Hur man bryr sig om mini orkidéer

Omsorg för mini orkidéer är mycket liknande att ta hand om vanliga orkidévarianter. Liksom deras standardstora motsvarigheter, trivs mini orkidéer i varma, fuktiga förhållanden med halvtorka rötter. Mini orkidéer tenderar dock att vara lite mer känsliga, och kräver mindre vattning och mindre frekvent befruktning. Mini orkidéer, som deras standard-sortiment kusiner, måste också omklädas några år för att förbli frisk.

Steg

Metod 1 av 2:
Potting och re-potting
  1. Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 1
1. Välj en något större behållare än den som din orkidé för närvarande sitter i. Mini orkidéer har snabbväxande rötter, och en av de främsta anledningarna till att du regelbundet repoterar dina orkidéer är att ge rötterna gott om utrymme. Den nya potten behöver bara vara tillräckligt stor för att passa rötterna - du behöver inte välja en kruka som är betydligt större för att förutse ytterligare rottillväxt.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 2
    2. Leta efter ett växande media som har stora partiklar. Media med en bas av moss och bark är överlägsen standardpottmark.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 3
    3. Låt det växande mediet suga i vatten. För bästa resultat, låt det drenched mediet sitta i en hel 24 timmar så att den absorberar grundligt vattnet.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 4
    4. Trim spikarna. Snip av gröna spikar 1 tum (2.54 centimeter) ovanför toppnoden. Trim gula eller bruna spikar 1 tum (2.54 centimeter) ovanför bottenkoden.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 5
    5. Ta försiktigt bort mini orkidén från sin nuvarande behållare. Ta försiktigt basen av orkidén med en hand och potten med din andra. Tipsa mini orkidén till sin sida eller upp och ner, och långsamt pressa eller rotera pottens sidor tills klumpen av rötter kommer.
  • Bild med titeln Vård för mini orkidéer Steg 6
    6. Borsta av alla planteringsmedier som fastnar på rötterna. Media bryter ner när tiden går och gamla, sönderdelade medier är mer benägna att få dina orkidés rötter att ruttna. Som ett resultat måste du ta bort så mycket gamla medier som möjligt utan att skada rötterna.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 7
    7. Snip bort döda rötter. Döda rötter med blick brun och viss. Friska rötter, å andra sidan är vita eller gröna och relativt fasta.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 8
    8. Sprida lite av det växande mediet i botten av din nya behållare. Du behöver bara lite, eftersom mini orkidéens rötter ska fylla majoriteten av behållaren.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 9
    9. Montera mini orkidé i sin nya behållare. Håll orkidén upp så att basen av de lägsta bladen dips under krukens kant med 1/2 tum (1.27 centimeter).
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 10
    10. Häll långsamt det växande mediet runt mini orkidéens rötter. Tryck ner på media försiktigt för att tvinga den i botten och runt behållarens sidor. Tryck regelbundet på sidan av behållaren för att hjälpa till att lösa det. Fortsätt lägga till media tills hela rotsystemet är täckt och lämnar växten utsatt från bottenbladet uppåt.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 11
    11. Kontrollera robusten av din omkrukad mini orkidé. Lyft växten upp av stammen. Om potten börjar glida, måste du lägga till mer media för att göra orkidén säkrare.
  • Bild med titeln Vård för mini orkidéer Steg 12
    12. Avstå från att vattna din nypottade orkidé under de första 10 dagarna. I stället sitter den på ett varmt läge och dimmar det med lite vatten varje dag. Bladen ska vara torra på natten.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 13
    13. Repot dina mini orkidéer vartannat år. Mini orkidéer kan behöva återpätta så ofta som varje år, men vissa kan till och med gå så länge som tre år utan några skador som uppstår. Om din media börjar lukta eller om rötterna i din blomma ser choked, vet du att det är dags för dig att repot.
  • Metod 2 av 2:
    Daglig vård
    1. Vattna din orkidé när den börjar torka ut. Sätt fingret eller punkten av en skärpad penna i det växande mediet - om jorden känns torr, vattna din växt genom att placera den under ljummet, rinnande vatten i handfat i ca 15 sekunder, så låt det överskottsvatten dräneras i ca 15 minuter efter det.
    • Övervattnet kan döda din orkidé, så det är viktigt att förhindra att rötterna sitter i fuktig mark.
    • Phalaenopsis och paphiopedilums bör vattnas innan jorden helt torkar ut, medan kattleas och oncidiums behöver jorden torka helt mellan vattendrag.
    • I motsats till populär tro, bör du inte vattna din orkidé med is. Det är inte det enda sättet att undvika att övervattna din orkidé, och den kalla isen kan betona växten och minska sin livslängd.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 15
    2. Kontrollera det växande mediet för torrhet varje par dagar. I de flesta fall, en 6-tum (15.24 cm) krukan behöver vatten en gång i veckan. Mindre krukor behöver lite oftare. Men i alltför heta eller torra förhållanden kan du behöva lägga till en extra strö av vatten i mitten av veckan. Låt media bli delvis torr, men lägg till mer vatten när det känns torrt till och med 2 tum (5.08 centimeter) under ytan.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 16
    3. Låt din mini orkidé sitta på en solig plats, men undvik direkt solljus. Placera blomman i ett östligt fönster som bara får dämpad sol, eller blockera en del av den direkta solen genom att placera den bakom en genomskinlig nyans eller skärm i ett södra fönster.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 17
    4. Komplettera artificiell belysning när du inte kan ge tillräckligt med naturligt ljus. Fluorescerande lampor eller nedladdning av hög intensitet erbjuder de bästa alternativen. Placera lamporna 6 till 12 tum (15.24 till 30.48 centimeter) bort från toppen av din mini orkidé för att förhindra oavsiktlig överbelysning.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 18
    5. Håll ett öga på lövverket. Du kan vanligtvis avgöra om din orkidé får rätt mängd ljus baserat på hur dess löv ser ut. För lite ljus kommer att resultera i mörkgröna blad utan blommor. För mycket ljus kommer att få bladen att bli gul eller röd. Vissa blad kan till och med utveckla bruna "solbränna" spots.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 19
    6. Håll en rumstemperatur mellan 65 och 85 grader Fahrenheit (18 och 29 grader Celsius). Mini orkidéer trivs i varma, fuktiga förhållanden. För bästa resultat, håll temperaturen på den höga delen av skalan under dagen och släpp den med ca 15 grader Fahrenheit (8 grader Celsius) på natten. Låt aldrig temperaturen falla under 55 grader Fahrenheit (13 grader Celsius), dock.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 20
    7. Placera inte blomman i ett draftigt område. Undvik att låta det sitta nära öppna fönster och luftventiler.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 21
    8. Periodiskt dimma bladen på mini orkidé. Orkidéer som fuktiga förhållanden, och misting växten varje dag eller två kommer att efterlikna fuktighet. Om det inte fungerar, kör en luftfuktare i samma rum under dagen.
  • Bild med titeln Vård för Mini Orchids Steg 22
    9. Gödsla din mini orkidé en gång i månaden. Använd ett balanserat gödningsmedel och blanda det med vatten, spädning av det till hälften av dess rekommenderade styrka. Om denna gödningsmedel inte verkar göra bra för din växt, kan du också prova ett högkvävgödselmedel, speciellt om du använder ett barkbaserat växande media.
  • Se till att gödningsmedlet innehåller lite till ingen urea.
  • Ett annat alternativ är att befrukta din orkidé en gång per vecka, strax efter att du vattnar det, genom att späda ett balanserat gödningsmedel säkert för användning med behållarplantor ner till 1/4 styrka, för att ytterligare minska risken att mata den för mycket på en gång.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ta reda på de specifika arten av mini orkidé du har i din besittning. Varje sort är lite annorlunda, och medan vårdinstruktionerna i allmänhet är samma för varje typ har vissa sorter mer specifika krav. Var särskilt uppmärksam på din sorts idealiska temperaturområde och fuktighetsnivåer, eftersom det är de mest sannolika funktionerna att variera.

    Saker du behöver

    • Grovt växande media
    • Större kruka eller annan behållare
    • Sprayflaska eller mister
    • Luftfuktare
    • Växa ljus
    • Gödselmedel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande