina trädgårdsredskap Före och efter avlägsnande av smittad vävnad.
  • I vissa fall kan det vara bäst att avyttra hela växten för att hålla sjukdomen att sprida sig.
  • Bild med titeln Vård för Orchids Steg 14
    5. Behandla infektioner med fungicid eller baktericid. Vanliga bakterieinfektioner som kan påverka orkidéer innefattar brun rot, svart rot och brun fläck, indikerad av mörka fläckar på bladen eller pseudobulberna. Vanliga svampinfektioner inkluderar blight och rotrot, indikerad av ruttande rötter, pseudobulbs och löv. Efter att ha klippt bort den smittade vävnaden, spraya orkidén med en fungicid eller baktericid, beroende på vad det lider av.
  • Du hittar dessa produkter på ditt lokala trädgårdscentrum.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Orkidéens löv ska vara rengöras periodiskt för att bli av med damm och smuts.
  • Orkidéer har en vilande period. Men samma omsorg bör förlängas under den vilande perioden för att bidra till att främja reblomning.
  • Om orkidéens löv är läder- och skrynkliga, men rötterna är plumpa och grönt eller vitt, kan du undervattna. Men om rötterna är i dåligt skick eller har gått vilse, är du sannolikt övervattning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande