Hur man arrangerar blomkrukor

Oavsett om du har plats för en utomhus trädgård eller inte, kan ett krukat blommarrangemang vara ett bra sätt att accentuera ett hus eller gård. Varierande i storlek, färg och anläggningstyp kan dessa arrangemang tillverkas för att fungera i vilket område som helst och ändras för att passa säsongen. De är också ett enkelt sätt att ta med lite färg eller symmetri till ett utrymme där plantering är svårt eller omöjligt.

Steg

Del 1 av 3:
Planerar dina krukor
  1. Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 1
1. Bestäm vart du vill sätta dina krukor. Det första steget i att skapa ett framgångsrikt arrangemang är att veta var det går. När du har valt en plats får du en bättre uppfattning om vilken typ av växter du behöver. Till exempel, om det är ett rymligt område, kan du lägga stora krukor med långa växter som elefantöra eller agave. Om du vill arbeta med hängande växter för att radera en veranda, prova en sötpotatisvin eller wishbone blomma.
  • Du vill också överväga om det område du lägger dina krukor i får mycket sol eller mycket lite, eftersom du måste placera olika typer av växter på dessa områden.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 2
    2. Välj dina färger. Färgerna i det område du vill placera dina krukor kommer sannolikt att påverka färgen på de växter du lägger i ditt arrangemang. Till exempel, om du har en röd dörr, kanske en kruka med djupa purpur och vita är komplementära för det området. Det kommer att stå ut mot det röda av dörren och verkligen få ögonen på någon besökare till det här utrymmet. Eller, om du lägger ett arrangemang på ditt däck, vilket är djupt brunt, kommer någon ljusfärg som gula eller apelsiner att dyka upp mot träet.
  • Du kan också spela med färgerna på dina krukor. Försök att blanda upp lättare och mörkare nyanser av några terrakotta krukor eller blanda vita och svarta krukor för ett chic och sofistikerat utseende.
  • Expertips
    Lana Starr, AIFD

    Lana Starr, AIFD

    Certifierad blommig designer och ägare, Dream Flowerslana Starr är en certifierad blommönster och ägare av drömblommor, en blommig designstudio baserad i San Francisco Bay-området. Drömblommor är specialiserat på händelser, bröllop, fester och företagsevenemang. Lana har över 14 års erfarenhet inom blommig industri och hennes arbete har presenterats i blommiga böcker och tidskrifter som internationell blommig konst, fusion blommor, florist granskning och nacre. Lana är medlem i American Institute of Floral Designers (AIFD) sedan 2016 och är en California Certified Floral Designer (CCF) sedan 2012.
    Lana Starr, AIFD
    Lana Starr, AIFD
    Certifierad blommig designer och ägare, drömblommor

    Expertrick: Att dekorera en blomkruka, använd naturliga, torra material för att skapa ett mönster på utsidan. Till exempel kan du använda garn, elementär björk, kork och tallkottar. Kom bara ihåg att hålla det ganska enkelt så det överskuggar inte din växt!

  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 3
    3. Planera formen. När du väl vet var du ska placera plantorna, kan du räkna ut formen av arrangemanget. Detta borde vara där du bestämmer plantans storlek och hur de passar ihop i en kruka.
  • Det finns tre grundläggande typer av växter - lång / upprätt, bred / buskig och efterföljande. Höga eller upprätt växter kommer kontinuerligt att växa uppåt, medan breda / buskiga växter kommer att växa utåt. Bakverk, å andra sidan, kommer att spilla ut över potten i varje riktning.
  • Tänk på hur ofta du kommer att kunna beskära eller skära ner plantorna innan du bestämmer vilka du vill ha i dina krukor.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 4
    4. Titta på varje växtens växande villkor. I likhet med att välja storlek och växande mönster av en växt är det viktigt att veta vilka växter som växer bra var. Till exempel kommer ett område som får mycket sol att behöva växter som kan överleva direkt ljus. Du vill inte ha en kruka blandad med växter som behöver direkt ljus tillsammans med växter som behöver skugga, det här kommer att göra att växterna levande och friska mycket svårt. I stället måste du matcha odlingsförhållanden innan du placerar dem.
  • Tänk på hur mycket ljus eller skugga en växtbehov, liksom mängden vatten och jordens tillstånd.
  • Några bra växter att växa i delvis skuggade områden är rododendroner, hortensior eller bay laurel. Om du planerar att placera dina krukor i ett utrymme med direkt solljus, prova Rock Rose, Silver Queen och Lavendel.
  • Leta efter växter märkta som "årsår" eller "sängkläder," eftersom det är de växter som kommer att överleva hela säsongen snarare än bara några veckor.
  • Del 2 av 3:
    Ställa in dina arrangemang
    1. Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 5
    1. Använd en typ av anläggning. Om du vill ha en solid popfärg, försök fylla en kruka med bara en typ och färg på en växt. Detta lägger till en ljuspunkt till något område samtidigt som du håller ett rent och likformigt utseende. Du kan också försöka fylla en kruka med en enda växt, som en fern, vilket gör ett uttalande utan att vara över-the-top.
    • Att använda en enda typ av växt är bra i områden där du vill hålla symmetri, som på sidorna av en ytterdörr eller längs ett staket eller gångväg.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 6
    2. Prova en variation av samma växt. Om du vill ha en del mångfald i din kruka, samtidigt som du bibehåller samma form och textur, kan du hjälpa till att lägga till olika färger på samma anläggning. Några blommor som petunier, impatiens eller zinnias kommer även att komma i multikammar som gör att du blandar färger lätt.
  • Om du vill blanda ditt eget arrangemang, försök välja komplementära färger som röd och purpur, eller blues och gula. Du kan också välja liknande färger som Pinks och Reds för ett rent utseende.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 7
    3. Blanda lite av allt. De mest slående arrangemangen har en mängd olika typer av växter. Till exempel, en lång växt som en Dracaena, en buskig växt som en begonia och en efterföljande växt som en morgon ära. Det vanligaste sättet att sammanställa detta arrangemang är att placera den höga växten i mitten och omger den med både efterföljande och buskiga växter som liknar höjd och bredd.
  • Dessa arrangemang innehåller vanligtvis en brännfabrik, som kan innefatta växter med slående lövverk, som en coleus eller bakverk som Ivy Geranium. De flesta fokala växter bör dock vara den största komponenten i en kruka och sitta högre än de andra plantorna. När du har valt din fokalväxt kan du bygga resten av arrangemanget runt det.
  • När du blandar olika typer av växter för en kruka, se till att du håller alla växter med liknande vattning / solljusbehov tillsammans.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 8
    4. Spela med texturer. Blanda inte bara färgerna, men försök att använda en mängd olika lövverk också. Varje växt har olika löv med ett sortiment av texturer. Att sätta ihop växter med släta löv, grova löv eller till och med det nära konstgjorda utseendet och texturen hos en gummi växt lägger mycket spännande variation till ett arrangemang.
  • Du kan också blanda storleken på bladen och färgerna.
  • Del 3 av 3:
    Potting dina växter
    1. Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 9
    1. Se till att din kruka har hål för dränering. För att förhindra att du övervatte dina växter, se till att du får en kruka med hål eller en avtagbar botten som tillåter vatten att filtrera genom. Detta kommer att hjälpa till att hålla dina växter hydratiserade såväl som förhindra rotrot.
    • Du kan också försöka placera ett lager av grus längs botten, eller trasiga terrakotta eller styrofoam packning jordnötter för att främja dränering.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 10
    2. Plantera fokalanläggningen eller den största växten först. Eftersom denna anläggning sannolikt kommer att ta upp det mesta utrymmet är det bäst att sätta detta i potten först. Du kan antingen sätta din kontaktfabrik i mitten av potten och placera de andra plantorna runt den. Eller du kan placera denna anläggning i ryggen med andra större växter och sätta mindre upp fram.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 11
    3. Fyll i resten av potten med de andra plantorna. När du har planterat fokalanläggningen kan du fylla i potten med dina andra växter. Hur du vill placera dem är dock upp till dig, men det är bäst att hålla de som är en liknande storlek som placeras ihop. Du bör också hålla efterföljande växter närmare kanten på potten, eftersom de kommer att växa över allt annat om de är i mitten.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 12
    4. Fyll i resten av behållaren med Potting Mix. Du kan göra detta genom att hälla jorden runt plantorna och ordna den med en trädgårdsprowel. När du är klar ska jordens yta vara 1 "till 2" under potten. Var försiktig så att du inte packar jorden för hårt, men eftersom det kommer att göra det svårt för växtens rötter att växa.
  • Bild med titeln Ordna blomkrukor Steg 13
    5. Vatten växterna noggrant. När du har planterat allt, se till att vattna växterna. Du borde försöka vatten vid basen snarare än över bladen. När du ser att vattnet kommer ut, bör du sluta vattna. Också, om jorden sänker, lägg bara till mer jord och vatten växterna igen.
  • Tips

    Använd ett svagt gödningsmedel (1 tesked per gallon vatten) varje gång du vattnar dina växter. Alternativt kan du använda en starkare dos (en matsked per gallon vatten) varje sjunde till tionde vattning.
  • Lägg till ett lager av mulch över toppen av jorden i dina krukor. Sphagnum moss, torvmossa eller små stenar hjälper till att hålla vatten från att avdunstar ut ur jorden.
  • Försök plantera dina krukor i det område du vill ha dem, som att flytta dem när de planteras kan vara svåra.
  • Varningar

    Se till att varje kruka har ett hål i botten för att tillåta överskott av vatten att dränera ut. Om inget hål är närvarande, borra sedan ett hål i botten av potten innan du placerar dina växter inuti.

    Saker du behöver

    • Krukor
    • 2 blommor
    • 1 Focal Plant
    • Grus
    • Pottmix
    • Vatten
    • Mulch (valfritt)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande